Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.
Company LOGO
Електронска трговија
Мијалче Санта
Економски факултет - Скопје
Company LOGO
Електронс
Мијалче Санта
Цели
• Увидена потребата од електронска
трговија
• Идентификуван начинот за воведувањ...
Company LOGO
Електронс
Мијалче Санта
Агенда
• Во прилог на материјалите што го добивте
• Дали има потреба за одредени пром...
Company LOGO
Електронс
Мијалче Санта
Што е електронска трговија
Процесот на купување и продавање, или размена на
производи...
Company LOGO
Електронс
Мијалче Санта
Електронска трговија
E-Набавки E-Трговија
Е-бизнис
Потрошувачи
Добавувачи
Company LOGO
Електронс
Мијалче Санта
Димензии на е-трговијата
Company LOGO
Електронс
Мијалче Санта
Типови на е-трговија
•
Бизнис кон бизнис
•
Бизнис кон потрошувачи
•
Бизнис кон бизнис...
Company LOGO
Електронс
Мијалче Санта
Приходи

Продажба

Трансакција

Претплата

Реклами

Други начини за приходи
Company LOGO
Електронс
Мијалче Санта
Предности за вас
•
Глобална достапност
•
Намалување на трошоци
•
Бизнисот е секогаш о...
Company LOGO
Електронс
Мијалче Санта
Предности за вашите клиенти
•
Може да купува кога сака од каде сака
•
Повеќе производ...
Company LOGO
Електронс
Мијалче Санта
Ограничувања/ можни проблеми
Сигурност и заштита на приватноста
Недостаток на доверба...
Company LOGO
Електронс
Мијалче Санта
Земете во предвид
•
Управување со залиха и достапност на
производите
•
Испорака на пр...
Company LOGO
Електронс
Мијалче Санта
Дали има пазар?
Во првиот квартал од 2010
•
46,1% од домаќинствата имале пристап на
и...
Company LOGO
Електронс
Мијалче Санта
Дали има пазар?
Во 2010
84,1% од деловните субјекти од финансискиот и
нефинансискиот ...
Company LOGO
Електронс
Мијалче Санта
Дали има пазар?
Зависи кој како гледа на работите?
Кондури, пазар, можност ......
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

Електронска трговија

2.727 visualizaciones

Publicado el

Семинар за е-бизнис стопанска компра 17.11.2010

Publicado en: Tecnología
 • Inicia sesión para ver los comentarios

 • Sé el primero en recomendar esto

Електронска трговија

 1. 1. Company LOGO Електронска трговија Мијалче Санта Економски факултет - Скопје
 2. 2. Company LOGO Електронс Мијалче Санта Цели • Увидена потребата од електронска трговија • Идентификуван начинот за воведување на електронска трговија • Споделување на практично искуство
 3. 3. Company LOGO Електронс Мијалче Санта Агенда • Во прилог на материјалите што го добивте • Дали има потреба за одредени промени?
 4. 4. Company LOGO Електронс Мијалче Санта Што е електронска трговија Процесот на купување и продавање, или размена на производи, услуги, или информации преку компјутерските мрежи
 5. 5. Company LOGO Електронс Мијалче Санта Електронска трговија E-Набавки E-Трговија Е-бизнис Потрошувачи Добавувачи
 6. 6. Company LOGO Електронс Мијалче Санта Димензии на е-трговијата
 7. 7. Company LOGO Електронс Мијалче Санта Типови на е-трговија • Бизнис кон бизнис • Бизнис кон потрошувачи • Бизнис кон бизнис кон потрошувачи • Потрошувачи кон бизнис • Мобилна трговија
 8. 8. Company LOGO Електронс Мијалче Санта Приходи  Продажба  Трансакција  Претплата  Реклами  Други начини за приходи
 9. 9. Company LOGO Електронс Мијалче Санта Предности за вас • Глобална достапност • Намалување на трошоци • Бизнисот е секогаш отворен • Пониски трошоци за комуникација • Можност за специјализација • Можност за подобрување на односите со клиентите/ потрошувачите
 10. 10. Company LOGO Електронс Мијалче Санта Предности за вашите клиенти • Може да купува кога сака од каде сака • Повеќе производи и услуги • Прилагодени производи и услуги за нив • Поефтини производи и услуги • Брза испорака • Достапност на информации
 11. 11. Company LOGO Електронс Мијалче Санта Ограничувања/ можни проблеми Сигурност и заштита на приватноста Недостаток на доверба во е-трговијата Потреба да се допре производот Недостаток од купувачи Можност за онлајн измама Испорака на големи количини и разновидни производи бара добра организација Интеграција на постојните системи со новите системи за е-трговија
 12. 12. Company LOGO Електронс Мијалче Санта Земете во предвид • Управување со залиха и достапност на производите • Испорака на производот (времето на излез од вашиот магацин и времето на испорака) • Данок Испорака на фактура • Враќање на производите • Интеграција со системите во позадина (сметководство, финансии, магацин) • Плаќање
 13. 13. Company LOGO Електронс Мијалче Санта Дали има пазар? Во првиот квартал од 2010 • 46,1% од домаќинствата имале пристап на интернет дома • Интернет користеле 51.9% од вкупното население на возраст од 15 до 74 години • Широкопојасно поврзување на интернет имале 81% од домаќинствата со интернет пристап • Интернет најмногу користеле ученици и студенти 93,8% • 736000 луѓе од Македонија се корисници на Интернет Извор:http://www.stat.gov.mk/statistiki.asp?ss=14.04&rbs=1
 14. 14. Company LOGO Електронс Мијалче Санта Дали има пазар? Во 2010 84,1% од деловните субјекти од финансискиот и нефинансискиот сектор со 10 или повеќе вработени имале пристап на интернет Од деловните субјекти со пристап на интернет, 73,6% најчесто го употребувале за банкарски и за финансиски услуги, а само 5,3% реализирале продажба преку интернет во 2009 година. Извор: http://www.stat.gov.mk/statistiki.asp?ss=14.04&rbs=3
 15. 15. Company LOGO Електронс Мијалче Санта Дали има пазар? Зависи кој како гледа на работите? Кондури, пазар, можност ......

×