Se ha denunciado esta presentación.
Se está descargando tu SlideShare. ×
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Próximo SlideShare
sipermarrja ne vendin tone
sipermarrja ne vendin tone
Cargando en…3
×

Eche un vistazo a continuación

1 de 6 Anuncio

Más Contenido Relacionado

Similares a sipermarres.docx (20)

Anuncio

sipermarres.docx

  1. 1. Detyrë përmbledhëse Tema:Si të bëhesh një sipërmarrës i suksesshëm? Punoi:Meglisa Hamati Lënda:Ekonomi Klasa:XII-C Viti shkollor 2021-2022 Periudha e dytë mësimore(janar-mars)
  2. 2. 1.Duhet të prodhosh ide madhështore Duhet të kërkosh nëse ideja për biznesin tënd është e realizueshme. Pasitë kesh mbledhur të gjithë informacionin e nevojshëm, tani mund të vendosësh nëse do e ndjekësh këtë ide apo do e ruash për të ardhmen. E zëmë se ti vendos ta ndjekësh këtë ide. Pika tjetër ku duhet të fokusohesh është krijimi i kapitalit që të nevojitet.Projektet e ndërmarra nga sipërmarrësit bëhen në një mënyrë shumë të kujdesshme. Kërkimi në rradhë të parë është një aspekt shumë i rëndësishëm për të përcaktuar nëse një biznes është i mundshëm apo jo.Nëse dëshiron të bëhesh një sipërmarrës i suksesshëm, duhet të punosh me disa koncepte siç është për shembull RIO ose kthimi nga investimet, kapital i përzier, shkalla e ekonomisë, shpejtësia e ktimit të biznesit dhe shumë të tjera.Nuk mund të punosh në rrugën e suksesit nëse nuk i njeh këto koncepte. Kështu që të duhet të studiosh e të mësosh. Nëse mund të studiosh në një kurs biznesi, bëje. Edukimi i duhur në fushën përkatëse të ndihmon shumë për të patur sukses në botën e biznesit.Sipas shumë sipërmarrësve ekspertë,dijet nuk mjaftojnë. Si sipërmarrës ti duhet të kesh sjelljen dhe cilësitë e nevojshme. Cilat janë këto sjellje dhe cilësi? Së pari, duhet të jesh punëtor. Duhet të kesh dëshirë të punosh shumë orë në ditë dhe gjatë natës sidomos nëse je fillestar.Pothuajse 8% e kohës tënde do të shkojë për të nxitur klientët dhe ndjekësit në rastin e një biznesi online, ti duhet të tërheqësh shumë trafik në site-n tënd ose përndryshe biznesi yt do të dështoj. 2. Merr përsipër rrezikun Shumica e sipërmarrësve nuk kanë frikë të guxojnë. Kjo nuk do të thotë se sipërmarrësit i futen biznesit me sy mbyllur duke shpresuar për sukses. Sipërmarrësit janë të gatshëm të marrin rrisqe sidomos pas një vëzhgimi ku shikojnë se kanë shanse të mëdha për sukses.Shumë pak individë guxojnë të marrin rrisqe sepse ata kanë frikë nga dështimi. Por siç dihet, një sipërmarrës mëson shumë nga dështimet e së kaluarës. Është e gjitha pjesë e jetës prandaj ti nuk duhet të friksohesh.3. Tregohu miqësor dhe i sinqertë me klientëtNëse mund të krijosh dashamirësi dhe të fitosh besimin e klientëve apo ndjekësve, biznesi juaj me siguri do të korr sukses.Nëqoftëse izotëron këto karakteristika, atëherë je rrugës për t’u bërë një sipërmarrës i suksesshëm.Mund të zgjedhësh mes biznesit online apo mund ta fillosh duke vendosur biznesin tënd në një zonë lokale. Nëse zgjedh këtë të fundit, të duhet të studiosh bizneset e zonës dhe sigurohu që biznesi jot është i nevojshëm.Nëse pas disa kohësh e shikon se ka ardhur koha për ta zgjeruar këtë biznes, atëherë bëje dhe do të kesh akoma dhe më shumë përfitime. Opsioni i parë është më i zgjedhuri në këto kohë sepse ka më shumë mundësi përsipërmarrësit online. Bëj zgjedhjen tënde.
  3. 3. 10 cilësitë që i duhen një sipërmarrësi për tu bërë i suksesshëm Njerëzit e suksesshëm të biznesit kanë shumë tipare të përbashkëta me njëri tjetrin. Ata janë të bindur dhe optimistë. Janë të disiplinuar dhe të fokusuar në qëllimet e tyre, janë gjithashtu të hapura për çdo ide. Më poshtë keni 10 tiparet e një sipërmarrësi të suksesshëm. Disiplina Këta individë janë të fokusuar në punën e tyre dhe janë të pirur të eliminojnë çdo pengesë. Ata kanë strategji gjithëpërfshirëse dhe ndjekin taktikat për t'i përmbushur ato. Sipërmarrësit e suksesshëm janë të disiplinuar sa duhet për të ndërmarrë hapa çdo ditë drejt arritjes së objektivave të tyre. Besimi Sipërmarrësi nuk bën pyetje nëse mund të kenë sukses ose nëse janë të denjë për sukses. Ata janë të sigurt se do t'i bëjnë bizneset e tyre të kenë sukses. Ata kanë besim në vetvete dhe në gjithçka që bëjnë. Mendje hapur Sipërmarrësit e kuptojnë se çdo ngjarje dhe situatë është një mundësi biznesi. Idetë vazhdimisht krijohen në lidhje me rrjedhat e punës dhe efikasitetin. Ata kanë aftësinë të shohin çdo gjë rreth tyre dhe ta përqendrojnë atë drejt qëllimeve të tyre. Vetëveprues Sipërmarrësit e dinë se nëse diçka duhet bërë dhe kur duhet bërë, kështu që janë të gatshëm ta nisin ta bëjnë vetë. Gjithashtu vendosin parametrat dhe sigurohen që projektet të jenë të sigurta. Ata janë vetë proaktivë, nuk presin që dikush t'ju japë leje. Konkurrues Shumë kompani janë formuar sepse një sipërmarrës e di se ato mund të bëjnë një punë më mirë se një tjetër. Një sipërmarrës do të nxjerrë në pah rekordin e suksesit të kompanisë së tij. Kreativiteti Një aspekt i krijimtarisë do të thotë të jesh në gjendje të krijosh lidhje midis ngjarjeve ose situatave të cilat në dukje duket sikur nuk kanë lidhje me njëra tjetrën. Sipërmarrësit do të ripërpunojnë produktet për t'i shitur ato në industri të reja. Përcaktimi Sipërmarrësit nuk mërziten nga humbjet e tyre. Ata e shohin humbjen si një mundësi për sukses. Ata janë të vendosur për të bërë të gjitha përpjekjet e tyre që të kenë sukses,kështu që do të përpiqen të arrijnë atë që kanë qëllim. Sipërmarrësit e suksesshëm nuk besojnë se diçka nuk mund të bëhet. Aftësitë e njerëzve të fortë Sipërmarrësi ka aftësi të forta komunikimi, ka aftësi për të shitur produktin dhe për të motivuar punonjësit. Sipërmarrësit më të suksesshëm dinë të motivojnë punonjësit e tyre në mënyrë që biznesi të ketë sukses. Ata janë shumë të pritur për të nxjerr në pah më të mirën në çdo lloj situate. Etikë e fortë e punës Sipërmarrësi i suksesshëm shpesh do të jetë personi i parë që do të mbërrijë në zyrë dhe i fundit që do të largohet. Mendja e tyre është vazhdimisht në punën e tyre, pavarësisht nëse janë ose jo në vendin e punës.
  4. 4. Pasioni Pasioni është tipari më i rëndësishëm i sipërmarrësit të suksesshëm. Ata vërtet e duan punën e tyre. Janë të gatshëm të punojnë me orë shtesë për ta bërë biznesin të ketë sukses, sepse gëzimi që iu jep një punë e mirë, shkon përtej parave. Sipërmarrësi i suksesshëm gjithmonë do të jetë duke lexuar dhe hulumtuar mënyra për ta bërë biznesin më të mirë. Sipërmarrësit e suksesshëm nuk i gëzohen vetëm një arritje, ata vazhdimisht kërkojnë shumë më shumë.
  5. 5. Lind apo bëhesh sipërmarrës? Sipërmarrës i lindur – Gjeni atë gjë që është e përshtatshme për ju Çdo sipërmarrës i suksesshëm është një sipërmarrës i lindur. Megjithatë, lajmi i mirë është se nuk ka vetëm një tip sipërmarrësi. Të jesh një sipërmarrës i lindur nuk do të thotë të lindësh në një mënyrë të veçantë,por bëhet fjalë që të gjesh diçka që është e përshtatshme me natyrën tuaj. Ekzistojnë sipërmarrës në sektorë të ndryshëm si në financë, argëtim, media, softëare,sport, inxhinieri, në kujdesin për të moshuarit apo fëmijët; ju do të shihni personalitete të ndryshme të cilët kanë bejxhin e “sipërmarrësit”. Sipërmarrësit e suksesshëm mund të jenë tipa introvertë, të marrin përsipër rreziqe, socialë, të ndrojtur, konservatorë, liberalë, optimistë ose skeptikë në perspektivën e tyre. Çështja është të përshtateni mirë me personalitetin dhe sipërmarrjen që ndiqni. Ajo që është e përshtatshme për dikë tjetër, mund të jetë një katastrofë për ju nëse natyra juaj nuk përshtatet me atë lloj biznesi. Ekzistojnë vetëm disa përjashtime që janë të zakonshme për pjesën më të madhe të sipërmarrësve që ia dalin mbanë… Së pari është guximi; sipërmarrja ka të bëjë me një hap drejt së panjohurës. Disa sipërmarrës ndihen të guximshëm pas një analize të kujdesshme, disa pas një ngjarje që i bën njerëzit të flasin. Megjithatë për të qenë i guximshëm, çdo sipërmarrës duhet të dalë herë pas here nga zona e tij e komfortit. Së dyti, sipërmarrësit e duan shumë atë çka bëjnë, përtej fitimit të parave. Paratë janë një mënyrë e mirë për të arritur objektivin, por nëse do të bëhet fjalë vetëm për para,loja e sipërmarrjes do të gjejë një mënyrë për t’ju eliminuar. Shumë sipërmarrës fitojnë shumë para pas dhjetë vitesh përpjekjeje, por nëse paratë janë motivuesi i vetëm, një dekadë është një kohë tmerrësisht e gjatë për të pritur suksesin tuaj. Karakteristika e tretë unike e sipërmarrësve të suksesshëm është kokëfortësia. Kjo kërkon aftësinë të përqendroheni në gjëra që do të kishin ndikim në një periudhë të gjatë. Sipërmarrësit e suksesshëm kanë një shqisë të gjashtë për problemin më të rëndësishëm që duhet të zgjidhin dhe mund të qëndrojnë me to për një kohë të gjatë, ndonjëherë edhe dekada. Të bëhesh sipërmarrës – Zhvillimi i aftësive bazë të një sipërmarrësi
  6. 6. Pasitë gjeni llojin e biznesit që përshtatet më shumë me natyrën tuaj, ju duhet të zhvilloni aftësinë kyçe – të ndikoni te të tjerët. Për çfarëdo që të bëhet fjalë – të blini një produkt, të investoni në vizionin tuaj, ju duhet të ndikoni te mënyra e të menduarit dhe të vepruarit të të tjerëve. Të drejtosh një biznes është një punë komplekse që përfshin financën, shitjet, komunikimin, pronësinë intelektuale, krijimin e produkteve, kulturën e kompanisë, marketingun, zhvillimin e teknologjisë etj., etj. Sipërmarrësit kanë sukses vetëm nëse rrethohen nga njerëz të aftë të cilët u japin burimet që u nevojiten. Aftësia kryesore e një sipërmarrësi është ndikimi – t’i bësh njerëzit të përdorin kohën e tyre, kreativitetin, ekspertizën apo burimet në një mënyrë të cilën nuk e kishin menduar më parë. Fatmirësisht kjo është një aftësiqë mësohet, ju mund dhe duhet ta zhvilloni. Le t’i kthehemi edhe një herë pyetjes, lind apo bëhesh sipërmarrës? Sipërmarrësit duhet të gjejnë diçka për të cilën ata ndiejnë se janë lindur të më pas të zhvillojë aftësitë në mënyrë që njerëzit të përqafojnë vizionin e tij.

×