Se ha denunciado esta presentación.
Se está descargando tu SlideShare. ×

PROJEKT BIOLOGJI BOTA BIMORE DHE BOTA SHTAZORE NE SHQIPERINE E MESME

Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Cargando en…3
×

Eche un vistazo a continuación

1 de 7 Anuncio

Más Contenido Relacionado

Presentaciones para usted (19)

Anuncio

Más reciente (20)

Anuncio

PROJEKT BIOLOGJI BOTA BIMORE DHE BOTA SHTAZORE NE SHQIPERINE E MESME

  1. 1. projekt  Lenda: Biologji  Klasa:VIII  Tema: Shumellojshmeria e botes bimore dhe botes shtazore ne Shqiperine e Mesme  Grupi II - Kreshnik Bardhi - Lideri  - Rozalinda Musta  -Erjola Bushaj  -Xhensilva Elezi  - Mereme Shima  -Andri Cani  - Ledio Zdralla  - Kevin Letia  - Kevin Muharremi  Mesuesi: Qemal Bregasi
  2. 2. objektivat  1.Te evidentoje speciet bimore dhe shtazore me te perhapura ne Shqiperine e Mesme  2.Te evidentoje speciet bimore dhe shtazore endemike ne Shqiperine e Mesme  3.Te evidentoje disa nga zonat me te rendesishme te vendit tone per llojet e specieve qe ata kane.  4.Te listoje arsyet e zhdukjes se specieve ne Shqiperine e Mesme  5.Te listoje masat administrative dhe ligjore qe duhen marre per ruajtjen e ketyre specieve
  3. 3. Mali i Dajtit Mali i Dajtit eshte nje shembull shume I mire per te kuptuar se si ndryshon bimesia sipas lartesise mbi nivelin e detit.Ne lartesine 300- 600 m mbi nivelin e detit takohet nje zone me shkurre mesdhetare. Ketu gjenden edhe shume bime te makies, te cilat qendrojne te blerta gjate gjithe vitit. Duke u ngjitur deri ne lartesine 1000 m, dallojme zonen e dushkut. Megjithate, ne kete zone takojme pyje te perziera. Me lart fillon zona e ahut dhe ne maje te malit ka livadhe alpine. Ne pyllin e ahut mund te veme re peme qe kane trungje te medhenj. Mosha e tyre llogoritet te jete 200-vjecare. Nder kafshet kryesore qe takohen ne malin e Dajtit jane gjitare te medhenj, si: derri i eger, ujku, baldosa, dhelpra, ketri, kunadhja, macja e eger etj. Shpendet, gjithashtu jane te shumte. Aty takohen shume lloje harabelesh, qukapike, gardalina, trishile etj. Ne pjesen e shkurreve mund te dallohen grifshat, mellenjat, gushekuqi etj.
  4. 4. Parku kombetar “Pylli i Divjakes” Bimesia e ketij pylli eshte mjaft e pasur.Pylli i Divjakes perbehet kryesisht nga pisha e eger, pisha e bute, dushku dhe frasheri.Ne pyllin e Divjakes ka nje shumellojshmeri te madhe te bimeve barishtore, e si pasoje ka shume insekte dhe shume lloje bretkosash.Bukuria ne kete park behet e rrale dhe mjaft e kendshme kur degjon zerat melodioze te kengetareve te pyllit si: bilbili, mellenjes,gardalines etj..
  5. 5. Laguna e Karavastase Ne kete lagune jetojne 12 lloje gjitaresh, 16 lloje zvarranikesh, 210 lloje shpendesh dhe nje numer i madhbesh te tokes dhe te ujit. Mbulesa e dendur e bimeve ujore, e algave, Terheq shume shpende se: roast, bajzat, mjelmat etj, qe ushqehen me bime nenujore.Nje numer i madh shpendesh grabitqare, si: karabullaku, cafka e vogel, pelikani, dallendyshja e detit, bajzat etj, ushqehen me peshq. Peshqit e Karavastase, si: shojza, levreku, ngjala, koca dhe qefulli, migrojne nga deti brenga lagunes. Disa bime dhe kafshe te kesaj zone, sic eshte pelikani kacurrel, jan ne rrezik zhdukjeje. Rreth 5% e popullates boterore te ketij shpendi folenizon ne kete lagune. Shpende te tjere te rrezikuar jane: karabullaku,shqiponja e detit etj.Kurse nder gjitaret e rrezikuar mund te permendim lundren dhe lakuriqin e nates hunde-patkua. Ne Karavasta jetojne edhe dy lloje bimesh orkide.Te tilla jane orkideja shqiptare dhe orkideja e Paparistos.
  6. 6. Pllaja e Dumrese Bimësia e Dumres është mjaft e varfër, me përjashtim të disa zonave të komunësGrekan në të cilën egzistojnë akoma sipërfaqe pyjore. Drurët kryesor qe janë tipik të kesaj zone janë pishat, kryesisht në fshatin Rrasë dhe Cerragë; plepi i shpërndarë pothuajse në të gjithë territorin edhe shelgu në afërsi të liqeneve. Përpara luftës ë dytë botërore pothuajse e gjithë zona e Dumres ishte e mbuluar nga pyjet, ku mbizotëronte druri i dushkut. Nga vitet 1950 deri ne 1970 u ndërmor një proces i gjërë i shpyllëzimit të zonës.Territori i i Dumres trasformohet pothuajse i tëri në toka bujqësore, ndërsa sasia e dunjëvë të prerë u shfrytëzua për ndërtimin e hekurudhave në të gjithë vendin. Në vitet e fundit një pjes e mirë e territorit po rigjen gjelbërimin e munguar keto 50 vjet pasi një pjes e territorit po ri-mbillet me vreshta ullinjsh e rrushi.
  7. 7. Biza Zona e Bizës është e pasur me pyje të shumta, sidomos të dushkut dhe ahut. Në këtë zonë gjejnë strehë kafshë të egra si ariu i murrmë, ujku, dhitë e egra, dhelpra, lepuri i egër, derri i egër, lakuriqet e natës, skifteri etj Liqenet e Belshit Liqenet e Belshit, me një bukuri të rrallë si, ai i Seferanit, Merhojes, Cestijes, Degës, me një florë të pasur si, zambaku i bardhë, zambaku i verdhë etj, kanë tërhequr vëmendjen e vizitorëve vendas dhe të huaj. Fauna e liqeneve është e pasur me peshq të llojeve të ndryshme, siç janë krapi, karasi, ballgjëri, amuri, etj. Në disa liqene ka dhe ngjala, të cilat janë specie endogjene.

×