Se ha denunciado esta presentación.
Se está descargando tu SlideShare. ×
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Próximo SlideShare
Elektronična računala
Elektronična računala
Cargando en…3
×

Eche un vistazo a continuación

1 de 15 Anuncio
Anuncio

Más Contenido Relacionado

Anuncio

Povijest racunala

 1. 1. POVIJEST RAČUNALA Miroslav Pitner 1.Ac
 2. 2. PRVO RAČUNALO  Prvo računalo bilo je Abak(Abakus).  Izumili su ga kinezi 3000 godina pr.Kr.  Sastoji se od raznobojnih kuglica raspoređenih u više redaka, upotrebljavaju ga još i danas mala djeca u dječjim vrtićima I kod kuće.
 3. 3. PRVO ELEKTRONIČKO RAČUNALO  Prvo elektroničko računalo bilo je Colossus.  Izumljen je 1943.  To je bilo prvo računalo s elektronskim cijevima.  Služilo je Englezima za dešifriranje njemačkih tajnih poruka.
 4. 4. PRVO ELEKTRONIČKO RAČUNALO OPĆE NAMJENE  Prvo elektroničko računalo opće namjene bio je Eniac.  Sastavljeno je od 18 000 elektronskih cijevi (koje su često pregorijevale),bilo je teško 30 tona,i zauzimalo je površinu od 1500 m2.
 5. 5. TRANZISTOR  Iako je bilo i ranijih istraživanja,zasluga za otkriće tranzistora pripala je 1947. godine Williamu Shockleyu.  Prvi tranzistori bili su napravljeni od germanija,a prvi silicijski tranzistor bio je proizveden od tvrtke Texas Instruments 1954. godine.  Tranzistor je smanjio dimenzije računala i poboljšao njegove mogućnosti.
 6. 6. INTEGRIRANI KRUG  Ideju o integriranim krugovima prvi je razvio engleski inženjer Goffrey W.A Drummer.  On je tu ideju predstavio u Americi 7. svibnja 1952.  Drummer je pokušao napraviti integrirani krug 1956. ali nije bilo većeg uspjeha.
 7. 7. MIKROPROCESOR  Mikroprocesor je elektronička komponenta napravljena od minijaturnih tranzistora na jednom čipu.  Od pojave prvog mikroprocesora pa do danas može se uočiti nekoliko faza u razvoju mikroprocesora.  Pojavljuje se u 70-tim godinama prošlog stoljeća i razvija se u raznim tvrtkama.  Najpoznatiji su proizvođači AMD i Intel.
 8. 8. PRVO MIKRORAČUNALO  1975. godine proizvedeno je računalo koje se smatra prvim mikroračunalom.  Računalo MITS Altair je pokrenulo mikroračunalnu revoluciju i novu industriju koja je imala veliki utjecaj na ekonomiju i na društvo.
 9. 9. PRVO OSOBNO RAČUNALO  Prvo osobno računalo pod nazivom IBM-PC proizvedeno je 1981. u američkoj tvrtki IBM.  Danas je u svijetu puno proizvođača koji rade po uzoru na IBM.
 10. 10. GENERACIJE RAČUNALA PRVA GENERACIJA (1951-1958)  Element za gradnju računala je elektronska cijev  Računala su golema, troše mnogo električne energije, nepouzdana ( brzo su se kvarila).  Računala ENIAC (težak 30 tona, trošio 174 kWh, u jednoj sekundi mogao je obaviti 333 operacije) i UNIVAC.
 11. 11. GENERACIJE RAČUNALA DRUGA GENERACIJA (1959-1964)  Element za gradnju računala je tranzistor  On je pouzdaniji, jeftiniji i troši puno manje energije od elektronske cijevi.  Razvijaju se programski jezici COBOL i FORTRAN
 12. 12. GENERACIJE RAČUNALA TREĆA GENERACIJA (1965-1971)  Element za gradnju računala je integrirani krug ili sklop  Integrirani krug predstavlja komadić silicija na kojem je posebnom tehnikom spojeno mnoštvo tranzistora u jedinstvenu logičku cjelinu.
 13. 13. GENERACIJE RAČUNALA  ČETVRTA GENERACIJA(1971-DANAS)  Element za gradnju računala je integrirani krug s visokim stupnjem integracije  1971.g. pojavljuje se mikroprocesor koji je omogućio gradnju bržih, jeftinijih i manjih računala.  Računala postaju dostupna širim masama.
 14. 14. OPERACIJSKI SUSTAVI  Operacijski sustav(OS) je veza između hardvera i korisničkih programa  Obavlja najvažnije funkcije računala:ulaz,memoriranje,obrada i izlaz podataka.  Najpoznatiji su : Linux,Microsoft Windows,Android,iOS…

×