Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.
Undvik följande fraser på din arbetsplats.
Del 3 av x i min serie av delade insikter.
Det finns vissa fraser som du aldrig, under några omständigheter, ska yttra i
a...
Om du inte vill framstå som naiv eller omogen behöver du hålla dig till fakta, var
konstruktiv och avstå från att lämna di...
6. “Jag ska försöka”
Precis som ordet tror, låter försöka trevande och ger intrycket att du saknar förtroende
för dina fär...
Det är aldrig bra att kasta skuld på någon eller undvika sin egen skuld. Ta ansvar. Om
du har en roll i det inträffade, om...
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

Undvik följande fraser på jobbet

1.088 visualizaciones

Publicado el

del 3 av x i min serie av delade insikter

Publicado en: Liderazgo y gestión
 • I’ve personally never heard of companies who can produce a paper for you until word got around among my college groupmates. My professor asked me to write a research paper based on a field I have no idea about. My research skills are also very poor. So, I thought I’d give it a try. I chose a writer who matched my writing style and fulfilled every requirement I proposed. I turned my paper in and I actually got a good grade. I highly recommend ⇒ www.HelpWriting.net ⇐
     Responder 
  ¿Estás seguro?    No
  Tu mensaje aparecerá aquí

Undvik följande fraser på jobbet

 1. 1. Undvik följande fraser på din arbetsplats.
 2. 2. Del 3 av x i min serie av delade insikter. Det finns vissa fraser som du aldrig, under några omständigheter, ska yttra i affärssammanhang eller på din arbetsplats. Dessa fraser har en särskild inneboende kraft, en förmåga att ge andra människor ett dåligt intryck av dig, även om det du säger stämmer. Många ord och fraser har en underförstådd mening och många påverkar oss på ett undermedvetet plan. I reklamens värld nyttjas detta faktum för att påverka oss kort- eller långsiktigt att göra vissa val eller stärka en viss uppfattning. Det värsta av allt är att när du väl yppat dessa fraser så finns det ingenting eller inget sätt att ta orden tillbaka, skadan är redan skedd. Jag talar inte om chockerande felsägningar, osmakliga skämt eller politiskt inkorrekta uttalanden. Jag talar om vanliga uttryck som framställer en person som inkompetent och osäker, det är dessa som i längden åsamkar den största skadan. Det spelar ingen roll hur begåvad du är eller vad du åstadkommit, det finns vissa uttryck som omedelbart kan förändra hur folk ser på dig och vill det sig riktigt illa kan de för alltid märka dig med en negativ stämpel. Dessa fraser är så pass laddade med negativ innebörd att de kan förstöra en karriär på mycket kort tid. Jag vill lyfta fram att denna artikel är min egen tolkning av Dr.Travis Bradberrys artikel ” 11 Things Smart People Won´t Say”. Jag har översatt, omarbetat och anpassat den till en svensk arbetsmiljö. Hur många av följande fraser har du sagt eller hört den senaste tiden? 1. “Jag/vi har alltid gjort på det här sättet” Utvecklingen i samhället går så fort att även en sex månader gammal process kan vara omodern eller otillräcklig. Genom att säga ”jag har alltid gjort på det här sättet” framstår du inte bara som lat och obenägen till förändring utan det kan få chefen eller uppdragsgivaren att ställa sig frågande till varför du inte vill granska ditt sätt att arbeta. Det är ju trots allt ganska troligt att det finns utrymme till förbättring om du gjort på samma sätt under lång tid. 2. ”Det är inte rättvist” Alla vet att livet inte alltid är rättvist. Genom att säga ”det är inte rättvist” ger du intryck av att du tror livet ska fördela mot- och tillgångar jämt över alla individer, vilket ger ett intryck av naivitet och omogenhet.
 3. 3. Om du inte vill framstå som naiv eller omogen behöver du hålla dig till fakta, var konstruktiv och avstå från att lämna din egen tolkning. Du kan till exempel säga ” jag har noterat att du befordrat Lars att hantera det stora projektet X, jag hade hoppats att den befordran skulle tillfalla mig. Får jag fråga vad som gjorde att Lars fick befordran och inte jag så att jag med den vetskapen kan utvecklas i rätt riktning? 3. “Inga problem” När någon ber dig om någonting eller tackar dig och du svarar ”inga problem” så antyder att deras begäran faktiskt är eller var problematisk. Det medför i sig att personen känner som om denne besvärat dig, eller påtvingat dig något. Vad du istället ska säga är något som ger uttryck för tacksamhet. Du kan t.ex. säga ”Det var ett nöje” eller ”Jag tar gärna hand om det”. Det är en subtil skillnad i språk men ger två vitt skilda intryck. 4. “Jag tror kanske.../Det är säkert en dum idé men.../En dum fråga men…” Dessa överdrivet passiva fraser minskar om inte helt suddar ut din kredibilitet. Även om du följer upp med en briljant idé eller fråga så har signalen att du är en osäker person redan sänts. Ett par liknande fraser till en och samma mottagare placerar dig antagligen långt bak i kön till nästa uppdrag/befordran. Var inte din egen kritiker, om du inte ens själv är säker på vad du säger kommer ingen annan att vara det heller. Om du inte vet vad du ska säga eller hur du ska uttrycka dig säg då istället något i stil med ” Jag har inte den informationen just nu men jag återkommer gärna..” eller ”låt mig återkomma med min syn på saken…”. 5. “Det tar bara en minut” Att påstå att någonting bara tar en minut underminerar dina färdigheter och ger intrycket av att du hastar igenom dina uppdrag. Om det inte bokstavligen tar 60 sekunder så säg istället någonting liknande utan tidsangivelse, t.ex. ”Det här tar inte lång tid”, men ge aldrig ett intryck av att någonting är klart snabbare än vad det faktiskt kommer vara. Att återkommande per definition leverera senare än vad du gett intryck av framställer dig som antingen inkompetent eller opålitlig.
 4. 4. 6. “Jag ska försöka” Precis som ordet tror, låter försöka trevande och ger intrycket att du saknar förtroende för dina färdigheter. Ta ansvar för vad du förmår och inte förmår. Om du blir ombedd att utföra något svara antingen att du ska göra det eller erbjud en alternativ lösning/förslag, men säg aldrig att du ska försöka eftersom det skickar en direkt motsatt signal, nämligen att du kommer försöka halvhjärtat och att det finns risk att arbetet som utförs blir bristfälligt. 7. “Han/hon är lat/inkompetent/opålitlig” Det finns inga fördelar med att yttra negativa påståenden om andra, särskilt inte om du har ett eget intresse frågan. Om dina påståenden stämmer så vet lyssnarna antagligen redan det. Om dina påståenden inte stämmer eller om lyssnaren inte har någon egen åsikt om personen i fråga kommer påståendet endast reflektera tillbaka på dig själv och framställa dig som lat/inkompetent/opålitlig etc. Det finns alltid personer med mindre charmerande egenskaper och sannolikt är denna åsikt något du delar med alla andra kollegor/arbetskamrater. Om du inte är i en position att påverka personens egenskaper eller avskeda/avsluta samarbetet så har du inget att vinna på att kungöra deras brister. Att kungöra andras brister framstår bara som ett försök att själv framstå som bättre. Ett upprepat beteende kommer successivt urholka kollegornas åsikter om och förtroende för dig. 8. “Det där ingår inte i min arbetsbeskrivning” Den här frasen får dig att låta småaktig och ovillig att göra någonting utöver det absolut minsta som krävs för att lönen ska ticka in på kontot. Det behövs knappast poängteras att detta är någonting mycket negativt för trivsel och karriär. Om din chef eller uppdragsgivare ber dig göra något som du anser olämpligt med hänsyn till din arbetsposition, alltså inte omoraliskt eller etiskt inkorrekt, är det bästa sättet att hantera situationen att utföra uppgiften. Efter att uppgiften sedan är utförd, boka ett möte med chefen/uppdragsgivaren och diskutera behovet av att uppdatera din arbetsbeskrivning. På detta sätt undviker du att framstå som småaktig och i en förlängning skapar det ett förtroende och respekt samt att framtida liknande ”misstag” antagligen inte upprepas. 9. “Det är inte mitt fel”
 5. 5. Det är aldrig bra att kasta skuld på någon eller undvika sin egen skuld. Ta ansvar. Om du har en roll i det inträffade, om än så liten, ta ansvar för det. Om du inte bär någon skuld lägg fram en objektiv och opassionerad förklaring av vad som inträffat. Håll dig till fakta och låt lyssnaren dra sina egna slutsatser om vem som eventuellt bär skuld eller inte. I samma ögonblick som du börjar peka finger börjar din omgivning se dig som oansvarig och opålitlig. De flesta känner sig illa till mods när kollegor anklagas och vissa kommer göra allt för att undvika dig just för att slippa känna sig illa till mods. De utpekade, mottagarna för dina anklagelser, kan också besluta sig för att ”agera först” och anklaga dig nästa gång något går fel. 10. “Jag hatar mitt jobb” Denna fras, eller liknande, är det sista någon vill höra på en arbetsplats eller i en arbetsgrupp. Genom att upprepat ”klaga” på arbetet eller arbetssituationen sänker moralen i din omgivning. Du utmålar dig själv som en negativ person ovillig att ta tag i det som besvärar dig. Är det någon negativ egenskap en chef lägger märke till snabbt så är det nej sägare. Dessa sänker moralen på arbetsplatsen vilken en chef vet är väldigt allvarligt, och en bra chef vet också att en villig ersättare väntar runt hörnet. Sammantaget Att radera dessa fraser från ditt ordförråd lönar sig ur flera aspekter. Din egen självbild och andras bild av dig kommer påverkas positivt ge positiv följdverkan. Jag hoppas du haft en trevlig läsning. (Robert Dahlström 2015-08-05 Stockholm, Sverige)

×