Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.
Marinela Mjeda, Valbona Sema, Valbona
Malaj, Xhensila Sinani.
Gjatë vitit 2009 në Shërbimin e Reanimacionit të Qendrës
Kombëtare të Politraumës në S.U.Q.U, duke u mbështetur
në tregues...
Pritja e pacientit në Shërbimin e Reanimacionit.
Kujdesi i rrugëve venoze periferike dhe centrale.
Aplikimi i terapisë ...
1) Pritja e pacientit në Shërbimin e
Reanimacionit
 Matja e parametrave vital dhe shënimi me kujdes në
fletën e ndjekjes ...
2)Kujdesi i rrugëve venoze
periferike dhe centrale
 Mjekimi, dezinfektimi dhe ndërrimi i garzave mbrojtëse dhe
leukoplast...
3)Aplikimi i terapisë ditore dhe
rëndësia e saj
 Kontrolli me kujdes i medikamentit që do të aplikohet.
 Doza e saktë e ...
4)Trakeotomia, kujdesi infermieror
 Vëzhgimi i trakeotomisë në orët e para për hemoragji të
mundshme, ose për zhvendosje ...
5)Kujdesi infermieror tek pacientët
me respiracion të drejtuar
 Kontrolli i parametrave të respiratorit të vendosura nga ...
6)Dekubituset, kujdesi infermieror
 Higjena e pacientit ku përfshihen banjoja, fshirja me
kujdes, masazhimi, përdorimi i ...
 Ndaj, për të arritur një zbatim sa më të saktë
të këtyre proçedurave është e nevojshme
ekzistenca e protokolleve infermi...
FALEMINDERIT !
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

Kujdesi Infermieror tek Pacientët në Shërbimin e Terapisë Intensive

12.977 visualizaciones

Publicado el

Publicado en: Salud y medicina
 • Inicia sesión para ver los comentarios

Kujdesi Infermieror tek Pacientët në Shërbimin e Terapisë Intensive

 1. 1. Marinela Mjeda, Valbona Sema, Valbona Malaj, Xhensila Sinani.
 2. 2. Gjatë vitit 2009 në Shërbimin e Reanimacionit të Qendrës Kombëtare të Politraumës në S.U.Q.U, duke u mbështetur në treguesit e statistikës vjetore, janë shtruar gjithsej 766 pacientë. Nga këta: 51,5% kanë qenë trauma koke dhe cervikale. 25,1% trauma torakale & abdominale. Nga këto 20,2% kanë qenë raste postoperatore të planifikuara. 7,5% raste të Ortopedisë me fraktura të ndryshme. 11,1% e këtyre pacientëve kanë qenë raste Toksikologjike me intoksikacione me substanca dhe lëndë të ndryshme. Dhe 4,5% pacientë të Specialiteteve të Sëmundjeve të Brendshme (si Kardiologji, Neurologji, Pneumologji, Gastrohepatologji, d he Infektiv)
 3. 3. Pritja e pacientit në Shërbimin e Reanimacionit. Kujdesi i rrugëve venoze periferike dhe centrale. Aplikimi i terapisë ditore dhe rëndësia e saj. Trakeotomia, kujdesi infermieror. Kujdesi infermieror tek pacientët me respiracion të drejtuar. Dekubituset, kujdesi infermieror.
 4. 4. 1) Pritja e pacientit në Shërbimin e Reanimacionit  Matja e parametrave vital dhe shënimi me kujdes në fletën e ndjekjes së pacientit.Këtu përfshihen gjithashtu dhe vlerësimi i Shkalles së Glascow dhe kontrolli i pupilave.  Vëzhgimi dhe kontrolli imtësisht i të sëmurit dhe i funksionimit të kateterëve venoz,urinar,drenave të ndryshëm,sondës nazogastrike që mund të ketë i sëmuri.  Marrja në dorëzim i kartelës klinike dhe gjithë ekzaminimeve të kryera.
 5. 5. 2)Kujdesi i rrugëve venoze periferike dhe centrale  Mjekimi, dezinfektimi dhe ndërrimi i garzave mbrojtëse dhe leukoplasteve çdo 24 orë.  Kontrolli i funksionimit ose tejshkueshmërisë së kateterit venoz.  Heparinizimi i rrugëve venoze.  Ndërrimi i kateterit venoz periferik çdo 48-72 orë ose më herët n.q.s vërehen shenja inflamacioni (skuqje, dhimbje,edemë,temperaturë etj)  Mbjedhje e kateterit në rastet e inflamacioneve, sipas porosisë së mjekut.  Kujdes në teknikat e aplikimit të medikamenteve dhe perfuzioneve të cilat mund të shkaktojnë dëmtime të rënda venoze.  Për shmangien e infeksioneve duhet treguar kujdes me shiringat që përdoren për aplikimin e terapisë dhe me ndërrimin aparateve të perfuzioneve sa herë që ndërrojmë flakon.
 6. 6. 3)Aplikimi i terapisë ditore dhe rëndësia e saj  Kontrolli me kujdes i medikamentit që do të aplikohet.  Doza e saktë e përshkruar nga mjeku kurues.  Ora e saktë në të cilën duhet aplikuar.  Mënyra e aplikimit,e përshkruar nga mjeku.  Emri i pacientit dhe konfirmimi.  Observimi i pacientit gjatë dhe pas dhënies së medikamentit për efektet anësore të mundshme.
 7. 7. 4)Trakeotomia, kujdesi infermieror  Vëzhgimi i trakeotomisë në orët e para për hemoragji të mundshme, ose për zhvendosje nga pozicioni.  Mjekimi dhe ndërrimi i garzës së trakeotomisë sa herë të jetë e nevojshme.  Bërje e gjimnastikës së muskujve të trakesë duke ndryshuar presionin në cuff, presion i cili shkon në 20mmH2O.  Aspirimi i sekrecioneve nga trakeotomia duke ruajtur me rigorozitet kushtet e sterilitetit për shmangien e infeksioneve.  Vëzhgimi i sekrecioneve për ngjyrën, viskozitetin.  Lëngështimi në rast të formimit të tapave nga sekrecionet.  Marrja e kulturës nga trakea në rast temperature sipas porosisë së mjekut.
 8. 8. 5)Kujdesi infermieror tek pacientët me respiracion të drejtuar  Kontrolli i parametrave të respiratorit të vendosura nga mjeku reanimator.  Kontrolli i pozicionit të tubit endotrakeal, thellësia, eskursioni torakal, pozicioni i gjuhës për shmangien e dekubituseve, vendosja e kanjulës Mejo në raste të nevojshme.  Higjena e gojës duke përdorur solucione të ndryshme për shpërlarje.  Aspirimi i sekrecioneve nga tubi endotrakeal dhe nga goja duke ruajtur rreptësisht kushtet e sterilitetit.  Lëngështimi i sekrecioneve dhe marrja e kulturave bëhet njëlloj si në rastin e trakeotomisë.  Kujdes i veçantë tek këta pacientë duhet treguar dhe për bulbët okular.Ato mbahen mbyllur ose lagështohen.
 9. 9. 6)Dekubituset, kujdesi infermieror  Higjena e pacientit ku përfshihen banjoja, fshirja me kujdes, masazhimi, përdorimi i kremrave apo spray të ndryshëm antidekubitues.  Ndërrimi i pozicioneve çdo 2 orë, tendosja e çarçafëve, përdorimi i dyshekëve me ajër, përdorimi i jastëkëve për pozicione të ndryshme.  Dieta e pasur me proteina.  Kinezioterapia.  Kujdes i veçantë tregohet tek pacientët me faktor risku më të lartë për të bërë dekubituse si p.sh të sëmurët me diabet melitus,anemi,etj.
 10. 10.  Ndaj, për të arritur një zbatim sa më të saktë të këtyre proçedurave është e nevojshme ekzistenca e protokolleve infermierore zyrtare dhe azhornimi i tyre me të rejat më të fundit në këtë fushë, duke ndihmuar kështu në ngritjen tekniko-profesionale të ekipit infermieror, i cili në bashkëpunim me ekipin mjeksor kontribuon në rritjen e cilësisë së shërbimit shëndetsor.
 11. 11. FALEMINDERIT !

×