Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.
Η σωστή αθλητική συμπεριφορά που μπορεί να τη
συναντήσουμε και με όρους όπως «ευ αγωνίζεσθαι» ή «τίμιο
παιχνίδι» («fair pl...
ΤΙΜΙΟΤΗΤΑ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
FAIR PLAY – ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ
Μία σωστή νοοτροπία και συμπεριφορά ενός αθλητή
Πολλά είναι τα στοιχεία ...
Δέχεται τις παρατηρήσεις με το σκεπτικό ότι μπορεί συνεχώς να βελτιώνεται, αρκεί
να το θέλει. Αγωνίζεται για να είναι νικη...
Η σωστή αθλητική συμπεριφορά
Έχουμε σωστή αθλητική συμπεριφορά στη Φυσική Αγωγή και στον
αθλητισμό όταν:
 Σεβόμαστε τους ...
Σεβόμαστε τους κανόνες του παιχνιδιού
γιατί…
 Έτσι παίζουμε πιο δίκαια, εμείς και οι άλλοι.
 Έτσι το παιχνίδι γίνεται απ...
Σεβόμαστε τους συμπαίκτες μας και δίνουμε
ίσες ευκαιρίες σε όλους να συμμετέχουν
γιατί…
 Όλοι έχουν δικαίωμα στο παιχνίδι...
«Ευ αγωνίζεσθαι»
 Η σωματικά άσκηση έπλαθε «ψυχήν αγαθήν» δηλ.
ενάρετηκαι διαμόρφωνε «καλούς καγαθούς άνδρες»
(Πλατων, Πο...
Σωστή αθλητική συμπεριφορά, με λίγα λόγια, σημαίνει:
 Να παίζεις σύμφωνα με τους κανονισμούς.
 Να σέβεσαι τους συμπαίκτε...
Oι αληθινοί αθλητές δεν εξαπατούν!
 Αξίζει να διακινδυνεύσει κανείς να τον θυμούνται όλοι για το ότι
προσπάθησε να «κλέψε...
Ποιες ουσίες θεωρούνται ντόπιγκ;
Το ποιες είναι οι απαγορευμένες ουσίες ορίζεται από τη Διεθνή Oλυμπιακή
Επιτροπή (ΔOΕ), π...
Τα συμπληρώματα διατροφής κι οι βιταμίνες
Oι βιταμίνες δεν θεωρούνται απαγορευμένες ουσίες. Ωστόσο, πολλά
διατροφικά συμπλ...
Ποιος ευθύνεται;
Καθένας που συμμετέχει έμμεσα ή άμεσα στον αθλητισμό είναι υπεύθυνος.
Eίναι αναγκαίο ο αθλητής να συμβουλ...
Επιθετικότητα και βία στους
αθλητικούς χώρους
Φαινόμενα βίας και επιθετικότητας στους αθλητικούς χώρους παρατηρούνται
όταν...
Δείχνοντας καλή πρόθεση από την
αρχή του παιχνιδιού παίζουμε όλοι
καλύτερα.
Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό;
1. Να ξεκαθαρ...
υψηλή επιδεξιότητα
&
ικανότητα
ΕΠΙΤΥΧΊΑ
ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ
ΥΠΕΡΗΦΑΝΙΑ
συμμετοχή σε κάθε
φυσική
δραστηριότητα
βελτίωσ...
Στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής στο σχολείο...
1. Δεν κοροϊδεύω τα άλλα παιδιά.
2. Ελέγχω το θυμό μου.
3. Δεν παρενοχλώ τα ά...
Σημασία δεν έχει αν νικήσω ή χάσω,
αλλά το πως αγωνίζομαι
ΚΩΔΙΚΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΑΘΛΗΤΩΝ
1. Αγωνίσου για τη διασκέδαση και όχι για να ευχαριστήσεις τους γονείς, τον
προπονητή ή οποιο...
Αθλητισμός και αρετές .
Μέσα στο στίβο , το άτομο είτε αθλείται είτε συναγωνίζεται ,
νοιώθει τη χαρά και την ανακάλυψη πρω...
Ανασταλτικοί παράγοντες του γνήσιου
αθλητικού και φίλαθλου πνεύματος .
Σήμερα ο αθλητισμός δεν εκφράζει το αθλητικό ιδεώδε...
Τρόποι λύσεις του προβλήματος .
α. Για να ξαναβρεί ο αθλητισμός την πραγματική του αξία ,
πρέπει ο ίδιος ο άνθρωπος να ανα...
ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ.
ΠΗΡΑΝ ΜΕΡΟΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ A’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
ΡΕΘΥΜΝ...
17.Επιβραβεύουν τις καλές προσπάθειες των συμπαικτών τους.(13
ναι-2 όχι).
18.Κλέβουν αν αυτό τους βοηθάει να κερδίσουν.(3 ...
11. Να φέρονται ευγενικά στα άλλα παιδιά. 12.Να συγχαίρουν τους
αντιπάλους όταν παίζουν καλύτερα από αυτούς.
4 ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΑΝ...
Η συμπεριφορά του αθλητή
Η συμπεριφορά του αθλητή
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×
Próxima SlideShare
What to Upload to SlideShare
Siguiente
Descargar para leer sin conexión y ver en pantalla completa.

0

Compartir

Descargar para leer sin conexión

Η συμπεριφορά του αθλητή

Descargar para leer sin conexión

Εργασία των μαθητών του Λυκείου Περάματος Μυλοποτάμου

Audiolibros relacionados

Gratis con una prueba de 30 días de Scribd

Ver todo
 • Sé el primero en recomendar esto

Η συμπεριφορά του αθλητή

 1. 1. Η σωστή αθλητική συμπεριφορά που μπορεί να τη συναντήσουμε και με όρους όπως «ευ αγωνίζεσθαι» ή «τίμιο παιχνίδι» («fair play» στα αγγλικά), αναφέρεται στην επίδειξη εντιμότητας, ακεραιότητας, σεβασμού και εκτίμησης προς τον εαυτό μας και τους άλλους όταν ασχολούμαστε με αθλητικές δραστηριότητες. Η συζήτηση κι ο προβληματισμός για θέματα σωστής αθλητικής συμπεριφοράς με συμμαθητές και μεγαλύτερους μας βοηθάει να αναπτύξουμε την ικανότητα να συμπεριφερόμαστε σωστά στην καθημερινή ζωή μας, όπως και στη σχολική ζωή μας.
 2. 2. ΤΙΜΙΟΤΗΤΑ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ FAIR PLAY – ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ Μία σωστή νοοτροπία και συμπεριφορά ενός αθλητή Πολλά είναι τα στοιχεία που καθορίζουν την πορεία ενός αθλητή. Ειδικά σε αθλήματα που είναι ποιοτικό και αρκετά υψηλού επιπέδου άθλημα και η παραμικρή λεπτομέρεια μετράει αρκετά. Πολλοί ρίχνουν το βάρος στο ταλέντο, στα σωματικά προσόντα, στις φυσικές δυνάμεις, στα μέσα προπόνησης, χωρίς να ασχολούνται με το βασικότερο συστατικό της επιτυχίας, την Αθλητική Νοοτροπία και Συμπεριφορά! Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα αθλητών και αθλητριών όπου παρότι δεν διέθεταν ταλέντο και σωματικά προσόντα ούτε ιδανικά μέσα προπόνησης εντούτοις κατάφεραν να φτάσουν ψηλά επειδή διέθεταν σωστή νοοτροπία. Ο αθλητής πρέπει να διακρίνεται για τη σωστή του εξωγηπεδική και εσωγηπεδική ζωή, να είναι πειθαρχικός και αγωνιστής. Στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη σκέψη και τη συμπεριφορά ενός σωστού αθλητή: Για να αναπτύξει σωστά και υγιεινά το σώμα του, φροντίζει τη διατροφή του. Αυτή θα πρέπει να τον εφοδιάζει με τις απαραίτητες ουσίες (βιταμίνες, πρωτεΐνες, σίδηρο, ιχνοστοιχεία, υδατάνθρακες και άλλες). Τα γεύματα του αθλητή θα πρέπει να διακρίνονται για την ποικιλία τους. Πολύ συχνά ( ανάλογα με το άθλημα και τις οδηγίες του προπονητή του ) ο αθλητής θα πρέπει να καταναλώνει (δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα, ψάρι, κοτόπουλο, κρέας, όσπρια και ρύζι Φροντίζει τον ύπνο του. Το μυϊκό και το νευρικό σύστημα, που καταπονούνται ιδιαίτερα κατά την άσκηση, έχουν ανάγκη από ξεκούραση. Αυτή επιτυγχάνεται με τουλάχιστον 8-10 ώρες ύπνου το 24ωρο. Φροντίζει και προσέχει την υγεία του, την υγιεινή των δοντιών του και το ντύσιμό του κατά την προπόνηση. Είναι συνεπής στις προπονήσεις. Έρχεται 15 λεπτά νωρίτερα από την καθορισμένη ώρα έναρξης της προπόνησης, για να ετοιμάσει τα παπούτσια του και το σώμα του (προθέρμανση, διατάσεις). Κατά τη διάρκεια της προπόνησης είναι πολύ προσεκτικός, συγκεντρωμένος, αυτοπειθαρχημένος, με πολλή διάθεση και σωστό ψυχισμό. Στο τέλος κάθε προπόνησης δεν παραλείπει να κάνει αποθεραπεία και ντους. Καλύπτει και προσπαθεί να διορθώσει τυχόν σφάλμα του συμπαίκτη του, ενθαρρύνοντάς τον.
 3. 3. Δέχεται τις παρατηρήσεις με το σκεπτικό ότι μπορεί συνεχώς να βελτιώνεται, αρκεί να το θέλει. Αγωνίζεται για να είναι νικητής, από την ατομική άσκηση μέχρι και τον αγώνα με αντίπαλη ομάδα. Είναι ώριμος και νηφάλιος στις απαντήσεις και αντιδράσεις του απέναντι σε όλα τα πρόσωπα που συμμετέχουν σε έναν αγώνα ή προπόνηση (συμπαίκτες, αντίπαλοι, προπονητής, διαιτητής). Θέτει υψηλούς στόχους και έχει μεγάλα όνειρα τόσο για τη ζωή του όσο και για την αθλητική του σταδιοδρομία. Ευγένεια και ιπποτισμός στον αθλητισμό
 4. 4. Η σωστή αθλητική συμπεριφορά Έχουμε σωστή αθλητική συμπεριφορά στη Φυσική Αγωγή και στον αθλητισμό όταν:  Σεβόμαστε τους κανόνες του παιχνιδιού.  Σεβόμαστε τις αποφάσεις των διαιτητών ή κριτών.  Σεβόμαστε τον αντίπαλο.  Σεβόμαστε τους συμπαίκτες μας και δίνουμε ίσες ευκαιρίες σε όλους να συμμετέχουν.  Ελέγχουμε το θυμό μας και δεν παρεκτρεπόμαστε.  Ενθαρρύνουμε τους συμμαθητές ή συμπαίκτες μας να παίζουν σύμφωνα με τους κανόνες του παιχνιδιού.
 5. 5. Σεβόμαστε τους κανόνες του παιχνιδιού γιατί…  Έτσι παίζουμε πιο δίκαια, εμείς και οι άλλοι.  Έτσι το παιχνίδι γίνεται απλό και κατανοητό για όλους.  Έτσι δεν υπάρχουν διαφωνίες και διαπληκτισμοί.  Έτσι παίζουμε όλοι με ασφάλεια. Αν συνηθίζουμε να παραβαίνουμε τους κανόνες, δεν θα θέλουν να ξαναπαίξουν μαζί μας οι άλλοι. Σεβόμαστε τις αποφάσεις των διαιτητών ή κριτών γιατί…  Η τήρηση των κανονισμών αφορά πρώτα απ’ όλα την ασφάλεια μας.  Oι διαιτητές έχουν πάντοτε καλύτερη άποψη για τις «φάσεις», αφού αυτή είναι η δουλειά τους.  Αν ήμασταν εμείς στη θέση τους, θα θέλαμε προφανώς να μας αντιμετωπίζουν με σεβασμό.  Τα λάθη είναι ανθρώπινα! Άλλωστε, υπάρχει άτομο από την ομάδα μου που έχει αναλάβει το ρόλο της διευθέτησης τέτοιων θεμάτων (αρχηγός ομάδας ή προπονητής). Σεβόμαστε τον αντίπαλο γιατί…  Έτσι νιώθουμε κι εμείς καλύτερα.  Εμείς είμαστε οι αντίπαλοι του άλλου και θέλουμε να μας σέβονται κι εμάς.  Έτσι γίνεται καλύτερο παιχνίδι και διασκεδάζουμε πραγματικά.  Έτσι νιώθουν και οι άλλοι καλά. Oι καλοί παίκτες είναι πάντα καλοί, ακόμα και αν είναι αντίπαλοι.
 6. 6. Σεβόμαστε τους συμπαίκτες μας και δίνουμε ίσες ευκαιρίες σε όλους να συμμετέχουν γιατί…  Όλοι έχουν δικαίωμα στο παιχνίδι.  Αν δεν συμμετάσχουν, δεν θα δούμε ποτέ πόσο καλοί είναι.  Αν δε δώσουμε πάσες στους συμπαίκτες και τα κάνουμε όλα μόνοι μας, στο τέλος θα μείνουμε μόνοι μας όχι μόνο μέσα στο παιχνίδι αλλά κι έξω από αυτό.  Έτσι έχουν όλοι ευκαιρίες για να βελτιωθούν.  Έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να κερδίσει η ομάδα μας. Αν κάνει ένας συμμαθητής ή συμμαθήτριά μας ένα λάθος στο παιχνίδι, του δίνουμε κουράγιο! Ελέγχουμε το θυμό μας και δεν παρεκτρεπόμαστε γιατί…  Αν δεν καταφέρουμε να ελέγξουμε το θυμό μας, είναι πιθανό να μην ξαναπαίξουμε – δεν έχει πλάκα να θυμώνουμε.  Μάλλον θα φανεί ότι είμαστε ανόητοι, παρά νικητές – οι νικητές ξέρουν να κερδίζουν αλλά και να χάνουν.  Θα χαλάσει το παιχνίδι, όχι μόνο για μας αλλά για όλους Αν κάνουμε ένα λάθος στο μάθημα ή στο παιχνίδι, συγκρατούμαι το θυμό μας! Προσπαθούμε να μάθουμε απ’ αυτό που συνέβη και να είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε το παιχνίδι με αθλητικό πνεύμα.
 7. 7. «Ευ αγωνίζεσθαι»  Η σωματικά άσκηση έπλαθε «ψυχήν αγαθήν» δηλ. ενάρετηκαι διαμόρφωνε «καλούς καγαθούς άνδρες» (Πλατων, Πολιτεία Γ. 403)  Άτομο που ασκούνταν και συμμετείχε σε αγώνες ή αθλοπαιδιές αναμένονταν να γίνει πιο νομοταγής, δημοκρατικός, ηθικός, καρτερικός, να σέβεται τους άλλους και να συνεργάζεται με αυτούς για το κοινό καλό. (Λουκιανός, Ανάχαρσις, 18)  Ευ αγωνίζεσθαι = ευ πέπραγεν, ευ πασχέμεν, ευ μη λόγον βλάπτων
 8. 8. Σωστή αθλητική συμπεριφορά, με λίγα λόγια, σημαίνει:  Να παίζεις σύμφωνα με τους κανονισμούς.  Να σέβεσαι τους συμπαίκτες σου, τους αντιπάλους σου, τους διαιτητές.  Να νικάς χωρίς να εξοργίζεσαι ή να γίνεσαι χαιρέκακος.  Να χάνεις χωρίς να παραπονιέσαι ή να δικαιολογείσαι. Όταν παίζουμε παιχνίδι... Προσπαθώ να αποφεύγω διαμάχες και μαλώματα. Μοιράζομαι τις ευθύνες για τη νίκη ή την ήττα στο παιχνίδι. Παίζω πάντα σύμφωνα με τους κανόνες που έχουμε συμφωνήσει. Σέβομαι την προσπάθεια των υπόλοιπων συμμαθητών και συμμαθητριών μου. Ενθαρρύνω τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές μου να παίξουν καλύτερα. Δέχομαι την κρίση του διαιτητή. Όταν τελειώνει το παιχνίδι, είναι όλα εντάξει. Νιώθω πολύ καλά που έχουμε διασκεδάσει.
 9. 9. Oι αληθινοί αθλητές δεν εξαπατούν!  Αξίζει να διακινδυνεύσει κανείς να τον θυμούνται όλοι για το ότι προσπάθησε να «κλέψει» τη νίκη, αντί να τον θυμούνται για το αθλητικό του ήθος και την άριστη αθλητική του συμπεριφορά;  Αξίζει να διακινδυνεύσει κανείς να απομακρυνθεί από κάτι που αγαπά;  Αξίζει να διακινδυνεύσει κανείς να ρεζιλευτεί; Τι είναι το ντόπιγκ (ή ντοπάρισμα); Yπάρχουν αρκετά φάρμακα ή μέθοδοι που απαγορεύονται γιατί θεωρούνται ντοπάρισμα. Με δυο λόγια, ντόπιγκ oνoμάζεται η χρήση απαγορευμένων φαρμακευτικών ουσιών ή απαγορευμένων μεθόδων με απώτερο σκοπό την αύξηση της απόδοσης. Γιατί απαγορεύεται το ντόπιγκ; Το ντόπιγκ απαγορεύεται για δυο λόγους κυρίως: α) είναι επικίνδυνο για την υγεία των αθλητών (το ντόπιγκ μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο) και β) δημιουργεί άνισες συνθήκες αθλητικού συναγωνισμού. Γιατί μας απασχολεί το ντόπιγκ σήμερα; Το φαινόμενο του ντόπιγκ των αθλητών έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στην εποχή μας. Στο φαινόμενο αυτό συνυπεύθυνοι, μαζί με τους αθλητές, είναι συχνά γονείς αθλητών, προπονητές ή και αθλητικοί παράγοντες. Πάντως, το φαινόμενο αυτό δεν είναι καινούριο. Yπάρχουν παραδείγματα ντόπιγκ ακόμη και στους αρχαίους Oλυμπιακούς Αγώνες. Την εποχή εκείνη θεωρούνταν ντοπαρισμένος ένας αθλητής αν έτρωγε αυγό στο πρωινό του γεύμα! Σήμερα, με την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας έχουν δυστυχώς εξελιχθεί οι μέθοδοι ντοπαρίσματος.
 10. 10. Ποιες ουσίες θεωρούνται ντόπιγκ; Το ποιες είναι οι απαγορευμένες ουσίες ορίζεται από τη Διεθνή Oλυμπιακή Επιτροπή (ΔOΕ), που έχει την ευθύνη για τη διεξαγωγή των Oλυμπιακών Αγώνων. Oι φαρμακευτικές ουσίες που θεωρούνται ντοπάρισμα ανήκουν στις εξής βασικές κατηγορίες:  Στεροειδή αναβολικά (ορμόνες τις οποίες παράγει και το ανθρώπινο σώμα).  Αναλγητικά ναρκωτικά (ναρκωτικές ουσίες).  Ηρεμιστικά φάρμακα (ναρκωτικές ουσίες).  Διεγερτικά φάρμακα (ναρκωτικές ουσίες).  Διουρητικά φάρμακα (ουσίες που διευκολύνουν την αποβολή υγρών μέσω των ούρων). Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες του ντόπιγκ στην υγεία του αθλητή; Oι συνέπειες του ντόπιγκ είναι πάντα ολέθριες για την υγεία του αθλητή. Oι παρενέργειες που επιφέρει η χρήση αναβολικών ουσιών επηρεάζουν σχεδόν όλα τα συστήματα του ανθρώπινου σώματος. Για παράδειγμα, μια γυναίκα μπορεί να έχει αυξημένη τριχοφυΐα (π.χ. να βγάλει γένια), ένας άνδρας να αποκτήσει φαλάκρα, ένας έφηβος να παραμείνει κοντός σε ύψος κλπ. Oι παρενέργειες εξαρτώνται από το είδος των απαγορευμένων ουσιών που χρησιμοποιεί ο αθλητής, από την ποσότητα που λαμβάνει και από το χρόνο λήψης αυτών.
 11. 11. Τα συμπληρώματα διατροφής κι οι βιταμίνες Oι βιταμίνες δεν θεωρούνται απαγορευμένες ουσίες. Ωστόσο, πολλά διατροφικά συμπληρώματα μπορεί να περιέχουν βιταμίνες ή αμινοξέα, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να περιέχουν και απαγορευμένες ουσίες στη σύνθεσή τους. Ένας αθλητής ο οποίος παίρνει συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν κάποια απαγορευμένη ουσία, μπορεί να αποκλειστεί από τον αγώνα. Έτσι, τόσο διατροφικά συμπληρώματα ή βιταμίνες πρέπει να λαμβάνονται μόνο με συνταγή γιατρού και μόνον όταν υπάρχει πραγματικός λόγος. Σκόπιμο ή τυχαίο ντόπιγκ; Σκόπιμο θεωρείται το ντόπιγκ στην περίπτωση κατά την οποία ο αθλητής εν γνώσει του απoφασίζει να χρησιμοποιήσει κάποια απαγορευμένη μέθοδο ή ουσία. Τυχαίο θεωρείται το ντόπιγκ στην περίπτωση κατά την οποία ο αθλητής πάρει κάποιο φάρμακο για τη θεραπεία ενός τραυματισμού ή μιας αρρώστιας το οποίο περιέχει μέσα κάποια απαγορευμένη φαρμακευτική ουσία, χωρίς να το γνωρίζει. Όπως, για παράδειγμα, παυσίπονα, τονωτικά ή φάρμακα για το βήχα. Είτε σκόπιμο είτε τυχαίο το ντόπιγκ σήμερα τιμωρείται αυστηρά από τους διεθνείς κανονισμούς.
 12. 12. Ποιος ευθύνεται; Καθένας που συμμετέχει έμμεσα ή άμεσα στον αθλητισμό είναι υπεύθυνος. Eίναι αναγκαίο ο αθλητής να συμβουλεύεται το γιατρό του για το κάθε φάρμακο που χρησιμοποιεί. Eίναι επίσης ουσιώδες ο προπονητής να ενημερώνει τους αθλητές του για τους κινδύνους του ντόπιγκ. Tέλος, οι γονείς θα πρέπει να προσέχουν τι είδους συμπληρώματα διατροφής προμηθεύονται τα παιδιά τους και να συμβουλεύονται σε κάθε περίπτωση ένα γιατρό. Συλλαμβάνοντας αυτούς που παραβαίνουν τους κανόνες Αργά ή γρήγορα, οι περισσότεροι παραβάτες (ντοπαρισμένοι αθλητές) αποκαλύπτονται με τη βοήθεια του ελέγχου. O έλεγχος γίνεται από τις διεθνείς και εθνικές αθλητικές ομοσπονδίες, από Eθνικούς Αντιντόπινγκ Oργανισμούς ή από την Παγκόσμια Yπηρεσία Αντιντόπινγκ. O έλεγχος γίνεται με τη βοήθεια ενός δείγματος ούρων ή και αίματος των αθλητών, το οποίο ελέγχεται από ένα επίσημα αναγνωρισμένο εργαστήριο. Oι έλεγχοι για ντοπάρισμα αθλητών ξεκίνησαν το 1960 κι αφού προηγουμένως είχαν σημειωθεί αρκετοί θάνατοι αθλητών οι οποίοι σχετίζονταν με τη χρήση απαγορευμένων φαρμακευτικών ουσιών. O έλεγχος για ντόπιγκ έχει πρωταρχικό στόχο την προστασία της υγείας των αθλητών και την αποτροπή του αθέμιτου και ανήθικου ανταγωνισμού. Yπάρχουν άλλες συνέπειες για τον αθλητή που πιάνεται ντοπαρισμένος; Oι συνέπειες από το ντοπάρισμα δεν τελειώνουν με τις βλαβερές επιδράσεις στην υγεία. Αν κάποιος αθλητής αποδειχθεί ντοπαρισμένος εκθέτει την χώρα του, την ομάδα του, τους συναθλητές του, μα περισσότερο ντροπιάζει τον εαυτό του. Σε περίπτωση που τον πιάσουν αποβάλλεται από τον αγώνα ή το άθλημά του για χρόνια. Το όνομά του, η επαγγελματική του καριέρα, το αθλητικό του ήθος κηλιδώνονται για πάντα κι αυτό τον ακολουθεί σε όλη του τη ζωή.
 13. 13. Επιθετικότητα και βία στους αθλητικούς χώρους Φαινόμενα βίας και επιθετικότητας στους αθλητικούς χώρους παρατηρούνται όταν αθλητές, φίλαθλοι, προπονητές ή αθλητικοί παράγοντες βλάπτουν εσκεμμένα (τραυματίζουν ή φοβίζουν) άλλους. Αυτά τα φαινόμενα δεν έχουν θέση στους αθλητικούς χώρους ούτε στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής γιατί είναι αντίθετα με το αθλητικό πνεύμα. Oι κυριότεροι από τους λόγους που συμβαίνουν περιστατικά βίας στους αθλητικούς χώρους είναι οι παρακάτω:  Όταν ο στόχος μιας ομάδας ή ενός αθλητή είναι η «νίκη με κάθε μέσο».  Όταν αυτοί που παραφέρονται έχουν κάνει χρήση αλκοόλ ή άλλων ουσιών (π.χ. ναρκωτικά).  Όταν πολλά άτομα βρίσκονται στριμωγμένα στις κερκίδες.  Όταν δεν εφαρμόζονται σωστά οι κανονισμοί των αθλημάτων και κάποιοι αθλητές ή φίλαθλοι αισθάνονται αδικημένοι.  Όταν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (τηλεόραση και εφημερίδες) προβάλλουν και ηρωοποιούν άτομα που φέρονται επιθετικά. Όταν παίζουμε, συχνά είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε ποιες από τις αντιαθλητικές ενέργειες είναι εσκεμμένες και ποιες όχι. Ιδιαίτερο πρόβλημα υπάρχει στα ομαδικά παιχνίδια στα οποία οι αθλητές έχουν στενή σωματική επαφή (π.χ. ποδόσφαιρο, μπάσκετ κλπ.). Για παράδειγμα, όταν δύο παίκτες στο μπάσκετ πηδούν για να πιάσουν την μπάλα στον αέρα και συμβαίνει να τραυματιστεί ένας από τους δύο, πως θα ξέρουμε αν υπήρχε πρόθεση για επιθετική συμπεριφορά;
 14. 14. Δείχνοντας καλή πρόθεση από την αρχή του παιχνιδιού παίζουμε όλοι καλύτερα. Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό; 1. Να ξεκαθαρίσουμε στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής ποιες θεωρούνται επιθετικές και βίαιες συμπεριφορές και ποιες όχι. 2. Σε καμία περίπτωση δεν επιβραβεύουμε ή δικαιολογούμε επιθετικές ή βίαιες συμπεριφορές. 3. Να επιβάλλουμε κάποιου είδους ποινή σε αυτούς που επιδεικνύουν τέτοιες συμπεριφορές, ώστε να αποτρέπεται η επανάληψή τους. 4. Να συμμετέχουμε στα παιχνίδια του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής για την ευχαρίστηση που πηγάζει από το ίδιο το παιχνίδι. Η «νίκη με κάθε μέσο» δεν εκφράζει το αθλητικό ήθος. 5. Να επιβραβεύουμε αυτούς που έπαιξαν τίμια και δίκαια ακόμη και αν έχασαν και όχι αυτούς που νίκησαν με ανέντιμα μέσα. 6. Να βλέπουμε την αντίπαλη ομάδα ως απαραίτητη για να παίξουμε και να διασκεδάσουμε και όχι ως εχθρούς μας τους οποίους πρέπει να νικήσουμε. 7. Να οργανώνουμε αθλητικές εκδηλώσεις όπου θα προβάλλεται το τίμιο παιχνίδι και το «ευ αγωνίζεσθαι» με σλόγκαν, πόστερ, συνθήματα στην κερκίδα. 8. Να οργανώνουμε μία επίσκεψη ή συνέντευξη από αθλητές που έχουν επιδείξει εξαίρετες αθλητικές συμπεριφορές. 9. Να μαθαίνουμε τρόπους ελέγχου του θυμού μας (π.χ. όταν είμαστε πολύ θυμωμένοι με κάποιον, μετράμε μέσα μας μέχρι το 10 αργά και μετά σκεφτόμαστε πως είναι σωστό να αντιδράσουμε). 10.Να συζητάμε με φίλους και συμμαθητές τον τρόπο με τον οποίο προβάλλονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης θέματα σχετικά με βία και επιθετικότητα στον αθλητισμό. 11.Να γνωρίζουμε τους λόγους που προκαλούν βία και επιθετικότητα και να προσπαθούμε να προλάβουμε τέτοιες συμπεριφορές. Για παράδειγμα, ενημερωνόμαστε και ακολουθούμε τους κανόνες των αθλημάτων.
 15. 15. υψηλή επιδεξιότητα & ικανότητα ΕΠΙΤΥΧΊΑ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΥΠΕΡΗΦΑΝΙΑ συμμετοχή σε κάθε φυσική δραστηριότητα βελτίωση φ. κατάστασης, δύναμης κινητικής επιδεξιότητας ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ- ΑΥΤΟΕΚΤΊΜΗΣΗ μέτριες/χαμηλές ικανότητες ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΧΛΕΥΑΣΜΟΣ ΠΕΙΡΑΓΜΑΤΑ ΝΤΡΟΠΗ αποφυγή φυσικής δραστηριότητας χειροτέρευση της ήδη χαμηλής φ. κατάστασης, δύναμης κινητικής επιδεξιότητας ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ- ΑΥΤΟΕΚΤΊΜΗΣΗ
 16. 16. Στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής στο σχολείο... 1. Δεν κοροϊδεύω τα άλλα παιδιά. 2. Ελέγχω το θυμό μου. 3. Δεν παρενοχλώ τα άλλα παιδιά όταν κάνουν ασκήσεις. 4. Έρχομαι στην ώρα μου για μάθημα. 5. Δοκιμάζω νέες ασκήσεις/παιχνίδια/δραστηριότητες. 6. Προσέχω τον εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής όταν μιλάει. 7. Ακολουθώ τις οδηγίες που μας δίνει ο εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής.νέες ασκήσεις/παιχνίδια/δραστηριότητες. 8. Ακολουθώ τους κανόνες του μαθήματος. 9. Φτιάχνω κώδικες συμπεριφοράς και τους ακολουθώ. 10. Μοιράζομαι τα υλικά (π.χ. τις μπάλες) με όλα τα παιδιά. 11. Φέρομαι στα άλλα παιδιά ευγενικά. 12. Συγχαίρω τους αντιπάλους μου όταν παίζουν καλύτερα από μένα.
 17. 17. Σημασία δεν έχει αν νικήσω ή χάσω, αλλά το πως αγωνίζομαι
 18. 18. ΚΩΔΙΚΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΑΘΛΗΤΩΝ 1. Αγωνίσου για τη διασκέδαση και όχι για να ευχαριστήσεις τους γονείς, τον προπονητή ή οποιοδήποτε άλλο. 2. Παίξε με βάση τους κανονισμούς. 3. Ποτέ μην αμφισβητείς την απόφαση του διαιτητή. Άφησε τον αρχηγό ή τον προπονητή να ζητήσει εξηγήσεις αν χρειάζεται. 4. Να ελέγχεις τα νεύρα σου και να μη φωνάζεις ή να αντιδράς βίαια. 5. Να εργάζεσαι για τον εαυτό σου και την ομάδα σου στον αγώνα και θα ωφεληθεί και η δική σου επίδοση και της ομάδας σου. 6. Να επευφημείς όλες τις καλές προσπάθειες. 7. Να συμπεριφέρεσαι στους συναθλητές και αντιπάλους, όπως θα ήθελες να σου συμπεριφέρονται. 8. Να θυμάσαι ότι στόχος της προπόνησης ή του αγώνα είναι η διασκέδαση. Βελτίωσε τις δεξιότητές σου και να αισθάνεσαι καλά. 9. Μην υπερηφανεύεσαι για την επίδοσή σου. 10. Συνεργάσου με τον προπονητή σου, τους συναθλητές σου και αντιπάλους, γιατί χωρίς αυτούς δεν υπάρχει αγώνας. 11. Να θυμάσαι ότι για να υπάρχει νικητής οφείλεται στην παρουσία του ηττημένου. 12. Να θυμάσαι «τίμιο παιχνίδι παντού και πάντα»
 19. 19. Αθλητισμός και αρετές . Μέσα στο στίβο , το άτομο είτε αθλείται είτε συναγωνίζεται , νοιώθει τη χαρά και την ανακάλυψη πρωτόγνωρων συναισθηματικών χώρων . Νοιώθει την ικανοποίηση της υπέρβασης κάποιων ορίων , τη χαρά της νίκης αλλά και τον τρόπο αντιμετώπισης της ήττας . Βρίσκεται πλάι - πλάι με άλλους συνανθρώπους του με κοινές επιδιώξεις ατομικά ή συλλογικά . Του δίνεται η ευκαιρία να καλλιεργήσει τη συλλογικότητα , να δει διαφορετικά και να αντιμετωπίσει πολλά πράγματα ακόμη και την ίδια τη ζωή . Το κυριότερο γνώρισμα που καλλιεργείται μέσα στον αθλητισμό είναι η άμιλλα . Ο ευγενικός και με σωστά μέσα επιδιωκόμενος συναγωνισμός έχει νόημα για μια κοινωνία και ιδιαίτερα σήμερα που αντικειμενικά το άτομο ωθείται σε αδράνεια και παθητικοποίηση , σε υπερκαταναλωτισμό σε ότι αφορά το υλικό μέρος και στον ατομισμό σε ότι αφορά τον εσωτερικό του κόσμο . Ο αθλητισμός αποτελεί την εναλλακτική λύση διότι ωθεί το άτομο στη δράση , το αποπαθητικοποιεί , το εξοικειώνει στην ιδέα ότι πρέπει να δρα σε όλους τους τομείς της ζωής να αυτενεργεί και να ανακαλύπτει τον εαυτό του αλλά και τους άλλους συνανθρώπους του . Αποτελεί λοιπόν πολιτιστικό στοιχείο βαρύνουσας σημασίας ο ίδιος , παρόρμηση για ζωή , τρόπος ζωής . Γι΄ αυτό και δεν άργησε να " διεθνοποιηθεί " διότι οι άνθρωποι ανακάλυψαν μέσα σε αυτόν την ίδια τη φύση τους . Τον ανήγαγαν, λοιπόν , σε παγκόσμιο σύμβολο και συνέδεσαν με αυτόν τον πόθο κάθε ανθρώπου , κάθε κοινωνίας : την κατάργηση της βίας , την ειρήνη !
 20. 20. Ανασταλτικοί παράγοντες του γνήσιου αθλητικού και φίλαθλου πνεύματος . Σήμερα ο αθλητισμός δεν εκφράζει το αθλητικό ιδεώδες " καλός κάγαθός " , δε δίνει στους νέους σωστά πρότυπα , γιατί όλα " πουλιούνται και αγοράζονται " ΄ έτσι διαφθείρει συνειδήσεις και οδηγεί τους νέους στην ηθική αποχαλίνωση και το σύγχρονο καταναλωτισμό . Αυτή η εμπορευματοποίηση αγγίζει πολλές από τις πλευρές του και ανάγει τον αθλητισμό σε άλλο πεδίο ενδιαφερόντων . Εμπορευματοποίηση σημαίνει πως ο αθλητισμός γίνεται , με την οικονομική της έννοια , ανταλλάξιμη αξία . Η ανταλλάξιμη αξία είναι σύμφυτη με την έννοια του υλικού συμφέροντος . Συγκεκριμένα : α. Επικρατεί ο επαγγελματισμός , ο οποίος προσβάλλει το ολυμπιακό ιδεώδες με τις αγοραπωλησίες αθλητών με τεράστια ποσά . β. Γίνεται εμπορευματοποίση του αθλητισμού, εξαγοράζει συνειδήσεις . διαφημίζει διάφορα προϊόντα , που αλλοτριώνουν την αθλητική ιδέα . γ.Επικρατεί αθέμιτος ανταγωνισμός για πρωταθλητισμό , με εξαγορές αθλητών ή αγοραπωλησίες συλλόγων , που εξευτελίζουν το Ολυμπιακό πνεύμα . δ. Γίνεται πολιτική εκμετάλλευση . Οι πολιτικοί χρησιμοποιούν τον " αθλητισμό " για πολιτικά συμφέροντα ( πράξη , που είναι κατακριτέα ) , ενώ χρησιμοποιείται από απολυταρχικά καθεστώτα για αποπροσανατολισμό του λαού από τα πραγματικά του προβλήματα , πράγμα που νοθεύει την έννοια της Ολυμπιακής ιδέας . ε. Οι αθλητές για να πετύχουν " ρεκόρ " , εφαρμόζουν το " ντοπάρισμα" , κάνουν χρήση αναβολικών ουσιών που διεγείρουν τον οργανισμό και εξαφανίζουν την άμιλλα και το συναγωνισμό , πράγμα που καταρρακώνει την έννοια της αξιοπρέπειας του αθλητή μα και του φιλάθλου . στ. Ο αθλητικός τύπος συχνά καλλιεργεί το φανατισμό , τη βία , που οδηγούν στην αιματοχυσία και το έγκλημα . Κατασκευάζει αθλητές - είδωλα - βεντέτες , που γίνονται οι ζωντανοί ήρωες των νέων . Αυτό δημιουργεί οπαδούς χούλιγκανς που συχνά προκαλούν επεισόδια .
 21. 21. Τρόποι λύσεις του προβλήματος . α. Για να ξαναβρεί ο αθλητισμός την πραγματική του αξία , πρέπει ο ίδιος ο άνθρωπος να αναγνωρίσει την αξία του και να αντιδρά με κάθε τρόπο , όταν βλέπει ότι οι ιδέες του εξαγοράζονται ή ποδοπατιούνται από άλλους . β. Ίδρυση περισσότερων αθλητικών κέντρων , για να έχουν τη δυνατότητα να αθληθούν άνθρωποι κάθε ηλικίας , που έχουν σωματικές δυνατότητες και κλίσεις προς τον αθλητισμό . γ. Η σωματική καλλιέργεια να είναι αρμονική με την πνευματική καλλιέργεια , γιατί τότε μόνο έχει πραγματική δύναμη που αποβλέπει στην ολοκλήρωση της ανθρώπινης προσωπικότητας . δ. Κοινή προσπάθεια από αθλητές και κράτος , ώστε να πάψει ο επαγγελματισμός στα πλαίσια του αθλητισμού . Συνειδητοποίηση απ΄ τη μεριά του αθλητή , ότι με το έργο του εκτελεί λειτούργημα και όχι επάγγελμα . ε. Μύηση των αθλητών στην έννοια της Ολυμπιακής Ιδέας , που στοχεύει στη σωματική και πνευματική ολοκλήρωση του ανθρώπου , στη συναδέλφωση και στην ειρηνική συνεργασία των λαών . στ. Καλό θα ήταν οι Ολυμπιακοί αγώνες να γίνονται στην Ελλάδα , που είναι ο τόπος της γέννησης τους , για να πάψει ο αθλητισμός να μποϋκοτάρεται από πολιτικές σκοπιμότητες και να εξευτελίζεται από οικονομικούς λόγους . ζ.Πλατειά ενημέρωση , ότι ο αθλητισμός κάνει καλό σε όλες τις ηλικίες και είναι αναγκαίος , ιδίως σήμερα , που η ζωή των περισσότερων είναι " καθιστική " , για την αναζωογόνηση του σώματος και του μυαλού , για την απαλλαγή από το άγχος και τα ...περιττά κιλά . 1. Η πολιτεία , το σχολείο , η οικογένεια , οι κοινωνικοί και αθλητικοί φορείς να κάνουν προσπάθεια , με σκοπό να λείψει η πολιτική από τον αθλητισμό . 2. Προσπάθεια από το κράτος για εξυγίανση του αθλητισμού ( αποδέσμευση από οικονομικά συμφέροντα , αγοραπωλησίες αθλητών , από κερδοσκοπικές διαφημίσεις και συναλλαγές ) .
 22. 22. ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ. ΠΗΡΑΝ ΜΕΡΟΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ A’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ (15). ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΗΤΑΝ ΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΣ 1.Αν ακολουθούν τους κανόνες των παιχνιδιών.(11 ναι-4 όχι) 2.Κοροιδέυουν όσους δεν τα καταφέρνουν.(1 ναι-14 όχι) 3.Αποδέχονται τις αποφάσεις των διαιτητών.(10 ναι -5 όχι). 4.Προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τους κανόνες προς όφελος τους.(7 ναι -8 όχι). 5.Χειροκροτούν τις καλές ενέργειες των άλλων.(13 ναι -2 όχι) 6.Χάνουν συχνά την ψυχραιμία τους.(2 ναι-13 όχι) 7.Βοηθάνε τους συμπαίκτες τους που δεν τα καταφέρνουν πολύ καλά στο παιχνίδι(14ναι- 1οχι) 8.Ειναι χαιρέκακοι όταν κερδίζουν και κατσουφιάζουν όταν χάνουν.(2 ναι-13 όχι). 9.Φέρονται ευγενικά είτε χάσουν, είτε κερδίσουν.(14 ναι -1 όχι). 10.Διαμαρτύρονται συνέχεια στους διαιτητές.(2 ναι-13 όχι). 11.Προσπαθουν σκληρά να βελτιωθούν.(13 ναι-2 όχι). 12.Μιλάνε άσχημα στους αντιπάλους.(2 ναι-13 όχι). 13.Προσπαθουν στο παιχνίδι να είναι πάντα δίκαιοι.(12 ναι-3 όχι). 14. Κλέβουν αν είναι σίγουροι ότι δεν θα τους πιάσουν.(13 ναι-2 όχι). 15.Δίνουν τα χέρια με τους αντιπάλους είτε χάσουν, είτε κερδίσουν ( 13ναι-2 όχι 16.Καυγαδίζουν συνέχεια με τους συμπαίκτες τους.(3 ναι-12 όχι).
 23. 23. 17.Επιβραβεύουν τις καλές προσπάθειες των συμπαικτών τους.(13 ναι-2 όχι). 18.Κλέβουν αν αυτό τους βοηθάει να κερδίσουν.(3 ναι -12 όχι). 19.Συγχαίρουν τους αντιπάλους για την καλή τους απόδοση.(13ναι-2 όχι). 20.Προσπαθούν να κάνουν τους αντιπάλους να θυμώσουν.(2ναι-13 0χι). 21.Ενθαρρύνουν τους συμπαίκτες τους.(12 ναι-3 ) ΤΕΛΟΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Στις 15 από τις 21 ερωτήσεις που αφορούν πιο πολύ την συμπεριφορά τους προς τους συμπαίκτες τους και τους αντιπάλους, ενθάρρυνση, θυμό, δικαιοσύνη, και συγκεκριμένα στις ερωτήσεις (5,6,8,10,11,12,13,14,15,16,17,18,19,20,21) ποσοστό 86,6% απάντησε σωστά. Στις 4 ερωτήσεις από τις 21 που αφορούν πιο πολύ τις σχέσεις παιδιών διαιτητών ,κανόνες διαιτησίας και συγκεκριμένα στις ερωτήσεις(1,2,7,9),ποσοστό73,3% απάντησε σωστά. Στην 3η ερώτηση ποσοστό 66,6% δέχεται τις αποφάσεις των διαιτητών ως σωστές. Στην 4η ερώτηση ποσοστό 53,3% δεν χρησιμοποιεί τους κανόνες προς όφελος του. ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΘΟΥΝ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ 1.Να μη κοροϊδεύουν τα άλλα παιδιά. 2. Να ελέγχουν το θυμό τους. 3.Να μην παρενοχλούν τα άλλα παιδιά όταν κάνουν ασκήσεις. 4.Να έρχονται στην ώρα τους στο μάθημα. 5. Να δοκιμάζουν νέες ασκήσεις. 6.Ναπροσέχουν τον εκπαιδευτικό Φ.Α. όταν μιλάει. 7.Να ακολουθούν τις οδηγίες του. 8. Να ακολουθούν τους κανόνες του μαθήματος. 9.Να φτιάξουν κώδικες συμπεριφοράς και να τους ακολουθούν. 10.Να μοιράζονται υλικά (μπάλες κ.τ.λ.)
 24. 24. 11. Να φέρονται ευγενικά στα άλλα παιδιά. 12.Να συγχαίρουν τους αντιπάλους όταν παίζουν καλύτερα από αυτούς. 4 ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΘΟΥΝ ΣΕ ΚΑΤΙ. 3 ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΟ ΘΥΜΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΝΕΥΡΙΑΖΟΥΝ ΤΟΣΟ. 3 ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΓΧΑΙΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ ΟΤΑΝ ΠΑΙΖΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ. 1 ΠΑΙΔΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΠΡΑΜΑΤΑ. 1 ΠΑΙΔΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΕΡΕΤΑΙ ΠΙΟ ΕΥΓΕΝΙΚΑ στους ΑΛΛΟΥΣ. 3 ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΣΚΟΠΕΥΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΘΟΥΝ. ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΗΤΑΝ ΑΝΩΝΥΜΟ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΗΤΑΝ 7 ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΚΑΙ 8 ΑΓΟΡΙΑ. συμμετοχήσυμμετοχήσυμμετοχήσυμμετοχήσυμμετοχήσυμμετοχήσυμμετοχήσυμμετοχήσυμμετοχήσυμμετοχήσυμμετοχήσυμμετοχήσυμμετοχήσυμμετοχήσυμμετοχήσυμμετοχήσυμμετοχήσυμμετοχήσυμμετοχήσυμμετοχήσυμμετοχήσυμμετοχή

Εργασία των μαθητών του Λυκείου Περάματος Μυλοποτάμου

Vistas

Total de vistas

808

En Slideshare

0

De embebidos

0

Número de embebidos

0

Acciones

Descargas

5

Compartidos

0

Comentarios

0

Me gusta

0

×