Se ha denunciado esta presentación.
Se está descargando tu SlideShare. ×
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Próximo SlideShare
Canvas passo a passo
Canvas passo a passo
Cargando en…3
×

Eche un vistazo a continuación

1 de 17 Anuncio

Primjer Content Marketing Plana 2016

Descargar para leer sin conexión

Pisali smo o izradi content marketing plana i zašto je on važan. Provjerite kako izgleda primjer plana kroz sva #4 koraka i sretno u kreiranju vlastitog plana u 2016. godini!

Pisali smo o izradi content marketing plana i zašto je on važan. Provjerite kako izgleda primjer plana kroz sva #4 koraka i sretno u kreiranju vlastitog plana u 2016. godini!

Anuncio
Anuncio

Más Contenido Relacionado

Presentaciones para usted (20)

A los espectadores también les gustó (20)

Anuncio

Similares a Primjer Content Marketing Plana 2016 (20)

Primjer Content Marketing Plana 2016

 1. 1. marketingbar
 2. 2. CONTENT MARKETING PLAN 2016 u #4 koraka
 3. 3. #1 SWOT analiza
 4. 4. Zašto je SWOT analiza bitna? SWOT analiza vaših trenutnih marketinških napora u kreiranju sadržaja važna je za izradu plana jer: •Omogućuje kreiranje akcijskog plana na temelju dobivene situacije na tržištu, a ne prema vašem ˝osjećaju˝, •Daje vam uvid u prilike i prednosti koje možete ostvariti putem marketing sadržaja. U nastavku dajemo primjer Content SWOT analize i akcijskog plana na temelju analize.
 5. 5. . Content SWOT *Whitepapers – edukativno komercijalne brošure koje se sastoje od 90% edukativnog sadržaja i 10% promotivnog sadržaja, na ukupno 3-4 stranice. *Izvor: HubSpot Primjer Content SWOT analize* Opportunities (prilike) Plaćenei oglasi putem društvenih mreža trenutno nisu aktivirani kao Adwords kampanje. Video sadržaj može pomoći u dovođenju novih sljedbenika. Forma sadržaja ˝how to˝ može generirati veći promet i posjećenost. Strengths (prednosti) Whitepapers*su prepoznati na našem tržištu te rezultiraju povećanim brojem sljedbenika. Strategija kreiranja blog postova kao i definiran kalendar objava odlično su definirani te čitanost istih raste. Uspostavljen je dobar odnos s partnerima koji promoviraju naš sadržaj te generiraju veći promet. Optimizirali smo Adwords kampanju za distribuciju sadržaja koje se pokazala iznimno učinkovitom i isplativim Weaknesses (mane) Naš je sadržaj fokusiran na dovođenje novih sljedebenika, čime se stvara nedostatak u njegovanju postojećih korisnika. Trenutni napori ne dokazuju da je sadržaj kreiran za SEO. Ograničena suradnja s utjecajnim liderima u struci za daljnje širenje sadržaja. Nemogućnost praćenja ROI prema dosadašnjim naporima. Threats (prijetnje) Konkurencija može vrlo lako kopirati postojeću strategiju, osobito onu putem Whitepapers. Konkurencija može razviti bolje resurse i povećati promet kroz SEO. Konkurencija može uspostaviti bolje odnose s utjecajnim liderima u struci za bolju promociju sadržaja.
 6. 6. Nakon SWOT analize slijedi akcijski plan. • Početak testiranja plaćenih oglasa putem društvenih mreža za distribuciju postojećeg sadržaja i kreiranje novog sadržaja, ukoliko se rezultati pokažu zadovoljavajućima. √ • Osigurati partnere koji će kreirati centar izvora besplatnog sadržaja radi organskog povećanja posjećenosti web stranici. √ • Whitepapers ili edukativne brošure učiniti još kvalitetnijima za distribuciju putem društvenih mreža na način da razvijemo program utjecajnih lidera koji će pridonijeti stručnim komentarima. √ • Kreirati nove video sadržaje za pojašnjenje našeg rada.√ • Iskoristiti tehnologiju radi bolje personalizacije sa postojećim korisnicima i privlačenje novih korisnika. √ • Kreirati ROI izvještaje za sadržaj radi boljeg razumijevanja povratka uloženog napora u marketing sadržaja. √ Izvor: HubSpot
 7. 7. #2 Definiranje ciljeva i KPI(ključni indikatori uspješnosti)
 8. 8. Zašto su bitni ciljevi i KPI? Poduzeća koja nemaju postavljene jasne ciljeve vezane uz bilo što pa tako i content marketing i nemaju jasne indikatore kojima bi se mjerili rezultati (KPI): •dovode se u poziciju nejasne, mute situacije, odnosno svog položaja na tržištu •nisu sigurna idu li u pravom smjeru i na čemu trebaju poraditi U nastavku provjerite primjer kako definirati ciljeve i KPI, vezan uz prethodne primjere SWOT analize. Ciljevi i KPI definiraju se putem tkz. RACE modela.
 9. 9. • u ovoj fazi cilj nam je kreirati svijest o brendu, skrenuti pozornost na web stranicu poduzeća, kao i na društvene mreže, aplikacije itd. REACH • u ovoj se fazi cilja na interakciju posjetitelja sa sadržajem koji distribuirate i koji nakon toga postaju vaši sljedbenici. ACT • u ovoj se fazi fokusiramo na prijelaz sljedbenika u kupce.CONVERT • fokusiramo se na dugotrajnu lojalnost sljdebenika, daljnju kupnju i promociju.ENGAGE Što je RACE model? RACE model za planiranje odnosi se na faze kretanja (životni ciklus) vaših posjetitelja.
 10. 10. Primjer: definiranje SMART ciljeva i strategija kroz RACE model Životni ciklus kretanja vaših sljedbenika i ciljevi SMART ciljevi Strategije za postizanje ciljeva Key Performance Indicators (Ključni pokazatelji uspješnosti) Reach Povećati svijest o brendu, posjećenost web stranici komapnije kao i posjećenost društvenim mrežama i aplikacijama. Mjesečno povećanje posjećenosti web stranici za +25% u 12 mjeseci. Uz pomoć partnera osigurati mjesto u kojem će se stvarati sadržaj i teme koje će biti korisne našim potencijalnim korisnicima. Organska posjećenost stranici u %. Act Povećati interakciju posjetitelja s distribuiranim sadržajem putem medija u vlasništvu poduzeća kako bi se povećao broj sljedbenika. Smanjiti CPA (cost per lead/acquisition) za 5% u sljedećih 9 mjeseci, povečajući organsku posjećenost stranici te ujedno smanjujući plaćenu posjećenost. Generirati 10% više posjetitelja na svaki objavljeni whitepaper Kreirati što vrjednije whitepaper-e na način da isti budu pristupačni dijeljenju na društvenim mrežama, tako što ćemo razviti program utjecajnih lidera u struci te dodati stručne komentare koji će ojačati našu vodeću poziciju. Započeti plaćenu kampanju distribucije whitepaper-sa putem društvenih mreža. Broj sljedbenika proizašli iz kreiranih whitepaper-sa. Convert Pretvoriti sljedbenike u svoje kupce, povećati volumen prodaje, bilo online ili offline. Povećati broj sljedbenika u stvarne kupce s 2,3% na 4% u sljedećih 12 mjeseci. Kreirati edukativne video sadržaje putem kojih će se dočarati korisnost i dodana vrijednost za naše posjetitelje. Iskoristiti tehnologiju koja će poboljšati osobniji pristup posjetiteljima koji nam se vraćaju. Kreirati ROI izvještaje koji će nam pomoći boljem razumijevanju uloženog napora u marketing aktivnosti. % povećanja sljedbenika u stalne posjetitelje i kupce. Engage Osigurati dugoročnu angažiranost i lojalnost sljedbenika koji će voditi kontinuiranoj prodaji i promociji. Iskoristiti tehnologiju koja će poboljšati osobniji pristup posjetiteljima koji nam se vraćaju.
 11. 11. #3 Brainstorming sadržaja i forme
 12. 12. Što je bitno kod brainstorminga? Nakon SWOT analize i akcijskog plana, vrijeme je za brainstorming sadržaja i forme. Kod brainstorminga bitno je držati se NAČELA MATRICE MARKETINGA SADRŽAJA: •Dovoljno edukativnog sadržaja •Dovoljno zabavnog sadržaja •Dovoljno inspirativnog sadržaja •Dovoljno sadržaja koji će uvjeriti čitatelje Provjerite matricu marketing sadržaja koja će vam pomoći definirati sadržaj i pokušajte napraviti svoju. Načela matrice: ENTERTAIN | INSPIRE | EDUCATE | CONVINCE
 13. 13. MATRICA MARKETINGA SADRŽAJA Entertain | Inspire | Educate | Convince
 14. 14. #4 Content marketing timeline
 15. 15. Content kampanja •Postoji nekoliko kampanja koje ćete lansirati tijekom godine. Prema danom primjeru, ove će se godine objaviti nekoliko whitepapersa (edukativno-promotivnih brošura). Kako bi ih promovirali, kreirati ćemo blog postove, SlideShare-ove, infografike, intervjue sa stručnjacima te nekoliko video sadržaja. •Navedeni oblici sadržaja pomoći će nam u privlačenju pozornosti i čitatelja te u promociji whitepapersa. Važno je imati timeline ili rokove za vaš content marketing plan! Prema SWOT analizi, akcijskom planu i brainstormingu, postaviti ćemo kampanju i distribuciju sadržaja. Provjerite primjer timelinea i napravite svoj. Content distribucija •Postoji nekoliko načina distribucije sadržaja. Prema postavljenoj SWOT analizi ove će se godine testirati plaćena kampanja putem društvenih mreža. Najprije će se vršiti plaćena distribucija postojećeg sadržaja, a zatim će se koristiti i za distribuciju novog kreiranog sadržaja. I dalje će se ulagati u AdWords, ali će se fokusirati i na organskom rastu prometa na web stranicama. •Koristiti će se i video clipovi za dodatnu distribuciju sadržaja kroz sve kanale.
 16. 16. Vrsta 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Whitepaper: 3x original, 1x prerada Blog post: 6x original, 1x prerada SlideShare 1x Infografika 1x Intervju sa stručnjacima 3x Video clip 2x Vrsta 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 Distribucija putem društvenih mreža (postojeći materijal) Distribucija putem društvenih mreža (novi materijal) AdWords SEO Email ponude Briga o postojećim korisnicima Mjesec: Siječanj Content kampanja Content distribucija Primjer timelinea content kampanje i distribucije vezane uz dosadašnje korake plana. Izvor: Hubspot
 17. 17. www.marketingbar.net petra@marketingbar.net Marketingbar | content marketing & visual communication

×