Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.

умеам да се заштитам себеси и училиштето

959 visualizaciones

Publicado el

Звук

Publicado en: Salud y medicina
 • Inicia sesión para ver los comentarios

 • Sé el primero en recomendar esto

умеам да се заштитам себеси и училиштето

 1. 1. Умеам да се заштитам себеси и училиштето од бучава
 2. 2. Звуците што ги слушаме • Изгледа дека нашата животна средина станува сѐ побучна. Секојдневно, многу луѓе се бомбардирани од звуци со различен интензитет, почнувајќи од бучавата на автомобилите, автобусите и камионите на улиците до бучавата на електричните апарати на работното место. • Но, кога звукот е прегласен? Звукот има три карактеристики — траење, фреквенција и амплитуда. Траењето едноставно се однесува на должината на времето во коешто се слуша звукот. Фреквенцијата на звукот, односно висината, се опишува со периоди во секунда, односно херци. Скалата на слушна фреквенција за нормален, здрав слух е од 20 до 20.000 периоди во секунда.
 3. 3. Како функционира нашот слух • Обликот на месестиот дел на надворешното уво, наречен ушна школка, е конструиран за да собира звучни бранови и да ги насочи во ушниот канал, каде што наскоро доаѓаат до ушното тапанче. • Овде звучните бранови предизвикуваат ушното тапанче да вибрира, а ушното тапанче, пак, предизвикува да вибрираат трите ковчиња во средното уво. • Потоа, вибрациите се пренесуваат во внатрешното уво, ќесичка исполнета со течност сместена во коска. Овде вибрациите преминуваат низ течноста во полжавчето, слушен дел во облик на полжав во внатрешното уво, кој содржи влакненца. • Течноста во полжавчето го придвижува горниот дел од влакненцата за да произведе нервни импулси што можат да се читаат. • Овие импулси потоа се пренесуваат во мозокот, каде што се дешифрираат и се интерпретираат како звук.
 4. 4. Како бучавата го оштетува слухот За да си претставите како гласните звуци можат да ни го оштетат слухот, разгледајте ја следнава аналогија. Еден извештај за заштита при работата вели дека мембраните со влакненца во внатрешното уво можат да се споредат со жито во поле, а звукот што влегува во увото може да се спореди со ветар. Нежното ветренце, како некој тивок звук, ќе ги придвижи врвовите на житото, но житото нема да биде оштетено. Меѓутоа, побрзиот ветар ќе го зголеми притисокот врз стебленцето жито. Од ненадеен, многу силен ветар или од постојана изложеност на послаби ветрови во текот на долг временски период може да го оштети стебленцето до степен да не може да се поправи и тоа да биде причина да умре.
 5. 5. Заштитете го и продолжете ја трајноста на својот слух Честопати во прашање е тоа како слушаме, а не толку што слушаме. На пример, ако користите стереослушалки, можеби ќе сакате да ја наместите јачината на гласот толку тивко што ќе можете да ги слушате и звуците околу себе. Ако радиото во Вашиот автомобил или во Вашиот дом е толку гласно што го загушува обичниот разговор, тоа може да биде знак дека е доволно гласно за да Ви го оштети слухот. Стручњаците предупредуваат дека со два до три часа изложеност на 90 децибели може да се оштетат ушите. Се препорачува секогаш кога сте во бучна средина да користите тампони за уши или други средства за заштита на слухот.
 6. 6. Што ја предизвикува бучавата? • -сообраќајните средства • -електро и металските • работилници • -фабриките • -аеродромите • -прегласната музика • -фен • -правосмукалка • -машина за перење • -миксер • -музички систем..
 7. 7. Кои мерки се преземени? • -Во градскиот сообраќај е забранета употреба на автомобилски свирки (освен во исклучителни случаи - брза помош, полиција, пожарна). • -Во строгите центри во големите градови, во некои главни улици, покрај болници и училишта се забранува движење на камиони, автомобили, мотори и др.
 8. 8. Како да се заштитам себеси од бучава? • Справувањето со бучавата и нејзините ефекти врз слухот е прашање на лична одговорност. Ние сами себеси можеме да се заштитиме од оштетување на слухот преку: • -да избегнуваме долготрајно слушање на гласна музика • -да слушаме потивка музика • -да купуваме помалку бучни производи (фен, правосмукалка, миксер, машина за перење садови..)
 9. 9. Изработила: Гурбанска Весна ^_^

×