Se ha denunciado esta presentación.
Se está descargando tu SlideShare. ×

Power point edat mitjana

Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Próximo SlideShare
L'edat mitjana
L'edat mitjana
Cargando en…3
×

Eche un vistazo a continuación

1 de 34 Anuncio

Power point edat mitjana

Descargar para leer sin conexión

Aquí teniu un resum dels trets més rellevants de l'Edat Mitjana. Recordeu de fer clic als diferents enllaços per a complementar la informació!!!

Aquí teniu un resum dels trets més rellevants de l'Edat Mitjana. Recordeu de fer clic als diferents enllaços per a complementar la informació!!!

Anuncio
Anuncio

Más Contenido Relacionado

Presentaciones para usted (20)

Anuncio

Similares a Power point edat mitjana (20)

Anuncio

Más reciente (20)

Power point edat mitjana

 1. 1. L’EDAT MITJANA
 2. 2. Què en sabem de l’Edat mitjana?  Qui eren els nobles?  I els cavallers? Perquè creieu que tenien aquest nom? On vivien?  I els monjos sabeu qui són? On vivien?  La majoria de població de què treballava? Visualitzem dos vídeos a mode d’introducció!!! 1. Els inicis de l’edat mitjana 2. Característiques més rellevants
 3. 3. Etapa Prehistòria Edat Antiga Edat Mitjana Edat Moderna Edat Contemporània Inici de l’etapa -2.000.000aC -3.020 aC 476 dC 1.492 dC 1789 dC Fi de l’etapa -3.020 aC 476 dC 1.492 dC 1789 dC Actualitat Fet històric Invenció de l’escriptura Caiguda de l’Imperi Romà Descobriment d’Amèrica Revolució francesa LES ETAPES DE LA HISTÒRIA L’EDAT MITJANA VA DURAR DEU SEGLES!!!!
 4. 4. Una mica d’història.... Prehistòria Edat Antiga EDAT MITJANA Edat Moderna Edat contemporània L’Edat Mitjana va començar l’any 476 d C amb la caiguda de l’imperi romà Va durar fins el descobriment d’Amèrica l’any 1492 d C ARA
 5. 5. Etapes de l’edat mitjana La majoria de gent vivia al camp. Era una època molt violenta. Inseguretat ALTA EDAT MITJANA (del segle V al X) BAIXA EDAT MITJANA (del segle XI al XV) Creixement de les ciutats. Gran activitat artesanal i comercial.
 6. 6. Els estaments de l’Edat mitjana Juraven fidelitat al rei i governaven en nom seu. Eren amos de terres i castells. Administraven justicia i cobraven impostos. Pregaven per l’ànima dels nobles. Posseïen terres i copiaven manuscrits. Vivien d’acord amb unes normes escrites: La Regla. Eren les persones més importants però el seu poder depenia dels nobles que els donaven suport. A canvi els cedien terres (feus) i els donaven títols. Eren amos d’un cavall. Vivien al servei del noble. L’acompany aven a la guerra. Treballaven les terres a canvi de protecció del seu senyor. PAGESOSREIS CAVALLERS ECLESIÀSTICS NOBLES
 7. 7. Piràmide feudal PRIVILEGIATS NO PRIVILEGIATS Societat estamental: Cada persona formava part d’un estament o grup que tenia unes característiques iguals.
 8. 8. Els reis cada vegada tenien més dificultat per controlar els seus territoris i mantenir la pau. El seu poder depenia del suport dels nobles. Els reis donaven terres (FEUS) a nobles. Els nobles, a canvi, els donaven suport i els juraven fidelitat i servei militar. Es convertien en els VASALLS dels reis. Relació de vasallatge Per convertir-se en vasall, es feia la Cerimònia d'homenatge
 9. 9. La societat feudal  Gran desigualtat entre nobles i pagesos  Societat estamental: Cada persona pertanyia des del seu naixement i fins a la mort a un estament. Els nobles naixien i morien nobles encara que fossin pobres. OBLIGACIONS DEL PAGÈS - Donar una part de la collita - Pagava impostos - Feia tot el què li manava el seu senyor (cuidar animals, treballar les seves terres..) -Havia de pagar per fer servir el molí, forn I premses NOBLE Li donava terres i li oferia protecció davant atacs i invasions. Podia jutjar-lo si cometia algun delicte.
 10. 10. Castells FUNCIONS Lloc de defensa Residència dels nobles i servidors. Els pagesos s’hi podien refugiar en cas d’atac. Segle X. Primers castells tenien la muralla de fusta. La construcció principal era la torre de l’homenatge. Al voltant s’hi construïen les cases dels pagesos A partir del segle XIII. Es modifiquen castells. Murs de pedra. La torre s’amplia, es construeix un pati d’armes, un pont llevadís, un fossat i una església. Les cases dels pagesos solien ser dins o a la vora del castell.
 11. 11. Parts d’un castell
 12. 12. Els castells de Catalunya A Catalunya hi ha uns sis-cents castells i fortaleses escampats per tot el seu territori. Castell de Montblanc Castell de Tortosa
 13. 13. Els castells de Catalunya Castell de Guimerà Castell de Cardona
 14. 14. El castell de Balsareny Aquest castell l’anirem a descobrir en persona en l’excursió que tenim programada.
 15. 15. Castells i cavallers La vida als castells
 16. 16. Els cavallers Els cavallers de l’Edat Mitjana, anaven revestits amb una armadura. Duien la cara tapada amb l’elm i empunyaven una llança o espasa amb la mà dreta i un escut amb el braç esquerre. Escuder: Jove ajudant que li neteja les armes, l’ajuda a col·locar- se l’armadura i li cuida el cavall
 17. 17. L’escut d’armes de cada cavaller Cada cavaller tenia un disseny pintat sobre un escut i la seva roba per permetre la identificació en la batalla i més tard en les justes i els tornejos. Justa era un combat entre dos cavallers muntats a cavall i armats amb llances.
 18. 18. VIDEO: La vida als monestirs Els monjos i els monestirs Monestir de Santa Maria de Poblet
 19. 19. Els monjos i els monestirs A l’edat mitjana gairebé totes les persones eren cristianes. -Perquè creieu que eren tant importants els monjos? FUNCIONS: •Pregar. •Treballar la terra o tenir ramats per obtenir aliments •Copiar manuscrits Vivien tots d’acord unes normes escrites: La Regla. Una de les normes més estrictes era el silenci en totes les seves activitats, inclòs durant els àpats.
 20. 20. La vida dels monjos Els monjos resaven junts a l’església diverses vegades. Una manera de resar és el Cant gregorià Els monjos havien de dur un hàbit que els identificava i seguir unes normes i uns horaris molt estrictes.
 21. 21. Els monestirs El monestir era la casa dels monjos i normalment estaven aïllats i envoltats de camps. Per tal que els monjos no haguéssin de sortir a fora hi havia tot tipus de serveis: forn de pa, ferrerria, etc Els monestirs tenien moltes terres perquè els nobles els en donaven a canvi de pregar per ells.
 22. 22. Els monestirs de Catalunya Monestirs de les comarques de CatalunyaViure als monestirs
 23. 23. L’alta edat mitjana. La vida al camp Podien comprar la seva llibertat pagant un rescat o remença, però eren POBRES VILANS Eren lliures i treballaven unes terres del senyor feudal al qui li pagaven amb una part de la collita. Es podien convertir en serfs si no pagaven al senyor. 2 TIPUS DE PAGESOS SERFS No eren lliures, pertanyien al senyor ja des del naixement. No tenien llibertat per contreure matrimoni, llegar béns als fills sense permís del senyor i no podien abandonar les terres.
 24. 24. La vida del pagès  Com creieu que era la vida de pagès?  Què creieu que passava quan hi havia una mala collita?  Tota la familia hi treballava?  Com era casa seva? Solien menjar pa, sopes, llegums i cereals
 25. 25. La baixa edat mitjana. Les ciutats medievals Com eren per dins? Les ciutat eren petites. La majoria de gent vivia al camp però a partir de l’any 1000 i fins l’any 1348 va augmentar la població, van millorar les tècniques agrícoles i molts van anar a viure a les ciutats.
 26. 26. Com eren les ciutats  De què estàven envoltades les ciutats  Com eren els carrers?  Quin lloc central de les ciutats estava envoltat d’edificis importants com l’església o l’ajuntament i a més, s’hi celebraven els mercats? - Creieu que tenien contenidors a l’edat mitjana? Les malalties deurien ser freqüents?
 27. 27. Al principi de l’Edat mitjana les ciutats medievals es mantenien dins les antigues muralles romanes. A partir de l’any 1000 es van anar construint cases als espais buits i més endavant es van construir fora de les muralles. Els nous barris situats fora les muralles s’anomenaven BURGS Els nous habitants eren la burgesia: especialitzada en el comerç o l’artesania, la riquesa de la qual no era la terra, sinó les monedes o la plata
 28. 28.  Evolució de la ciutat de Barcelona a l'edat mitjana Barchinona La ciutat més gran de Catalunya era Barcelona, que va arribar a tenir 40.000 habitants
 29. 29. Els Gremis Els artesans eren el grup més nombrós de la ciutat. Els oficis que aplegaven més tallers o obradors eren: els sabaters, ferrers, fusters i teixidors Gremi: Agrupació de persones que fan el mateix ofici.
 30. 30. El comerç de les ciutats: Fires i mercats medievals
 31. 31. Art Romànic i Art Gòtic
 32. 32. Art Romànic o Art Gòtic

×