Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.
"За миналото спомен жив":
Славейковите музеи в България
Вера Бонева
Трявна, 24 септември 2015
Забележителният национален деец
и писател Петко Рачов Славейков
(р. 27 ноември 1827) умира
на 1 юли 1895 година в София.
И...
"Петко Славейков! Да, Славейков, моят учител и вашият.
Най-важният период на нашата история – периодът на борбата ни
за ду...
Среща на морския бряг –
Иван Вазов и Петко Славейков в Морската градина във Варна
Софийският музей
 Отворен е за публиките на 1 юли 1951 г. – две години след като внучката на
Петко и племенница на Пенчо ...
Славейковият музей в София – екстериор
Славейковият музей в София – интериор
Тревненският музей
 Създаден е през 1964 г. след реставрация на Славейковата къща в Трявна, дарена
от племенницата на Ири...
Славейковата къща в Трявна,
външен изглед към 1900 година
Вата Тотева, 1904
Търновският музей
 В старинната част на Велико Търново е запазена къщата, в която на 17 ноември
1827 г. се е родил Петко ...
Търновският музей
на Петко Славейков
Търновският музей – мнение
"Къщата музей "Петко Славейков" във Велико Търново е обект
на Регионалния исторически музей. От...
Двоица първосътворители на културната ни идентичност
с достойно музейно присъствие в съвременната публичност
Не само в оно...
Славейковите музеи:
врати към културната
ни идентичност
или
портали към магическата
реалност, стояща зад
изобретената
от П...
На уста ми сладка дума -
ще да бъде този кът,
дето Дунав, Вардар, Струма
и Марица си текат!
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

"За миналото спомен жив": Славейковите музеи в България

437 visualizaciones

Publicado el

Презентация, съпътстваща участие в научна конференция "Трявна и тревненци в националната история и култура", Трявна, 24-25 септември 2015

 • Sé el primero en comentar

"За миналото спомен жив": Славейковите музеи в България

 1. 1. "За миналото спомен жив": Славейковите музеи в България Вера Бонева Трявна, 24 септември 2015
 2. 2. Забележителният национален деец и писател Петко Рачов Славейков (р. 27 ноември 1827) умира на 1 юли 1895 година в София. Изпратен е в последния си земен път с подобаващи почести и със слова, бележещи съзнанието на съратници и съвременници за значимия обхват и за неизмеримата дълбочина на общественото и творческото му дело.
 3. 3. "Петко Славейков! Да, Славейков, моят учител и вашият. Най-важният период на нашата история – периодът на борбата ни за духовно освобождение – беше напълнен с неговата деятелност, с неговото слово, с неговото име. Родолюбец горещ, ум богат, всестранен, той даде най-силния подтик на народното свестяване; писател, поет даровит, той пръв със своя майсторски чук издяла из грубата скала на българский език статуи с изящни линии и форми, пръв изкара из тоя първобитен, необработен инструмент ония сладки звукове, ония драги песни, които са омайвали нашите юношески години и са проронили в тях първите семена от любов към хубавото, към поезията. Душа упорита, желязна, родена за борба, Славейков понесе като твърд гранит всичките бури на една мъчна епоха и служи за тръбач на въздишките и ламтенията на цял един народ, внимателно вслушан в неговото сладко и гръмко слово." Иван Вазов, Реч в Народното събрание, произнесена на 24 септември 1895
 4. 4. Среща на морския бряг – Иван Вазов и Петко Славейков в Морската градина във Варна
 5. 5. Софийският музей  Отворен е за публиките на 1 юли 1951 г. – две години след като внучката на Петко и племенница на Пенчо Славейкови дарява на Столичния градски народен съвет наследствения апартамент на ул. "Георги Раковски" №138, получен като компенсация за съборената през 1932 г. Славейкова къща в София.  От 1976 г. Славейковият музей е част от системата на Националния литературен музей в столицата и поддържа постоянна експозиция, представяща обществената и литературна дейност на бележитите баща и син – Петко и Пенчо Славейкови.  Музеят разполага с фонд от автентични ръкописи (над 80000 л.), личните библиотеки на двамата творци и на други представители на фамилията, оригинални фамилни вещи, творби от български художници, колекция от български национални шевици.  Интериорните възстановки напомнят домашните кътове, в които Петко и Пенчо са творили, общували със семейството и с приятелите си, тъгували и мечтали.
 6. 6. Славейковият музей в София – екстериор
 7. 7. Славейковият музей в София – интериор
 8. 8. Тревненският музей  Създаден е през 1964 г. след реставрация на Славейковата къща в Трявна, дарена от племенницата на Ирина и Петко – Вата Тотева, на местната община за музей. Къщата е обитавана от бележитото семейство от 1853 до 1876, като там са родени всичките девет деца, седем от които доживяват младостта и зрелостта си.  Представя бита на среднозаможно тревненско семейство с веществени материали от фонда на местния музей. Оригиналите, пряко свързани с Петко и Пенчо Славейкови, са малко. Интерес представляват кошът за книги, работната маса и личният часовник на Петко.  Музеят е обект на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна и успешно изпълнява мисията си по поддържане жива паметта за Петко и Пенчо Славейкови.  През 2012 г. е фото-документалната експозиция на Тревнеския музей е обновена изцяло, като е адаптирана към новите естетически нагласи на публиката и е положена по-успешно в съвременната интерпретативна среда, свързана с двамата бележити тревненци.
 9. 9. Славейковата къща в Трявна, външен изглед към 1900 година Вата Тотева, 1904
 10. 10. Търновският музей  В старинната част на Велико Търново е запазена къщата, в която на 17 ноември 1827 г. се е родил Петко Славейков. След реставрационни действия, тя е открита като музей през 1971 г. Пак по това време на ъгъла на улицата, на която се намира къщата, е поставен паметник на бележития деец – седнал в цял ръст. Автор е Благой Илиев.  Постоянната експозиция е фотодокументална и представя историческата фигура на дееца със стилистиката, присъща на музейната комуникация от преди половин век. При все това тя е информативна и относително добре поддържана.  Музеят в Търново има перспективи да се превърне във важно средище за популяризиране на историческата фигура на Петко Славейков, живял до края на дните си с добра памет за родния град и реализирал част от обществените и книжовните си инициативи в него.
 11. 11. Търновският музей на Петко Славейков
 12. 12. Търновският музей – мнение "Къщата музей "Петко Славейков" във Велико Търново е обект на Регионалния исторически музей. Отваря се само по заявка. Нямам спомени да съм я посещавал. Колегите от отдел " Възраждане " бяха любезни да я отворят специално за мен. Експозицията е от 70-те години, но е добре направена и ми хареса. Има проект за обновяването ѝ на стойност 11-12 хил. лв., които естествено не са намерени." Из блога на адвокат Паскал Пиперков, 11 ноември 2011 ppiperkov.wordpress.com
 13. 13. Двоица първосътворители на културната ни идентичност с достойно музейно присъствие в съвременната публичност Не само в онова, което ази правя, не само в думите, не само в мисълта — пред погледа ми той се винаги възправя с усмивка бодряща и тиха на уста. И сещам в моята аз неговата воля, и неговата мощ во всякой мой удар… и чувам: "Победи световната неволя — и на беди бъди в живота господар!…" Пенчо Славейков, "Баща ми в мен"
 14. 14. Славейковите музеи: врати към културната ни идентичност или портали към магическата реалност, стояща зад изобретената от Петко Славейков дума татковина
 15. 15. На уста ми сладка дума - ще да бъде този кът, дето Дунав, Вардар, Струма и Марица си текат!

×