Se ha denunciado esta presentación.
Se está descargando tu SlideShare. ×

Experiències de bones pràctiques: Experiència 1: Maria José Sánchez, cuinera de l’Escola pública Germans Corbella (Cardedeu).

Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Cargando en…3
×

Eche un vistazo a continuación

1 de 16 Anuncio

Experiències de bones pràctiques: Experiència 1: Maria José Sánchez, cuinera de l’Escola pública Germans Corbella (Cardedeu).

Descargar para leer sin conexión

Presentació de Maria José Sánchez, en la V Jornada de Menjadors Escolars. MÉS HORTALISSES I MÉS LLEGUMS EN ELS MENÚS ESCOLARS organitzada per la Sub-direcció general de Promoció de la Salut de l’Agència de Salut Pública de Catalunya amb la participació de Fundació ALÍCIA

Presentació de Maria José Sánchez, en la V Jornada de Menjadors Escolars. MÉS HORTALISSES I MÉS LLEGUMS EN ELS MENÚS ESCOLARS organitzada per la Sub-direcció general de Promoció de la Salut de l’Agència de Salut Pública de Catalunya amb la participació de Fundació ALÍCIA

Anuncio
Anuncio

Más Contenido Relacionado

Similares a Experiències de bones pràctiques: Experiència 1: Maria José Sánchez, cuinera de l’Escola pública Germans Corbella (Cardedeu). (20)

Más de PonenciesASPCAT (20)

Anuncio

Experiències de bones pràctiques: Experiència 1: Maria José Sánchez, cuinera de l’Escola pública Germans Corbella (Cardedeu).

 1. 1. MÉS HORTALISSES I MÉS LLEGUMS EN ELS MENJADORS ESCOLARS V JORNADA DE MENJADORS ESCOLARS 10:25 - EXPERIÈNCIES DE BONES PRÀCTIQUES Maria José Sánchez Cap de cuina de l’Escola Germans Corbella 22 de desembre de 2020
 2. 2. www.froca.cat ÍNDEX 1. Presentació. 2. Necessitats per al canvi. Cap a un menú més sostenible i saludable. 3. Procés per arribar a assolir el menú actual. 4. Dificultats principals. 5. Valoració de l’acceptació per part dels infants i les famílies. 6. Tres consells per a escoles que vulguin sumar-s’hi.
 3. 3. www.froca.cat 1. PRESENTACIÓ L’Escola Germans Corbella, és una escola pública de Cardedeu amb 470 alumnes. Actualment, uns 300 infants són usuaris del servei de menjador. L’empresa F.Roca és la que gestiona el menjador de l’escola així com el servei de monitoratge de l’Espai Migdia.
 4. 4. www.froca.cat
 5. 5. www.froca.cat 2. NECESSITATS PER AL CANVI Cap a un menú més sostenible i saludable Comencem a introduir alguns productes ecològics com ara taronja, el iogurt i el pa. Comencem a fer proves de menú ecològic i de proximitat per a mestres i família. El pas cap a un menú més sostenible i ecològic per a tots els infants, comença al 2015 amb la col·laboració amb l’Associació Menjadors Ecològics. El primer projecte, que s’anomena Circuit Curt, posa en contacte els productors de la zona amb el menjadors escolars. Aquí comença un contacte directe amb ells per planificar el propers cultius d’acord amb les necessitats de les escoles. 2011 2015
 6. 6. www.froca.cat Les escoles adapten els menús al productes de proximitat i temporada als productes que ens poden oferir els nostres productors. El segon projecte és el MENÚ 2020, ara Menú 2030, que fa que s’acabin d’adaptar els menús de producte de temporada i ecològics per tal d’ assolir els grans reptes que són: • Augmentar el consum de verdures • Treure la proteïna animal dels 1ers plats i augmentar el consum de llegums. • Baixar el consum de proteïna animal als menús • Baixar el consum de sucre i sal. Per poder elaborar el menú amb aquests productes es necessita que el personal de cuina estigui motivat, involucrat i conscienciat amb el projecte i a més a més ha de tenir una bona formació perquè els productes ecològics requereixen més manipulació que els convencionals. Pel que fa a la necessitat d’infraestructures especials, amb una picadora de verdures, hi ha més que suficient.
 7. 7. www.froca.cat 3. PROCÉS PER ARRIBAR A ASSOLIR EL MENÚ ACTUAL El procés per arribar a assolir el menú actual que tenim ara ha estat lent i molt progressiu, també emocionant i enriquidor. Dos dels grans reptes han estat: • Treure la proteïna animal del primer plat, adaptant receptes i FT (fitxes tècniques). • Baixar la proteïna animal dels segons plats. S’incorporen plats de proteïna vegetal, combinant, llegums i cereals. Les receptes surten de: • Plats de cuina catalana. • Plats de les Cuines del món i propostes fetes a l’activitat Sobretaula al menjador amb els infants.
 8. 8. www.froca.cat Ells mateixos s’han encarregat de buscar plats típics del país que havíem de fer i d’allà han sortit receptes de fora amb productes d’aquí. Són plats de proteïna vegetal que han tingut molt bona acceptació per part dels infants i s’han quedat amb nosaltres com ara: • Arancinis d’espinacs, de la cuina de Italia. • Falafels de cigró, de la cuina de Síria. N’hi ha d’altres que hem anat incorporant mica en mica i han agradat com són les hamburgueses de cigró i els estofats de llegums i arròs. Recentment, hem incorporat la lassanya vegetal.
 9. 9. www.froca.cat
 10. 10. www.froca.cat 4. DIFICULTATS PRINCIPALS La dificultat principal ha estat la d’adaptar els menús al productes de temporada dels productors que a l’hivern queden més limitats. Posem dos exemples: • Les verdures més acceptades pels infants com són les mongetes tendres no estan en tot l’hivern. • Canvi de la salsa de tomàquet per la de remolatxa que ha costat força d’acceptar i que ara ja esta gairebé instaurada al menú i agrada molt als nens. També resta per millorar l’acceptació de les proteïnes vegetals com a segon plat.
 11. 11. www.froca.cat
 12. 12. www.froca.cat 5. VALORACIÓ DE L’ACCEPTACIÓ PER PART DELS INFANTS I LES FAMÍLIES La valoració de l’acceptació per part del infants i les famílies és molt positiva. Tot i així, una part de les famílies encara no veuen que el menú de proteïna vegetal és un menú complet i nutritiu. És imprescindible que les institucions de salut pública continuïn fent un acompanyament a aquests projectes per a que les famílies entenguin que són temes de salut pública i no projectes individuals.
 13. 13. www.froca.cat 6. TRES CONSELLS PER A ESCOLES QUE VULGUIN SUMAR-S’HI 1R CONSELL - Que la gestora del menjador cregui en el projecte perquè requerirà formació i conscienciació de l’equip de cuina i monitoratge així com crear un bona xarxa amb els productors de la zona. 2N CONSELL - El canvi de menú ha de ser molt gradual i lent, anant adaptant el menús i receptes molt a poc a poc, intentant que el infants es vagin familiaritzant amb els nous menús. 3R CONSELL - Fer partícips als infants, donant tota la informació possible, buscant valoració i consells, ensenyant els nous productes, que els manipulin i els provin. Sempre s’ha de pensar que els nous plats són per ells, ells són els nostres comensals i el futur del projecte, són les famílies del demà. Si només un % d’ells fa aquest canvi, ja podem dir que és un gran èxit.
 14. 14. www.froca.cat - PROCEDÈNCIA + 90% proximitat - MÈTODE DE PRODUCCIÓ 65% ecològic - ADDITIUS PER A CONSERVACIÓ + 89% sense additius afegits - TIPUS DE CUINAT 31% cru 19% bullit 47% guisat/estofat 3% fregit 100% oli d’oliva verge extra Implementació progressiva del Menú 2020 Els nostres menús tenen el segell de: ELS NOSTRES MENÚS SALUDABLES Qualitat gastronòmica Seguretat alimentària EcològicProximitat Temporada Nutritiu Divertit Tranquil Amb els teus SOSTENIBLES MENJADORS SANS i ALEGRES ELS NOSTRES MENÚS
 15. 15. www.froca.cat
 16. 16. C. Bruc, 21, 3r 1a | 08010 Barcelona Tel. 936 741 122 _ Fax 936 741 213 _ info@froca.cat GRÀCIES www.froca.cat Segueix-nos a: Instagram - Linkedin

×