Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.

културна добра

3.467 visualizaciones

Publicado el

Угрожавање и заштита културних добара

Publicado en: Educación
 • Sé el primero en comentar

културна добра

 1. 1. КУЛТУРНИХ ДОБАРА
 2. 2. КУЛТУРНА ДОБРА ПРЕДСТАВЉАЈУ МАТЕРИЈАЛНЕ И ДУХОВНЕ ВРЕДНОСТИ СВАКОГ НАРОДА. ОНА ОБУХВАТАЈУ АРХЕОЛОШКА НАЛАЗИШТА И ЗНАЧАЈНЕ ОБЈЕКТЕ, ЗНАМЕНИТА ИСТОРИЈСКА МЕСТА, СПОМЕНИКЕ КУЛТУРЕ, АРХИВСКУ ГРАЂУ, ВРЕДНЕ КЊИГЕ И ДРУГЕ ПРЕДМЕТЕ...
 3. 3.  Културна добра могу бити: 1. НЕПОКРЕТНА – манастири и друге грађевине; 2. ПОКРЕТНА – књиге, уметничка дела, иконе и сл.
 4. 4.  ПРЕМА ЗНАЧАЈУ КУЛТУРНА ДОБРА СЕ ДЕЛЕ НА: 1. Културна добра; 2. Културна добра од великог значаја; 3. Културна добра од изузетног значаја.
 5. 5.  ЗАХВАЉУЈУЋИ КУЛТУРНИМ ДОБРИМА, ЗНАМО КАКО СУ ЉУДИ НЕКАДА ЖИВЕЛИ, КАКО СУ ИЗГЛЕДАЛА ЊИХОВА НАСЕЉА, ЧИМЕ СУ СЕ ХРАНИЛИ, КАКВИ СУ ИМ БИЛИ ХРАМОВИ И ДРУГИ ОБЈЕКТИ.
 6. 6. КУЛТУРНА ДОБРА ПОВЕЗУЈУ САВРЕМЕНЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ СА ПРЕЦИМА...
 7. 7.  МАНАСТИР СОПОЋАНИ  Манастир Сопоћани са црквом Свете тројице из 13. века задужбина је цара Уроша и један је од најзначајнијих споменика средњовековне уметности. Налази се у близини Новог Пазара.
 8. 8.  МАНАСТИР ВИСОКИ ДЕЧАНИ  Манастир Високи Дечани из 14.века задужбина је и гробна црква Стефана Дечанског из династије Немањића.
 9. 9.  МАНАСТИР ПЕЋКА ПАТРИЈАРШИЈА  Манастир Пећка патријаршија је грађен у 13.веку. Средиште је српских архиепископа и патријарха. Чувен је по богатој ризници икона, златарских радова, веза, звона и других вредности.
 10. 10.  МАНАСТИР ГРАЧАНИЦА  Манастир Грачаница из 14.века задужбина је краља Милутина. У цркви су чувени ликови краља Милутина и краљице Симониде.
 11. 11.
 12. 12.  ПАЛАТА РОМУЛИЈАНА  Претпоставља се да је палату Ромулијана код Гамзиграда својој мајци Ромули у 4.веку подигао римски цар Галерије. Разноврсност мозаика и богатство уметничких предмета говоре о вештини царских мајстора средњег века.
 13. 13.  ФРЕСКА ИЗ МАНАСТИРА БОГОРОДИЦА ЉЕВИШКА  Манастир је у 14.веку подигао краљ Милутин.
 14. 14.  ТВРЂАВА У БАЧУ  Средњовековно утврђење у Војводини. Саграђена је у 14.веку као војно, политичко, културно и црквено седиште. Европска комисија предложила је да се тврђава и фрањевачки самостан у Бачу, као и манастир Бођани и близини, уврсте на листу Светске културнe баштине...
 15. 15.  МАНАСТИР МИЛЕШЕВА  Основан у првој половини 13. века. Подигао га краљ Стефан Владислав као своју задужбину, где је и сахрањен. Најпознатија фреска у њему је Бели Анђео
 16. 16.  МАНАСТИР СТУДЕНИЦА  Манастир Студеница подигнут је пре више од осам векова и задужбина је Стефана Немање. Налази се у близини варошице Ушће.
 17. 17. Културна добра стављају се под заштиту Завода за заштиту културних добара. Добра од изузетног светског значаја уписана су на листу Светске културне баштине UNESCO и под међународном су заштитом .
 18. 18. Културна добра угрожавају: - непознавање и непоштовање закона о заштити културних добара; - изградња објеката који их угрожавају (железничке пруге, путеви); - климатске промене
 19. 19.  Заштита културних добара: - законска заштита (значи да је њихово угрожавање кажњиво); -брига о покретним културним добрима у збиркама музеја, излагање под посебним условима; -одговоран однос према непокретним културним добрима и бригу о околини непокретних културних вредности; -рестаурација и конзервација културних добара (враћање културном добру првобини изглед и заштиту од даљег уништавања).
 20. 20.  СВЕТСКА КУЛТУРНА БАШТИНА
 21. 21. By Владислава Солаковић

×