Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.
Punoi ∶ Klarisa Karaboja Klasa ∶ 𝑉𝐼 𝐴
Lojërat Olimpike janë veprimtariamë e madhe sportiveqë organizohetnë planetintonë dh...
Punoi ∶ Klarisa Karaboja Klasa ∶ 𝑉𝐼 𝐴
10 momentetme te medhate lojerave olimpike :
1. Nadia Comaneci (Montreal 1976)
Nadia...
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

Lojërat olimpike

Cfare jane lojerat olimpike
Llojet e lojerave olimpike
10 momentet me te medha te lojerave olimpike

  • Sé el primero en comentar

Lojërat olimpike

  1. 1. Punoi ∶ Klarisa Karaboja Klasa ∶ 𝑉𝐼 𝐴 Lojërat Olimpike janë veprimtariamë e madhe sportiveqë organizohetnë planetintonë dhe në “Londër2012”, që janë të 30-tat në radhë nga viti 1896, marrin pjesë 10 mijë e 500 sportistë,që përfaqësojnë 205 vende,ndërtoështë dhe Shqipëria,që përfaqësohetme 10 sportistë në pesë disiplinatë ndryshme:peshëngritje,not,atletikë,qitje dhe xhudo.Nga241 sportistë në vitin1896, e që përfaqësonin14vende,tani në Londër2012 marrin pjesë 10 500 atletë nga205 vende.Më shumë se 13 mijë sportistë garojnë në LojëratVeroredhe Dimërore,nga33 sporte të ndryshme që përfshijnëafërsisht400 disiplinasportive.Sipasrregullit,çdodisiplinë sportive ndandhe medaljet olimpike:ari,argjendi dhe bronzi.Baroni francezPierdë Kubertinthemeloi KomitetinNdërkombëtar Olimpiknë vitin1984. Në LojëratOlimpikemerrninpjesë vetëmatletë profesionistë,porrritjae rëndësisë së masmediaskrijoi edhe sponsorizimindhe komercializimine lojërave.Evolucionii LëvizjesOlimpike gjatë shekullittë 20-të dhe të 21-të ka pësuardisandryshime.Tani zhvillohenedhe LojëratOlimpike Dimërore si dhe LojëratParalimpike.Përshkaktë dyLuftërave Botërore,Lojërat Olimpike nukjanë zhvilluartri herë:në vitet1916, 1940 dhe 1944.Organizmi i Lojërave ka shumë rituale dhe simbole,të ideuaraenkas,si përflamurindhe flakënolimpike,ashtudhe ceremonitë hapëse dhe mbyllëse,që tashmë janë shndërruarnë spektakletë vërteta. LOJËRAT E VJETRA : Lojërat e vjetraOlimpike janëzhvilluarnë Olimpiatë Greqisë,ngashekulli i 8-të përparaerëssonë deri në shekulline 4-ttë erëssonë. Lojëratzhvilloheshinmidispërfaqësueseve të disaqytet-shtetevedhe mbretërive në Greqinë e Lashtë.Garatishinkryesishtnë atletikë,poredhe në garat e luftimit.Gjatë zhvillimittë garave,të gjithakonfliktetmidisshteteve pjesëmarrëse shtyheshinderi në përfundimtë tyre.Origjinae tyre është shndërruarnë një legjendë,dhe një nga mitetmë popullore identifikojnëHeraklesindhe twatine tij,Zeusin,si iniciuesite Lojërave.Si viti i themelimi të Lojërave Olimpikekonsiderohetviti 776 para erëssonë,apoJezuKrishtitdhe ato konsistoninnë atletikë,pentatlon(vrapim, hedhjediskudhe shtize,mundje dhe kërcim).Përherë të funditatou zhvilluannë vitin393të erëssonë. LOJËRAT MODERNE : Përpjekjae parë përtë ringjallurLojërate vjetraOlimpike ubë në Francë,në vitin1976, ndërkohë që në Angli,në vitin1862 u zhvilluaFestivali i MadhOlimpik,porqë ishin amatore. Lojërate para moderne Olimpike,të organizuarangaKomiteti OlimpikNdërkombëtaru zhvilluannë Athinënë vitin1896, në stadiumin“Panathenaik”.Në të morënpjesë14vende dhe 241 sportistë,të cilëtgaruannë 43 disiplinasportive Sportistëtme më shumë medalje : Notari amerikanMajkëll Felpsë është dhe sportisti që kafituar më shumë medalje në LojëratOlimpike.Deri tani (përperiudhën2004-2012) ai ka fituar19 medalje në total,15 prej tyre ari,2 argjendi dhe 2 bronzi.E dytaështë sovjetikjaLarisaLatinina,në gjimnastikë (1956-1964),me 18 medalje në total,porqë ka fituar9 të arta, 5 argjendi dhe 4 bronzi.
  2. 2. Punoi ∶ Klarisa Karaboja Klasa ∶ 𝑉𝐼 𝐴 10 momentetme te medhate lojerave olimpike : 1. Nadia Comaneci (Montreal 1976) NadiaElenaComaneci është një gjimnaste rumune,fituese e pesë medaljeveolimpike ari dhe gjimnastjae parë që ka marrë maksimumine pikëve në një ngjarjeolimpike gjimnastike.Ajomori dhjetë,poraqe pabesueshmeishte,samendoi se pikëtlexonin1.0,derisakuptoi se kishte ndryshuarpërgjithnjësportine saj.10 pikë mori edhe gjashtë herë të tjeragjatë kursittë lojërave. 2. Mark Spitz (Mynih 1972) Notari amerikanMark Spitzmbanrekordinpërmë shumë medalje të fituaranë një olimpiadë të vetme,të ciline theunë LojëratOlimpikeVerorenë Mynih,Gjermani,në vitin1972. Ai mbetetatleti i vetëmqë kafituarnjë medalje ari në çdongjarje që mori pjesë:shtatë ngjarje,shtatë medaljeari, shtatë rekorde botërore.Sotmban9 medalje ari,një argjendi,një bronzi. 3. Jesse Owens (Berlin 1936) JamesCleveland“Jesse”Owens(1913–1980) është atletamerikan .Ai mori pjesë në Lojërat Olimpike të vitit1936 në Berlin,Gjermani,kumori famë ndërkombëtare duke fituarkatërmedalje ari,një në 100 metërsh,një në 200 metërsh,kërcimi i gjatë dhe si pjesë e skuadrës4×100 metërsh. Katërmedalje ari janë arritje e madhe,port’i marrëshnë Berlinine Adolft Hitlerilt! 4. Bob Beamon (Meksikë 1968) Kërcimi i gjatë i Beamon-itnë një atmosferë të rrallë të stadiumitolimpiktë Meksikëse lëvizi rekordinme 55 centimetradhe e bëri Beamon-in,mashkulline parë që kakaluar8.90 metërshin. Rekordi i tij rezistoi për23 vite dhe ka lëvizurvetëmnjëherë në 40 vite.Kurkomentatori njoftoi distancën,Beamonushembnë gjunjë dhe vendosi duartnë fytyrë. 5. Abebe Bikila(Romë 1960) Bikilaubë afrikani i parë që fitoi medaljenolimpike të artë dhe këtë e bëri me stilintipikafrikan. Ai garoi me këmbëte zbathura.Të njëjtinmendimkishteedhe në Tokio,në vitin1964 dhe rriti rekordine tij,porkëtë radhë e bëri me këpucë.Abebe Bikila(1932-1973) është dyherë kampion olimpikngaEtiopia.Një stadiumi në AddisAbabai është vënëemri i tij. 6. Paavo Nurmi (Antwerp 1920,Paris 1924,Amsterdam, 1928) Nurmi fitoi nëntë medaljeari në pistëne distancës1500 metra deri 10 mijë metradhe fitoi 12 medalje olimpike në total. Ivlerësuarsi atleti më i madhi pistësnë të gjithakohërat,Nurmi dota kishte rriturrekordine tij në Los Anxhelos,pornë atë kohë konsiderohej profesionistdhe kështuqë nukmund të merrte pjesë në lojërate mëvonshme olimpike. 7. Michael Johnson (Atlanta 1996) Michael Duane Johnson(lindur në 1967, në Dallas,Teksas) është vrapuesi shpejtëamerikanqë mbanrekordetbotërore në 200 metërsh,400 metërshdhe skuadrën4×400 metërsh.Ai kagaruar 300 metërshinmë të shpejtëtë të gjithakohërave,një ngjarje që nuknjihetnga“IAAF”.Ai kafituar katërmedalje ari olimpike dhe ështëkurorëzuarkampionbotërornëntëherë. 8. Emil Zatopek (London 1952) Përpjesënmë të madhe të njerëzve që kanë fituar5mijë metërshindhe 10mijë metërshinnë finaletolimpike,dotë ishte rasti mirë përtë dalë në pension,porEmil vendosi të garojë edhenë maratonë.Kurrë më parë s’kishte garuarnë një të tillë,porfitoi gjithsesi. Performancae tij nuk ngjasonme atë të asnjë atleti sot. 9. Cathy Freeman (Sydney 2000) Catherine AstridSalomeFreeman(16shkurt 1973) është një vrapuese e shpejtëngaAustralia. Fitorjae Freeman-itnë finalete 400 metërshitnë Sidni nukdotë konsiderohetkurrë një momenti parëndësishëmnë atletikë.Ajoubë kampione olimpike për400 metërshinnë LojëratOlimpike të vitit2000. Një piste garimi në Queenslandkamarrë emrine saj. 10. Dick Fosbury (Mexico 1968) Emri Fosburyështë i lidhurngushtë me kërciminnë lartësi,pasi ai revolucionarizoi sportinme rëniene famshme.Ai fitoi medaljene aritme një kërcimrekordolimpiknë 2.24 metra,por më i rëndësishëmështëfakti se ndryshoipërgjithnjë mënyrënse si atletëtkonkurrojnë në sportine zgjedhur.

×