Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.

Amerika Jugore

13.846 visualizaciones

Publicado el

11\2

 • Inicia sesión para ver los comentarios

Amerika Jugore

 1. 1. Pozita Gjeografike • Amerika e Jugut shtrihet ne pjesen Jugore te kontinentit te Amerikes. Pjesa me e madhe e ketij rajoni ndodhet ne Hemnisferen Jugore. Ne Veri laget nga ujrat e Detit te Karaibeve. Ne Perendim laget nga ujrat e Oqeanit Paqesor. Ne Lindje laget nga ujrat e Oqeanit Atlantik. Ne Jug shkon deri tek Toka e Zjarrte ose Kepi I Hornit sic quhet ndryshe. Amerika Jugore gjendet larg rrugëve të rëndësishme ndërkombëtare, ujore dhe ajrore, dhe larg kontinenteve të zhvilluara. Me Amerikën Qendrore lidhet me ane te kanalit te Panamase dhe te detit te karaibeve, ndërsa Oqeani Antlantik e lidh me Afriken dhe Evropen.Amerika Jugore bashkë me Ameriken Qendrore ndryshe quhet Amerika Latine , për shkak se fliten gjuhët spanjolle dhe portugeze.
 2. 2. Ky rajon Ndahet ne 4 nenrajone. ( Brazilia) Perben 50% te Siperfaqes.Siperfaqja 8,511,965 km Popullsia 176,029,560 - Dend. e banoreve -21bankm2 -Venezuela – Guajana -Kolumbia -Surinami -Guajana Franceze
 3. 3. Perendimi I Andeve pershihen keto shtete : • Ekuadori -Peru -Bolivia -Kili -Paraguaj -Uruguaj -Argjentina
 4. 4. Shtetet sipas numrit te Popullsis dhe Siperfaqes:
 5. 5. Relievi • Relievi i Amerikës Jugore është shum i ngjashëm me relievin e Amerikës Veriore. Në relievin e Amerikës Jugore dallojmë tri tërësi natyrore: Malet e Andeve ,Ultësirat Qendrore dhe Pllajat e Guajanës, Brazilit dhe pllajën e Patagonisë. • Andet – Shrihen pergjate gjith pjeses perendimore te ketij rajoni . Vendet qe pershkojne Andet jane: Venezuela, Kolumbia, Ekuadori,Bolivia,Peruja,Kili Argjentina.Gjatesia e Andeve arrin 7500 km ndersa lartesia I kalon 6500m. • Pllaja e Brazilit ndodhet ne pjesen Juglindore te Brazilit, Eshte nje territor malor ku lartesia nuk I arrin 3000 metra. • Masivi I Guajanes Vazhdon ne Jug te Venezueles pershkon pergjat kufirit verior Te Guajanes, Surinamit , Guajana Franceze deri ne pjesen veriore Brazil.
 6. 6. Shkretetira e Atakames dhe Patagonis • Pergjat bregdetit bregdetit te Kilit shtrihet shkretetira e ftohte e Atakames qe ndodhet ne maje te Andeve me gjatesi prej 1600km dhe ajo e Patagonise qe ne Veri kufizohet me lumin Rio Negro dhe shkon ne Jug deri tek Ngushtica e Magelanit. Jane te dyja zona te thata te pabanuara nga njeriu. • Ultesira me e Rendesishme e ketij rajoni qe ze 13 e Vendit eshte Pellgu I Amazones . Ka marr kete emer per shkak te rrjedhjes se lumit me te gjate te Amerikes Jugore Amazone Icili buron nga Andet dhe derdhet ne Oqeanin Atlantik. Ky lum permban me shume se 1000 dege.Ne kete pellg jetojne gjallesat nga me te ndryshme me nje flore dhe faune shume te larmishme.
 7. 7. Zona e Pampes dhe Fusha e Orinokos.
 8. 8. Klima
 9. 9. Hidrografia • Amazoni (Rio Amazonas) është lum në Amerikën Jugore i cili ka ndërtuar sistemin më të madh ujor në botë. Amazoni rrjedh nëpër Peru, Brazil dhe pjesërisht si lum kufitar nëpër Kolumbi. Burimi i Amazonit gjendet në malet Ande, prej nga lumi rrjedh në drejtim perëndimor. Amazoni i ka disa lumenj burimor, më së shpeshti merret si lum burimor Ukajali, rrallë Mranon. Amazoni bashk me Ujakalin dhe lumin Apurimak ka gjatësi rreth 7100 km, ndërsa gjatësia e Amazonit me Maronin arrinë rreth 6400 km. Në rrjedhjen e mesme, nga grykderdhja Javari e deri te grykderdhja Rio Negro, Amazoni bartë emrin Solimôes. Në këtë pjesë gjerësia e lumit arrinë edhe deri në 20 km, derisa në rrjedhën e poshtme edhe deri në 100 km. Prurja maksimale në grykëderdhje arrinë 300 000 m kub në second (prurja mesatare arrinë rreth 120 m³/s). Kjo sasi e madhe e ujit të ëmbël shkakton fenomenin se uji në Oqeanin Atlantik edhe 400 km nga grykëderdhja edhe më tutje është i ëmbël. Lumin Amazon e zbuloi në vitin 1541 dhe e kaloi hulumtusi spanjol Fransisko de Orelana në vitin 1542.
 10. 10. Rio Plata,Parana dhe Orinoko • Lumi Parana nis ne jug te Brazilit dhe gjate rrjedhjes bashkohet me lumin Uruguaj dhe formojne nje ultesire pjellore te Rio Plates dhe derdhen ne Oqeanin Atlantik. • Lumi I Orinokos eshte gjithashtu nje lum shume I rendesishem I cili formon ultesiren e Orinokos ndermjet Kolumbise dhe Venezueles. • Lumenj te tjere jane Rio Negro,Uruguaj,Rio Grande,Rio Branko etj,
 11. 11. Liqenet
 12. 12. Flora (Bimesia)
 13. 13. Fauna
 14. 14. Ekonomia • Amerika e Jugut perbehet nga 13 shtete e disa provinca qe varen nga shtete evropianee veriamerikane.Ajo perben jo vetem kontinentin e varietetit te larte natyror dhe larmise kulturore,por edhe te ndryshimeve e kontrasteve te medha ne nivelin dhe modelet e zhvillimit.Paqendrueshmeria politike ne shumicen e vendeve te rajonit ka qene pengese tjeter e mos zhvillimit te ekonomise se ketyre rajoneve.
 15. 15. • Ekonomia bujqesore ka qene per nje kohe te gjate veprimtaria qe ka mbizoteruar jeten ekonomike.Pjeserist ajo dominon edhe sot ne shume zona ,sidomos ne brendesi te territoreve.Me vone kolonizatoret sollen praktika e mbollen bime te caktuara ne platancione te medha per tregjet e tyre.Kjo lloj ekonomie e modelet nddryshojne nga vendi ne vend dhe e ka humbur rendesine e saj ne rajonet ku zhvillimi industrial ka qene me I madh.Vitet e fundit po zhvillohet industria e montimit te makinave.Zhvillimi I saj eshte I varur nga financimet e huaja.
 16. 16. Amerika Ndertropikale • Ky rajon perbehet nga keto shtete: • Venezuela: Laguna e Marakaibios,ne fillimit te shek. XX e shnderroi Venezuelen ne nje nder prodhuesit me te medhenj ne bote. Njekohesisht u zhvilluan edhe disa dege te industrise.Vendi varet ne menyre te konsiderueshme nga tregu I hidrokarbureve,duke I ndjere luhatjet e tyre ne tregun boteror.Venezuela eshte e pasur eshe me hekur,ar,diamante,amiant etj. Kultivohet kryesisht kafeja,kallamsheqeri,duhani dhe pambuku. Vendi ka tendencat e ndryshimeve te medha,sidomos me ane te shtetezimeve ne pasurite kryesore.
 17. 17. Kolombia • Ekonomia e ketij rajoni bazohet kryesisht ne kultivimin dhe prodhimin e kafese,e cila eksportohet.Nxjerrja e mineraleve,si ar,platin e smeralde(me te miret ne bote per nga cilesia),eshte ne nivele te kenaqshme.Industria eshte e kufizuarne sektorin tradicional te tekstileve dhe ate te ushqimit.
 18. 18. Brazili
 19. 19. Vendet e Andeve
 20. 20. Mbyllja

×