Se ha denunciado esta presentación.
Se está descargando tu SlideShare. ×

Mjedisi armela-braka

Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Próximo SlideShare
Tema:Mjedisi
Tema:Mjedisi
Cargando en…3
×

Eche un vistazo a continuación

1 de 19 Anuncio

Más Contenido Relacionado

Presentaciones para usted (20)

Similares a Mjedisi armela-braka (20)

Anuncio

Más reciente (20)

Anuncio

Mjedisi armela-braka

 1. 1. MJEDISI PUNOI: ARMELA BRAKA KLASA:VI-A
 2. 2. Mjedisi,kjo dhurat e cmuar !! ♦ C’ESHTE MJEDISI? Mjedisi perkufizohet si teresia e elementeve biotike dhe abiotike ne Toke. Ekzistojne dy ndarje te tij, ne mjedis natyror dhe jonatyror ose te ndertuar. Mjedisi natyror perfshin cdo gje qe nuk eshte krijuar nga dora e njeriut. E kunderta e mjedisit natyror eshte mjedisi jonatyror ose i ndertuar. ♦RENDESIA E TIJ? Mjedisi ne nje fare menyre perfaqeson vete njeriun. Ai pasqyron jeten e njeriut si nje liber i hapur. Qe ne momentin qe lind e deri kur vdes njerezit jane kontakt te panderprere me mjedisin. Ne nga ai marrim te gjitha elementet e nevojshme per jeten. Me pak fjale ne ekzistojme sepse mjedisi ekziston. Natyra na ka falur nje te mire te jashtezakonshme. Si cdo gje tjetre te mire ne ia kuptojme rendesine vetem ne castin kur e humbasin. E njejta gje po ndodh edhe me mjedisin. Pak e nga pak mjedisi po shkaterrohet dhe nuk po i ploteson te tera nevojat tona. Ne te ardhmen nuk do te mund te plotesoje pothuajse asnje nga keto nevoja. Jemi pikerisht ne qe e kemi cuar ne kete stad, edhe pse deri pak pak kohesh nuk e kuptonim.
 3. 3. ♦Çka është mbrojtja e mjedisit? Mbrojtja e mjedisit është praktikë e mbrojtjes së mjedisit, në nivel individual, të organizatave ose të qeverisë, në dobi të mjedisit natyror dhe (ose) të qenieve njerëzore. Mbrojtja e mjedisit nga aktivitete të ndryshme të njeriut është e nevojshme.
 4. 4. •Lidhja e njeriut me mjedisin… ☻ Natyra është treguar shumë bujare me vëndin në të cilin ne jetojmë . Gjithë sipërfaqja është e veshur me bimësi drunore dhe barishtore , gjë që bën të mundur shtimin e oksigjenit aq të domosdoshëm për shëndetin dhe jetën e njeriut. ☻ Prania në mase të konsiderueshme e bimësise ,gjatë proçesit të fotosintezes,asimilon dioksidin e karbonit në natyre duke çliruar oksigjenin. ☻ Aty ku ka bimesi -ka pasterti , ka shëndet , ka jetëgjatesi , aty nuk kanë vend sëmundjet . ☻ Njeriu duhet të jetoje në harmoni me natyren, duhet të kujdeset për atë, dhe të zhfrytezoje me efikasitet të mirat e saj, përndryshe natyra e ndëshkon atë dhe brezat që do të vijne.
 5. 5. ☻ -Ti ruajmë dhe ti mbajmë pastër ato çka na dhuroj natyra ."Kur ne të bëhemi pjesë e diçkaje, atëherë ajo bëhet pjesë e jona." Mbrojtja e mjedisit në të cilin jetojmë është detyrë e secilit .- - ☻ Mbrojtja e mjedisit në të cilin jetojmë është detyrë e secilit sepse kjo mrekulli natyrore që kemi ne në këtë tokë të bekuar po shkatërrohet dita ditës. ☻ Njeriu është shkaktari kryesor në ndryshimet drastike te klimës, njeriu është shkaku kryesor që sot shumë specie po rrezikohen të zhduken. ☻ Sot, mjedisi ku zhvillohet aktiviteti i botës së gjallë, është shumë i ndotur me produkte e mbeturina të shumellojshme,ndër to vendin kryesore e zënë mbetjete kimike apo sic i njohim ndryshe,kimikatet dhe mbetjet radjoaktive. Të gjitha këto dëmtojnë e shkatërrojne pa dallim bimët, kafshët edhe vetë njeriun. ☻Plerat dhe hedhja e tyre vend e pa vend, dëmtojnë rëndë mjedisin rrethues, dëmtojnë rëndë shëndetin e vetë njeriut. ☻ Një gjë është shumë e qartë : Natyra ndotet shumë lehtë, por pastrohet me shumë vështirësi
 6. 6. Ç’ka është ndotja? Ndotja paraqet hedhjen e materialit kontaminues (ndotës) në mjedis. Ajo shkaktohet kryesisht nga aktivitetet e njeriut, por gjithashtu mund të jetë rezultat i fatkeqësive natyrore. Ndotja ka ndikim dëmtues në çfarëdo organizmash të gjallë në mjedis, duke e bërë praktikisht të pamundur qëndrueshmërinë e jetës.
 7. 7. Ndotja dëmton mjedisin në Tokë dhe banorët në shumë mënyra. Tri llojet kryesore të ndotjes janë: 1.Ndotja e tokës Ndotja e tokës paraqet ndotjen e sipërfaqes natyrore të Tokës nga aktivitetet industriale, komerciale, shtëpiake dhe bujqësore. 2.Ndotja e ajrit Ndotja e ajrit paraqet grumbullimin e atyre substan- cave të rrezikshme në atmosferë të cilat substanca rrezikojnë jetën e njerëzve dhe të gjallesave të tjera. 3.Ndotja e ujit Ndikimi i ndotjes Ndotja e ujit paraqet hedhjen e materieve kimike, biologjike dhe fizike nëpër sasi të mëdha të ujit, të cilat materie shkatërrojnë cilësinë e gjallesave në të dhe që e shpenzojnë atë.
 8. 8. ◘Ndotja vjen nga? Burimet Transporti /Transformimet Levizjet
 9. 9. Ndotja e mjedisit •Industria •Transporti •Bujqesia •Aktivitetet e njeriut •Mbeturinat Burimet e ndotjes
 10. 10. ◘Si te parandalohet ndotja !!! 1. Ndotja e tokës Mënyra më e mirë për të parandaluar ndotjen e tokës është përmes menaxhimit të mbeturinave në mënyrë adekuate, shfrytëzimit të tokës në mënyrë adekuate dhe praktikave adekuate bujqësore. 2. Ndotja e ajrit Mënyra më e mirë për parandalimin e ndotjes së ajrit është të ecim këmbë ose të ngasim biçikletën dhe të ngasim makinat më pak. Kjo do të parandalojë ndotjen e ajrit nga lëndët djegëse fosile. 3. Ndotja e ujit Mënyra më e mirë për parandalimin e ndotjes së ujit ështëqë të mos hedhim mbeturina dhe materie të tjera kimike te dë- mshme në burimet tona të furnizimit me ujë.
 11. 11. ◘Mjedisi mund të mbrohet dhe të përmirësohet nëse: 1. Reduktojmë lirimin e gazeve 2. Shfrytëzojmë burimet natyrore 3. Kursejmë energjinë 4. Shfrytëzojmë burimet e ripërtërishme të energjisë 5.Zvogëlojmë sasinë e mbeturinave 6.Riciklojmë mbeturinat 7.Zvogëlojmë përdorimin e pesticideve 8.Kursejmë ujin 9.Mbjellim sa më shumë pumë 10.Reduktojmë zhurmën
 12. 12. Jeta ne mjedise te ndotura dhe me rrezik ?
 13. 13. Jeta në mjedise të pastra! Jeta në mjedise të pastra!Mjedisi është çdo gjë rreth nesh –toka ku qëndrojmë, pemët nën të cilat ulemi për të pushuar, uji në të cilin notojmë dhe me të cilin pastrojmë dhe ajri të cilin e thithim. Ne kemi nevojë për ujë të pastër për të pirë dhe për të rritur ushqimin që hamë. Ne kemi nevojë për ajër të pastër për të marrë frymë. Ne kemi nevojë që mjedisi ynë të jetë i pastër për aktivitetet tona gjatë kohës së lirë –notuar, vrapuar ose për të luajtur në park.
 14. 14. Faleminderit per vemendjen tuaj ! ☺

×