Se ha denunciado esta presentación.
Se está descargando tu SlideShare. ×

Тенденции в SEO през 2014

Eche un vistazo a continuación

1 de 60 Anuncio
1 de 60 Anuncio

Тенденции в SEO през 2014

Descargar para leer sin conexión

На 1 ноември 2014 Drupal Bulgaria провежда DrupalCamp.bg - традиционна сбирка на почитателите на Drupal и хора, интересуващи се от програмиране и IT. Лекцията, с която Геннадий Воробьов кандидатства в програмата, събра много точки и тя беше включена в програмата. В своята лекция Геннадий засегна следните аспекти:
[SEO на настоящето] и [SEO на миналото];
важността и силата на първия етап в SEO проекта;
важността и силата на техническия и SEO одит на сайта;
бяха разгледани и коментирани основните точки от одита;
реални примери, в които се вижда явно положителна динамика в органичните посещения след реализация на одита.

На 1 ноември 2014 Drupal Bulgaria провежда DrupalCamp.bg - традиционна сбирка на почитателите на Drupal и хора, интересуващи се от програмиране и IT. Лекцията, с която Геннадий Воробьов кандидатства в програмата, събра много точки и тя беше включена в програмата. В своята лекция Геннадий засегна следните аспекти:
[SEO на настоящето] и [SEO на миналото];
важността и силата на първия етап в SEO проекта;
важността и силата на техническия и SEO одит на сайта;
бяха разгледани и коментирани основните точки от одита;
реални примери, в които се вижда явно положителна динамика в органичните посещения след реализация на одита.

Anuncio
Anuncio

Más Contenido Relacionado

Presentaciones para usted (17)

A los espectadores también les gustó (20)

Anuncio
Anuncio

Тенденции в SEO през 2014

 1. 1. Тенденции в SEO през 2014 Геннадий Воробьов
 2. 2. Аз съм Геннадий Воробьов CEO @ Optimization.bg & Netpeak Bulgaria - SEO и PPC за бизнеса CCO @ Prodvigator.bg, Ringostat.bg
 3. 3. План на доклада Тезиси: 1. [SEO на миналото] 2. [SEO на настоящето] a. Какви процеси включва [SEO на настоящето] b. Как то е свързано с трафика — максимален обхват на семантиката ~ потребностите на потребителите i. Първи етап: Технически одит +
 4. 4. Защо SEO трафик? 1. Рентабилност. SEO — е по-рентабилно от повечето инструменти на онлайн маркетинга. 2. Точност. Търсещите машини ви подават «топла» целева аудитория. Потребителят няма да търси нещо, което не го интересува. 3. Дългосрочен ефект. При правилни начини за оптимизация постигнатия резултат се запазва за дълго време.
 5. 5. SEO преди и сега
 6. 6. Какви продукти в сферата на SEO услуги присъстват на пазара? За удобна диференциация на продуктите в сферата на SEO услугите ще ги разделим условно на 2 типа: 1. [SEO на миналото]. 2. [SEO на настоящето]. На пазара на SEO услугите продуктите от тип [SEO на миналото] все още са доста популярни. Нека разгледаме основните различия между тези два типа продукти
 7. 7. Како се прави при [SEO на миналото], със сайта за постигане на целта? Работата при [SEO на миналото] се състои в това да подобри позициите на сайта на клиента по предварително определени фрази.
 8. 8. Защо не може да се работи, поставяйки си за цел «да подобрим позициите на сайта на клиента по предварително определени фрази»? За да отговори на този въпрос е достатъчно да знаем позицията на търсачките:
 9. 9. Какво се прави на [SEO на настоящето] със сайта за постиганена целта? Работата при [SEO на настоящето], се състои в това да се подобри видимоста на сайта* на клиента в ниши, на които той наистина отговаря в очите на клиента, от гледна точка на алгоритмите на търсачките. *Видимост на сайт - показател, който е пропорционален на броя и популярността на ключовите фрази, по които може откриете сайта в резултатите от търсенето. Това означава, че колкото повече ключови фрази са в топа и колко са популярни тези търсения, толкова по-висока ще е видимостта на сайта. Сам по себе си този показател под формата начисло или процент не носи особенна полезност. Но с помощта на видимостта, може да сравняваме сайтове-конкуренти помежду си.
 10. 10. Към кого е насочена работата в [SEO на миналото] и [SEO на настоящето]? В [SEO на миналото] основната грижа - работа с търсачката. Ползваемост на сайта и ползите от него отиват на заден план. В [SEO на настоящето] се работи за посетителите на сайта. В този случай, доколкото е възможно, се изпълняват препоръките на търсачката.
 11. 11. Какви действия включва продуктът [SEO на миналото] ? 1. Подбор на определени ключови фрази. 2. Създаване на SEO текст с тези фрази. 3. Извършване на лека вътрешна оптимизация. 4. Използване на автоматична/полуавтоматична външна оптимизация, т.е. закупуване на връзки.
 12. 12. [SEO на настоящето]
 13. 13. [SEO на миналото] vs [SEO на настоящето] в детайли
 14. 14. Еволюцията на SEO
 15. 15. [SEO на миналото] 1. Оптимизация a. премахване на дублирано съдържание b. увеличение на релевантността на съдържанието c. корекция на очевидни технически грешки 2. Линкове a. точни срешания на ключовата дума във временни връзки b. точни срещания на ключовата дума в постоянни връзки c. «разводняване» d. предпочитание на временни връзки (линк борси) 3. SEO текстове a. Нечетливи: Текстовете са написани за търсачките. Четливостта в този случай не е от значение. b. Не носят полезен смисъл: Основната цел на тези текстове е да има желаните ключови думи. Текстовете написани за тази цел, по-рядко отговарят на въпроси и за потребителите това изглежда като “боза” 4. Позиции a. топ-1 – отлично b. топ-3 – добре c. топ-10 – нормално d. > топ-10 – лошо e. > топ-50 – много лошо
 16. 16. [SEO на настоящето] 1. Оптимизация+ 2. Органичен линкбилдинг 3. Съдържание+ 4. KPI, ROI 5. Семантика+ 6. Контрол на технически грешки 7. CRO 8. Одит на външни фактори 9. Бизнес фактори 10. Поведенчески фактори 11. Социални сигнали 12. Съвместна работа (клиент + агенция)
 17. 17. Оптимизация+ [SEO на настоящето] Работата по вътрешната оптимизация се увеличи в пъти, а нейното значение в успешното развитие на ROI се е увеличило значително. В [SEO на настоящето] се основават на принципа че, не е достатъчно да се направят базовите неща по сайта и да се надяваме на външни фактори (линкове), както в [SEO на миналото].
 18. 18. Organic linkbuilding [SEO на настоящето] От точни срещания на думите в препратките - към естествени препратки:
 19. 19. Organic linkbuilding [SEO на настоящето] Линкове+
 20. 20. Съдържание+ [SEO на настоящето] Преминаване към ново ниво на информативност и визуализация на текстовете за читателя. Текст за жив човек, а не за търсачки.
 21. 21. Съдържание+ [SEO на настоящето] Увеличение на релевантността на целевите страници по отношение на ключови фрази: Вила За повишаване на релевантноста на страницата даваме да се разбере, че ние говорим за къща, а не за инструмент за събиране на сено Език За повишаване на релевантноста на страницата даваме да се разбере, че ние говорим за изучаване на чужд език, а не за орган. Бал За повишаване на релевантноста на страницата даваме да се разбере, че ние говорим за събитие, а не за сбор на оценки.
 22. 22. Съдържание+ [SEO на настоящето] Задаване на насока за създаване на съдържание + контент план:
 23. 23. KPI, ROI [SEO на настоящето] 1. Конфигуриране на автоматично проследяване на различни стандартни KPI във всеки един онлайн проект и индивиуални с оглед на спецификата на конкретен проект. 2. Ясен и стратегически план за работа, насочен към подобряване на конкретни KPI.
 24. 24. KPI, ROI [SEO на настоящето] Еволюция на целите: От позиции в [SEO на миналото] Към продажби в [SEO на настоящето]
 25. 25. KPI, ROI [SEO на настоящето] Уеб анализ: 1. Определяне на най-ефективните канали за привличане на трафик. 2. Проследяване на подпомогнати реализации. 3. Проследяване на поведенческите фактори с помощта на топлинни карти. 4. Анализ на социалните сигнали. 5. Анализ на потребителите, които използват сайта през мобилни устройства. 6. E-commerce анализ.
 26. 26. Семантика+ [SEO на настоящето] Задълбочено проучване на семантиката на проекта: 1. Влияние върху структурата на сайта. 2. Създаване на нови целеви страници за малки групи от ключови фрази.
 27. 27. Семантика+ [SEO на настоящето] Увеличение на количеството ключови фрази за класиране. От десет фрази до хиляди и десетки хиляди ключови фрази.
 28. 28. Контрол на техническите грешки [SEO на настоящето] Контрол на причините за технически грешки на сайта и решения. Автоматичен контрол на различни фактори на целевата страница, некоректна промяна или неизправност на които води до намаляване на видимостта на интернет проекта в търсачките: 1. Промяна или изтриване на мета данни от целевите страници. 2. Премахване на целевите страници. 3. Затваряне за индексация на целеви страници, които трябва да бъдат отворени. 4. Контрол за преоптимизация на заглавията на целевите страници. 5. Контрол на наличието на целевите страници в индекса на търсачките. 6. Контрол на работоспособността на сайта. 7. Контрол на десетки други малки грешки на целевите страници, засягащи видимостта* на интернет проекта в търсачките.
 29. 29. CRO [SEO на настоящето] CRO - conversion rate optimization Всяка стъпка на потребителя на сайта може да увеличи печалбите от търговска дейност. За да се постигне това, трябва да се работи за подобряването на конверсиите. Редица мероприятия с цел увеличаване на процента реализации. Например: 1. Оптимизиране на целевите страници за хора. 2. Анализиране на поведението на потребителя. 3. Вътрешна линк-структура на препоръчани продукти за увеличаване на продажбите.
 30. 30. Одит на външни фактори [SEO на настоящето] 1. Определяне на качеството на външната линк маса на проекта. 2. Определяне на част от външната линк маса, от която е необходимо да се отървем. 3. Анализ на успешните линк-стратегии на конкурентите и определяне на най- успешните. 4. На база получените резултати - разработка на стратегия за работа с външни фактори на анализирания проект. 5. Премахване на наказания на търсачките, ако проектът има такива.
 31. 31. Бизнес фактори [SEO на настоящето] 1. Анализиране и определяне на транзакционни съставки на ключовите фрази и формиране на подходяща стратегия за оптимизация. 2. Определяне и подобряване на факторите за вътрешна оптимизация, оказващи влияние върху бизнес фактори за класиране. 3. Работа за подобряване на описанието на продуктовите страници. 4. Изготвяне на препоръки за създаване на нови категории и групи от стоки. 5. Работа за подобряване и допълване на информацията необходима за проекти в сферата на електронната търговия. 6. Увеличаване на популярността на бранда. 7. Продуктов анализ: препоръки за сортиране на продуктите в категории, алгоритъм за търсене на подобни продукт.
 32. 32. Поведенчески фактори [SEO на настоящето] Работа с поведенчески фактори:
 33. 33. Социални сигнали [SEO на настоящето] Работа със социални фактори: 1. Разпространение на информация в социалните мрежи: a. Google+ b. Facebook Share c. Споделяне в Pinterest, Linkedin d. и други 2. Оценяване на съдържанието в социалните мрежи: a. Google+ b. Facebook Like c. Pin d. и други
 34. 34. Колко време е необходимо за да получа първите резултати от оптимизацията
 35. 35. [SEO на настоящето] Това не е SEO. Това не е инвестиция в Google. Това е инвестиция за подобряване на бизнеса ви.
 36. 36. Как е свързано с трафика — максимален обхват на семантиката ~ потребностите на потребителите
 37. 37. I. Първи етап 1. Разработка на препоръки по вътрешна оптимизация на сайта – SEO-одит a. Съставяне на ясна структура на сайта (mindmap) за създаване на целеви страници. b. Вътрешен анализ на сайта: техническа част. c. Инсталация и настройка на системи за уеб анализ на сайта. d. Одит на контентната част и SEO-копирайтинг. e. Базов юзабилити одит и общи препоръки по сайта. 2. Имплементация на одита. 3. Linkbuilding към главната страница на сайта. a. органични линкове към сайта (форуми, каталози, соц. мрежи) и увеличение на споменавания на бранда (адрес, телефон). b. Написване и разпространение на прес-релийз.
 38. 38. SEO одит: 1. Техническа част
 39. 39. SEO одит. 3,4 - уеб анализ и юзабилити
 40. 40. 1.0 Mustave 1. Google Webmaster Tool 2. Google Analytics 3. Free spiders: Xenu, Netpeak Spider
 41. 41. 1.1 Основен домейн 1. www - non www? a. webmaster tools b. 301 redirect
 42. 42. 1.2 Robots.txt 1. Не се затварят страници, които искате да деиндексирате 2. Стандартен вид User-agent: * Disallow: *.pdf Sitemap: http://bira.bg/sitemap.xml
 43. 43. 1.3-1.4 Статични и SEF URLS 1. без get-параметри 2. без кирилица 3. с ключова дума или без - не е от значение 4. Става дори и http://bira.bg/tymna/shumensko
 44. 44. 1.5 Canonical urls 1. Разглеждаме rel canonical като псевдо 301 редирект 2. Къде се слага: a. страници филтриране/сортиране i. http://bira.bg/tymno/shumensko?size=500ml ii. rel canonical iii. http://bira.bg/tymno/shumensko b. странициране c. версии за печат d. при смяна на url (ако не правим 301) e. други?
 45. 45. 1.6 Pagination/Странициране 1. Синтаксис: rel next prev a. спънки: i. rel prev на втора страница ii. View all iii. infinity scroll 2. + Google webmaster - URL Parameters
 46. 46. 1.7 вътрешни връзки 1. Ненужни в индекса страници: a. количка b. търсене c. филтри d. сортиране e. версии за печат f. табове/подтабове 2. Какво да правим с тях: a. rel nofollow на връзките към тях b. meta name robots content = noindex, follow c. да не са в robots.txt
 47. 47. 1.12 JS/Images 1. JS/Images да не са забранени за индексиране в robots.txt 2. Google Webmaster
 48. 48. 1.13 XML карта 1. Генериране на XML a. Пишем b. https://www.drupal.org/project/xmlsitemap 2. Google Webmaster Tool, robots.txt -> Sitemap: path 3. bulk-анализ на URL - Netpeak Checker
 49. 49. 1.14 HTML карта 1. Генерираме 2. линкваме я (може и само от главната)
 50. 50. 1.16 Коректни HTTP headers 1. 200 OK 2. 404 Not Found за несъществуващи адреси с къстъм дизайн 3. 5** при проблеми със сървъра с къстъм дизайн
 51. 51. 1.21 Uptime&Page Speed 1. Uptime на сайта a. https://uptimerobot.com/ b. http://loadimpact.com/ 2. Page Speed a. https://developers.google.com/speed/pagespeed/ b. Google Webmaster c. Google Analytics
 52. 52. 1.21 Uptime&Page Speed
 53. 53. Други точки 1. адаптивен дизайн или мобилна версия (инструкции) 2. мултиезичност (инструкции) 3. dev/demo версии 4. синхронизация Внимавайте: и малките промени могат да причинят много болка
 54. 54. Модули за Drupal 1. URL alias https://www.drupal.org/project/pathauto 2. cyr to lat https://www.drupal.org/project/transliteration 3. XML sitemap https://www.drupal.org/project/xmlsitemap 4. Redirects https://www.drupal.org/project/globalredirect + https://www.drupal.org/project/redirect 5. meta tags https://www.drupal.org/project/page_title 6. meta names + tags https://www.drupal.org/project/metatag
 55. 55. 2.0 Контент фактори 1. Разширено семантично ядро ключови думи a. Google Analytics b. Google AdWords c. Google Webmaster Tools d. Prodvigator.bg e. Semrush.com 2. Основна концепция 1 потребност на потребителя ⟷ 1 целева страница ⟷ 1 url 3. Разработка и исползване на семантично ядро
 56. 56. 3.0 Няколко примера след реализация
 57. 57. 3.0 Няколко примера след реализация
 58. 58. 3.0 Няколко примера след реализация
 59. 59. 3.0 Няколко примера след реализация
 60. 60. Gennadiy Vorobyov g.vorobyov@netpeak.net

×