Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.
Institut Cristòfol Despuig
T-1 El segle XVIII: LA CRISI DE L’ANTIC    RÈGIM     
1. L’Europa del segle      XVIII        Al començament del segle XVIII, casi tota Europa estava sota l’Anti...
1.1. Una agricultura      senyorial        L’agricultura era el més important, en l’economia. Era una agric...
1.2. Una monarquia      absoluta         El rei tenia el poder absolut. El rei era qui manava i no pagava ...
1.3. L’expansió        econòmica           El segle XVIII va haver-hi una relativa pau per tot el món. ...
2. La societat estamental      
Monarca    absolut    Alt clero i          noblesa de     cort     noblesa  Burgesia i baix cler...
2.1. Una societat        desigual          Hi havia desigualtat civil entre privilegiats i no privilegi...
2.2. Els privilegiats         La noblesa i el clero eren els estaments privilegiats. Tenien moltes terres i no ...
2.3. Els no privilegiats        Eren els que no tenien privilegis, que ocupava el 90% o 95% de la població. La ...
3. El pensament  il·lustrat    
3.1. Què és la       il·lustració?           Moviment de caràcter intel·lectual desenvolupat al segle ...
3.2. Els filòsofs del segle    de les llums        Grup de pensadors, principalment francesos: Montesquieu, ...
El pensament econòmic      Es van negar al mercantilisme que defensava els metalls preciosos com a base de la riqu...
El pensament poític        Defensaven el liberalisme Montesquieu va defensar la divisió de poders (legislatiu, e...
3.3. L’Enciclopèdia         Dos pensadors il·lustrats Diderot i D’Alembert van posar en marxa l’Enciclopèdia. Es...
4. La fallida de       l’absolutisme            Als finals del segle XVII Holanda i Anglaterra van prod...
4.1. Les revolucions       angleses          Creació de dues cambres del Parlament: Lords (nobles i clero)...
 Anglaterra va ser el primer país amb monarquia de poder limitat. La monarquia parlamentària britànica es va convertir ...
4.2.El despotisme       il·lustrat          A Europa seguien exercint un poder absolut. Frederic II de Pr...
5. La revolució  americana    
5.1. Els Estats Units      d’Amèrica         Tretze colònies angleses, establertes a la costa est de l’Amè...
5.2. Constitució dels     Estats Units         George Washington, va ser proclamat el primer president dels...
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

T 1 i t-2

541 visualizaciones

Publicado el

 • Sé el primero en comentar

 • Sé el primero en recomendar esto

T 1 i t-2

 1. 1. Institut Cristòfol Despuig
 2. 2. T-1 El segle XVIII: LA CRISI DE L’ANTIC RÈGIM 
 3. 3. 1. L’Europa del segle XVIII  Al començament del segle XVIII, casi tota Europa estava sota l’Antic Règim. En això definim les societats europees de l’Edat Moderna, que havien superat l’etapa medieval i feudal. Tot basat en l’economia agrària senyorial, l’absolutisme monàrquic i la societat estamental.
 4. 4. 1.1. Una agricultura senyorial  L’agricultura era el més important, en l’economia. Era una agricultura de subsistència. Les collites era el que marcava l’economia perquè es veia afectada de vegades per crisis de subsistència que eren en moments que casi no havia aliments i els preus pujaven. La terra era a mans de la noblesa i el clero, els pagesos eren sotmesos a un règim senyorial.
 5. 5. 1.2. Una monarquia absoluta  El rei tenia el poder absolut. El rei era qui manava i no pagava cap dels impostos. Els governs d’aquells temps eren escassos i no tenien cap dret.
 6. 6. 1.3. L’expansió econòmica  El segle XVIII va haver-hi una relativa pau per tot el món. Desprès de la Guerra dels Trenta Anys i el Tractat d’Utrech va donar pas a que no hi haguessin tantes guerres. La població va créixer, a Europa van duplicar els seus habitants. Aquest creixement va ser provocat perquè ja no hi havia tantes epidèmies, i també per la introducció de nous productes com el blat de moro i la patata. Va augmentar la producció per l’augment de la demana pel creixement de la població, això va fer que augmentés els preus i es va obtenir majors guanys. Les monarquies van potenciar les manufactures i van protegir les companyies comercials. Va augmentar també el comerç colonial, que era el comerç marítim amb els territoris extra europeus.
 7. 7. 2. La societat estamental 
 8. 8. Monarca absolut Alt clero i  noblesa de cort noblesa Burgesia i baix cleroClasses populars urbanes i pagesos
 9. 9. 2.1. Una societat desigual  Hi havia desigualtat civil entre privilegiats i no privilegiats.
 10. 10. 2.2. Els privilegiats  La noblesa i el clero eren els estaments privilegiats. Tenien moltes terres i no pagaven impostos. La noblesa vivia de les rendes de les terres. Gaudien de molts de privilegis com bancs reservats a l’església... El clero vivia del seu patrimoni i pel delme.
 11. 11. 2.3. Els no privilegiats  Eren els que no tenien privilegis, que ocupava el 90% o 95% de la població. La burgesia eren els grans artesans, els comerciants i els banquers. Tenien riquesa, però no tenien influència política per la marginació dels cercles de poder. Les classes populars urbanes agrupaven treballadors manuals de les ciutats (soldats, obrers, petits artesans...) Els pagesos. Condicions molt dures i obligats a treballar en terres de privilegiats.
 12. 12. 3. El pensament il·lustrat 
 13. 13. 3.1. Què és la il·lustració?  Moviment de caràcter intel·lectual desenvolupat al segle XVIII. Els creadors van ser dos pensadors anglesos, John Locke i Isaac Newton. El primer va criticar labsolutisme i amb el segon va néixer l’absolutisme. La il·lustració defensava la fe absoluta en la raó Els il·lustrats creien que la humanitat, conduïda per la seva intel·ligència, poda assolir el coneixement, que per a ells era la base de la felicitat. Van defensar la tolerància.
 14. 14. 3.2. Els filòsofs del segle de les llums  Grup de pensadors, principalment francesos: Montesquieu, Voltaire, Diderot, Sousseau. En els seus escrits van defensar els principis de llibertat i d’igualtat de tots els éssers humans.
 15. 15. El pensament econòmic  Es van negar al mercantilisme que defensava els metalls preciosos com a base de la riquesa d’un país I els fisiòcrates afirmaven que ho era lagricultura.
 16. 16. El pensament poític  Defensaven el liberalisme Montesquieu va defensar la divisió de poders (legislatiu, executiu i judicial). Rousseau va definir el contracte social i l’elecció d’un vot per persona. Voltaire va defensar la necessitat d’un pensament que limités el poder i del rei i d’un sistema fiscal.
 17. 17. 3.3. L’Enciclopèdia  Dos pensadors il·lustrats Diderot i D’Alembert van posar en marxa l’Enciclopèdia. Es tractava d’una gran obra que reunís tots els coneixements de l’època. Va tenir un gran èxit per la difusió de les idees il·lustrades. I es va crear salons i acadèmies.
 18. 18. 4. La fallida de l’absolutisme  Als finals del segle XVII Holanda i Anglaterra van produir-setransformacions polítiques que van començar a limitar el poder de la monarquia absoluta. Les idees il·lustrades van donar lloc amolts països a una sèrie d’experiències reformistes conegudes amb el nom del despotisme il·lustrat.
 19. 19. 4.1. Les revolucions angleses  Creació de dues cambres del Parlament: Lords (nobles i clero) i Comuns (burgesos, representants de la ciutat). Al segle XVII, els Stuart va voler governar i detenia a qui si oposava. Es va produir una guerra civil entre els defensors del Parlament i els de la monarquia absoluta. Els 1649, Carles I, va ser ajusticiat i es va proclamar la república. Oliver Cromwell impulsor principal del canvi. Desprès de la seva mort va tornar la monarquia. Carles II nou rei d’Anglaterra va votar a favor de l’habeas corupus (text que garantia les llibertats individuals) Al 1689 una segona revolució va posar fi a la monarquia absoluta dels Stuard i van oferir la corona a Guillem d’Orange que va jurar la Declaració de Drets.
 20. 20.  Anglaterra va ser el primer país amb monarquia de poder limitat. La monarquia parlamentària britànica es va convertir en un exemple a seguir per als filòsofs francesos. 
 21. 21. 4.2.El despotisme il·lustrat  A Europa seguien exercint un poder absolut. Frederic II de Prússia, Maria Teresa d’Àustria, Caterina de Rússia i el monarca espanyol Carles III, van intentar el progrés. Els dèspotes il·lustrats defensaven els drets del poble, però no els tenien en compte per a que ells diguessin la seva opinió (TOT PEL POBLE PERÒ SENSE EL POBLE). Això va der revolucions liberals al segle XIX.
 22. 22. 5. La revolució americana 
 23. 23. 5.1. Els Estats Units d’Amèrica  Tretze colònies angleses, establertes a la costa est de l’Amèrica del nord , van protagonitzar el segle XVIII, la primera insurrecció colonial contra una metròpoli. Els colons americans no estaven d’acord amb les taxes i els impostos, no amb la monopoli comercial de Gran Bretanya. El de juliol del 1776, delegats de les tretze colònies, reunits a Filadèlfia, van redactar la Declaració dIndependència dels Estats Units d’Amèric.
 24. 24. 5.2. Constitució dels Estats Units  George Washington, va ser proclamat el primer president dels EUA. Al 1787, es va redactat la primera Constitució. Per sobre dels estats hi havia el govern federal.

×