Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.

Primena na ultrazvuk

4.749 visualizaciones

Publicado el

Publicado en: Arte y fotografía
 • These are one of the best companies for review articles. High quality with cheap rates. ⇒⇒⇒WRITE-MY-PAPER.net ⇐⇐⇐ I highly recommend it :)
     Responder 
  ¿Estás seguro?    No
  Tu mensaje aparecerá aquí
 • Follow the link, new dating source: ❤❤❤ http://bit.ly/2Q98JRS ❤❤❤
     Responder 
  ¿Estás seguro?    No
  Tu mensaje aparecerá aquí
 • Dating direct: ❤❤❤ http://bit.ly/2Q98JRS ❤❤❤
     Responder 
  ¿Estás seguro?    No
  Tu mensaje aparecerá aquí

Primena na ultrazvuk

 1. 1. ултразвук  Ултразвук е звук со фрекфенција над горната граница на слухот за нормалните човечки уши што е 20 kHz (20000 Hz ).
 2. 2. Ултразвукот кај животните  Некои животни (на пр кучиња , делфин и , лилјаци ,глувци , ...) може да слушне ултразвук, бидејќи тие имаат поголемa горнa фреквенција oд границата на човекот
 3. 3. Примена кај животните  Некои животни со помош на ултразвучните бранови се ориентираат во просторот и ловат плен.Ова е наречено ехолокација
 4. 4. лиљак  Лилјаците се ориентираат во просторот со ехолокација. На овој начин тие детектираат предмети или го наоѓаат пленот. Тоа е еден вид на биолошки "сонар". Звуците кои ги испуштаат лилјаците се восприемливи за човечкото уво
 5. 5. Лукас Муреј Седумгодишното момче Лукас Муреј е првиот слеп Британец за кој се верува дека како делфините и лилјаците се служи со ехолокациска техника, за да ја визуелизира својата околина. Слепото момче успешно игра кошарка.
 6. 6. Делфини  Делфините испуштаат два вида на звуци.КРИК и СВИРКА.  Крик се кратки импулси на околу 30кHz и се користат за ехолокација .Свирките се користат за комуникација
 7. 7. Дејства на ултразвукот  1.механичко  2.хемиско  3.топлотно  4.физиолошко
 8. 8. Примена во медицината  Современата медицина располага со повеке методи ,кои овозможуваат а се набљудува состојбата на внатрешните органи и да се врши интервенција ,без хируршки зафат,Еден од најбрзите и безопасни методи е ЕХОГРАФИЈАТА
 9. 9. Примена кај бубрезите  Камчињата во бубрезите се создаваат од отпадни материи и соли кои се наоѓаат во урината.  Кршење на камчиња со утразвук  (ехографија)
 10. 10. Гинеколошки преглед  ултазвук - При трансабдоминале н ултразвук се употребува мала направа која што се нарекува сонда која се става и се придвижува по долниот дел на стомакот. Овој преглед најчесто се врши за да се дијагностицираат миоми на утерус или некои други проблеми.
 11. 11. фрактури  Група доктори на универзитетот во Шкотска докажаа дека ултразвукот може да го забрза зараснувањето на тешки коскени фрактури.
 12. 12. операција  Вршење на интервенција ,без хируршки зафат,Еден од најбрзите и безопасни методи е ЕХОГРАФИЈА ТА
 13. 13. хемотерапија  Ултразвуците го подобруваат ефектот на хемотерапија кај заболените од канцер
 14. 14. поморство  Водата малку го апсорбира ултразвукот успешно се користи во поморството за мерење на длабочиниво морињата и океаните за откривање на разни објекти (подморници,по дводни карпи ,јата риби)
 15. 15. Одредување длабочина  За таа цел на дното на бродот се прицврстува извор од кој се испушта (емитува)ултразвучни бранови за краток временски интервал.Целиот овој процес е афтоматизиран така што длабочината дирекно се чита на екранот на приемникот. v.t 2
 16. 16. металургија Бидејќи ултразвучните бранови имаат голема енергија ,се користат во техниката за откривање на грешки конкретно во мет алната индустрија за испитување на хомогеноста при правење масивни одливкиод метал.
 17. 17. Овошје и зеленчук  Ултразвукот се применува и при стерилизација на прехранбените производи бидејќи со него се уништуваат многу микроорганизми
 18. 18. инфразвук  Звучни бранови со фреквенција помала од 16 Hz се вика инфразвук
 19. 19. Птици и инсекти  Голема е разновидноста на инфразвуци кои природата ги создала околу нас. Тоа се гласовите на птиците , брмчењето на пчелите и разни инсекти.
 20. 20.  слоновите можат да слонови комуницираат на големи растојанија со помош на инфразвук. Ова објаснува дел од чудното однесување на слоновите, како на пример кога одненадеш ги подигаат главите додека пијат вода или како сите слонови во едно стадо почнуваат да маршираат истовремено без никаков сигнал.
 21. 21. Разни животни  Познато е дека китовите , слоновите, жирафите, антилопите,нилски те коњи ,носорозите, алигатор,ите ,тигрите идр. Користат инфразвук за пренесување на пораки на големи далечини.Тие ги слушаат инфразвуците.
 22. 22. Звукот е насекаде. Некои звуци предизвикуваат среќа, радост или возбуда. Многу имаат спротивен ефект. Кога звукот станува непожелен и нападен се нарекува бучава. Бучавата не смее да се потценува бидејќи предизвикува нервоза, непродуктивност, губење на концентрација и губење на слухот. Најчест производител на бучава е индустријата со индустриските машини. 3/2/2014
 23. 23. Поради фактот што нашата животна средина станува се ‘погласна”, потребна е заштита и на ушите од бучава. Истражувањата покажуваат дека многу од адолесцентите имаат оШтетен слух поради постојано изложување на бучава од секаков вид (гласна музика, сообраќај, индустрија итн.). Поради перманентна изложеност на бучава, оштетените слушни клетки не добиваат доволно тишина за да се урамнотежат, па неопходна е заштита 3/2/2014 на ушите.
 24. 24. Кога треперењето е мошне изедначено, што значи звучниот извор да ги испраќа брановите во сосема исти интервали, се добива тон. Ако вибрациите не се изедначени, ефектот во нашето уво е непријатен, па како резултат на тоа настанува 3/2/2014 врева.
 25. 25. ИЗРАБОТИЛ  НАСТАВНИК  ЈОВАНКА ИВАНОВА  ,,СЛАВЧО СТОЈМЕНСКИ”  ВИНИЦА

×