Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.

ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΛΟΥΣΤΡΙΝΙΑ

52.525 visualizaciones

Publicado el

ΜΑΡΡΑ

Publicado en: Educación
 • Inicia sesión para ver los comentarios

ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΛΟΥΣΤΡΙΝΙΑ

 1. 1. 40 Γυμνάσιο Ηρακλείου Τα κόκκινα λουστρίνια της Ειρήνης Μάρρα Επιμέλεια : Σπανάκη Ζαχαρένια
 2. 2. Πρόλογος Η παρούσα εργασία αποτελεί μέρος των διαθεματικών δραστηριοτήτων που αναπτύξαμε με αφορμή κείμενα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Α Γυμνασίου. Σκοπός των δραστηριοτήτων αυτών ήταν : 1)Η δημιουργική συμμετοχή και εξοικείωσή μας σε ομαδικές εργασίες. 2)Η ευαισθητοποίησή μας σε θέματα που αφορούν το λαϊκό πολιτισμό και τις ανθρώπινες σχέσεις. 3)Η καλλιέργεια αναγνωστικών και γλωσσικών δεξιοτήτων (οργάνωση γραπτού λόγου, σύνταξη περίληψης…).
 3. 3. Ειρήνη Μάρρα (1943-1998) ΗΕιρήνηΜάρραγεννήθηκεστηνΑθήνατο1943.Σπούδασε γαλλικήφιλολογία.Έκανετηνπρώτη εμφάνιση στα γράμματα στα δεκαεφτά της χρόνια με μια μελέτη για την παιδική λογοτεχνία. Συνέχισεγράφονταςποίηση,διηγήματακαικάνονταςμεταφράσεις.Στοχώροτουπαιδικούβιβλίου μπήκε το 1974 με τα «Δαντελένια χέρια». Ζώντας τα μεταπολεμικά χρόνια, προσπάθησε να μπει στην ψυχολογία των σύγχρονων της ανθρώπων και να διαπιστώσει τα προβλήματα που επηρεάζουν τις παιδικές ψυχές. Έγραψε, επίσης, θεατρικά έργα και μετέφρασε κλασικά παραμύθια. Παρουσίασε τηλεοπτικές εκπομπές με τη συμμετοχή παιδιών. Τέλος, δίδαξε λογοτεχνίασεσχολείακαισεμινάρια. Έργα της:Δαίδαλος και Ίκαρος Ο μίκρος Ντουπ Τα δαντελένια χέρια Χίλιες και μία νύχτες:Σέχραζαντ-Σεβάχ ο Θαλασσινός Η τριλογία του δίφραγκου Ο Πολικός και η Μελίνα Μάριος Χατζηδάκης Α6
 4. 4. Τα κόκκινα λουστρίνια Σκηνοθεσία :Απλαδάς Γιώργος Τμήμα Α1
 5. 5. Από την συλλογή ‘‘Η τριλογία του δίφραγκου’’
 6. 6. Τα κόκκινα λουστρίνια (διήγημα) περίληψη Ο ήρωας του διηγήματος είναι ένα μικρό παιδί που εργάζεται σ’ένα τσαγκαράδικο, για να βοηθήσει την οικογένειά του. Όταν γνώρισε την όμορφη κόρη του δασκάλου ,την αγάπησε και σκέφτηκε να της κάνει δώρο ένα ζευγάρι κόκκινα γοβάκια,για να την κερδίσει.Στην αρχή μάζευε χρήματα για να αγοράσει το δέρμα και στη συνέχεια διάλεξε το σχέδιο. Αφού τα έφτιαξε, τα πήρε στο σπίτι.Ένα βράδυ,βλέποντας την αδελφή του ντυμένη με παλιά ρούχα, συνειδητοποίησε ότι εκείνη τα είχε περισσότερο ανάγκη.Η απόφασή του ,να τα δώσει στην αδελφή του, τον έκανε να νιώσει χαρούμενος και ώριμος. Αθηνά Ξυλούρη( Α2) The Blue Violinist
 7. 7. Το είχε βάλει από καιρό στο μάτι. Ήταν ένα κομμάτι κόκκινο γυαλιστερό λουστρίνι, καθάριο και αστραφτερό. Ένα κομμάτι απ’ τη λαχτάρα της καρδιάς του.
 8. 8. Έτσι, τη μέρα της αγοράς ….γύρισε όλους τους δρόμους και διάλεξε το πιο αρχοντικό σχέδιο
 9. 9. Ζήτησε απ’τ’ αφεντικό να δουλέψει μονάχος μερικές μέρες γιατί, είπε, είχε μαζωχτεί δουλειά πολλή.Κι όπως πάντα ήτανε φιλότιμος στη δουλειά, τ’ αφεντικό δεν έβαλε υποψία.
 10. 10. Εδούλευε, λοιπόν, τα καλαπόδια του αφεντικού, να μην αποφανεί στα μάτια του, κι απέ, δούλευε τα λουστρινένια γοβάκια. Καρφάκι και μαντινάδα…..
 11. 11. …φόντι και τραγούδι…
 12. 12. …ψίδι και αναστεναγμός.
 13. 13. Η κόρη του δασκάλου του ’χε λαβώσει την καρδιά Όλοι την κοίταζαν… Είχε σγουρά μαλλιά και μάτια μεγάλα. Είχε στητό κορμί και περπατησιά περήφανη..…..
 14. 14. Ένα διαφορετικό τέλος της ιστορίας …. Εκείνο το βράδυ ο μικρός τσαγκάρης μίλησε της μάνας του κι εκείνη συμφώνησε. Έτσι, το άλλο πρωί πήρε τα γοβάκια και ακολούθησε τη μητέρα του για το σπίτι του δασκάλου. Πολλές σκέψεις περνούσαν από το μυαλό του. «Τι θα γινόταν, αν η κόρη δε δεχόταν τα γοβάκια;» και « Αν τα δεχόταν; Τι θα έκανε στη συνέχεια; » Προχωρούσε και αναστέναζε. Όταν, επιτέλους έφτασε στο σπίτι, διστάζοντας πέρασε το κατόφλι. Είδε την κόρη να κάθεται στην πολυθρόνα. Καμάρωνε τα χρυσοκεντημένα πασουμάκια της. Απογοητεύτηκε: «Τι ήταν τα γοβάκια που κρατούσε μπροστά στα πανάκριβα δικά της; Μήπως ο κόπος του θα πήγαινε χαμένος;» Ξαφνικά, η κόρη γύρισε και του χαμογέλασε. Το πρόσωπό του φωτίστηκε. Πήρε θάρρος και τόλμησε να της τα προσφέρει αγγίζοντας το χέρι της. Εκείνη τα κράτησε αλλά συνέχισε να κοιτάζει τα δικά της. Εκείνη τη στιγμή μπήκε στο σαλόνι ο πατέρας της. Τον πέταξε έξω αυτόν και τη μητέρα του. Ο μικρός τσαγκάρης ταπεινωμένος προχωρούσε για το σπίτι του κρατώντας τα πολύτιμα γοβάκια. Είχε κάνει λάθος. Πόσο ανόητος ήταν! Πόσο πληγώθηκε! Ωστόσο δε ξέχασε την κόρη. Γιώργος Απλαδάς (Α1)
 15. 15. Φωτογραφίες
 16. 16. Η παιδική εργασία στην Ελλάδα και στον κόσμο. Το φαινόμενο της παιδικής εργασίας στις αρχές του 21ου αιώνα συνεχίζει να έχει απειλητικές διαστάσεις για τη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών.
 17. 17. Βιβλία σχετικά με την παιδική εργασία Σοφία της Ζωρζ Σαρή Η Σοφία, το κοριτσάκι απ' το νησί που μπήκε στο σπίτι της οικογένειας Πολυχρονιάδη για να δουλέψει, ήταν ένα παιδί χαρισματικό. Αυτό έκανε τα πράγματα να πάρουν μια τροπή διαφορετική από τη συνηθισμένη. Τα μέλη όμως της οικογένειας, ο Γιάννης, η Αγγελική, τα τρία κορίτσια τους, ακόμη και το καινούργιο μωρό, δεν μπόρεσαν να δουν σ' ένα επτάχρονο κοριτσάκι το «δουλάκι».
 18. 18. Ο Βάνκας του Άντον Τσέχωφ Το διήγημα “Ο Βάνκας” ανήκει στη συλλογή των διηγημάτων που εξέδωσε ο `Αντον Τσέχωφ το 1886 με τον τίτλο “Ποικίλα διηγήματα”. Αν και έργο νεότητας του συγγραφέα, το διήγημα έχει όλες τις αρετές του δημιουργού του: απλότητα, ρεαλισμό, βαθιά γνώση της ανθρώπινης ψυχής και της ανθρώπινης τραγικότητας. Γι’ αυτό και δίκαια θεωρείται ως ένα από τα διασημότερα κείμενα του Τσέχωφ. Αναφέρεται στα βάσανα που περνά στη Μόσχα ένας μικρός βιοπαλαιστής, ο Βάνκας, και στον πόθο του να γυρίσει στην ξεγνοιασιά της υπαίθρου, όλα εκφρασμένα μέσα σ’ ένα απελπισμένο γράμμα στον παππού του στο χωριό.
 19. 19. Όλιβερ Τουίστ του Κ.Ντίκενς Μεγαλώνοντας σε ένα ίδρυμα, ο μικρός Όλιβερ Τουίστ δε θα γνωρίσει παρά μόνο τη σκληρότητα και την κακία της ζωής. Χωρίς γονείς, κατατρεγμένος, θα περάσει από χίλιες δυο περιπέτειες και δυσκολίες. Θα γυρέψει μια καλύτερη τύχη στο Λονδίνο, αλλά ούτε κι εκεί τα πράγματα θα είναι καλύτερα; Θα πέσει στα δίχτυα μιας συμμορίας κακοποιών, που δύσκολα θα τον αφήσουν να ξεφύγει. Η καλή του μοίρα, όμως, θα τον οδηγήσει κοντά σε ανθρώπους που όχι μόνο θα τον αγαπήσουν αληθινά, αλλά και θα τον βοηθήσουν να ανακαλύψει την πραγματική καταγωγή του.
 20. 20. Το κοριτσάκι με τα σπίρτα του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν Μία κρύα Παραμονή Πρωτοχρονιάς, οι κάτοικοι μιας χιονισμένης πόλης φορτωμένοι με ψώνια και δώρα βάδιζαν βιαστικοί προς σπίτια τους, αγνοώντας μία μικρή ορφανή πλανόδια πωλήτρια. Με σβησμένη φωνή, ψιθύριζε αχνά πως δεν ζητιάνευε αλλά πως πουλούσε σπίρτα για να ζήσει. Αποκαμωμένη και μελαγχολική βρήκε καταφύγιο σε μια γωνιά και άναψε ένα σπίρτο για να ζεσταθεί. Στην λάμψη τους είδε αρκετά υπέροχα οράματα συμπεριλαμβανομένων ενός χριστουγεννιάτικου δέντρου και γιορτινών διακοπών. Το κοριτσάκι πέθανε και η γιαγιά της μετέφερε το πνεύμα της στον παράδεισο. Το επόμενο πρωί περαστικοί βρήκαν το νεκρό παιδί στην γωνιά, τριγυρισμένο από αναρίθμητα καμένα σπίρτα.
 21. 21. Ελληνική ταινία: Ο Λουστράκος (1962) Σκηνοθεσία και σενάριο: Μαρία Πλυτά Ηθοποιοί: Βασίλης Καΐλας (Βασιλάκης) Δημήτρης Παπαμιχαήλ (Βασίλης Μαράς) Μιράντα Κανελάκη (Μαρία Χαράτου) κ.α. • Υπόθεση του έργου περιληπτικά Ο Βασίλης Μαράς είναι ένα φτωχό και ορφανό από πατέρα παιδί που ονειρεύεται να σπουδάσει. Η μητέρα του είναι υπηρέτρια σ΄ ένα πλούσιο σπίτι και εκείνος γυρίζει στους δρόμους και γυαλίζει παπούτσια, για να τη βοηθήσει οικονομικά. Όταν εκείνη μπαίνει φυλακή για φόνο που δε διέπραξε, εργάζεται εντατικότερα για να αποδείξει την αθωότητά της. Θα συνεχίσει να εργάζεται για να τελειώσει την Ιατρική. Παράλληλα όμως αγαπάει ένα πλούσιο και όμορφο κορίτσι τη Μαρία Χαράτου. Θα κερδίσει την αγάπη της και αυτό θα τον φέρει αντιμέτωπο με την οικογενειά της. Το τέλος της ιστορίας θα βρει τους δύο νέους ευτυχισμένους. Γιάννης Νικηφοράκης (Α2)
 22. 22. • "Τα παιδιά του Παραδείσου" • Ιρανικό οικογενειακό δράμα του 1997, • Υποψήφια για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης Ταινίας το 1998 • Σενάριο και σκηνοθεσία του Majid Majidi • Ηθοποιοί: (Amir Farrokh Hashemian), (Bahare Seddiqi) (Mohammad Amir Naji) Η υπόθεση της ταινίας διαδραματίζεται στα δρομάκια της παλιάς Τεχεράνης. Ο εννιάχρονος Ali χάνει το μοναδικό ζευγάρι παπουτσιών της αδελφής του, της Zahra, καθώς τα πήγαινε στο τσαγκάρη. Γνωρίζοντας την άσχημη οικονομική κατάσταση της οικογένειας,και φοβούμενος την τιμωρία από τον καλό, μα και αυστηρό πατέρα του ο μικρός θα σκαρφιστεί ένα κόλπο για να μη μαθευτεί το λάθος του. Θα μοιραστεί τα δικά του παπούτσια με τη Zahra. Αυτή θα τα φοράει το πρωί στο σχολείο, και μετά θα τρέχει για να του τα φέρει πίσω, έτσι ώστε να πάει κι αυτός στα απογευματινά του μαθήματα. Στο τέλος της ταινίαςς καταλήγουν σε κάποιου είδους αυτογνωσία, καθώς οι εμπειρίες τους οδηγούν στην ωριμότητα. Η ταινία ξεχωρίζει για την απλότητα και την αυθεντικότητα των σκηνών της και δείχνει πώς οι σχέσεις με πρόσωπα που αγαπάμε δίνουν τη δική τους διάσταση σ' αυτά που μας συμβαίνουν και τελικά επηρεάζουν και ομορφαίνουν τις επιλογές μας.
 23. 23. Τραγούδια σχετικά με τη βιοπάλη και την αγάπη • Τζαμάικα Γ. Καλατζής ,στίχοι Λ .Παπαδόπουλος ,μουσική Μ Λοΐζος • Δραπετσώνα, Γρηγόρης Μπιθικώτσης ,στίχοι Τ. Λειβαδίτη, μουσική Μ.Θεοδωράκης • Λιώνουν τα νιάτα μας,Γιώργος Νταλάρας ,στίχοι Φ.Λάδης, μουσική Μ.Λοΐζος • Φεγγάρι μάγια μου ‘κανες. Γρ Μπιθικώτση, στίχοι Ερρίκος Θαλασσινός, μουσική Μ.Θεοδωράκης • Του νεκρού αδελφού (δημοτικό τραγούδι)
 24. 24. Παραδοσιακά επαγγέλματα • Αντωνακάκη Μαρία • Αλεξανδρόπουλος Χρήστος • Ανδρουλάκη Νίκη • Γραμματικάκη Καλλιόπη • Κασαπίδη Μαριλένα • Νυστικάκη Ευαγγελία • Ξηροστυλίδου Χρυσούλα
 25. 25. Ο τσαγκάρης
 26. 26. Σήμερα όταν λέμε τσαγκάρης εννοούμε τον τεχνίτη που επιδιορθώνει τα χαλασμένα μας παπούτσια.Πριν χρόνια, όμως, ο τσαγκάρης τα έφτιαχνε ο ίδιος απ’ την αρχή. Το τσαγκαράδικο ήταν ο χώρος όπου ήταν στημένος ο πάγκος του με όλα τα σύνεργα, βελόνες, σακοράφες, σουβλιά, σφυράκια,λίμες,τανάλιεςκαικαλαπόδια.Ένα ζευγάρι παπούτσια τότε κόστιζαν σχεδόν μια χρυσή λίρα και για να φτιαχτούν χρειάζονταν 2-3 ημέρες δουλειά. Οι τσαγκάρηδες είχαν φυσικά στη διάθεση τους και μερικά μέσα, όπως ποδοκίνητες μηχανές, για να ράβουν γρηγορότερα τα παπούτσια
 27. 27. Στάδια της κατασκευής των παπουτσιών  Κτηνοτροφία. Παραγωγή δέρματος  Βυρσοδεψία  Σχεδιασμός παπουτσιών  Κατασκευή παπουτσιών
 28. 28. Τα εργαλεία του τσαγκάρη Ελένη Καλικάκη Α1
 29. 29. Γανωτής Αγωγιάτης
 30. 30. Βαρελάς Κουδουνάς/ Κουδουνάρης
 31. 31. Σαγματοποιός (Σαμαράς)
 32. 32. • Σιδηρουργός Καλαθοπλεκτική
 33. 33. • • Γανωτής
 34. 34. • • • Υφαντική
 35. 35. Φωτογραφίες από την επίσκεψή μας στο Λαογραφικό Μουσείο «Λυχνοστάτης»
 36. 36. Στο τσαγκαράδικο του κυρ Γιάννη
 37. 37. Τέλος

×