Se ha denunciado esta presentación.
Se está descargando tu SlideShare. ×

Unitat 5_ ELS GÈNERES D’OPINIÓ.pdf

Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Cargando en…3
×

Eche un vistazo a continuación

1 de 20 Anuncio

Más Contenido Relacionado

Más reciente (20)

Anuncio

Unitat 5_ ELS GÈNERES D’OPINIÓ.pdf

 1. 1. Els gèneres d’opinió
 2. 2. ÍNDEX ● Introducció ● Article d’opinió ● Columna d’opinió ● Editorial ● Carta al director ● Altres tipus ○ El Bloc ○ Acudits visuals ○ Debats
 3. 3. INTRODUCCIÓ Els mitjans de comunicació es dediquen a explicar què passa, però també perquè passa i a opinar sobre el fet.
 4. 4. ARTICLE D’OPINIÓ ● Expressa l’opinió del seu autor o autora sobre un tema o fet. No ampliar-li els fets. ● El seu objectiu és convèncer els lectors de la validesa de la seva pròpia opinió. ● És personal i subjectiu. La seva opinió és l'opinió de l’escriptor, no la del diari.
 5. 5. ● El seu autor o autora és un professional expert en el tema que es tracta i no pertany a la plantilla del diari, però prestigia el diari. ● L’article no surt regularment. ● Normalment apareix en la secció “Opinió” dels diaris.
 6. 6. Àmbits temàtics Els articles d’opinió abasten tota mena de temes, però es poden agrupar, bàsicament en: ● De temàtica internacional (política i economia) ● De temàtica nacional (política i economia) ● De temàtica social. ● De temàtica cultural i/o artística. ● De temàtica quotidiana.
 7. 7. LA COLUMNA D’OPINIÓ
 8. 8. QUÈ ÉS? ● Variant de l’article d’opinió, és un espai fix i d’aparició periòdica i al mateix lloc en el diari que acostuma a estar a càrrec d’un periodista o d’una persona especialitzada en un tema, com un metge, un científic o un esportista. Se’n diu columna per la forma que adopta i els seus autors s’anomenen columnistes.
 9. 9. ● Es tracta també d’un text subjectiu, ja que expressa un punt de vista davant d’un fet d’actualitat, i aquest no ha de coincidir necessàriament amb la línia ideològica del diari o revista. ● Sovint pot tenir: ● Caire irònic o de denúncia de determinats fets ● De forma vertical o horitzontal la finalitat és la mateixa. ● L’autor té llibertat sobre el tema.
 10. 10. ARTICLE D’OPINIÓ COLUMNA D’OPINIÓ ● Col·laborador puntual. ● Pot ser un autor convidat especialista en el tema. ● Professional prestigiós. ● Major extensió. ● Estructura expositiva / argumentativa ● Estil periodístic i funcional. ● Secció d’opinió. ● Col·laborador habitual amb secció fixa. ● Escriptor professional que pot tractar temes dels quals no és especialista. ● Professional prestigiós. ● Menor extensió. ● Estructura més lliure. ● Pot utilitzar un estil més literari. ● Secció fixa.
 11. 11. L’EDITORIAL
 12. 12. DEFINICIÓ ● És el gènere a través del qual el diari o revista dóna a conèixer el seu punt de vista sobre esdeveniments d’actualitat. Per tant, llegint l’editorial podem saber quina és la línia ideològica de la publicació. Acostuma aparèixer en un lloc fix (normalment, en la segona o tercera pàgina) i no va signat, ja que és la redacció del diari, conjuntament, així com l’empresa les que es fan responsables de les opinions que s’han expressat. La seva intenció és crear opinió entre els lectors i invita a la reflexió.
 13. 13. CARTES AL DIRECTOR ● Text periodístic breu mitjançant el qual els ciutadans expressen les seves opinions, agraïments… sobre un tema, persona, esdeveniment, adreçat al director.
 14. 14. CARACTERÍSTIQUES ● De contingut divers referides a articles ja publicats per estar a favors o en contra. ● De llargada diversa, (20-25 línies) ● La persona que escriu s’ha d’identificar (nom i cognoms, localitat i número de DNI). ● El diari es reserva el dret de publicar-la.
 15. 15. ALTRESTEXTOS D’OPINIÓ ⚫ L’acudit, el debat, col·loquis de la ràdio i la televisió que tracten temes de tota mena polítics, religiosos…
 16. 16. EL BLOC
 17. 17. EL BLOC ● El bloc és un diari personal a Internet en què ● una persona exposa la seva opinió sobre temes relacionats amb l’actualitat o de diversos àmbits (literaris, filosòfics, esportius...). ● combina sovint el text amb la imatge. ● El bloc és un gènere d’opinió relativament nou; per això encara s’està definint i es pot manifestar de maneres molt diverses. ● En la majoria dels blocs, els internautes poden exposar per mitjà de comentaris la seva opinió sobre els textos que ha elaborat l’autor i opinar, alhora, sobre els comentaris d’altres internautes visitants.
 18. 18. Això és tot

×