Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.

Иницијативи против говор на омраза

Иницијативи против говор на омраза - Презентација на Филип Стојановски

 • Inicia sesión para ver los comentarios

 • Sé el primero en recomendar esto

Иницијативи против говор на омраза

 1. 1. Иницијативи против говор на омраза на Интернет nemrazi.mk #немрази mosurrej.mk #mosurrej Филип Стојановски Фондација Метаморфозис Обука: „Зајакнување на капацитетот за справување со говор на омраза“
 2. 2. Законски рамки Постои потреба за подигање на јавната свест за концептот на човекови права, слободата на изразување и законските основи во Р.М. •Устав на Република Македонија •Кривичен законик •Закон за спречување и заштита од дискриминација •Закон за граѓанска одговорност од навреда и клевета •Закон за медиуми? •...
 3. 3. Иницијатива против говор на омраза онлајн • Поврзаност со напорите на Совет на Европа (Council of Europe: No Hate Speech Movement - nohatespeechmovement.org) • Иницијатори: МОФ, Метаморфозис, Реактор, Центар за нови медиуми • Декември 2012 г. – дводневна средба со претставници на над 30 ентитети: НВО, медиуми, активисти • Национална кампања против говор на омраза (рак. од Агенција за млади и спорт)
 4. 4. Активности Веб-сајтот nemrazi.mk претставува ресурсен центар за борба против говор на омраза •Креирање и прибирање едукативни материјали •Библиотека на истражувања, правни документи •Вести и информации од темата – насочување кон други извори
 5. 5. Јавно укажување на говор на омраза Фронт за слобода на изразувањето (sloboda.kauza.mk) •Неформална коалиција од десет НВО од Македонија •Јавни реакции на случаи на говор на омраза •Јавни настани за промоција и одбрана на правото на слобода на изразување
 6. 6. Јавно укажување на говор на омраза • Сервис за проверка на факти од медиумите (proverkanafakti.mk) • Анализи и новинарски рецензии на појава на говор на омраза во медиумите • Граѓаните пријавуваат случаи и придонесат во маркирањето преку создавање јавен запис (public record)
 7. 7. Bezomrazno.mk • Проект на Македонскиот институт за медиуми – МИМ • Продукција на содржини во видео формат (ТВ-дебати) • Истражувања • Јавни настани
 8. 8. www.govornaomraza.mk • Проект на Хелсиншкиот комитет за човекови права на Р. Македонија • Пријавување на случаи на говор на омраза од граѓаните и мрежа од 20 волонтери низ целата земја
 9. 9. Тековни и наредни чекори • Oснована Платформа против говорот на омраза • Понатамошна јавна едукација, истражувања, онлајн и офлајн активизам • Проширување соработка со сите заинтересирани страни
 10. 10. Ви благодарам на вниманието! www.metamorphosis.org.mk info@metamorphosis.org.mk @fmeta fb.me/metamorphosis.foundation

×