Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.
Inteligenta
Artificiala
TROBOTI
R
Inteligenţa artificială este un termen tehnic
provenit din limba engleză Artificial
Intelligence, prescurtat AI, care dese...
Cuprinsul lucrării
1.1.De la inteligenţa naturală
la inteligenţa artificială
1.2 Domeniile care au contribuit la
fundament...
1.1.De la inteligenţa naturală la inteligenţa artificială
Inteligenta artificiala este un domeniu care retine din ce in ce...
Capacitatea de a invata, de a intelege, de a
sti, din experienta si de a se descurca in
situatii vechi si noi, aceasta "in...
Dezvoltarea de masini care sa dispuna de trasaturi inteligente implica cele mai
variate stiinte si tehnologii: lingvistica...
1.2 Domeniile care au contribuit la fundamentarea
inteligenţei artificiale
Din punct de vedere istoric, calculatoarele
au ...
Cand problemele cresc in complexitate,
sistemele informatice pentru management,
oricate modele ar contine, devin neadecvat...
Trebuie observat totodata ca exista deja un mare numar de sectoare ale intreprinderii in
care inteligenta artificiala poat...
1.4 Avantajele şi limitele inteligenţei artificiale
Unul din aspectele pozitive consta in faptul ca inteligenta artificial...
In privinta aspectelor negative trebuie
retinut ca dezvoltarea produselor
program inteligente presupune mai
multe dificult...
Cu toate
acestea,
chiar daca
progresul va
fi mai incet,
este clar
deja ca
inteligenta
artificiala are
un impact
major
asup...
1.4 Robotul
Un robot este este un operator mecanic sau virtual, artificial. Robotul este un sistem
compus din mai multe el...
Terminologie
Sensul cuvântului s-a
schimbat de-alungul timpului.
Termenul robot (din cehă robot) a
fost utilizat de Josef ...
Istorie
Bazele roboţilor de azi stau mult mai
departe. Primele modele de maşini pot fi mai
degrabă numite automate (proven...
Anul 1956 este considerat ca anul
naşterii a robotului industrial. George
Devol a depus candidatura în acest an
în SUA pen...
Robotica
Apariţia deasă a roboţilor în film şi literatură a atras atenţia ştiinţei asupra
acestui tip de maşini. Domeniul ...
Tipuri de roboTI
Termenul de robot descrie un domeniu destul de vast, cauză din care
roboţii sunt sortaţi în multe categor...
Dezvoltare pe viitor
Nanorobotii sau nanobotii, sunt construiti din maşini moleculare. Până
în prezent, cercetătorii au pr...
Made by:
Paun Traian-
Radu
CTEN XI-C
EXIT
Próximo SlideShare
Cargando en…5
×

de

Inteligenta artificiala, robotul Slide 1 Inteligenta artificiala, robotul Slide 2 Inteligenta artificiala, robotul Slide 3 Inteligenta artificiala, robotul Slide 4 Inteligenta artificiala, robotul Slide 5 Inteligenta artificiala, robotul Slide 6 Inteligenta artificiala, robotul Slide 7 Inteligenta artificiala, robotul Slide 8 Inteligenta artificiala, robotul Slide 9 Inteligenta artificiala, robotul Slide 10 Inteligenta artificiala, robotul Slide 11 Inteligenta artificiala, robotul Slide 12 Inteligenta artificiala, robotul Slide 13 Inteligenta artificiala, robotul Slide 14 Inteligenta artificiala, robotul Slide 15 Inteligenta artificiala, robotul Slide 16 Inteligenta artificiala, robotul Slide 17 Inteligenta artificiala, robotul Slide 18 Inteligenta artificiala, robotul Slide 19 Inteligenta artificiala, robotul Slide 20
Próximo SlideShare
Artificial Intelligence
Siguiente

2 recomendaciones

Compartir

Inteligenta artificiala, robotul

despre un robot

Libros relacionados

Gratis con una prueba de 30 días de Scribd

Ver todo

Audiolibros relacionados

Gratis con una prueba de 30 días de Scribd

Ver todo

Inteligenta artificiala, robotul

 1. 1. Inteligenta Artificiala TROBOTI R
 2. 2. Inteligenţa artificială este un termen tehnic provenit din limba engleză Artificial Intelligence, prescurtat AI, care desemnează un domeniu de cercetare în cadrul informaticii. În vorbirea curentă este un produs rezultat în urma desfăşurării acestei activităţi. Definiţia cea mai acceptată a inteligenţei artificiale a fost dată de John McCarthy în 1955: “o maşină care se comportă într-un mod care ar putea fi considerat inteligent, dacă ar fi vorba de un om”. O trăsătură des întâlnită a inteligenţei artificiale este că sistemul respectiv este capabil să înveţe, cu sau chiar fără ajutoare externe, cu scopul de a se îmbunătăţi permanent.
 3. 3. Cuprinsul lucrării 1.1.De la inteligenţa naturală la inteligenţa artificială 1.2 Domeniile care au contribuit la fundamentarea inteligenţei artificiale 1.3 Rolul inteligenţei artificiale în întreprinderi 1.4 Avantajele şi limitele inteligenţei artificiale 1.5. Robotul
 4. 4. 1.1.De la inteligenţa naturală la inteligenţa artificială Inteligenta artificiala este un domeniu care retine din ce in ce mai mult atentia economistilor, managerilor si celorlalte profesii, deoarece sistemele bazate pe cunostinte, sistemele bazate pe algoritmi genetici, sistemele fuzzy, sistemele hibride si sistemele neuronale sunt sisteme de inteligenta artificiala pe cale de a ocupa un loc din ce in ce mai important in viata lor profesionala.
 5. 5. Capacitatea de a invata, de a intelege, de a sti, din experienta si de a se descurca in situatii vechi si noi, aceasta "inteligenta" insotita de colectarea informatiei, efectuarea prelucrarilor, pregatirea alternativelor decizionale si in final luarea deciziei este acum in slujba managerilor de toate tipurile si a celor economisti in mod special. Stiintele economice si domeniul lor (managementul, finantele, contabilitatea, etc.) sunt in practica realizate din oameni cu performante diferite care trebuie sa faca fata sarcinilor nestructurate, nonliniare, dinamice si stocastice, cu luarea in seama, simultan, a aspectelor cantitative si calitative, in care intervin intuitia, experienta si inteligenta, notiuni vag definite, percepute cu aproximatie si avand consecinte asupra comportamentului in interactiunile cu mediul intern si extern.
 6. 6. Dezvoltarea de masini care sa dispuna de trasaturi inteligente implica cele mai variate stiinte si tehnologii: lingvistica, psihologia, filozofia, informatica, mecanica, hidraulica, biologia si optica. Inteligenta artificiala nu este prin ea insasi un domeniu comercial, ci este o stiinta si o tehnologie bazate pe concepte si idei izvorate din cercetare, dar care nu pot comercializate ca atare. Totusi, inteligenta artificiala ofera o fundamentare stiintifica pentru mai multe tehnologii comerciale foarte profitabile: sisteme inteligente de toate tipurile, roboti, senzori, calculatoare inteligente, instructori (tutori) inteligenti, masini care recunosc forme, care vorbesc etc.
 7. 7. 1.2 Domeniile care au contribuit la fundamentarea inteligenţei artificiale Din punct de vedere istoric, calculatoarele au avut de jucat si joaca un rol major in lumea economica a intreprinderilor si afacerilor. Acest rol se extinde o data cu tehnologiile informatice reale din ce in ce mai performante. Inceputul a fost marcat de sistemele de prelucrare a datelor, s-a continuat cu sistemele informative pentru management si cu sistemele de sprijinire a deciziilor Sistemele de prelucrare a datelor, asa- zisele sisteme informative clasice, folosesc proceduri predeterminate pentru manipularea datelor, in privinta gestiunii imobilizarilor, gestiunii personalului, gestiunii stocurilor etc. si care implica, de fapt, prelucrarea de tranzactii. Ele se utilizeaza ca instrumente care ajuta la solutionarea problemelor in care intervine prelucrarea datelor Sistemele informative pentru management au drept scop agregarea si selectarea datelor din fisierele si bazele de date ale sistemelor informative din intreprindere pentru a le da o semnificatie informationala la iesire catre factorul decizional.
 8. 8. Cand problemele cresc in complexitate, sistemele informatice pentru management, oricate modele ar contine, devin neadecvate mai ales atunci cand beneficiarul acestora este un manager fara experienta. Solutionarea problemelor in asemenea situatii este posibila cu ajutorul sistemelor de sprijinire a deciziei. Sistemele de sprijinire a deciziei (Decision Support Systems) sunt menite sa asiste managerii, sa-i ajute la luarea deciziilor cele mai eficiente. In final, managerul este acela care ia decizia, dar sistemul permite folosirea rationamentului asupra alternativelor sprijinind in felul acesta procesul decizional. Asemenea sisteme nu sunt destinate sa genereze solutii sau recomandari, ci numai ajuta managerii care intampina dificultati in solutionarea problemelor. Trebuie facuta observatia ca un numar important de domenii ale managementului se afla in atentia proiectantilor de sisteme de sprijinire a deciziilor in vederea introducerii de caracteristici ale inteligentei artificiale. Prelucrarea limbajului natural si sistemele expert sunt de cel mai mare interes intrucat intentia este de a se obtine sisteme de sprijinire a deciziilor mai puternice si mai usor de utilizat sub aspectul interfetei om- calculator.
 9. 9. Trebuie observat totodata ca exista deja un mare numar de sectoare ale intreprinderii in care inteligenta artificiala poate juca un rol major. Dintre acestea fabricatia este cel mai fertil. Robotii deja s-au introdus impreuna cu tehnicile de recunoastere a formelor in celule flexibile de fabricatie si liniile de asamblare periculoase pentru om. Dar toate acestea constituie numai varful icebergului… 1.3 Rolul inteligenţei artificiale în întreprinderi
 10. 10. 1.4 Avantajele şi limitele inteligenţei artificiale Unul din aspectele pozitive consta in faptul ca inteligenta artificiala poate rezolva probleme complexe. Calculatoarele devin mai utile atunci cand tehnici ale inteligentei artificiale sunt incorporate atat in echipamente, cat si in programe, sarcinile se realizeaza mai eficace si la un cost mai mic. Unele probleme nerezolvabile pot fi acum solutionate. Beneficiile posibile Sunt cresterea productivitatii, achizitia expertizei si medii de lucru mai sigure pentru utilizatori.
 11. 11. In privinta aspectelor negative trebuie retinut ca dezvoltarea produselor program inteligente presupune mai multe dificultati si costuri mai mari, este mare consumatoare de timp si implica invatarea mai multor medii de programare si limbaje specifice. In fapt, nu exista prea multe sisteme de inteligenta artificiala comerciale. La acestea se adauga lipsa personalului instruit pentru a lucra in echipe la dezvoltarea si implementarea sistemelor inteligente.
 12. 12. Cu toate acestea, chiar daca progresul va fi mai incet, este clar deja ca inteligenta artificiala are un impact major asupra tehnologiei informationa le si acest impact se va amplifica in toate domeniile aplicative mentionate mai sus, precum si asupra altora inca nebanuite.
 13. 13. 1.4 Robotul Un robot este este un operator mecanic sau virtual, artificial. Robotul este un sistem compus din mai multe elemente: mecanică, senzori şi actori precum şi un mecanism de direcţionare. Terminologie Istorie Robotică Tipuri de roboţi Dezvoltarea pe viitor
 14. 14. Terminologie Sensul cuvântului s-a schimbat de-alungul timpului. Termenul robot (din cehă robot) a fost utilizat de Josef Čapek şi Karel Čapek în lucrările lor de science fiction la începutul secolului 20. Cuvântul robot este de origine slavă şi se poate traduce prin: muncă, clacă sau muncă silnică. Karel Čapek a descris în piesa sa R.U.R. din anul 1921 muncitori de asemănare umană, care sunt crescuţi în rezervoare. Čapek foloseşte în lucrarea sa motivele clasice de golem. Denumirea de astăzi a creaturilor lui Čapek este de android. Înaintea apariţiei termenului de robot s-au utilizat de expemplu în uzinele lui Stanisław Lem termenii automat şi semiautomat.
 15. 15. Istorie Bazele roboţilor de azi stau mult mai departe. Primele modele de maşini pot fi mai degrabă numite automate (provenind din grecescul automatos, care se mişcă singur). Acestea nu puteau executa decât câte un singur obiectiv, fiind constrânse de construcţie. Matematicianul grec Archytas a construit, conform unor relatări, unul dintre aceste prime automate: un porumbel propulsat cu vapori, care putea zbura singur. Acest porumbel cavernos din lemn era umplut cu aer sub presiune. Acesta avea un ventil care permitea deschiderea şi închiderea printr-o contragreutate. Au urmat multe modele dealungul secolelor. Unele înlesneau munca iar altele deserveau la amuzamentul oamenilor. Cu descoperirea ceasului mecanic din secolul XIV s-a deschis calea unor posibilităţi noi şi complexe. Nu mult după aceea au apărut primele maşini, care semănau îndepărtat cu roboţii de azi. Posibil era însă numai ca mişcările să urmeze una după alta, fără să fie nevoie de intervenţia manuală în acel sistem.
 16. 16. Anul 1956 este considerat ca anul naşterii a robotului industrial. George Devol a depus candidatura în acest an în SUA pentru un patent pentru "transferul programat de articole". Câţiva ani după aceea a construit împreună cu Joseph Engelberger UNIMATE. Acest robot de cca. două tone a fost mai întâi introdus în montarea de iconoscoape pentru televizoare, găsindu-şi apoi drumul în industria automobilă. Programele pentru acest robot au fost salvate sub formă de comenzi direcţionate pentru motoare pe un cilindru magnetic. Din acest moment se introduc roboţi industriali ca UNIMATE în multe domenii ale producţiei fiind permanent dezvoltaţi mai departe pentru a putea face faţă cererilor complexe care li se impun.
 17. 17. Robotica Apariţia deasă a roboţilor în film şi literatură a atras atenţia ştiinţei asupra acestui tip de maşini. Domeniul ştiinţific, care se ocupă de construcţia roboţilor se numeşte robotică. Termenul a fost folosit pentru prima dată în 1942 de Isaac Asimov în cartea sa, Runaround. Un domeniu general teoretic ştiinţific, care se ocupă de roboţi, nu există. Acestea sunt mai ales subdomenii ale informaticii.
 18. 18. Tipuri de roboTI Termenul de robot descrie un domeniu destul de vast, cauză din care roboţii sunt sortaţi în multe categorii. Iată câteva din acestea:
 19. 19. Dezvoltare pe viitor Nanorobotii sau nanobotii, sunt construiti din maşini moleculare. Până în prezent, cercetătorii au produs cea mai mare parte a acestor sisteme complexe, cum ar fi rulmenţi, senzori, şi motoare moleculare sintetice, dar si roboti functionali. Cercetătorii de asemenea, sper să fie capabil de a crea roboţi la fel de mici ca virusuri sau bacterii, care ar putea efectua activităţi pe o scară mică. Aplicaţiile posibile includ intervenţii chirurgicale micro (la nivel de celula), fabricaţie, arme, curăţare la nivelul celulei etc. Unii oameni sustin că, dacă vor exista nanobotii care ar putea sa se reproducă, oamenii ar fi expulzaţi de pe Pământ, în timp ce alţii susţin că acest rezultat ipotetic este un nonsens.
 20. 20. Made by: Paun Traian- Radu CTEN XI-C EXIT
 • mariushainagiu

  May. 11, 2014
 • PopaDaciana

  Mar. 18, 2012

despre un robot

Vistas

Total de vistas

5.525

En Slideshare

0

De embebidos

0

Número de embebidos

3

Acciones

Descargas

0

Compartidos

0

Comentarios

0

Me gusta

2

×