Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.
Metsähanhen metsästyksen

EETTISET OHJEET
2

Suomessa esiintyy kaksi metsähanhen alalajia;
taigametsähanhi (Anser fabalis fabalis) ja tundrametsähanhi (Anser fabali...
3

1

Valikoi saaliisi
Metsähanhen suotuisan kannankehityksen turvaamiseksi
on tärkeää kohdentaa metsästys nuoriin yksilöi...
4

2

Muista tehokas ampumamatka

3

Älä ammu metsähanhia ruokinnalta

Metsähanhi on kookas lintu. Tehokas ampumamatka hau...
5

4

Noudata kiintiöitä ja suosituksia

5

Avusta tutkimusta tiedonkeruussa

Metsästäjän vastuullisuuteen kuuluu metsähan...
6

6

Käytä koiraa

7

Opettele lajintunnistus

Käytä metsästyksessä apuna koiraa aina kun se on
mahdollista. Koiran avull...
7

8

Älä roskaa luontoa

9

Älä jätä houkutuskuvia maastoon

Naamioitumiseen ja majoittumiseen käytettävät
rakenteet on r...
Eettiset ohjeet kokonaisuudessaan ovat luettavissa
internetissä osoitteessa www.riista.fi
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

Metsähanhen metsästyksen eettiset ohjeet

Suomen riistakeskus julkaisee metsästäjille tarkoitettuja ohjeita eettiseen metsästykseen. Tämä esite metsähanhen metsästyksestä on valmistunut vuonna 2013.

  • Sé el primero en comentar

  • Sé el primero en recomendar esto

Metsähanhen metsästyksen eettiset ohjeet

  1. 1. Metsähanhen metsästyksen EETTISET OHJEET
  2. 2. 2 Suomessa esiintyy kaksi metsähanhen alalajia; taigametsähanhi (Anser fabalis fabalis) ja tundrametsähanhi (Anser fabalis rossicus). Taigametsähanhi esiintyy meillä pesivänä ja pääosin Venäjällä pesivä tundrametsähanhi lähinnä läpimuuttavana Taigametsähanhen kanta on arvioiden mukaan pienentynyt. Syynä taigametsähanhikannan pienentymiseen on todennäköisesti aikuisten lintujen liian suuri kuolevuus. Kannan elvyttäminen vaatii metsästysrajoituksia. Tundrametsähanhen kanta on runsas, eikä sen metsästystä ole tarpeen voimakkaasti rajoittaa. Metsähanhen metsästys on pyyntitapojen osalta jakautunut kahteen metsästystapaan. Pesimäalueilla pyynti tapahtuu suoalueilla ja lammilla ja ajoittuu metsästyskauden alkuun. Pesimäalueen eteläpuolella pyynti tapahtuu myöhemmin syysmuuton aikaan levähdysalueilla.
  3. 3. 3 1 Valikoi saaliisi Metsähanhen suotuisan kannankehityksen turvaamiseksi on tärkeää kohdentaa metsästys nuoriin yksilöihin ja säästää aikuisia lisääntymisikäisiä yksilöitä. Hyvissä olosuhteissa vedessä tai maalla olevista linnuista on mahdollista erottaa aikuiset yksilöt nuorista koon perusteella. Myös käyttäytymisen perusteella voi päätellä lintujen ikää. Ympäristöään aktiivisesti tarkkailevat ja parven ruokailu- tai leporauhaa vartioivat linnut ovat yleensä aikuisia lintuja. Jos metsästystilanteessa on mahdollisuus tehdä valintaa metsähanhen ja muiden metsästettävien hanhilajien välillä, metsästetään muita lajeja. Jos metsästystilanteessa on mahdollisuus tehdä valintaa metsähanhen eri alalajien välillä, metsästetään tundrametsähanhia.
  4. 4. 4 2 Muista tehokas ampumamatka 3 Älä ammu metsähanhia ruokinnalta Metsähanhi on kookas lintu. Tehokas ampumamatka haulikolla on 25 metriä. Pidemmille matkoille ampuminen tuottaa suuremmalla todennäköisyydellä haavoittamisia. Ammuttaessa on vältettävä haavoittamasta parven muita lintuja. Tasaisilla suo- ja peltoalueilla kiväärillä ammuttaessa on erittäin tärkeää suunnitella ampumasuunnat turvallisiksi tausta huomioiden. Metsähanhille on järjestetty viljaruokintaa jo vuosikymmenien ajan. Ruokintaa on järjestetty sekä keväällä että syksyllä. Loppukesän ja alkusyksyn ruokinnan avulla linnut tottuvat ruokailemaan samalla paikalla. Metsähanhen ampumista ruokinnalta ei pidetä eettisesti hyväksyttävänä tilanteessa, missä arvostetun riistalajin kanta on taantumassa.
  5. 5. 5 4 Noudata kiintiöitä ja suosituksia 5 Avusta tutkimusta tiedonkeruussa Metsästäjän vastuullisuuteen kuuluu metsähanhisaaliin määrän pitäminen kohtuullisena ja asetettujen kiintiöiden tai suositusten mukaisena. Erityisesti tämä korostuu taigametsähanhen kohdalla. Metsähanhikannan seurantaan tarvitaan vapaaehtoisia laskijoita. Osallistu kannanarviointiin omalla metsästysalueellasi. Jokaisen hanhenmetsästäjän työpanos on tärkeä. Metsähanhisaaliista tarvitaan nykyistä enemmän tietoa onnistuneen kannanhoidon pohjaksi. Ilmoita hanhisaaliisi riistahallinnon antamien ohjeiden mukaisesti. Osallistumalla näytekeräyksiin tuet omalta osaltasi riistantutkimuksen ja riistahallinnon tiedonhankintaa.
  6. 6. 6 6 Käytä koiraa 7 Opettele lajintunnistus Käytä metsästyksessä apuna koiraa aina kun se on mahdollista. Koiran avulla voidaan löytää ammuttu tai haavoittunut lintu. Tarkkaile hanhia myös metsästysajan ulkopuolella ja pyri tunnistamaan eri alalajit ja aikuiset ja nuoret linnut. Taigametsähanhella oranssia väriä on nokassa laajemmalla alueella kuin tundrametsähanhella. Taigametsähanhi Tundrametsähanhi
  7. 7. 7 8 Älä roskaa luontoa 9 Älä jätä houkutuskuvia maastoon Naamioitumiseen ja majoittumiseen käytettävät rakenteet on rakennettava siten, että ne eivät rumenna maisemaa. Kaikki luontoon kuulumaton materiaali raivataan pois viimeistään kyseisen kauden jahtien päätyttyä. Kerää houkutuskuvat pois jokaisen metsästystapahtuman jälkeen. © Suomen riistakeskus 2013 Kuvat: Hannu Huttu, Jari Peltomäki Ulkoasu: Viestintätoimisto Konttuuri Oy
  8. 8. Eettiset ohjeet kokonaisuudessaan ovat luettavissa internetissä osoitteessa www.riista.fi

×