Se ha denunciado esta presentación.
Se está descargando tu SlideShare. ×

Tema2 les revolucions liberals

Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Próximo SlideShare
Dretes o esquerres
Dretes o esquerres
Cargando en…3
×

Eche un vistazo a continuación

1 de 25 Anuncio

Más Contenido Relacionado

Presentaciones para usted (20)

Similares a Tema2 les revolucions liberals (20)

Anuncio

Más de Txeli (20)

Más reciente (20)

Anuncio

Tema2 les revolucions liberals

 1. 1. Tema 2 Les Revolucions Liberals Revolució: és una transformació profunda i ràpida de l'estructura social, econòmica i política d'una societat.
 2. 2. La Revolució anglesa A finals del s XVII, a Anglaterra, es van produir una sèrie de transformacions polítiques que van limitar el poder de la monarquia absoluta. Monarquia absoluta (limitada): Cambra dels Lords (nobles i clergues) Cambra del Comuns (burgesia). Els reis necessiten del parlament per aprovar impostos o entrar en guerra. La dinastia dels Stuart volen imposar de nou monarquia absoluta = guerra civil Oliver Cromwell imposa dictadura militar, fins 1660, que es reinstaura la monarquia. El 1689, Jacob II vol tornar a imposar l'absolutisme = nova revolució. Guillem d'Orange, nou rei que ha de jurar la Bill of Rights, i el poder reial es limita.
 3. 3. Bill of Rights La Bill of Rights, condiciona el poder del sobirà al Parlament, que a més elegia el Primer ministre. El poder executiu, legislatiu i judicial quedaven separats. I els ciutadans tenien garantida les seves llibertats (gràcies a lleis com l'Habeas Corpus, que impedia detencions arbitràries). En aquestes circumstàncies, els anomenats Lords i els Comuns, avui units en virtut de les seves cartes i eleccions, constitueixen la representació plena i lliure de la Nació [...] i per això decideixen: 1r. Que el pretès poder de l’autoritat reial de suspendre les lleis o executar-les sense el consentiment del Parlament és il·legal. [...] 5è. Que és un dret dels individus presentar peticions al rei i que tot empresonament causat per aquestes peticions és il·legal. 6è. Que les eleccions dels membres del Parlament han de ser lliures. 9è. Que ni la llibertat de paraula, ni la dels debats o processos en el si del Parlament no pot ser coartada o discutida en cap Cort ni en cap altre lloc [...]. 10è. Que per remeiar qualsevol problema, i corregir, enfortir i mantenir les lleis cal reunir freqüentment el Parlament. (Text1) Bill of Rights, 1689
 4. 4. La Revolució americana A finals del s XVIII, a Amèrica, les tretze colònies angleses van protagonitzar la primera insurrecció contra una metròpoli i va ser el primer exemple de govern fonamentat en els principis de llibertat i igualtat. Els colons pagaven moltes taxes i impostos (sobre tot del te). A més, no els permetien tenir representació al Parlament de Londres- El 4 de juliol de 1776, delegats de es 13 colònies, reunits a Filadèlfia, van redactar la Declaració d'Independència dels Estats Units d'Amèrica. Té lloc una Guerra contra la Metròpoli, que finalitza en 1783 i on George Washington fou declarat primer president. El 1787 van redactar la primera Constitució escrita d'un govern republicà.
 5. 5. La Declaració d'Independència, 1776 La Declaració d'Independència dels Estats Units expressa el dret de totes les persones a la llibertat i a la recerca de la felicitat, i el deure de tots els governants a respectar els drets del poble. La constitució, expressa la separació de poders, estableix un govern de forma republicana amb amplis poders pel president, i un Parlament bicameral (Congrés i Senat), organitza l'Estat amb un model federal i, finalment, garanteix llibertats com les d'expressió, reunió, el dret a ser jutjat per un jurat, etc. La Constitució es complementa amb la Declaració de Drets de Virginia de 1776, que salvaguarda les llibertats de religió, premsa, reunió i dret de tenir un jurat. La declaració unànime dels tretze Estats Units d'Amèrica (...) PREÀMBUL Sostenim com evidents en si mateixes aquestes veritats: que tots els homes són creats iguals; que són dotats pel seu Creador de certs drets inalienables; que entre aquests estan la vida, la llibertat i la recerca de la felicitat. Que per tal de garantir aquests drets s’institueixen entre els homes, els governs que deriven els seus poders legítims del consentiment dels governats. Que sempre que una forma de govern esdevingui destructora d’aquests principis, el poble té el dret a reformar-la o abolir-la i instituir un nou govern que es fonamenti en els esmentats principis, i a organitzar els seus poders en la forma que al seu parer oferirà les majors probabilitats d’aconseguir la seva seguretat i felicitat. La prudència, naturalment, aconsellarà que no es canviï per motius lleus i transitoris governs d’antic establerts; i, en efecte, tota experiència ha demostrat que la humanitat està més disposada a patir, mentre els mals siguin tolerables, que a fer-se justícia abolint les formes a què està acostumada. Però quan una llarga sèrie d’abusos i usurpacions, perseguint invariablement el mateix objectiu, evidencia la voluntat de sotmetre el poble a un despotisme absolut, és el seu dret, és el seu deure, derrocar tal govern i proveir de noves salvaguardes per a la seva futura seguretat. (text 2)
 6. 6. La Constitució Americana, 1787 Constitució dels Estats Units Divisió de poders Legislatiu ExecutiuJudicial Congrés Cort Suprema President Triat cada 4 anys. Aplica les lleis i dirigeix els exèrcits Forma de Govern República Federal Sistema polític en el qual els diferents Estats posseeixen autonomia per a governar-se a si mateixos, però acorden al mateix temps, mantenir una política exterior, un exèrcit i una constitució comunes. Integrat per dues cambres. La Càmera de Representants i el Senat. Vota les lleis i els pressupostos Garant de la Constitució. Controla els Tribunals Federals
 7. 7. La Revolució Francesa Fase 1: La Revolta dels privilegiats (1789-1792) Al 1789, els nobles i clergues de França es neguen a pagar els impostos del rei Lluís XVI, i exigeixen que convoqui uns Estats Generals. Els Estats Generals, presidits pel rei i format pels representants de la noblesa, del clero i del Tercer Estat (burgesia), van discutir sobre si el vot havia de ser per Estat o per persona. El Tercer Estat va abandonar la reunió. Reunits al Pavelló de Versalles, el Tercer Estat es va erigir en Assemblea Nacional i es van disposar a elaborar una constitució. Però, el 14 de juliol, amb la pressa de la Bastilla, la revolució arriba al carrer i al camp (« La gran por»). I el rei reconeix la legalitat de l'Assemblea Nacional Constituent. I es crea una Monarquia Constitucional.
 8. 8. La Monarquia Constitucional La Constitució de 1791 separa els poders, reconeix la sobirania nacional i igualtat legal dels ciutadans, encara que reservava al rei el dret de veto, i el sufragi era censatari i indirecte. Lo primer que farà l'Assemblea Nacional Constituent: abolir el feudalisme promulgar la declaració de Drets de l'Home i de Ciutadà. Crear la Guàrdia Nacional Comença les desamortitzacions Separa l'Església de l'Estat (Constitució civil del clero)
 9. 9. La Monarquia Constitucional
 10. 10. La Revolució Francesa Fase 2: La República democràtica (1792- 94) La família reial i els privilegiats es neguen a tots aquests canvis i fugen a París per unir-se a l'exèrcit austríac que vol restablir l'absolutisme a França. La Convenció Girondina: l'agost de 1792 els Sans-culottes, van empresonar el monarca i proclamen al República. Aquesta va quedar en mans dels Girondins, que creen la Convenció Nacional (per sufragi universal masculí) i jutgen als monarques, els condemnen i executen a la guillotina. La resposta fou la creació d'una coalició absolutista contra França. La Convenció Jacobina: davant les amenaces, el Jacobins agafen el poder i creen una nova constitució (1793) basada el la sobirania popular, el sufragi universal directe i la igualtat. Robespierre, serà el cap del Comité de Salvació Pública i organitzarà els exèrcits que sufocaran als absolutistes. Els Jacobins es van radicalitzar i van acabar imposant una dictadura que acabarà amb el cop d'Estat de Termidor.
 11. 11. M. Robespierre “No hay más ciudadanos de la república que los republicanos. Los realistas, los conspiradores, no son para ella más que extranjeros, o más bien enemigos (…) Es necesario eliminar a los enemigos interiores y exteriores de la república o perecer con ella (…). El gobierno de la Revolución es el despotismo de la libertad contra la tiranía. El Terror es menos un principio particular que una consecuencia del principio general de la democracia, aplicada a las más urgentes necesidades de la patria. El instrumento del gobierno popular en la revolución es a la vez la virtud y el Terror” (Text 3.) Maximilien de Robespierre: Discurso en la Convención, 1794.
 12. 12. Tardor: (terminació: -aire) Veremari o Vendémiaire (del llatí vindemia "verema") a partir del 22, 23 o 24 de setembre. Brumari o Brumaire (del francès brume "boira") a partir del 22, 23 o 24 d'octubre. Frimari o Rufolari o Frimaire (del francès frimas "vent fred després de la nevada") a partir del 21, 22 o 23 de novembre. Hivern: (terminació: -ôse) Nivós o Nivôse (del llatí nivosus "nevat") a partir del 21, 22 o 23 de desembre. Pluviós o Pluviôse (del llatí pluviosus "plujós") a partir del 20, 21 o 22 de gener. Ventós o Ventôse (del llatí ventosus "ventós") a partir del 19, 20 o 21 de febrer. Primavera: (terminació: -al) Germinal o Germinal (del llatí germen "llavor") a partir del 20 o 21 de març. Floreal o Floréal (del llatí flos "flor") a partir del 20 o 21 d'abril. Pradal o Prairial (del francès prairie "prat") a partir del 20 o 21 de maig. Estiu: (terminació: -dor) Messidor o Messidor (del llatí messis "collita") a partir del 19 o 20 de juny. Termidor o Thermidor (del grec thermos "calor") a partir del 19 o 20 de juliol. Fructidor o Fructidor (del llatí fructus "fruita") a partir del 18 o 19 d'agost. Text 4. Calendari Jacobí o Republicà
 13. 13. La Revolució Francesa Fase 3: La República burgesa (1794- 1799)Després del cop d'Estat la burgesia conservadora vol tornar a principis de 1971 per això: Clausura els Clubs dels Jacobins. Deroga la Constitució de 1793. Promou el retorn dels privilegiats exiliats. Crea una nova Constitució 1795 on atorga el poder executiu a un Directori, restableix el sufragi censatari i dóna el legislatiu a dues cambres (El Consell dels Cinc-cents i el Consell dels Ancians). El 1799, el general Napoleó Bonaparte, amb el suport de la burgesia, dóna un cop d'Estat i posa fi al Directori.
 14. 14. La Revolució Francesa Fase 4: El període Napoleònic (1799-1815) El Consolat: (1799-1804): es caracteritza per un govern personalista i autoritari, sense separació de poders ni Declaració dels drets de 'Home. Restableix el liberalisme econòmic i crea el Banc de França. Crearà una nova constitució (1800) i una sèrie de codis jurídics (civil, penal i de comerç). Va centralitzar l'Estat creant les prefectures, va reformar la Hisenda i va crear escoles. L'Imperi: El 1804, Napoleó s'auto-coronarà emperador. Aquesta etapa es caracteritza per la seva expansió i conquestes militars, que aniran des d'Espanya a Alemanya. Les conquestes van permetre l'expansió de les idees liberals (destronarà als reis absoluts, abolirà els drets senyorials, els delmes i els privilegis nobiliaris i imposarà els principis d'igualtat legal i llibertat econòmica i religiosa), i l'aparició dels Nacionalismes. El 1815, va ser derrotat pels britànics i prussians a la batalla de Waterloo.
 15. 15. Napoleó "Malgrat totes les difamacions, no tinc cap por respecte de la meva fama. He lliurat cinquanta batalles campals, la majoria de les quals he guanyat. He estructurat i portat a terme un codi de lleis que portarà el meu nom fins a la més llunyana posteritat. Em vaig aixecar a mi mateix del no res fins a ésser el monarca més poderós del món. Europa va estar als meus peus. Sempre he sigut de la opinió de que la sobirania resideix al poble. De fet,el govern imperial va ser una mena de república. Havent-me cridat la nació a dirigir-la, la meva màxima va ser: la professió està oberta a els intel·ligents, sense distinció de naixement o fortuna, i es per aquest sistema igualitari pel que la oligarquia m'odia tant” . (Text 5) Napoleó Bonaparte. Santa Elena, 3 de març de1817
 16. 16. Les Revolucions Liberals (30' i 48') Els vencedors de Napoleó es van reunió en 1815 al Congrés de Viena, amb la intenció de restablir les monarquies absolutes arreu d'Europa. I van crear la Santa Aliança un tractat d'ajuda mútua entre Àustria, Rússia i Prússia. Les Revolucions del 1830. Entre 1829 i 1835, tot un seguit d'insurreccions, iniciades a França (on derroquen al monarca absolut) volen els sistemes polítics liberals. Destaca la de Polònia, sufocada pel tsar de Rússia. Les Revolucions del 1848, van suposar l'aparició dels ideals democràtics (sufragi universal, sobirania popular, i igualtat social), i el sorgiment dels treballadors com a força política. A França, destronen al Monarca i proclamen la Segona República i a l'Imperi Austríac és van produir esclats revolucionaris que també van ser sufocats.
 17. 17. Les revolucions del 30 i el 48 Mapa 1 Mapa 2 Mapa 3
 18. 18. Sufragi censatari Sobre el sufragi censatari “ Ha observat molt bé, el cèlebre escriptor que, quan els no-propietaris obtenen drets polítics, passa una d'aquestes tres coses: no reben impuls més que de si mateixos i llavors destrueixen la societat; o reben el de l'home o homes que estan en el poder, essent llavors, instruments de la tirania; o reben el dels aspirants al poder i són llavors instruments de bàndol. Es precís, doncs, condicions de propietat, tant pels electors com pels elegibles. No voldria perjudicar ni ofendre a les classes treballadores (...) Freqüentment, estan disposades als més heroics sacrificis i la seva abnegació es tant o més admirable quant que no és recompensada ni per fortuna ni per la glòria. Però, entenc que el patriotisme que dóna valor per a morir per la seva pàtria és diferent del que el fa capaç de conèixer bé els seus interessos. Es requereix, doncs, una altre condició, a més del naixement i la majoria d'edat. Dita condició és l'oci, indispensable per a l'adquisició d'una cultura i recte criteri. Només la propietat fa als homes capacitats per a l'exercici dels drets polítics.” (Text 6) Henri-Benjamin Constant de Rebecque. “Principis de política aplicats a tots els governs representatius”, 1815.
 19. 19. Els Nacionalismes L'expansió napoleònica havia despertat els sentiments nacionalistes, i la Santa Aliança va reordenar els territoris europeus dins dels seus imperis autocràtics sense tenir en compte les identitats nacionals. Grècia formava part de l'Imperi Turc des de feia segles, però els grecs estaven sotmesos a impostos elevats i desigualtats, així que el 1821 és van declarar independents a Epidaure. Va començar una guerra entre els grecs (ajudats per França i Anglaterra) que va acabar amb la victòria grega el 1829. Bèlgica formava part d'Holanda, i el 1830 va establir una monarquia liberal i es va independitzar. Les colònies espanyoles d'Amèrica es van independitzar entre 1806 i 1826.
 20. 20. Els Nacionalismes Les unificacions Itàlia estava dividida en diversos estats. La dinastia de Savoia que governava en el Piemont, dirigits per Cavour, el 1859 va començar el procés de reunificació. Una guerra contra Àustria va annexionar la Llombardia. Poc després, Garibaldi, va annexionar els estats del centre i sud. I finalment, Victor Manuel II, rei del Piemont, va annexionar el Vèneto (1866) i els Estats Pontificis (1870). Roma es va convertir en la capital. Alemanya estava dividida en 36 Estats. El 1834 Prússia va potenciar la unió duanera (Zollverein) que va agrupar gran part dels estats. El 1861, Guillem I, rei prussià, va fer primer ministre a Otto Von Bismarck que va aconseguir la unificació a través de tres guerres: una contra Dinamarca (1864), una contra Àustria (1866) i una altre contra França (1870). El 1871, Guillem I va ser proclamat kàiser del II Imperi (Reich) alemany.
 21. 21. Nacionalismes Les unificacions Mapa 4 Mapa 5
 22. 22. Nacionalismes Les unificacions “Somos un pueblo de 21 a 22 millones de hombres, conocidos desde tiempo inmemorial con un mismo nombre -el pueblo italiano-; vivimos entre los límites naturales más precisos que Dios haya trazado jamás -el mar y las montañas más altas de Europa-; hablamos la misma lengua, (...) tenemos las mismas creencias, las mismas costumbres y hábitos, (...) nos sentimos orgullosos del más glorioso pasado político, científico y artístico que se ha conocido en la historia europea (...).No tenemos ni bandera, ni nombre político, ni un puesto entre las naciones europeas (...) Estamos desmembrados en ocho Estados (...) independientes unos de otros, sin alianza, sin unidad de destino, sin relación organizada entre ellos (...). No existe libertad ni de prensa, ni de asociación, ni de palabra, (...); nada. Uno de estos Estados que comprende la cuarta parte de la península, pertenece a Austria: los otros padecen ciegamente su influencia.” (text 7) Mazzini. “Italia, Austria y el Papa”.
 23. 23. Preguntes del Tema Contesta: 1) Quines limitacions tenia Monarquia Britànica ja al segle XVII? 2) Què és el Habeas Corpus? 3) Què és la Bill of Rights anglesa? Com limitava la monarquia anglesa? 4) On i quan és signa la Declaració d'Independència dels Estats Units d'Amèrica? Quines són les causes de la seva creació. 5) Busca informació sobre el “Motí del Té” o “Boston Tea Party” del 1773. 6) Quan comença, acaba i qui lidera la guerra de la Independència Americana? 7) Explica el funcionament polític americà (a través de la seva Constitució) i compara'l amb el de la monarquia britànica (Bill of Rights). 8) Busca la Declaració de Virginia de 1776 i cita 2 drets fonamentals. 9) Què va passar el maig de 1789 a França durant els Estats Generals? 10) Què és el Tercer Estat? 11) Què és una Assemblea General Constituent? Quina constitució sortirà de la creada a França el 1789? Quins ideals defensa aquesta constitució? 12) Cita dos drets de la “Declaració dels Drets de l'Home i del Ciutadà del 1789. 13) Amb l'abolició del feudalisme, què s'aboleix concretament? 14) Què és una desamortització?
 24. 24. Preguntes del Tema Contesta: 15) Quines diferències hi ha entre els girondins i els Jacobins? 16) Quin són la Sans- Culottes? De què els hi ve el nom? 17) Qui foren Robespierre i Saint-Just? 18) Segons el Text 3. (Discurs de Robespierre a la Convenció). Qui són els ciutadans?, I els enemics? Què vol dir que “s'ha d'acabar amb els enemics amb el “despotisme de la llibertat? 19) Què fou “la grande peur” i el “Terror”? 20) Què va passar el dia 9 de Termidor? Quin dia vas néixer tu segons el calendari Republicà (text 4.)? 21) Fes un llistat de tots les constitucions de la Revolució Francesa, inclosa la del Directori i cita tres característiques de cadascuna. 22) Perquè diu Napoleó al text 5. que “l'Oligarquia li odia tant”? 23) Perquè apareixen els “nacionalismes” durant l'etapa napoleònica? 24) Llegeix el Text 6. sobre el Sufragi Censatari, i explica quines raons dóna l'autor per defensar-lo. 25) Quina diferència hi ha entre les revolucions del 30 i del 45? 26) Busca al diccionari: poble, nació i nacionalisme.
 25. 25. Preguntes del Tema Contesta: 27) Quina diferència hi ha entre Nacionalisme centrífug (o desintegrador) i el Nacionalisme centrípet (o integrador). De quin tipus foren l'Italià i l'Alemany? 28) De quin imperi es va independitzar Grècia? 29) Qui foren els artífex de la unificació Italiana? 30) Quines justificacions dóna Mazzini (text 7) sobre la unificació italiana? 31) Com aconsegueix Otto von Bismarck la unificació Alemanya? 32) Què fou el Zollverein?

×