Se ha denunciado esta presentación.
Se está descargando tu SlideShare. ×

Tema7 el període d'entreguerres

Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Próximo SlideShare
PERÍODE D'ENTREGUERRES
PERÍODE D'ENTREGUERRES
Cargando en…3
×

Eche un vistazo a continuación

1 de 25 Anuncio

Más Contenido Relacionado

Presentaciones para usted (20)

A los espectadores también les gustó (20)

Anuncio

Similares a Tema7 el període d'entreguerres (20)

Más de Txeli (20)

Anuncio

Más reciente (20)

Tema7 el període d'entreguerres

 1. 1. Tema 7 El període d'entreguerres El totalitarisme és un règim polític en què el govern intervé en tots els ordres de la vida d'un Estat i que concentra tots els poders en mans d'un grup de persones o un partit, abolint o ignorant els drets polítics i les llibertats públiques. 1919_______________________________________________1939
 2. 2. El període d'entreguerres La Revolució Russa El període d'entreguerres (1918-1939) cobreix els anys transcorreguts entre la Primera Guerra mundial i la Segona Guerra mundial, especialment en el context d'Europa o la cultura occidental. En aquest període destaquen: La Revolució Russa Soviètica: Com hem vist durant el període d'entreguerres va tenir lloc la Revolució Russa. El 1917, primer al Febrer la Revolució burgesa i a l'Octubre la Revolució Soviètica que acabarà desembocant en la Guerra Civil Russa fins al 1921. Lenin liderarà la nova formada URSS fins a la seva mort, el 1924 quan Stalin arribarà al poder i imposarà la Dictadura del Proletariat. Stalin a la través dels Gulags i els Processos de Moscou (1936-38) eliminarà tota oposició al seu règim personalista. El 1929 l'economia es col·lectivitzarà es prohibirà la propietat privada. S'organitzarà en Plans Quinquennals i es crearan dos tipus d'explotacions els Kolkhoz i els Sovkhoz. El resultat d'aquesta planificació va ser una industrialització ràpida i un gran creixement econòmic, que convertirà la URSS en una de les grans potències a la dècada dels anys 30.
 3. 3. El període d'entreguerres Els Happy 20'/ Els feliços anys 20 Els Happy 20': Els anys vint van ser un període de bonança econòmica en què els Estats Units van ser la primera potència econòmica mundial. Es caracteritzà per: Una gran bonança econòmica i augment del la producció (Taylorisme i Fordisme). Els sectors en què el consum va augmentar varen ser els sectors automobilístics, telefònics, béns de consum... Augment dels salaris dels americans sense pujada de preus. Els crèdits i pagaments a termini es concedeixen a qualsevol família i els fa accessibles a articles (rentadores, frigorífics,..) que abans no podien pagar. El ràpid desenvolupament de la borsa va formar una gran especulació borsària. Augment de la publicitat i de la creació de la societat de consum. Els gratacels es converteixen en el símbol de la riquesa americana. (Empire State Building, Rockefeller Center,...)
 4. 4. El període d'entreguerres Lunch atop Skyscraper
 5. 5. El període d'entreguerres The american way of life «The american way of life»: L'eufòria de econòmica del 1920 a EUA va generar una gran confiança en el model de vida americà i els valors que la sustentaven (la iniciativa, l'esforç individual i l'èxit) que prometien l'enriquiment i benestar de bona part dels seus ciutadans. Aquest nou model es fonamentava en el consum individual de béns i en el desenvolupament dels mitjans de comunicació (premsa, revistes i ràdio) que es van utilitzar com a mitjà de publicitat i adoctrinament social. Així mateix, els espectacles com els esports (bàsquet, futbol, beisbol,..), el cinema (Star System), els cabarets i els teatres van ajudar a difondre els valors i costums. Tanmateix, aquest període es caracteritza per la governança dels Republicans (partit conservador) que va instaurar la Llei Seca (1920 fins al 1933). Aquesta llei comportà un augment del crim organitzat (gàngsters) i dels actes violents motiu pel qual hagué de ser derogada.
 6. 6. El període d'entreguerres El Crack del 1929 El crack del 1929: El 24 d'octubre del 1929 (Dijous negre) la Borsa de Wall Street (Nova York) va fer fallida. Comença una venda massiva d’accions i els preus es desplomen. La fallida de la borsa implica tota la resta de l’economia i provoca la crisi sistema bancari. Hi ha un tancament massiu de bancs (uns 5.000) i cauen també els préstecs tant a empreses com a particulars. Crisi industrial. La crisi fa baixar el consum. Es tanca l’aixeta del crèdit. Tancament massiu d’empreses (més de 100.000). La crisi s’expandeix arreu del món. Enfonsament del comerç internacional. Repatriació dels capitals americans invertits per Europa i Amèrica Llatina. Enfonsament dels bancs europeus. Els Estats Units pressionaran (cosa que no havien fet – fi del Pla Dawes- ) a que els Alemanys facin efectius els pagaments en concepte de reparacions de guerra.
 7. 7. El període d'entreguerres La Gran Depressió i el New Deal La Gran Depressió va iniciar-se l'any 1929 amb la major recessió econòmica mundial de la història moderna, tant en profunditat com en duració. El New Deal: van ser un conjunt de mesures polítiques posades en marxa pel partit Demòcrata dels Estats Units i pel seu president, Franklin D. Roosevelt entre 1933 i 1937, per actuar de forma enèrgica sobre el que es consideraven les causes de la crisi provocada pel Crac del 29 de Wall Street. Aquestes mesures es basaven en la teoria de l'intervencionisme de l'estat. Els seus àmbits d'actuació foren: Econòmic: es va proposar ajudar a les empreses privades, es van crear empreses públiques, es van destruir els estocs agrícoles acumulats, i es va establir un control sobre els bancs, obligant-los a oferir préstecs a interessos més baixos. Social: es va lluitar contra l'atur, es va promoure un gran pla d'obres públiques (carreteres, pantans,...) que van ajudar a disminuir l'atur i es va establir la jornada laboral de 40 hores.
 8. 8. El període d'entreguerres La Gran Depressió i el New Deal
 9. 9. El període d'entreguerres Adolf Hitler i l'Alemanya d'entreguerres Després de la 1a Guerra Mundial a Alemanya s'instaura la República de Weimar. Es crea un nova constitució i governaran 3 partits en coalició: el Partit Socialdemòcrata, Partit de Centre i el Partit Democràtic. Els anys de postguerra per Alemanya foren molt durs, crisi econòmica, misèria i atur. Els deutes de guerra i les reparacions van provocar una inflació elevada que va provocar una depreciació del Marc alemany. El 1919, Adolf Hitler va adherir-se al NSDAP, el Partit Obrer Alemany, un grup d’extrema dret. El NSDAP era un més dels nombrosos partits nacionalistes que difonien una propaganda antiliberal i racista en els primers anys de la República de Weimar. Començava així la seva carrera política. Aviat destacaria com a membre del partit en les reunions i assemblees gràcies a la seva oratòria: deia allò que els presents esperaven sentir, és a dir, que la culpa de la derrota alemanya estava causada pels estrangers, que els comunistes amenaçaven el país, que els partits polítics eren la causa de la desunió nacional, etc. Amb l’ingrés de Hitler en aquest petit partit va començar pròpiament la història del nacionalsocialisme.
 10. 10. El període d'entreguerres Adolf Hitler i l'Alemanya d'entreguerres La crisi econòmica del 1929, que Alemanya va viure amb una especial virulència, va fer possible la vertiginosa ascensió del nacionalsocialisme. Les empobrides classes mitjanes alemanyes van abraçar-se al nazisme com a última possibilitat de salvació davant la por que els produïa l’ascens del comunisme. Així, malgrat el simplisme de la seva doctrina i del seu programa (superioritat de la raça germànica, submissió incondicional de l’individu a la comunitat, antisemitisme, antimarxisme, rebuig del tractat de Versalles). El 1932, Hindenburg del partit Nazi va guanyar les eleccions i proposa a Hitler de canceller. Però, com no tenien la majoria parlamentària van convocar de nou noves eleccions el 1933, i Hitler es proclama Führer. Ràpidament, Hitler es va fer atorgar amplíssims poders (llei de Capacitació) i va procedir a desfer-se dels adversaris i dels col·laboradors de fidelitat dubtosa. Va organitzar la Gestapo (1934), va dictar lleis contra els jueus, va crear camps de concentració i tribunals especials, i en la denominada nit dels ganivets llargs (30 de juny del 1934) va fer assassinar, entre d’altres, els caps de la SA (Seccions d'Assalt) i de l’ala moderada del seu propi partit.
 11. 11. El període d'entreguerres Adolf Hitler i l'Alemanya d'entreguerres Després de tres anys d’intens rearmament i de rebutjar el Tractat de Versalles va començar a fer realitat els seus projectes expansionistes amb l’ocupació de Renània (1936) i les annexions d’Àustria (Anschluss, 1938), de la major part de Txecoslovàquia (1938- 39) i del territori de Memel (1939). Tot això davant la impotència de les democràcies europees, incapaces de frenar l’expansionisme del nazisme provoca l’inici de la Segona Guerra Mundial.
 12. 12. El període d'entreguerres Els feixismes i la crisi de les democràcies occidentals El terme feixisme prové de l'italià fascio ('Feix romà'), un símbol compost per un feix de vares que envolten una destral. El Feixisme és un moviment polític caracteritzat per la submissió total a un líder que concentra tots els poders, per l’exaltació del nacionalisme i per l’eliminació violenta de l’oposició política i social.
 13. 13. El període d'entreguerres Els feixismes i la crisi de les democràcies occidentals Països feixistes durant el període d'entreguerres: Itàlia. El 1919 Benito Mussolini va crear Fasci de combat que s'oposaven als sidicats i els moviments obrers. EL 1921 els fasci es convertiran en el Partit Nacional Feixista. El 1924 guanyaran les eleccions i instauraran el règim totalitari, basat el la restricció de llibertats, busca i captura dels adversaris, una política econòmica autàrquica i un fort control de l'Estat sobre la societat. Espanya. A partir de 1939, Francisco Franco instaura una dictadura de caire feixista. I d'altres altres països europeus que abraçaran els feixismes com ara Polònia, Hongria, Portugal, Àustria,... " El feixisme italià no ha estat tan sols una revolta política contra els governs febles i incapaços que havien deixat perdre l'autoritat de l'Estat i amenaçaven detenir Itàlia en el camí de la seva major desenvolupament, sinó que ha estat una revolució espiritual contra totes les velles ideologies que corrompien els sagrats principis de la religió, de la Pàtria i de la Família. Com revolta espiritual, el Feixisme ha estat expressió directa del poble ". ( Mussolini, 1923.01.05 )
 14. 14. El període d'entreguerres Els feixismes i la crisi de les democràcies occidentals
 15. 15. El període d'entreguerres Guerra civil (1936-39) i feixisme a Espanya Espanya en la Primera Guerra Mundial es va mantenir neutral durant tot el conflicte, però aquest va tenir importants conseqüències econòmiques , socials i polítiques per al país, fins al punt que se solen situar en els anys de la guerra l'inici de la crisi del sistema de la restauració que el 1923 s'intentaria resoldre mitjançant la instauració de la dictadura de Primo de Rivera. Una dictadura que va tenir el vist i plau d'Alfons XIII. La dictadura de Miguel Primo de Rivera (1923-1931) es caracteritzarà per: Pèrdua de llibertats (censura de premsa, a l'educació) i persecució dels intel·lectuals. Il·legalització dels moviments obrers. I prohibició de les manifestacions nacionalismes català i basc. En seu mandat es pot dividir: Directori Militar 1923: on se suspèn la constitució de 1876 i instaura una dictadura. Directori civil 1925: on s'instaura un govern civil inspirat en Mussolini. Amb una economia dirigida i el foment de les obres públiques (Expo 1929). El crack de 1929 posa fi a la bona conjuntura econòmica i l'oposició al règim es dispara. El 1930 Primo de Rivera dimiteix i governarà Berenguer fins a les eleccions de 1931.
 16. 16. El període d'entreguerres Guerra civil (1936-39) i feixisme a Espanya El que començarà el 12 d'abril 1931 com a unes eleccions municipals es convertiran en unes plebiscitàries, que faran que el 14 d'abril es proclami la Segona República Espanyola i s'instauri un govern provisional. A Catalunya, el 14 d’abril a Catalunya Francesc Macià proclama “La república Catalana com a Estat integrant de la Federació Ibèrica” i es fa càrrec de la presidència del govern de Catalunya. Però, des de Madrid envien emissaris per convèncer a Macià que renunciï Es crearà un govern provisional amb el nom de Generalitat i es començarà la redacció de l'Estatut de 1932. Mentrestant, a Espanya el govern provisional: Crea una amnistia general per als presos polítics i llibertat pels partits i sindicats. Redueix la jornada laboral a 8 hores, estableix un salari mínim, regula els contractes... Convoca noves eleccions constituents al juny per crear la Constitució de 1931: S'estableix un govern central amb possibilitat de governs autònoms- El poder legislatiu recau en les Corts i l'executiu en el consell de ministres i el president de la República. Estableix el dret de vot a les dones. L'Estat serà aconfessional. Un cop aprovada Niceto Alcalà Zamora serà elegit President de la República i Manuel Azaña president del govern.
 17. 17. El període d'entreguerres Guerra civil (1936-39) i feixisme a Espanya
 18. 18. El període d'entreguerres Guerra civil (1936-39) i feixisme a Espanya El govern d'Azaña establirà una sèrie de reformes integrals: L'exèrcit (eliminar l'excés de comandància) Religiosa (disminuir el pes de l'Església catòlica a la societat) Educativa (educació laica, obligatòria i gratuïta) Territorial (reconeixement d'Espanya d'Estat plurinacional i descentralitzat) Agrària (expropiacions forçoses als latifundistes i facilitar l'assentament de les famílies pageses a les terres) Tot això comportarà una forta oposició des de les classes altes, l'exèrcit, l'Església, latifundistes,..., d'una banda. I d'altre, des dels Sindicats (CNT, UGT,...) que creien les reformes lentes i insuficients. El 1933, després de l'aixecament de Casas Viejas, es convoquen noves eleccions. Mentre a Catalunya, Lluís companys torna a proclamar l'Estat Català. El govern cau en mans de la dreta, la CEDA (Confederacion Española de Derechas Autònomas) de Gil Robles. Durant el mandat que dura fins al 1936, es desfaran totes les reformes que s'havien portat a terme en el primer període (1931-33). El 1936, es tornen a convocar eleccions (després de varis pronunciaments – Mola i Sanjurjo). Aquest cop les Esquerres (Front Popular) i les Dretes (Bloc Nacional) coalicionen. I guanya el Front Popular amb Azaña al capdavant. Que tornarà a impulsar les mesures reformistes d'esquerres.
 19. 19. El període d'entreguerres Guerra civil (1936-39) i feixisme a Espanya Guerra civil: La guspira: el 12 de juliol de 1936 el tinent de la Guàrdia d’assalt, José Castillo, es assassinat a mans dels falangistes, i la guàrdia d’assalt reaccionarà anant a buscar a Calvo Sotelo i matant-lo. El 17 de juliol de 1936 a les Canàries i ciutats com Ceuta, Tetuan i Melilla i el 18 de juliol a la Península, un sector important de l'exèrcit (el generals Mola, Sanjurjo i Franco) va donar un cop d'Estat. Els colpistes obtindran el recolzament d'alguns grups socials, però no de tots. 20 de juliol de 1936, el cop d’estat ha fracassat, Barcelona i Madrid estan a mans de la República. La Guerra Civil ha començat. A Europa, es crea el Comité de No-Intervenció en el conflicte bèl·lic espanyol. Tanmateix Alemanya, Itàlia o Portugal recolzaran a Franco sense fer-ne cas de la política de neutralitat Europea. Malgrat tot, els bàndol republicà rebrà l'ajuda de les Brigades Internacionals (voluntaris). La Guerra civil a tres bandes: Monàrquics, falangistes i carlins: Burgesos (F. Cambó, Joan March) Església:(caudilo por gracia de Dios) Exterior(Mussolini, Hitler) Revolucionaris: Anarquistes (CNT-FAI) Comunistes troskistes (POUM) Part del socialistes (PSOE/UGT) No Revolucionaris: Socialdemòcrates (PSOE/ UGT) Nacionalistes (ERC, PNB) Comunistes stalinistes (PSUC- PCC)
 20. 20. El període d'entreguerres Guerra civil (1936-39) i feixisme a Espanya
 21. 21. El període d'entreguerres Guerra civil (1936-39) i feixisme a Espanya  L'1 d'abril de 1939 un comunicat de guerra anunciava la fi del conflicte. Les conseqüències: Al camp de batalla: unes 500.000 persones. Més els que moriran als camps de refugiats a França, als camps d’extermini alemanys (vagó 967) i a les presons d’en Franco. Persones a l’exili: unes 470.000 persones es van haver de refugiar a França i a Mèxic. Pèrdua de la democràcia i de les llibertats polítiques i la implantació d'una dictadura militar. Ruptura de la convivència. Vencedors i vençuts van estar enfrontats durant tota una generació. Havia començat el Franquisme, que duraria fins al 1975.
 22. 22. El període d'entreguerres Evolució científic-tècnica L'impacte de la radiofonia, la música i el cinema La ràdio va ser una forma de entreteniment que es va popularitzar a partir de la dècada de 1920. Els programes de ràdio estaven orientats a informar sobre els esdeveniments succeïts a nivell local i mundial. Recordeu que Orson Welles va fer creure el dia de tots sants de 1938, a milions d’oients que la Terra havia estat envaïda pels marcians en la seva adaptació de la «Guerra dels mons». Dintre del cinema cal destacar a Charles Chaplin (1889-1977), d'origen anglès, que va passar gran part de la seva infància en un orfenat, emigrant als 18 anys a EUA, on tenia un major desenvolupament cinematogràfic . Entre les seves pel·lícules, on va estar marcada una forta crítica social, es destaquen: El Noi (1921), La Quimera de l'Or (1925), Temps Moderns (1935) i El Gran Dictador (1940). L'art cinematogràfic va viure la seva primera edat d'or a partir de 1927, amb l'aparició del cinema sonor, i es va transformar en un espectacle de masses. A Europa, les pel·lícules eren més complexes i reflectien les angoixes i les tensions socials de la dècada de 1920 , especialment el cinema expressionista alemany ( Metròpolis, de Fritz Lang ) i el cinema revolucionari soviètic ( El cuirassat Potemkin, de Serguei Eisenstein ).En aquesta època també sorgeixen les pel·lícules d'animació, el precursor i major representant va ser Walt Disney.
 23. 23. El període d'entreguerres Evolució científic-tècnica Evolució científic-tècnica La química orgànica i la física (descobriment del radi pel matrimoni Curie o teoria de la relativitat d'Einstein i Planck amb la teoria quàntica), la biologia ( descobriment dels cromosomes per Theodor Boveri) i la medicina (antibiòtics com la penicil·lina de Fleming el 1928, el microscopi elèctric, ) van experimentar avenços espectaculars. La tecnologia va introduir progressos notables, com l'extensió de la vacunació, els sistemes de congelació d'aliments, l'aparició dels primers electrodomèstics o el desenvolupament dels mitjans de comunicació. El Projecte Manhatan El Projecte Manhattan era el nom en clau d'un projecte d'investigació desenvolupat del 1939- 1945 pels Estats Units amb ajuda parcial del Regne Unit i Canadà. L'objectiu final del projecte era el desenvolupament de la primera bomba atòmica. Uns científics nuclears, refugiats jueus provinents d'Hongria creien que l'energia alliberada per la fissió nuclear podia ser utilitzada per a la producció de bombes pels alemanys, pel que van persuadir a Albert Einstein, el físic més famós als Estats Units, perquè advertís al president Franklin D. Roosevelt d'aquest perill per mitjà d'una carta que li va ser enviada el 2 d'agost de 1939.
 24. 24. Preguntes del Tema Contesta: 1) Busca informació sobre els Gulags i el Processos de Moscou. 2) Què és un Pla Quinquennal? Quina diferència hi ha entre un Kolkhoz i un Sovkhoz? 3) Què caracteritzà els Happy 20'? 4) Quins son els valors que sustenten l'american way of life? 5) Què és «l'adoctrinament social» de què es parla a la American Way of Life? Creus que tu estàs adoctrinat? Per qui? Com? 6) Què és l'Star System? 7) Què fou el Pla Dawes? 8) Què entenem per recessió econòmica? 9) En què va consistir el New Deal? Quines mesures va prendre? 10) Què vol dir demagògia? 11) Quin era el programa que defensava el partit Nazi. 12) Com arriba al poder Adolf Hitler? Per què creus que els alemanys el van votar? 13) Busca informació sobre la Nit dels ganivets llargs. S'han fet pel·lícules? Cita'n una. 14) Quines són les característiques del Feixisme? 15) Busca informació sobre la «marxa sobre Roma» i els 300000 camises negres. 16) Digues quants països amb règim dictatorials hi havien a Europa al 1939?
 25. 25. Preguntes del Tema Contesta: 17) En quines etapes podem dividir el Govern de Miguel Primo de Rivera? Investiga qui fou el seu fill i què té a veure amb la Telefònica. 18) Quins partits guanyaran les eleccions municipals de 1931? Per què diem que es van tornar plebiscitàries. Busca al diccionari que és un plebiscit. 19) Què va passar a Catalunya el 14 d'abril de 1931? 20) Quines mesures establirà el govern de Manuel Azaña? 21) Què va passar a Casas Viejas el 1933? 6) Qui guanya les eleccions de 1933? Quines mesures adoptaran? 7) Quina serà la guspira que provocarà la Guerra civil Espanyola? Quant durarà la guerra? 8) Quins generals donaran el cop d'Estat el 1936? Esbrina que va passar amb els generals Mola i Sanjurjo. 9) Quina serà el posicionament Internacional davant la Guerra Civil Espanyola? Què seran les Brigades Internacionals? 10) Qui fou George Orwell i què té a veure amb la Guerra civil Espanyola? 11) Quines foren les conseqüències de la Guerra Civil espanyola? 12) Busca informació sobre 2 directors de cinema americà i 2 de cinema europeu del període d'entreguerres. 13) En què va consistir el Projecte Manhattan? 14) Digues el nom de 10 invents que vam sortir a la llum durant el període d'entreguerres.

×