Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.

Moixos (còpia)natàlia

77 visualizaciones

Publicado el

Treball fet per una filleta de 4t de primària

Publicado en: Educación
 • Sé el primero en comentar

 • Sé el primero en recomendar esto

Moixos (còpia)natàlia

 1. 1. Natàlia Mascaró Gómez H 4t de primària CEIP Sa Graduada Els Moixos
 2. 2. Què és un moix? q El moix és un petit mamífer carnívor domesticat. Les diferents races de moixos domèstics provenen totes del moix salvatge africà. Pertanyen al grup dels felins i per tant, estan emparentats amb espècies com el linx o el puma. Els felins són un subgrup dels fèlids. En el grup dels fèlids hi trobem els lleons, tigres i panteres. Els moixos, com la majoria de felins, són animals caçadors als que els hi agrada dur una vida solitària.
 3. 3. Domesticació h Es creu que la relació entre moixos i humans va començar fa milers d’anys a l’antic Egipte o a l’orient. A les comunitats d’humans hi existien molts rosegadors, el que atreia als moixos. Existia una relació de tolerància mútua entre moixos i humans. Els moixos caçaven els rosegadors i, a canvi, els humans els hi oferien protecció. Posteriorment, amb l’imperi romà i el descobriment d’Amèrica, els moixos domèstics es varen escampar per tot el món.
 4. 4. Races de moixos t Hi ha més de 30 races de moixos diferents. Cada raça depèn de la procedència, el tipus de pelatge, forma del cap, les orelles i els ulls. Moix siamès Moix persa Moix sphynx Moix abisini
 5. 5. Descripció s Normalment un moix pesa entre 2 i 8 kg, encara que hi ha espècies que poden passar els 10 kg. Un moix sobrealimentat també pot arribar a pesar més de 10 kg, però no és convenient per a la seva salut. Tenen les dents i les urpes preparades per matar les seves preses i poder-les menjar. A la llengua tenen unes petites punxes que li permeten aguantar l’aliment i també poder netejar el seu pelatge. Els moixos hi veuen millor que noltros amb poca llum i, en canvi, amb molta llum hi veuen pitjor. Només reconeixen els colors verds, blaus i grocs, però no poden veure els tons vermells o els tons vius. L’abast de l’oïda dels moixos és similar al dels humans, en canvi el seu olfacte és 14 vegades més sensible.
 6. 6. Reproducció H Les moixes passen al llarg de l’any diferents períodes d’entre 4 i 8 dies on miulen per indicar el zel. Habitualment els mascles es solen barallar per poder aparellar-s’hi i fecundar-les. Els moixos arriben a la seva maduresa sexual abans del primer any. El temps de gestació és d’uns 65 dies i solen tenir entre 1 i 8 cries. Els moixets solen estar amb la mare uns 3 mesos, per això es recomana que no se’ls separi de la mare abans d’un mes i mig.
 7. 7. Temps de vida d’un moix v Un moix domèstic sol viure entre 14 i 20 anys a diferència d’un moix de carrer que no sol sobrepassar els 3 anys. Un any humà i un any d’un moix no són equivalents. Durant els 3 primers anys de vida un moix passa de cadell a la maduresa, el que equival a un humà de 40 anys. Després, cada any d’un humà equival a tres anys del moix.
 8. 8. Alimentació r Els moixos són totalment carnívors encara que els hi agrada menjar diferents tipus d’herba perquè els ajuda en la digestió. Hi ha la creença que als moixos els hi agrada molt la llet, però no és veritat. A un moix adult no se li ha de donar llet i menys de vaca perquè no poden digerir la lactosa i poden tenir diarrees. Els moixos són caçadors d’insectes i petits mamífers. Encara que estiguin ben alimentats segueixen caçant i solen deixar les preses com a present als seus amos en mostra de gratitud.
 9. 9. Els moixos en la nostra cultura g La relació entre moixos i humans és tan estreta que són habituals en la nostra cultura, mitologia i creences. Els antics egipcis adoraven a la deessa Bastet que era una dona amb cap de moixa i també, els moixos apareixen a molts de gravats, estàtues i papirs. Els moixos negres també tenen mala fama. S’associen a les bruixes i, alguns, pensen que donen mala sort. Per altra banda, els moixos apareixen en la literatura, còmics, art, pel·lícules, etc. Són prou coneguts el moix Cheshire de l’Alícia en el país de les meravelles, en Garfield o en Tom que apareixen a còmics i a dibuixos animats.
 10. 10. Qualque pregunta? Moltes gràcies per la vostra h atencio!!!!!

×