Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.

Om bruk av web 2.0 i undervisning

46 visualizaciones

Publicado el

IKT i læring, modul 10

Publicado en: Educación
 • Inicia sesión para ver los comentarios

 • Sé el primero en recomendar esto

Om bruk av web 2.0 i undervisning

 1. 1. z Om bruk av Web 2.0 i undervisning IKT i læring Modul 10 Merethe Fiskerstrand
 2. 2. z Web 2.0 er alle de appene og programmene som finnes på nett, der vi sammen kan lese, se, høre, skrive og dele. Det finnes mange forskjellige Web 2.0 produkter, både det vi vanlig kaller sosiale medier, men alt er egentlig sosiale medier - medier der vi kan samhandle på ulike måter, derfor sosiale. CC0
 3. 3. z Forskjellen mellom Web 2.0 og læringsplattform, og mulighet for å kombinere dem En læringplattform, gjerne kalt LMS (Learning Management System) gir mange muligheter og et gode verktøy i skolehverdagen. Her kan vi som skole eller klasse ha en felles plattform der vi kan skrive og dele det vi jobber med. Den fungerer mest som et lagringssted. Eksempel på LMS er DigitalCampas, Fronter og It's learning. Forskjellen mellom LMS og Web 2.0 er at i Web 2.0 lagres at på nett, i en "sky". Web 2.0 er alt fra Facebook og Youtube til samhandlingsprogrammer som f.eks. Etherpad. Det kan være blogger eller avisartikler der vi både kan lese innholdet, men også kommentere det som står der. Kahoot, Etherpad, Wikipedia, Flickr og Twitter er andre eksempler på Web 2.0 verktøy. Web 2.0 åpner for at alle kan bidra og det gjør at informasjon stadig er i forandring og fornyes. Vi kan hente informasjon, men også dele informasjon. Slik er vi med på å produsere det innholdet som er der. I noen programmer kan vi sitte på hvert vårt sted, det kan være i samme rom med hver vår pc eller på hver vår side av kloden og skrive i det samme dokumentet. Fokuset for Web 2.0 er interaktivitet, deling og samarbeid og vi kan alle delta. Dette åpner for mange nye muligheter.
 4. 4. z Hva kreves av endringer i norsk skole/utdanning for at Web 2.0-teknologi skal tas i bruk? De fleste mennesker i dag er avhengig av digital teknologi. Daglig så bruker vi ulike medier som den største selvfølge, hjemme og på jobben. Dette er ikke en "flopp" eller noe som går over. Likevel føler mange lærere at både de og/eller skolen henger etter. For at vi skal ta i bruk og utnytte Web 2.0 i skolen vil det kreves flere ting av oss.  Aktive lærere, lærere som tørr å ta nye ting i bruk og som tenker nytt. Mange vil ha behov for mer kunnskap og opplæring om Web 2.0. I tillegg til å kurse de lærerne som er i skolen i dag, så må IKT enda mer inn i lærerutdanningen.  Aktive elever, elever som får mulighet og veiledning til å ta det i bruk på nye måter. Jo eldre elevene er, jo mer er mange av disse mediene en naturlig del av deres hverdag. For de yngre elevene kommer det til å bli det. Eleven må settes i sentrum for undervisningen, ikke en lærer ved en tavle. Elevene må være en aktiv del av undervisningen.  Dataparken til skolene må være i samsvar med utviklingen.
 5. 5. z Disse tre punktene, lærer, elever og utstyr, er det som bestemmer om Web 2.0 kan tas i bruk i skolen i dag.
 6. 6. z z Hvordan kan Web 2.0 gi bedre læring? z
 7. 7. z Web 2.0 gir mange muligheter i dagens skole. Det åpner klasserommet opp for verden utenfor. Dersom vi ser på punktene i MAKVIS, så vil Web 2.0 dekke de fleste av dem.  Mange elever vil la seg motivere av denne måten å jobbe på. De blir mer aktive og deltagende i undervisningen.  Man kan bruke tekster, bilder o.a. for å konkretisere.  Mulighetene for variasjon i undervisningen er mange, fordi det er så mange forskjellige produkter og måter å jobbe på å velge mellom.  Det er lett å legge til rette for individualiserte opplegg.  Web 2.0 gir unike muligheter for samarbeid.
 8. 8. z Alle de ulike verktøyene som Web 2.0 representerer gir oss mulighet for å gi elevene våre en variert undervisning, som de aktivt tar del i. Det er mulighet for å hente kunnskap, men også å dele kunnskap. Alt dette kan være med på å øke læringsutbytte til elevene dersom vi som lærere kan bruke det og hjelper elevene våre å bruke det riktig.
 9. 9. z Må et spesielt læringssyn ligge til grunn hos en lærer som ønsker å gjøre bruk av Web 2.0, eller passer det for alle? På spørsmål om "Må et spesielt læringssyn ligge til grunn hos en lærer som ønsker å gjøre bruk av Web 2.0, eller passer det for alle?" vil jeg svare litt ja, men mest nei. Dersom du ønsker å ha full kontroll på all informasjon dine elever får og dersom du synes den beste måten å undervise på er ved at du står ved tavla og tegner og forteller og elevene jobber ved hver sin pult med penn og papir - ja da er vel ikke Web 2.0 noe for deg. Men egentlig passer det for alle, så jeg må svare nei. Uansett læringssyn tror jeg du vil finne Web 2.0-verktøy som passer deg og dine elever. Likevel er det læringsteorier som Web 2.0 passere godt inn i - Konstruktivismen og Konnektivismen, de legger vekt på aktive elever i samarbeid med andre.
 10. 10. z Utfordringer med bruk av Web 2.0 i undervisningssammenheng. De første utfordringene man støtet på for å ta Web 2.0 i bruk i dagens skole er lærerens kompetanse og skolen datapark. Mange har god kompetanse på området, mens andre har heller liten kompetanse. Det vil kreves et kompetanseløft på dette området. Men selv uten særlig kunnskap om emnet er det mye man kan lære seg og finne ut av om man tørr å prøve. Dataparken på mange skolen er ikke "up to date" og da er det ikke lett å gjennomføre Web 2.0- undervisning med 20-30 håpefulle. Personvern er en annen utfordring. Det er viktig med et godt regelverk og at elevene får god opplæring i nettvett. Det kommer hele tiden nye ting som kan tas i bruk og det kan ta mye tid å finne fram til det som passer perfekt inn i din undervisning.
 11. 11. zz z Vi lever i en verden som stadig er i utvikling. TV og radio har gjort "verden mindre", og Web 2.0 har gjort den enda mindre. Det er nå enda lettere å hente informasjon og kunnskap, dele og samhandle med andre. Det er viktig at vi i skolen henger med på dette og ikke blir stående utenfor. Mulighetene er mange, begynn å utforske dem! Alle bildene I dette dokumentet er CC0.

×