Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.

το δραμα ενος αγνωστου

Ο ολιγόλεπτος αυτός θεατρικός διάλογος, μαζί με κάποιους άλλους που θα δείτε, γράφτηκαν το φθινόπωρο του 2010, σε μορφή σύντομων θεατρικών μαθηματικών δρώμενων και είναι μια απόπειρα, με σκοπό ν’ αξιοποιηθεί η ενάργεια και η δύναμη του θεατρικού λόγου στη διδακτική των μαθηματικών μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας. Η παρουσίαση των διαλόγων πραγματοποιήθηκε το σχολικό έτος 2010-2011 σε πέντε σχολεία. 59ο, 68ο, 18ο, και 41ο Γυμνάσια Αθηνών, με ορμητήριο το 59ο και ανεξάρτητα στο 65ο Γυμνάσιο Αθηνών.

  • Inicia sesión para ver los comentarios

  • Sé el primero en recomendar esto

το δραμα ενος αγνωστου

  1. 1. ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΕΝΟΣ ΑΓΝΩΣΤΟΥΤο σκηνικό παρουσιάζει ένα στέκι μαθηματικών οντοτήτων και ειδικότερα τοστέκι των μεταβλητών. Ο άγνωστος x είναι καθισμένος σ’ ένα κάθισμα.Φαίνεται πολύ απογοητευμένος. Σε μια στιγμή πλησιάζει το γκαρσόνι, που τουποδύεται ο 7 .ΑΓΝΩΣΤΟΣ-Χ : Εν ’ αναψυκτικό παρακαλώ!ΓΚΑΡΣΟΝΙ : Είσαι καλά; Σε βλέπω λίγο χλωμό!ΑΓΝΩΣΤΟΣ-Χ : Φέρε τώρα την παραγγελία κι άστα λόγια!ΓΚΑΡΣΟΝΙ : Έγινεε! (To γκαρσόνι φέρνει το αναψυκτικό και κάθεται σε μιακαρέκλα δίπλα στον άγνωστο x ). Πάλι μόνος ε;ΑΓΝΩΣΤΟΣ-Χ : Όπως βλέπεις.ΓΚΑΡΣΟΝΙ: Δε βαριέσαι! Η μοναξιά είναι η πιο καλή παρέα!ΑΓΝΩΣΤΟΣ-Χ : Το λένε εκείνοι που δεν ένοιωσαν ποτέ τι σημαίνει μοναξιά.ΓΚΑΡΣΟΝΙ: Τι να σου κάνω; Είναι βλέπεις η γοητεία που εξασκείς σανάγνωστος. Όλοι θέλουν να σε ανακαλύψουν.ΑΓΝΩΣΤΟΣ-Χ : Δε μιλάμε για απλή περιέργεια. Πρόκειται για ανελέητοκυνηγητό. Είμαι μονίμως επικηρυγμένος.ΓΚΑΡΣΟΝΙ: Α, φίλε μου. Αυτό είναι το τίμημα της επωνυμίας. Ρώτα και μέναπου είμαι μονίμως στα αζήτητα. Άρρητος σου λέει ο άλλος, δηλαδήαναξιόπιστος.ΑΓΝΩΣΤΟΣ-Χ : Δεν είναι έτσι.ΓΚΑΡΣΟΝΙ: Δυστυχώς έτσι είναι. Ελάχιστες φορές με κάνουν παρέα οιμεταβλητές. Όσο για τους ακέραιους; Προσπαθούν να με κρατάνε σε απόστασησαν να είμαι μιαρός. Είμαι ο άρρητος με την πιο δημοφιλή στους ανθρώπουςυπόριζη ποσότητα και όμως η υπόληψή δεν είναι αντάξια της . Αν δεν εύρισκατούτη τη δουλίτσα, θα ήμουν τελείως ακοινώνητος.ΑΓΝΩΣΤΟΣ-Χ : Γιατί ποια είναι η δική μου κοινωνικότητα; Η δική μουπροκοπή; Με το που θα δοκιμάσω να κάνω παρέα μ’ έναν αριθμό, αμέσωςγίνεται επώνυμος. Τον ονομάζουνε συντελεστή μου και προσπαθούν να μαςχωρίσουν μ’ αυτή την αναθεματισμένη τη διαίρεση.2x 122x 122 2
  2. 2. x 6Διαίρεση με το συντελεστή του αγνώστου το λένε. Ύπουλη πράξη η Διαίρεση!Δεν έχει μπέσα!ΓΚΑΡΣΟΝΙ: Τι λες;ΑΓΝΩΣΤΟΣ-Χ : Ρε σου λέω δεν μπορώ να κάνω ένα δεσμό της προκοπής. Ν’αγαπήσω κι εγώ ένα άτομο.ΓΚΑΡΣΟΝΙ: Καλά κι εσύ δεν κάνεις καμιά πονηριά;ΑΓΝΩΣΤΟΣ-Χ : Δηλαδή σαν τι πονηριά;ΓΚΑΡΣΟΝΙ: Να, να συζευχτείς με αριθμό, αλλά με πράξη μικρότερης βαθμίδαςπροτεραιότητας. Ας πούμε, σαν την πρόσθεση.ΑΓΝΩΣΤΟΣ-Χ : Λες πως δεν το δοκίμασα κι αυτό; Ορίστε!x 2 6 κι αμέσως έρχεται η αφαίρεση να μας χωρίσει: x 6 2 , δηλαδήx 4 . Αυτός είναι ο Χωρισμός των γνωστών από τους αγνώστους. Ξέρειςεσύ χωρισμό χωρίς πόνο;ΓΚΑΡΣΟΝΙ: Ε, τότε να συνδεθείς με αφαίρεση!ΑΓΝΩΣΤΟΣ-Χ : Μια απ’ τα ίδια είναι. Έρχεται τότε η μαμά της αφαίρεσης ηπρόσθεση να μας χωρίσει. Ορίστε! x 7 1 και μετά την επίθεση τηςπρόσθεσης, x 7 1 και τέλος x 8 .ΓΚΑΡΣΟΝΙ: Νομίζω ότι χρειάζεται να σχεδιάσεις πιο προσεκτικά τις κινήσειςσου, να μην εμφανίζεσαι παρά σε πολυπληθείς συγκεντρώσεις, για να μη δίνειςστόχο.ΑΓΝΩΣΤΟΣ-Χ : Μου προτείνεις δηλαδή να μετάσχω σε κάποιο ευρύτεροκοινωνικό σύνολο, μήπως και διαλάθω της προσοχής. Το έκανα άπειρες φορές.Χαμένος κόπος! Επιστρατεύουν όλα τα δόλια μέσα, όλα τα όπλα, όλες τιςπράξεις για να μ’ απομονώσουν.ΓΚΑΡΣΟΝΙ: Πώς δηλαδή;ΑΓΝΩΣΤΟΣ-Χ : Σε πρώτη φάση με δύναμη κρούσης τον πολλαπλασιασμό, πουτον συνδράμει η κόρη του η διαίρεση, προσπαθούν να εξαλείψουν τουςπαρονομαστές στις παραστάσεις που μετέχω.x 1 x 2 πολλαπλασιάζουν και τα δυο μέλη με το ΕΚΠ των παρονομαστών 2 3 x 1 x6 6 6 2 2 3Και μετά την απλοποίηση 3( x 1) 2x 12
  3. 3. Απαλοιφή των παρονομαστών το λένε.ΓΚΑΡΣΟΝΙ: Ναι, μα δεν σε αποκάλυψαν.ΑΓΝΩΣΤΟΣ-Χ : Μη βιάζεσαι. Ο πολλαπλασιασμός με την αδερφούλα του τηναφαίρεση εδώ και σε άλλες περιπτώσεις με τη μαμάκα του την πρόσθεση,συνεργάζονται για να συνεχίσουν το καταστροφικό έργο.3x 3 2x 12Επιμεριστική ιδιότητα. Έχει γίνει ο εφιάλτης μου!ΓΚΑΡΣΟΝΙ: Είναι αλήθεια πως όλο και σε πλησιάζουν.ΑΓΝΩΣΤΟΣ-Χ : Και τώρα έχει σειρά ο χωρισμός των γνωστών απ’ τουςαγνώστους. Στο ένα μέλος οι παραστάσεις που περιέχουν εμένα, στο άλλο οισταθεροί αριθμοί. Όποιος αλλάζει μέλος, αλλάζει και πρόσημο.3x 2x 12 3ΓΚΑΡΣΟΝΙ: Σατανικό!ΑΓΝΩΣΤΟΣ-Χ : Κι έρχεται τώρα πάλι η επιμεριστική να μ’ απομονώσειτελείως.x( 3 2 ) 15 . Δηλαδή, 5x 15 είναι η περίφημη αναγωγή ομοίων όρων.ΓΚΑΡΣΟΝΙ: Φουκαρά μου!ΑΓΝΩΣΤΟΣ-Χ : Και τέλος όπως είδαμε και προηγουμένως, η Διαίρεση μουδίνει τη χαριστική βολή.5x 155 5x 3Δεν ξέρω πια που να κρυφτώ! Είμαι απελπισμένος.ΓΚΑΡΣΟΝΙ: Μα και σένα φίλε μου, τι σ’ έχει πιάσει και κυκλοφορείςπρωτοβάθμιος; αφού το βλέπεις πως όταν είσαι πρωτοβάθμιος είσαι ευάλωτος.ΑΓΝΩΣΤΟΣ-Χ : Κυκλοφορώ και δευτεροβάθμιος αλλά το αποτέλεσμα είναι τοίδιο. Ο δρόμος και τα μέσα που χρησιμοποιούν για να με ανακαλύψουν, είναι πιομακρύς και πιο επίπονος. Μέχρι και η τετραγωνική ρίζα τίθεται στην υπηρεσίατων κυνηγών μου.ΓΚΑΡΣΟΝΙ: Μα τότε να μετέχεις σε παραστάσεις με βαθμό μεγαλύτερο.ΑΓΝΩΣΤΟΣ-Χ : Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Ο μεγάλος εκθέτης είναιβάρος. Με υποβάλλουν σε βασανιστήρια με μηχανές καθώς με κυνηγούν.
  4. 4. Μιλάω για μηχανές του ολέθρου, ηλεκτρονικούς υπολογιστές τις λένε, μεξετρυπώνουν όπου κι αν κρυφτώ. Ύστερα εγώ προτιμώ την απλή ζωή.ΓΚΑΡΣΟΝΙ: Με κάνεις να μακαρίζω τον εαυτό μου για την ανωνυμία μου. Τι ταθες και οι επώνυμοι έχουν τα βάσανά τους. Μήπως θες να σου φέρω κι ένασκέτο καφέ; Θαρρώ πως τον έχεις ανάγκη.ΤΕΛΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥΠαραθέτω παρακάτω τα λόγια του διοργανωτή-δημιουργού-εμπνευστή (ανκατάλαβα καλά) αυτού του διαλόγου αλλά και πολλών άλλων παρόμοιων, όπωςεμφανίζονται στο εκπαιδευτικό ιστολόγιο popiardvs blog. ΝΤΙΝΟΣ ΚΟΡΔΩΣΗΣ ΑΡΙΘΜΩΝ ΚΑΙ ΣΧΗΜΑΤΩΝ ΔΙΑΛΟΓΟΙ «Η αρωγή του θεατρικού λόγου στη διδακτική των μαθηματικών»
  5. 5. Οι ολιγόλεπτοι αυτοί θεατρικοί διάλογοι γράφτηκαν το φθινόπωρο του 2010, σεμορφή σύντομων θεατρικών μαθηματικών δρώμενων και είναι μια απόπειρα, μεσκοπό ν’ αξιοποιηθεί η ενάργεια και η δύναμη του θεατρικού λόγου στηδιδακτική των μαθηματικών μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας. Βέβαια ηπροσπάθεια αυτή πόρρω απέχει απ’ το να θεωρηθεί, πως φιλοδοξεί να εξελιχθείσε μέθοδο διδασκαλίας. Μπορεί όμως ν’ αποτελέσει μέρος της διδακτικήςπρακτικής του διδάσκοντος, προσφέροντας έναν εύκολο κι ευχάριστο για τομαθητή τρόπο εμπέδωσης της σχετικής παραγράφου, που μόλις έχει ολοκληρωθείη διδασκαλία της.Η παρουσίαση των διαλόγων πραγματοποιήθηκε το σχολικό έτος 2010-2011 σεπέντε σχολεία. 59ο, 68ο, 18ο, και 41ο Γυμνάσια Αθηνών, με ορμητήριο το 59ο καιανεξάρτητα στο 65ο Γυμνάσιο Αθηνών. Τα σχόλια διδασκόντων καιδιδασκομένων ήταν αρκετά θετικά, ώστε να μας δώσουν το κίνητρο, για ναεπαναλάβουμε την προσπάθεια και την τρέχουσα σχολική χρονιά.Ευχαριστώ το συνάδελφο Πρωτοπαπά Δημήτριο, Διευθυντή του 59ουΓυμνασίουΑθηνών, για τη συμμετοχή του και τη βοήθεια που μας έδωσε, καθώς και τουςσυναδέλφους μαθηματικούς, που υπηρετούν στα σχολεία που προαναφέρθηκαν,Τσικρικά Ευσταθία, Σωτηράκου Χαρά, Ασπρουλάκη Πόπη, Αντωνάκο Σωτήριο,Παπαθανασίου Γεώργιο, Κυριακόπουλο Γεώργιο, Μαρκοπούλου Μαρία καιΚραβαρίτη Ευαγγελία. Ιδιαίτερα ευχαριστώ τους συναδέλφους Τσουκαλά Ελένηκαι Οικονομόπουλο Θεόδωρο για την αυθόρμητη συμμετοχή τους και τηνανεξάρτητη επιτυχημένη οργάνωση της σχετικής διαδικασίας στο σχολείο τους,65ο Γυμνάσιο Αθηνών. Επίσης ευχαριστίες οφείλω στο φοιτητή του τμήματοςμηχανολόγων του Ε.Μ.Π και πρώην μαθητή μου Κωνσταντίνο Μακαρίου για τηβοήθεια που μου παρέσχε με τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή στην αποτύπωσησχημάτων και εικόνων. Τέλος ευχαριστώ την Ελληνική Μαθηματική Εταιρία πουανέλαβε την έκδοση.Ντίνος Κορδώσης Αθήνα Σεπτέμβρης 2011* Όσο για τους υπόλοιπους εξαιρετικούς διαλόγους που ανέφερα προηγουμένωςμπορείτε να τους βρείτε στο ίδιο ιστολόγιο popiardvs blog.

×