Publicidad

Motorul termic

Leon Toth
21 de May de 2015
Publicidad

Más contenido relacionado

Publicidad

Motorul termic

  1. Referat la fizică
  2.  Otto si-a inceput viata profesionala in postul de comis-voiajor pentru o bacanie din Cologne, dar a devenit tot mai preocupat de tehnologiile care abia apareau in epoca respectiva - mai exact gazele si aburul. Cea mai mare noutate a vremii a fost inventia lui Jean-Joseph-Etienne Lenoir - un motor care ardea gaze naturale. Acesta a fost atasat unei carute si, desi vehiculul se putea misca astfel "pe cont propriu", motorul era extrem de zgomotos si ineficient. Otto s-a gandit ca ar putea imbunatati situatia folosind un combustibil lichid si a inceput sa faca experimente in acest sens. El a construit primul motor cu gaz in anul 1861 si a format un parteneriat cu industriasul german Eugen Langen. Cunoscuta initial sub numele de N.A. Otto & Cie, compania respectiva functioneaza si in prezent, sub numele de Deutz AG. In urma unui accident fericit, Otto a ajuns sa recunoasca valoarea compresiei mixturii de combustibil cu aer inainte de arderea combustibilului respectiv. Astfel s-a nascut ideea ciclului in patru timpi - numit si astazi "Ciclul Otto". Otto si-a petrecut urmatorii cinci ani punand la punct acest proiect, care i-a adus in final medalia de aur pentru 'motorul cu gaz atmosferic' la Expozitia de la Paris, din anul 1867.
  3.  Motorul este dispozitivul ce transforma combustibil(prin ardere,cedand caldura)in lucru mecanic.  Componentele unui motor cu ardere internă cu ciclu în patru timpi:(E) Camă de acţionare a supapei de evacuare, (I) Camă de acţionare a supapei de admisie, (S) Bujie, (V) Supape, (P) Piston, (R) Bielă, (C) Arbore cotit, (W) Cămaşă de apă pentru răcire.
  4.  În termodinamică, ciclul Carnot este un ciclu teoretic, propus în 1820 de inginerul francez Nicolas Léonard Sadi Carnot, ciclu destinat comparării randamentului termic al maşinilor termice. Este un ciclu reversibil efectuat de o „maşină Carnot” legată la două surse de căldură de temperaturi diferite („sursa caldă” şi „sursa rece”). Foloseşte ca agent de lucru un gaz perfect prin transformările căruia se obţine lucrul mecanic.  Ca orice ciclu termodinamic, şi ciclul Carnot poate fi parcurs în sens orar, fiind în acest caz un ciclu motor, sau în sens antiorar (trigonometric), fiind în acest caz un ciclu generator. În cele ce urmează va fi descris ciclul Carnot motor.  Ca orice ciclu termodinamic, şi ciclul Carnot poate fi parcurs în sens orar, fiind în acest caz un ciclu motor, sau în sens antiorar (trigonometric), fiind în acest caz un ciclu generator. În cele ce urmează va fi descris ciclul Carnot motor.  Este un ciclu în patru transformări: destindere izotermă, destindere adiabatică, comprimare izotermă şi comprimare adiabatică
  5.  Timpul I – Admisia;  Timpul II – Compresia;  Timpul III – Detenta (arderea) şi destinderea  Timpul IV – Evacuarea
  6.  Un amestec de aer si de vapori de benzina sau de alti combustibili lichizi explodeaza atunci cand vine in contact cu o flacara iar forta de expansiune a gazelor formate prin ardere poate deveni forta motoare (lucru mecanic). Pe acest principiu se bazeaza diverse tipuri de motoare cu explozie. Motoarele termice cu piston,transforma energia chimica a combustibilului in energie mecanica si in energie calorica disipativa,energia mecanica manifestandu-se sub forma miscarii rectilinii si alternative a pistoanelor,care este modificata in miscare de rotatie a arborelui cotit cu ajutorul mecanismului biela-manivela.
  7.  In Timpul III (3->4)– Detenta (arderea) şi destinderea (timpul motor):supapele sunt inchise,bujia produe scanteia si amestecul carburant arde=>caldura ,folosind primul principiu al termodinamici,caldura este transformata in lucru mecanic,provocand coborarea pistonului;  Schimbul de enrgie, prin arderea unui combustibil,din caldura in lucru mecanic sta la baza functionari motorului termic.
  8.  Randamentul caracterizeaza eficienta cu care un motortermic transforma caldura in lucru mecanic intr-un proces ciclic .El e definit ca raportul dintre”ceea ce se obtine”(lucru mecanic util cedat exteriorului)si “ceea ce se consuma”(caldura obtinuta,prin arderea unui combustibil).  Matemati se pote scrie = L/Q
  9.  In viata cotidiana motorul termic e folosit frecvent in mijloacele de transprt (public sau privat) de exemplu: automobil ,vapor, tren, autobuz etc.
Publicidad