Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.

Kallistos Ware - Puterea Numelui - Rugaciunea lui Iisus in spiritualitatea ortodoxa

"Asemenea este împărăţia cerurilor cu o comoară ascunsă in ţarina, pe care, găsind-o un om, a ascuns-o, şi de bucuria ei se duce şi vinde tot ce are şi cumpără ţarina aceea
(Matei 13, 44).
*
Mitropolitul Kallistos (Ware) de Diokleia (n. 1934, cunoscut, ca autor, şi după numele laic Timothy Ware) este episcopul titular al Patriarhiei de Constantinopol în Marea Britanie. Între anii 1966-2001, a fost profesor (Spalding Lecturer) de Studii de Ortodoxie Răsăriteană (Eastern Orthodox Studies) la Oxford University (Anglia). Teolog reputat, este autorul a numeroase cărți şi articole despre credința şi spiritualitatea ortodoxă. De asemenea, este invitat a da conferinţe în întreaga lume.
*
"Teologia ortodoxă a rămas în multe privinţe o comoară ascunsă", spunea recent Mitropolitul Antonie Bloom, ierarh ortodox din Anglia, într-un interviu acordat "Vestitorului Ortodoxiei Româneşti". Constatare fericită, căci ne arată bogăţia de duh dătător de viaţă a spiritualităţii Bisericii Ortodoxe; tristă constatare de asemenea, căci noi, ortodocşii, nu avem încă pe deplin conştiinţa existenţei acestei comori minunate în sînul propriei noastre Biserici.

"Fost-a om trimis de la Dumnezeu", putem zice, parafrazând cuvântul Sfântului Ioan Evanghelistul; numele lui era Grigorie Palama. Om trimis de Dumnezeu, căci prin el s-a fundamentat teologic întreaga experiență duhovnicească a creștinului ortodox: Unire deplină cu Dumnezeu în iubire şi rugăciune; neconfundare de esență cu Dumnezeu - pericolul cel nou al metafizicii panteiste, profesată mai ales de tradițiile religioase ale Extremului Orient.
***
I. Rugăciune şi tăcere
Când vă rugați, spunea cu înțelepciune un scriitor ortodox din Finlanda, “eul vostru trebuie să tacă”... Tăceți şi lăsați rugăciunea să vorbească. Dobândirea tăcerii este lucrul cel mai greu şi cel mai important în rugăciune. Tăcerea nu implică însă un caracter pur negativ (o pauză între cuvinte, o oprire temporară a unui discurs), ci o adâncă nuanță pozitivă: o atitudine de veghe, de trezvie şi mai presus de toate de receptivitate. Isihast (persoană ce a dobândit isihia, pacea şi liniștea interioară) este prin excelenţă cel ce viețuiește într-o stare de receptivitate continuă. El ascultă vocea rugăciunii din propria-i inimă, dar înțelege că această voce nu-i a sa, ci Altcineva îi vorbește din adâncuri....

  • Sé el primero en comentar

×