Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.
1.2 Masyarakat Agraria Abad 16-
17
Difinisi Agraria
 Agraria adalah system pergantungan
hidup berdasarkan pertanian.
 Masyarakat agraria menggunakan
sistem...
Netherlands / Belanda
Asal-usul Belanda
 Belanda adalah tanah jajahan Sepanyol.
 Pada tahun 1556, Belanda ada raja baru dikenali
sebagai King ...
Raja Philip II, Sepanyol. William of Orange,
Belanda
Pada 1648, peperangan telah tamat dengan
adanya “Treaty of Muster” atau Perjanjian Muster.
Agraria Masyarakat Belanda
Penanaman
Selepas kemerdekaan Belanda 1648, negara
tersebut fokus kepada dua perkara untuk
memb...
Wheat / Gandum
•Penanaman utama di Belanda
ialah gandum.
•Penanaman gandum adalah
untuk kegunaan penduduk
Belanda & juga untuk dieksport....
Cara penanaman
 “Three field system” atau sistem tiga bidang
digunakan. 1 untuk musim panas, 1 untuk
musim sejuk & 1 lagi...
Penggunaan lembu untuk membajak
tanah
Kasut petani di Belanda
•Kasut ini telah digunakan
seawal tahun 1230 oleh
petani-petani Belanda.
•Penggunaan kasut
tersebu...
Windmill / Kincir angin
• Fungsi kincir angin
adalah untuk
mengisar gandum
•Kaedah ini ada
mudah & cepat
•Seluruh negara
m...
Fishery / Perikanan
•Perairan negara Belanda
dipenuhi dengan ikan-ikan.
•Penduduk yang tinggal
dekat bergantung kepada
pen...
Pelabuhan Amsterdam
 Pelabuhan Amsterdam digunakan sebagai pintu
eksport hasil agraria masyarakat Belanda.
 Pelabuhan ad...
Kesimpulan Belanda
Dengan meningkatnya sistem ekonomi Belanda dengan
pelabuhan Amsterdam, Negara tersebut telah berkembang...
China
Asal-usul China
 China pada abad ke
16 sudah ditadbir oleh
kerajaan Ming Dinasti.
 Masyarakat terbahagi
kepada golongan ...
Paddy Planting / Penanaman Padi
•Penanaman padi adalah sumber ekonomi utama China.
•Tanah subur & sesuai untuk penanaman p...
Penggunaan haiwan untuk membajak
tanah
Yellow River/ Sungai Kuning
•Penanaman padi semuanya terletak di kawasan
lembah kerana subur & ada saliran air.
•Salah sat...
Petani mendapat saliran air dari Sungai
Kuning
Irrigation / sistem pengairan
Kegunaan penanaman padi
“Beras telah digunakan terutamanya
sebagai makanan, tetapi juga digunakan
untuk menjerang wain yan...
Sejarah STPM: 1.2 Masyarakat Agraria (Belanda & China abad 16-17)
Sejarah STPM: 1.2 Masyarakat Agraria (Belanda & China abad 16-17)
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

Sejarah STPM: 1.2 Masyarakat Agraria (Belanda & China abad 16-17)

22.261 visualizaciones

Publicado el

Publicado en: Educación
 • Sex in your area is here: ❶❶❶ http://bit.ly/2u6xbL5 ❶❶❶
     Responder 
  ¿Estás seguro?    No
  Tu mensaje aparecerá aquí
 • Follow the link, new dating source: ♥♥♥ http://bit.ly/2u6xbL5 ♥♥♥
     Responder 
  ¿Estás seguro?    No
  Tu mensaje aparecerá aquí
 • DOWNLOAD THIS BOOKS INTO AVAILABLE FORMAT (2019 Update) ......................................................................................................................... ......................................................................................................................... Download Full PDF EBOOK here { https://tinyurl.com/rpa5qh8 } ......................................................................................................................... Download Full EPUB Ebook here { https://tinyurl.com/rpa5qh8 } ......................................................................................................................... Download Full doc Ebook here { https://tinyurl.com/rpa5qh8 } ......................................................................................................................... Download PDF EBOOK here { https://tinyurl.com/rpa5qh8 } ......................................................................................................................... Download EPUB Ebook here { https://tinyurl.com/rpa5qh8 } ......................................................................................................................... Download doc Ebook here { https://tinyurl.com/rpa5qh8 } ......................................................................................................................... .........................................................................................................................
     Responder 
  ¿Estás seguro?    No
  Tu mensaje aparecerá aquí

Sejarah STPM: 1.2 Masyarakat Agraria (Belanda & China abad 16-17)

 1. 1. 1.2 Masyarakat Agraria Abad 16- 17
 2. 2. Difinisi Agraria  Agraria adalah system pergantungan hidup berdasarkan pertanian.  Masyarakat agraria menggunakan sistem pertanian sebagai sumber ekonomi.  Pertanian boleh terbahagi kepada penanaman, perikanan & penternakan.
 3. 3. Netherlands / Belanda
 4. 4. Asal-usul Belanda  Belanda adalah tanah jajahan Sepanyol.  Pada tahun 1556, Belanda ada raja baru dikenali sebagai King Philip II dari Sepanyol.  Penduduk Belanda hidup merana kerana harus bayar kadar cukai yang tinggi.  Penduduk Belanda tidak dilayan dengan baik.  Kehadiran askar Sepanyol di pekan & pelabuhan menambah.  Penindasan Sepanyol kepada penganut Kristian Protestant Belanda.  Pemberontakan bermula kerana penduduk Belanda makin marah atas layan buruk Sepanyol.  Pemberontakan diketuai oleh William of Orange.  Eighty Years’ War atau Perang Kemerdekaan Belanda tercetus 1568-1648.
 5. 5. Raja Philip II, Sepanyol. William of Orange, Belanda
 6. 6. Pada 1648, peperangan telah tamat dengan adanya “Treaty of Muster” atau Perjanjian Muster.
 7. 7. Agraria Masyarakat Belanda Penanaman Selepas kemerdekaan Belanda 1648, negara tersebut fokus kepada dua perkara untuk membangunkan negara mereka. Disebebkan oleh kesan peperangan, pembangunan bermula dari sistem masyarakat agaria.
 8. 8. Wheat / Gandum
 9. 9. •Penanaman utama di Belanda ialah gandum. •Penanaman gandum adalah untuk kegunaan penduduk Belanda & juga untuk dieksport. •Bijirin, barley & sayuran juga di tanam. •Penggunaan baja binatang juga di gunakan untuk menyuburkan tanaman.
 10. 10. Cara penanaman  “Three field system” atau sistem tiga bidang digunakan. 1 untuk musim panas, 1 untuk musim sejuk & 1 lagi dibiarkan untung mengembalikan kesuburan tanah. Cara ini digunakan memastikan pengeluaran hasil tanaman berterusan.
 11. 11. Penggunaan lembu untuk membajak tanah
 12. 12. Kasut petani di Belanda •Kasut ini telah digunakan seawal tahun 1230 oleh petani-petani Belanda. •Penggunaan kasut tersebut telah menjadi simbol Belanda hingga sekarang
 13. 13. Windmill / Kincir angin • Fungsi kincir angin adalah untuk mengisar gandum •Kaedah ini ada mudah & cepat •Seluruh negara menggunakannya untuk meningkatkan produksi gandum
 14. 14. Fishery / Perikanan •Perairan negara Belanda dipenuhi dengan ikan-ikan. •Penduduk yang tinggal dekat bergantung kepada penangkapan ikan. •Hasil penangkapan dijual kepada penduduk dan juga dieksport keluar.
 15. 15. Pelabuhan Amsterdam  Pelabuhan Amsterdam digunakan sebagai pintu eksport hasil agraria masyarakat Belanda.  Pelabuhan adalah strategik & sesuai.  Peyumbang kepada kemajuan ekonomi negara.  Penambahan Kapal-kapal Belanda (ekonomi &
 16. 16. Kesimpulan Belanda Dengan meningkatnya sistem ekonomi Belanda dengan pelabuhan Amsterdam, Negara tersebut telah berkembang pesat dari segi maritim dan kuasa komersil di Eropah pada pertengahan abad ke 16 & seterusnya. Perdagangan komersil meningkat dan Belanda bermula meluaskan pasaran & kuasanya ke negara luar (Eropah, Africa & Asia). Empayar Belanda menambah dengan penjajahan negara luar.
 17. 17. China
 18. 18. Asal-usul China  China pada abad ke 16 sudah ditadbir oleh kerajaan Ming Dinasti.  Masyarakat terbahagi kepada golongan elit & petani.  Majoriti penduduk adalah orang kampung & petani.  Maharaja menggalakkan penanaman padi sebagai sumber
 19. 19. Paddy Planting / Penanaman Padi •Penanaman padi adalah sumber ekonomi utama China. •Tanah subur & sesuai untuk penanaman padi. •Maharaja China mengalakan penanaman padi kepada semua rakyat.
 20. 20. Penggunaan haiwan untuk membajak tanah
 21. 21. Yellow River/ Sungai Kuning •Penanaman padi semuanya terletak di kawasan lembah kerana subur & ada saliran air. •Salah satu kawan lembah nyang sesuai ialah kawasan berdekatan dengan sungai kuning. •Penggunaan sistem pengairan atau “irrigation” memudahkan penanaman padi bagi petani.
 22. 22. Petani mendapat saliran air dari Sungai Kuning
 23. 23. Irrigation / sistem pengairan
 24. 24. Kegunaan penanaman padi “Beras telah digunakan terutamanya sebagai makanan, tetapi juga digunakan untuk menjerang wain yang digunakan di rumah dan bar.”

×