Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.
Осна Симетрија Симетрија x x s
1. Пресликување на точка Со помош на линиар направете Права S која ќе биде оската Измерете ја должината од Т до оската ...
2.Пресликување на должина Направете вертикална оска S Со помош на линиар измерете ги должините на точките Прецртајте ја д...
3.Пресликување на права За да можеме да ја пресликаме правата треба бар да има 2 точки Потоа направете го цел процес како...
4.Пресликување на квадрат Ја да го пресликаме треба да ги измериме сите негови точки Ја применуваме постапката за преслику...
5 Пресликување на кружница x За да ја пресликаме кружницата треба да ја пресликаме точката S’ x Должината треба да се став...
Тоа е се за осна симетрија Made By: Viktor Spasev
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

Proekt za Prezentiranje Osna Simetrija

1.389 visualizaciones

Publicado el

Proekt za Prezentiranje Osna Simetrija

 • Sé el primero en comentar

 • Sé el primero en recomendar esto

Proekt za Prezentiranje Osna Simetrija

 1. 1. Осна Симетрија Симетрија x x s
 2. 2. 1. Пресликување на точка Со помош на линиар направете Права S која ќе биде оската Измерете ја должината од Т до оската S Таа должина пресликајте ја од другата страна од оската Новата прецртана точка ќе биде Т ’ x T’ x T Имаме точка Т s
 3. 3. 2.Пресликување на должина Направете вертикална оска S Со помош на линиар измерете ги должините на точките Прецртајте ја должината на А од другата страна на оската Потоа прецртајте ја должината на B од другата страна на оската Пресликаните точки се А ’ и B’ Ja добивме отесечката A’B’ s A B Ja имаме отсечката АБ B’ A’
 4. 4. 3.Пресликување на права За да можеме да ја пресликаме правата треба бар да има 2 точки Потоа направете го цел процес како со симетријата на должина Ја добивме правата p’ s Ја имаме правата p p A x x B A’ x x B’ Кога ќе дојде времето да ги ја повлечете правата повлечете линија(права) низ нив p’
 5. 5. 4.Пресликување на квадрат Ја да го пресликаме треба да ги измериме сите негови точки Ја применуваме постапката за пресликување на точка Кога кје го направиме тоа само треба да ги споите точки Успеавме да го пресликаме квадратот Истата постапка можеме да ја примениме на сите фигури s a A x x B C x x D Имаме квадрат ABCD со 4 точки x A’ C’ x x B’ x D’
 6. 6. 5 Пресликување на кружница x За да ја пресликаме кружницата треба да ја пресликаме точката S’ x Должината треба да се стави кај Пресликаната точка Со помош на шестар ќе повлечеме круг Ја добиме кружницата со ценар S’ s Ја имаме кружницата со Центар S x S Кога кје ја пресликаме точката треба да го измериме Радиусот на кружницата
 7. 7. Тоа е се за осна симетрија Made By: Viktor Spasev

×