Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.

Hanhientunnistus

 • Inicia sesión para ver los comentarios

Hanhientunnistus

 1. 1. Suurin osa lokakuisista pelloille laskeutuvista hanhiparvista muodostuu valkoposkihanhista. Paikallisesti lintuja voidaan nykyisin havaita jopa kymmeniätuhansia. Arktisten hanhien muuttoreitit kulkevat usein Kaakkois-Suomen ylitse ja näin ollen ne ovat suhteellisen kapeita ja pienialaisia. Tästä syystä paikallisesta runsaudesta huolimatta ei lintuja havaita juuri tämän muuttoputken ulkopuolella. Valkoposkihanhi ei ole riistalintu Valkoposkihanhi on kooltaan melko pieni. Pituutta on noin 58 -70 cm. Muodoltaan se on typäkkä, kaula on paksu ja suhteellisen lyhyt. Pää on pääosin valkea, kaula on musta. Myös rinta on musta ja se rajautuu jyrkästi vaaleaan vatsapuoleen. Selkä on harmaa, musta ja valkojuovainen.
 2. 2. VALKOPOSKIHANHI
 3. 3. Valkea otsa Musta rinta
 4. 4. Valkea otsa. Pyöreä pää Lyhyt nokka Musta rinta Mustan ja harmaan kirjava selkä Pienikokoinen hanhi
 5. 5. Lähes kokonaan valkea pää Jyrkkä mustan ja valkean rajapinta
 6. 6. Kanadanhanhi on suurin maassamme esiintyvistä hanhista. Ne viihtyvät usein omina muutaman kymmenen linnun parvina, arktisten hanhien massojen ulkopuolella. Näin ollen kanadanhanhen sekoittaminen paljon pienempään valkoposkihanheen ei ole kovinkaan todennäköistä. Kanadanhanhi on kooltaan 90 – 105 cm. Pää on mustavalkea. Otsa ja ”naama” ovat mustat, kurkku ja posket valkeat. Myös rinta on valkea. Selkä ja siivet ovat ruskeat. Kaula sekä siivet ovat pitkät ja siivenlyönnit hitaita. Kaukaa sen silhuetti muistuttaa jopa joutsenta.
 7. 7. KANADANHANHI
 8. 8. Pitkä musta kaula Vaalea kaula, posket ja rinta Ruskea selkä ja siivet Suurin hanhemme Pitkät siivet ja hitaat siiveniskut
 9. 9. Pitkä kaula Ruskean ja valkean kirjava selkä Musta otsa Vaalea rinta Suuri koko
 10. 10. Pitkähkö nokka Vaalea rinta
 11. 11. Tundrahanhi on rauhoitettu joten sen luotettava erottaminen riistalintuna tunnetusta metsähanhesta on erittäin tärkeää. Koska molemmat ovat ns. ruskeita hanhia ei lajimääritys ole aina täysin ongelmatonta. Arktisten hanhien parvissa on runsaasti tundrahanhia. Niitä on havaittu 20-30 % hanhien kokonaismääristä. Tundrahanhi on kooltaan metsähanhea pienempi, pituudeltaan 64-78 cm. Hanhi on siis keskikokoinen, melko lyhytkaulainen ja muodoltaan typäkkä.
 12. 12. Vanhalla tundrahanhella on selvästi erottuva valkea otsakilpi ja vatsapuolella mustia poikkijuovia. Nuoren linnun nokka on likaisen punertava, siinä on musta nokan kynsi. Alanokan tyvi on vaalea eikä musta kuten nuorella metsähanhella. Nokan tyvihöyhenet ovat tummat ja poski vaaleampi. Siiven suurten peitinhöyhenten reunat eivät ole vaaleat kuten metsähanhella.
 13. 13. Vaaleanpunainen nokka, ja valkea otsakilpi Vatsapuolen mustat poikkijuovat Aikuisen tundrahanhen tunnistaminen
 14. 14. Vaaleanpunainen nokka valkea nokan tyvi Vatsapuolen mustat poikkijuovat
 15. 15. Nuoren tundrahanhen tunnistaminen Tummat nokan tyvihöyhenet, vaalea poski Pienempi koko metsähanheen verrattuna
 16. 16. Ei valkeita reunuksia siiven suurissa peitinhöyhenissä Valkea otsakilpi Vaaleanpunainen nokka
 17. 17. Vaalea poski Musta nokan kynsi Vaalea alanokan tyvi Tummat nokan tyvihöyhenet Nuoren tundrahanhen tunnistus
 18. 18. Metsähanhen siipien suuret peitinhöyhenet ovat valkoreunaiset
 19. 19. Ei vaaleita reunoja => tundrahanhi Nuoren tundrahanhen määritys jos nokka tai poski ei näy kunnolla Vaaleat reunat =>metsähanhi
 20. 20. Vaalea poski, tummat nokan tyvihöyhenet Siiven suuret peitinhöyhenet eivät valkoreunaisia
 21. 21. Tummat nokan tyvihöyhenet. Vaalea poski Siiven peitinhöyhenten reunat eivät ole vaaleita Nuorten tundrahanhien määritys
 22. 22. Tundrahanhia
 23. 23. Tundrahanhia ja valkoposkihanhia
 24. 24. Tummat nokan tyvihöyhenet Vaalea poski Vaalea alanokan tyvi Vaaleanpunainen nokka Tundrahanhi aikuinen ja kolme nuorta
 25. 25. Parvissa esiintyy myös metsähanhia. Niiden lähtöalue on kaukana idässä puuttomalla tundralla joten ne kuuluvat eri alarotuun kuin maassamme pesivät linnut. Näiden itäisten lintujen nokassa on usein vain kapea keltainen vyöhyke tumman kärjen ja tyviosan välissä. Metsähanhien osuus koko suuresta arktisten hanhien massasta on tyypillisesti ollut 5-10 %. Pohjois-Suomessa ja Venäjän metsävyöhykkeellä esiintyy metsähanhen nimirotu jonka nokassa on runsaasti keltaista. Tämän kaltaisia lintuja esiintyy normaalisti syksyisillä hanhipelloilla silloinkin kun arktisten hanhien muutto ei osu kohdalle.
 26. 26. Metsähanhi on keskikokoinen tai suuri melko tumma ja pitkäsiipinen hanhi. Sillä on selvät valkeat reunukset siipien suurissa peitinhöyhenissä ja sisimmissä kyynärsulissa eli tertiaaleissa. Tämä on hyvä tuntomerkki silloin kun lintu on selin tai nukkuma-asennossa. Jalat ovat yleensä oranssit. Selkä ja reisilaikku ovat yhtenäisen tummanharmaat. Jos selkä on vaaleampi kuin reisilaikku, on kyseessä lyhytnokkahanhi, joka on hyvin harvalukuinen ja rauhoitettu. Arktisten hanhien parvissa tämä on täysin mahdollinen tilanne. Lisäksi tulee muistaa että metsähanhen pyrstön valkea kärkivyö on kapea, kun taas harvinaisella lyhytnokkahanhella se on huomattavan leveä. Nuori lintu muistuttaa paljon nuorta tundrahanhea. Erona on siiven suurten peitinhöyhenten vaaleat reunat ja alanokan tyviosa, joka on aina musta vaikka mustan alueen osuus nokassa vaihteleekin muuten paljon.
 27. 27. Metsäalueella pesivällä fabalis alarodulla on nokassa paljon keltaista. Pää suhteellisen tumma. Siiven yläpeitin- höyhenissä on vaaleat reunat. Selän ja reisilaikun väritykset ovat sävyltään ja tummuudeltaan samanlaiset.
 28. 28. Oranssit koivet Metsäalueen fabaliksella paljon keltaista nokassa.
 29. 29. Sama tummuus ja sävy
 30. 30. Nuoren metsähanhen tunnistaminen Tumma pää Tumma alanokan tyvi Suurempi koko tundrahanheen verrattuna
 31. 31. Tundra-alueella pesivällä rossicus alalajilla on nokassa vain pieni keltainen alue Metsähanhi (tundralla pesivä rossicus alalaji)
 32. 32. Metsähanhen voi tunnistaa nukkuma- asennossakin siipien suurten peitinhöyhenten vaaleista reunoista
 33. 33. Sekaparvi
 34. 34. Sekaparvia
 35. 35. Nokassa keltaista. Nokka vaalean- punainen Vatsapuolella tummia poikkiviiruja Sekaparvi
 36. 36. Sekaparvi
 37. 37. Tundra- ja metsähanhia käytännön valaistus- olosuhteissa illalla.
 38. 38. Edellinen dia vaalennettuna. Nyt vasta tuntomerkit näkyvät Metsähanhi Tundrahanhi
 39. 39. Sekaparvia
 40. 40. Sekaparvi
 41. 41. Merihanhi esiintyy vain rannikkoseudulla. Sisämaassa sen tapaaminen on harvinaista. Sitä ei havaita arktisten hanhien seurassa. Merihanhi on roteva ja kookas. Sen pituus on 74-84 cm. Se on paksukaulainen ja melko isopäinen hanhi. Nokka on tukeva ja yksivärinen punertavan oranssi tai vaaleanpunainen. Pää ja kaula ovat vaaleat. Lennossa näkyy vaalean tuhkanharmaa siiven yläpuolen etureuna. Myös alapuolella siiven etureuna näkyy vaaleampana.
 42. 42. Jykevä vaaleanpunainen nokka Himmeän vaaleanpunaiset koivet
 43. 43. Jykevä vaalean- punainen nokka Paksu kaula
 44. 44. Sepelhanhi on arktinen läpimuuttava laji. Vain harvoin ne laskeutuvat pelloille kuten muut arktiset lajit tekevät. Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan pelloilta tai järviltä tavatut sepelhanhet ovat useimmiten yksittäisiä väsyneitä lintuja. Valkoposkihanhea pienempi ja hoikempi. Kaula on pidempi ja pää pienempi. Yleisväritykseltään lintu on tumma valkoperäinen. Aikuisella linnulla on kaulassa valkea kapea puolikaaren muotoinen sepel. Se näkyy vain aivan läheltä. Nuorelta linnulta puuttuu tämä yksityiskohta.
 45. 45. Tumma alapuoli (meillä tavattava alalaji ) Hyvin tumma pää ja kaula
 46. 46. Tumma pää ja kaula Nuorelta puuttuu valkea kaulasepel. Tumma selkä ja vatsa Ruumiin takaosa valkea. Näkyy hyvin lennossa.

×