Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.
ВАЗОВИТЕ МУЗЕИ В БЪЛГАРИЯ: ЕДИН НЕИЗЧЕРПАЕМ СЮЖЕТ В ПРИМКАТА НА КАНОНА 
Вера Бонева 
Университет по библиотекознание 
и ин...
Иван Вазов в паметта на поколенията 
Улици, училища, библиотеки, читалища носят името „Иван Вазов“. Националният театър е...
Вазови топоси в Пловдив
Първи стъпки в музеефицирането на „патриарха на българската литература“ 
През 1920 г.сдружение „Сопот“ в София инициира в...
Вазовият музей в Сопот
Музеят на Иван Вазов в София в края на Втората световна война
Ипеклийската къща в Берковица, отворена за посетители като Музей на Иван Вазов през 1957 г.
Къща музей „Иван Вазов“ -Сопот
Вазовият музей в Берковица
Вазовият музей в София – едно почти неосезаемо присъствие в центъра на столицата
Вазовата музейна „инфраструктура“ 
Трите Вазови музея бележат три ключови точки на присъствието на магнетичния творец в б...
Още няколко проблематични пункта: 
Едноизмерност на посланията и предоверяване на музейни методи, присъщи на предходни ет...
Възсъздавайки Вазов, 
да не заглушаваме поетичния напев: 
О, знам, и в гроба пак ще да живея, ще млъкна, но в душите пак щ...
И да провокираме младите да се чувстват уютно във Вазовите светове…
вазовите музеи в българия
вазовите музеи в българия
вазовите музеи в българия
вазовите музеи в българия
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

вазовите музеи в българия

394 visualizaciones

Publicado el

Вазовите музеи в България

Publicado en: Arte y fotografía
 • Sé el primero en comentar

 • Sé el primero en recomendar esto

вазовите музеи в българия

 1. 1. ВАЗОВИТЕ МУЗЕИ В БЪЛГАРИЯ: ЕДИН НЕИЗЧЕРПАЕМ СЮЖЕТ В ПРИМКАТА НА КАНОНА Вера Бонева Университет по библиотекознание и информационни технологии -София
 2. 2. Иван Вазов в паметта на поколенията Улици, училища, библиотеки, читалища носят името „Иван Вазов“. Националният театър е определил за свой патрон драматурга и писателя Иван Вазов. Десетки паметници и паметни места, свързани с откроимото му личностно присъствие, са отлели в бронз и камък респекта на поколенията пред магическото му слово. Хиляди статии–академични и популярни, стотици книги– художествени и научни, десетки (пре)издания на текстовете му - възпроизвеждат и интерпретират световете на Вазовата словесност. Филми, радио-и телевизионни предавания, интернет публикации –това са само част от модерните комуникационни маркери на фактичната и имагинерна Вазовост, пропила устоите на представите ни за българските светове…
 3. 3. Вазови топоси в Пловдив
 4. 4. Първи стъпки в музеефицирането на „патриарха на българската литература“ През 1920 г.сдружение „Сопот“ в София инициира възстановяването на Вазовата къща в родния му град и издигането на паметник на поета в Сопот. Къщата музей в Сопот е възстановена през първата половина на 30-те години на ХХ век. Обектът е открит тържествено на 6 юли 1935 г. Решението за създаването на Музея в София е взето от Министерския съвет на Царство България още през октомври 1921 г. Вазовият дом в София е отнет от наследниците на поета в полза на държавата и е обявен за музей. Отворен е за посетители на 28 ноември 1926 г. През 1940 г. къщата в Берковица, в която е живял Вазов в периода 1879/1880 г., е обявена за народна старина. Мемориалният музей е създаден през 1950 г.и след реставрация е отворен за посетители през 1957 г.
 5. 5. Вазовият музей в Сопот
 6. 6. Музеят на Иван Вазов в София в края на Втората световна война
 7. 7. Ипеклийската къща в Берковица, отворена за посетители като Музей на Иван Вазов през 1957 г.
 8. 8. Къща музей „Иван Вазов“ -Сопот
 9. 9. Вазовият музей в Берковица
 10. 10. Вазовият музей в София – едно почти неосезаемо присъствие в центъра на столицата
 11. 11. Вазовата музейна „инфраструктура“ Трите Вазови музея бележат три ключови точки на присъствието на магнетичния творец в българското културно пространство –Сопот, Берковица, София. В съдържателен план фондовете и експозициите са представителниза личната и творческа биография на влиятелния българин. Съществуващата повторяемост на теми и сюжети е неизбежна. Музеите реализират успешна експозиционна, фондова, изследователска и популяризаторска дейност, която е белязана с отпечатъка на известна консервативност и инертност. Липсва национална културна мрежа между институциите, свързани с Иван Вазов –национални и регионални, образователни и музейни, граждански и държавни.
 12. 12. Още няколко проблематични пункта: Едноизмерност на посланията и предоверяване на музейни методи, присъщи на предходни етапи на музейната теория и практика. Доминация на каноничния наратив над провокациите към въображението на посетителя; статичност, еднозначие, декларативност на интерпретациите и сюжетите. Отсъствие на значителна част от Вазовите ипостаси –лично битие, приятелства, любови, разочарования, критични мнения за част от продуктите му, драматургът, публицистът… Много слаба е разпознаваемостта на фондовете –публикации на описи и текстове, каталози, дигитални копия. Слаба ангажираност на екипите на Вазовите музеи с другите топоси на паметта, свързана с поета –паметници и паметни места, музеи и музейни обекти, училища, библиотеки, читалища.
 13. 13. Възсъздавайки Вазов, да не заглушаваме поетичния напев: О, знам, и в гроба пак ще да живея, ще млъкна, но в душите пак ще пея. Животът любях, но не го окрадох. Българийо, аз всичко тебе дадох: душа, сърце, любов, зари небесни, от теб приети –върнах ти ги в песни. "Съзерцание"
 14. 14. И да провокираме младите да се чувстват уютно във Вазовите светове…

×