Se ha denunciado esta presentación.
Se está descargando tu SlideShare. ×

TOPIK MINGGU 2.pptx

Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Próximo SlideShare
Qiraat
Qiraat
Cargando en…3
×

Eche un vistazo a continuación

1 de 31 Anuncio

Más Contenido Relacionado

Similares a TOPIK MINGGU 2.pptx (20)

Más reciente (20)

Anuncio

TOPIK MINGGU 2.pptx

 1. 1. PUAN NOR RUL AZLIFAH BINTI ZULKAFALI JABATAN KECEMERLANGAN AKADEMIK IPGKBM
 2. 2. Pengenalan Tamadun Islam
 3. 3. Kandungan Kelahiran dan Perkembangan awal 01 Asas Tamadun Islam 03 Definisi Prinsip Ciri=ciri Sumber 02 Matlamat Tamadun Islam 04
 4. 4. Tamadun Islam ertinya kemajuan yang telah dicapai oleh umat Islam dalam aspek kerohanian dan kebendaan dengan berpandukan kepada Al - Quran dan al Sunnah Rasulullah s.a.w. Tamadun Islam menekankan kepada kemajuan dan kerohanian secara serentak. Tamadun Islam juga lahir daripada agama Islam sendiri. Dalam perkataan lain agama Islamlah yang melahirkan Tamadun Islam. Berbeza dengan tamadun-tamadun lain yang melahirkan agama mereka. Pendahuluan Konsep Tamadun Islam:
 5. 5. Definisi
 6. 6. Definisi
 7. 7. Definisi
 8. 8. Asas Tamadun Islam
 9. 9. Konsep Asas Tamadun Islam
 10. 10. PRINSIP
 11. 11. CIRI-CIRI TAMADUN ISLAM
 12. 12. CIRI-CIRI TAMADUN ISLAM https://www.youtube.com/watch?v=JEcmP4dyBJ4
 13. 13. CIRI-CIRI LAIN
 14. 14. CIRI-CIRI LAIN
 15. 15. CIRI-CIRI LAIN
 16. 16. CIRI-CIRI LAIN
 17. 17. CIRI-CIRI LAIN
 18. 18. CIRI-CIRI LAIN
 19. 19. CIRI-CIRI LAIN
 20. 20. CIRI-CIRI LAIN
 21. 21. CIRI-CIRI LAIN
 22. 22. CIRI-CIRI LAIN
 23. 23. CIRI-CIRI LAIN
 24. 24. CIRI-CIRI LAIN
 25. 25. Sumber Tamadun Islam Sumber-sumber ketamadunan Islam dibahagikan kepada dua iaitu; a) Sumber Samawi (Wahyu) b) Sumber Wad’ie ( bukan berasaskan wahyu) Sumber Samawi dikategorikan sebagai Agama Yahudi ( diturunkan Kitab Zabur dan Taurat), Agama Nasrani (diturunkan Kitab Injil) dan Agama Islam (diturunkan al-Quran). Sumber Wahyu dalam Tamadun Islam bermaksud ajaran-ajaran yang disampaikan oleh Allah kepada Nabi Muhammad melalui malaikat Jibril. Sumber utama Tamadun Islam ialah Sumber Wahyu atau Naqli, ia dibahagikan kepada dua: al-Quran dan Hadis.
 26. 26. Sumber Tamadun Islam Sumber utama Tamadun Islam ialah Sumber Wahyu atau Naqli, dibahagikan kepada dua: al-Quran dan Hadis. AL-Quran Al-Quran ialah semua ajaran yang disampaikan oleh Allah kepada Nabi Muhammad yang berlaku selama 23 tahun. Muhmmad Abdul Jabar Beg memetik pendapat M. Ali yang mengatakan “al-Quran merupakan pencetus revolusi kelahiran Tamadun Islam” Kandungan al-Quran secara ringkas mengandungi perkara yang berkaitan aqidah, syariat, akhlak, janji baik/jahat, cara-cara untuk mendapat kebahagiaan dan kisah orang yang menurut perintah Allah atau melanggar perintah Allah.
 27. 27. Sumber Tamadun Islam Sumber utama Tamadun Islam ialah Sumber Wahyu atau Naqli, dibahagikan kepada dua: al-Quran dan Hadis. Hadis Hadis ialah kata-kata (selain Quran), perbuatan, dan perlakuan diam Nabi Muhammad. Peranan hadis ialah mentafsir dan menerangkan maksud al- Quran, mengulang dan menyokong kenyataan al-Quran, dan menjelaskan perkara-perkara yang tidak disebut dalam Quran. Sebagai contoh dalam al- Quran tidak menyebut bagaimana cara rukuk dan sujud, maka Nabi telah melakukan perbuatan tersebut.
 28. 28. Sumber Tamadun Islam Sumber sokongan pula adalah merujuk kepada sumber yang bukan berasaskan wahyu yang mana ianya diambil dari keupayaan manusia menggunakan sebarang usaha dan potensinya. Antara keupayaan berikut adalah; a) Akal b) Penemuan Baru dan Warisan i-Pancaindera yang lima ii-Pengalaman dari kehidupan iii-Adat dan norma masyarakat.
 29. 29. Sumber Tamadun Islam Akal Akal boleh dijadikan sumber Tamadun kerana akal memang merupakan suatu daya yang membolehkan manusia merancang dan bergerak. Akal boleh digunakan untuk membuat tafsiran dan bertindak. Walau bagaimanapun keputusan akal akan hanya dipakai jika tidak bertentangan dengan al-Quran. Akal digunakan dalam ijtimak ulamak dan kias iaitu dengan berijtihad menggunakan akal fikiran dalam membuat sesuatu keputusan. Setelah berijtihat baharulah dikeluarkan pendapat yang merupakan ijmak ulamak
 30. 30. Sumber Tamadun Islam Penemuan Baru dan Warisan Penemuan baru dalam berbagai bidang hasil penemuan dan penyelidikan boleh dijadikan sumber Tamadun Islam. Sains dan teknologi boleh diterima selagi tidak melanggar prinsip-prinsip Islam. Warisan yang baik boleh diambil dan diterima untuk Tamadun Islam. Contohnya bentuk-bentuk bangunan yang berunsur / lambang sesuatu bangsa. Boleh diterima dalam Tamadun Islam setelah diubah sesuai dengan kehendak dan acuan Islam sendiri. Banyak ciptaan-ciptaan baru dihasilkan pada zaman kegemilangan kerajaan Abbasiah dan kerajaan Islam di Sepanyol. Sejarah membuktikan bahawa banyak bahan-bahan Tamadun daripada Greek, Rom dan India telah diterima sebagai sumber Tamadun Islam . Sumber-sumber tersebut menjadi bahan pemikiran untuk menghasilkan Tamadun baru. Semua bahan yang tidak bercanggah dengan ajaran Islam diterima sebagai sumber tamadun.
 31. 31. CREDITS: This presentation template was created by Slidesgo, including icons by Flaticon and infographics & images by Freepik. Terima kasih Thanks! Do you have any questions? rul99-66@epembelajaran.edu.my 012-3265173 IPGKBM

×