Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.

Latihan untuk Program Kepung 2012

  • Inicia sesión para ver los comentarios

Latihan untuk Program Kepung 2012

  1. 1. SJK( C ) GUNONG RAPAT, IPOH LATIHAN SOALAN KERTAS PEMAHAMAN BAHASA MELAYU UPSR SJKBAHAGIAN PERTAMA : SOALAN TATABAHASAA. Kata Ganti Nama1. “ ________kah rumah awak ? ” tanya Kamal sambil menunjukkan rumah yang terletak di seberang jalan. ( Itu , Ini )2. “ Saya menjumpai beg ________ di tepi jalan tadi ” kata Daniel sambil menunjukkan beg yang dipegangnya. ( itu , ini )3. Di _________ lah kami selalu bermain semasa kecil ” kata kedua-dua orang sahabat itu kepada Sarah sambil menunjukkan taman yang terletak tidak jauh dari tempat mereka berdiri. ( sana , situ , sini )4. “ _________ ( Kami , Kita ) sangat jarang pulang ke _________ ( sana , situ , sini ) kerana kedua-dua ibu bapa saya sangat sibuk ” kata murid itu kepada gurunya.5. “ ___________ ( Kalian , Kamu , Mereka ) mesti berkumpul di dewan pada pukul 8.00 pagi ” kata guru disiplin kepada beberapa orang pengawas.6. “ Ampunkan _________ , tuanku ” rayu salah seorang penduduk kampung. ( hamba , beta , patik , tuan hamba )7. ___________ ialah Pegawai Pelajaran Daerah Kinta Utara. ( Dia , Beliau , Baginda )8. “ __________ , bolehkah saya tahu di manakah letaknya rumah Ketua Kampung ? ” tanya Encik Samad kepada gadis itu. ( Puan , Saudara , Saudari )9. “ ___________lah cara membuat kek ini ” kata Puan Sofiah sambil menunjukkannya kepada para hadirin. ( Begini , Begitu )10. “ Kalau __________lah caranya, saya akan cuba melakukannya di rumah ” kata salah seorang penonton. ( Begini , Begitu )11. “ Kamu boleh pilih __________________ buku di perpustakaan, ” kata Cikgu Suria.12. Dia tidak tahu ______________ tentang kejadian yang berlaku tadi.B. Kata Sendi Nama1. __________ kali pertama, kesalahan murid itu telah dimaafkan.2. Hadiah yang baru dibeli itu adalah ____________ saya.3. __________ kami, perkara itu tidak sepatutnya berlaku.4. Kita tidak boleh bersikap sombong __________ orang lain.5. ___________ kalangan masyarakat hari ini, masih ada yang bersikap talam dua muka.6. Sabri duduk ________________ David dan murid baharu itu.7. _____________ Sabri dan David, siapakah yang paling awal sampai ke sini ?C. Kata Hubung1. Kami akan pulang ke kampung ____________________ ayah mendapat cuti.2. Kereta itu terus berhenti _______________ lampu isyarat bertukar merah.3. Mereka akan melancong ke luar negara ________________ seminggu.4. Saya akan menyiapkan kerja yang diberikan itu _____________ termampu.5. Cikgu Megat membuka begnya ______________ melihat ke arah murid-murid.D. Kata Hubung Berpasangan ( Betul atau Salah )1. Bagaimana acuan begitulah kuihnya. ( )2. Baik guru mahupun murid, mereka bersama-sama membersihkan kawasan itu. ( )1| Latihan Soalan UPSR@ajizam30-bicarakita.blogspot.com (9/8/2012)
  2. 2. 3. Dia bukan sahaja cemerlang dalam pelajaran, bahkan juga aktif dalam sukan. ( )4. Daripada awak duduk sahaja, lebih baik awak membantu mereka. ( )5. Entah esok entah lusa dia akan datang ke sekolah. ( )6. Sungguhpun dia nakal tetapi dia sering menolong orang. ( )7. Walaupun dia bijak namun dia tidak sombong. ( )8. Jangankan kereta, motosikal pun dia tidak mampu beli. ( )9. Kesihatan datuk kian hari kian merosot. ( )10. Makin lama makin bijak murid itu kerana dia rajin berusaha. ( )11. Dia masih tidak pasti sama ada mahu pergi ataupun tidak. ( )E. Kata Kerja ( Betul atau Salah )1. Ibu menjerang seteko kopi untuk sarapan kami sekeluarga pada pagi itu. ( )2. Pemuda itu memukul sampai mati ular itu. ( )3. Para pegawai sedang berbincang hal yang penting itu. ( )4. Surat itu ditulis oleh saya. ( )5. Mereka akan membincangkan tentang masalah yang sedang berlaku. ( )6. Murid-murid sedang bersenam di padang. ( )7. Pemuda itu melarikan kerana dikejar oleh penduduk kampung. ( )F. Kata Seru1. ____________, ambillah buku awak ini!2. ____________, malang sungguh nasib orang tua itu!3. ____________, keluar kamu dari rumah ini!4. ____________, kamu rupa-rupanya yang memanggil saya!5. ____________ kawan, marilah kita berusaha dengan bersungguh-sungguh!G. Kata Perintah1. _____________ masuk ke stor itu tanpa meminta kebenaran.2. _____________ asyik membuang masa sahaja.3. _____________ hantar barang ini ke bilik guru.4. _____________ jangan ambil hati dengan sikapnya itu.5. _____________ tuan-tuan boleh bersabar sebentar.6. _____________ kamu semua berdiri kerana pengawas akan melakukan siasatan segera.7. ____________ masuk ke rumah saya ini.H. Kata Penegas1. Sila_____________ datang ke rumah saya.2. Bila_____________ lagi kereta api ini akan bertolak ?3. Anak Encik Saiful belajar di di tadika______________.4. ______________ saya seorang yang masih belajar di sekolah rendah.5. Saya seorang _____________ yang bercita-cita menjadi polis.6. Kami ______________ hendak balik ke kampung pada hujung minggu ini.7. Murid itu _________________berbakat dalam bidang nyanyian.I. Kata Nafi : Bukan dan Tidak ( Betul atau Salah )1. Wanita itu bukan kakak saya. ( )2. Kasut yang dibeli itu tidak untuk saya. ( )3. Baju ini bukan buatan tempatan tetapi buatan luar negara. ( )
  3. 3. 4. “ Saya bukan pergi ke tempat yang berbahaya itu, ” kata Kamala. ( )5. Rumah saya bukan besar. ( )J. Kata Pemeri : ialah dan adalah1. Berita tentang kejadian itu ______________ benar.2. Bungkusan ini _____________ untuk dikirimkan kepada keluarganya.3. Pemuda itu _______________ abang kawan saya.4. Olahraga ______________ sukan kegemaran saya.5. Bola sepak _________________ salah satu permainan yang popular.K. Kata Bantu ( Betul atau Salah )1. “ Kalian belum pernah datang ke rumah saya, ” kata Richard. ( )2. Dia masih sedang bersarapan ketika kami sampai ke rumahnya. ( )3. Kamu mesti sudah menyiapkan kerja yang diberi oleh guru itu. ( )4. Dia tidak boleh menjawab soalan matematik yang susah itu. ( )5. Dia tidak dapat pulang ke rumahnya kerana hujan lebat. ( )6. Kita masih boleh menghantar borang penyertaan itu kepada guru. ( )L. Kata Penguat1. Kandungan buku ini ______________ menarik.2. Rajin ________________ murid baharu itu.3. Rumah banglo di atas bukit itu besar _________________.4. Pemandangan di kawasan ini indah ________________.5. Baju budak itu besar amat. ( )6. Baju budak itu amat besar. ( )7. Lelaki yang tinggal di rumah itu kaya sungguh. ( )8. Lelaki yang tinggal di rumah itu sungguh kaya. ( )M. Kata Bilangan1. Ibu saya membeli ______________ buah buku untuk saya.2. _____________ kaum harus hormat-menghormati supaya dapat hidup aman.3. Pakaian __________________ fesyen dijual di kedai itu.4. ________________ pekerja syarikat itu telah diberikan bonus yang tinggi.5 ._________________ orang anaknya sedang belajar di kolej.6. Mereka membuat kerja ________________________ ketika saya sampai di sana.7. _______________ murid masih sedang makan walaupun waktu rehat hampir tamat.8. Dani makan _____________________ daripada kek yang dibuat oleh ibunya.9. _____________________ daripada hartanya diserahkan ke rumah warga tua itu.10. Peserta itu mendapat tempat ______________ dalam pertandingan itu.N. Kata Arah ( Betul atau Salah )1. Budak itu tinggal di pinggir kampung ini. ( )2. Saya duduk di samping nenek yang sedang berehat di katil. ( )3. Kakak meletakkan meja komputernya di penjuru bilik itu. ( )4. Kami akan melawat ke negara bawah angin pada bulan hadapan. ( )5. Bapa mengambil sepucuk surat di celah lipatan kain itu. ( )BAHAGIAN KEDUA : Pilih jawapan yang betul3| Latihan Soalan UPSR@ajizam30-bicarakita.blogspot.com (9/8/2012)
  4. 4. A. Kata Adjektif1. Pak Cik Wahab menebang pokok 4 Samuel selalu ponteng sekolah.petai____di belakang rumahnya. Dia telah diberi amaran______olehA. usang C. uzurB. lapuk D. tua guru besar. A. kuat C. deras2. Bilik itu berbau_____kerana telah lama B. garang D. keras5.tidak berpenghuni.A. hapak C. hanyir Cat keretanya telah______setelahB. tengik D. harum beberapa tahun dipakai.3. Ubi kayu yang dibakar oleh penjual A. kusut C. lucutitu______kerana api terlalu besar. B. pudar D. luput6.A. kering C. rosak Kayu-kayu di tepi rumahnyaB. hancur D. hangus1. sudah_____dimakan anai-anai.Mulut adik______ketika membaca buku A. lemau C. rapuhcerita yang baru dibeli oleh ibu.A. terpinga-pinga C. terkumat-kamit B. reput D. usangB.B. tersipu-sipu D. terpisat-pisat Kata Ganda2. Datuk menceritakan________hidupnyasemasa zaman penjajahan Jepun dahulu. 4. Oleh sebab terlalu lapar, makananA. saki-baki C. kacau-bilau di dalam pinggan itu_______dimakanB. pahit-maung D. huru-hara3. Cikgu Maria memegang tabung uji yang oleh Rosli.mengandungi________asid hidroklorik A. punah-ranah C. karut-marutpekat. B. licin-licau D.A. jejari C. bebuli calar-balarB. kekisi D. cecair 5. Seekor______milik pengembala1. _________merupakan ciri pentingkejayaan seseorang ratu cantik. itu telah hilang sewaktu perjalananA. Paras air C. Air muka pulang dari kawasan peliharaannya.B. Rupa paras D. Seri muka A. kuda-kuda C.2. Dia tidak_________membiarkan bapanya biri-biritinggal di rumah usang itu. B. kupu-kupu D.A. sakit hati C. ada hatiB. sampai hati D. kecil hati kelip-kelip3. Para tetamu yang hadir telah_______sesama mereka sebelum majlis bermula.A. bertemu bual C. bersoal jawabB. beramah mesra D. bersuka ria C. Kata Majmuk1. Penglihatan ayah kabur selepasmenghidap penyakit diabetes. 4. Semua_______di Syarikat MASA. gelap C. suram diwajibkan memakai pakaianB. kelam D. pudar seragam yang dibekalkan.3. Pemuda yang menegur awak itu ialah A. anak cucu C.abang saya. kakitanganA. menanya C. menyoalB. menyapa D. menjemput4. B. jawatankuasa D. anakSuresh mencari ilham melukis gambar di buahtepi pantai. 5. ________dijadikan panduan olehA. pendapat C. idea pelaut ketika belayar pada waktuB. ilmu D. panduan malam. A. Rumah asap C. Rumah api1. Peserta ekspedisi itu terpaksa melalui B. Rumah salai D. Rumahjalan tanah merah yang becak sebelum tiba bagandi tapak perkhemahan.A. cair C. lembapB. beku D. kering D. Sinonim ( Sama Maksud )2. Nenek merebus ubi kayu sehingga 2. Jeffrey suka memerhatikan telatahempuk untuk dihidangkan bersama-sama anak-anak buahnya yang sedangparutan kelapa. bermain buaian itu. A. percakapan C. gelagatA. lembut C. masak B. lamunan D. lawakB. gebu D. keras 5. Dompet Syafik tercicir ketika dia berebut-rebut menaiki bas pagi tadi.3. Kolek datuk yang ditambat pada A. terhumban C.tambatan itu sarat dengan daun nipah. terjatuhA. penuh C. berat B. terpisah D. terlerai6. Kok Keong berasa sangat hampaB. hampa D. kosong kerana pasukannya telah kecundang1. I. Aliran sungai itu sangat deras. kepada pasukan lawan. A. tumpas C. takluk II. Mereka belajar dalam aliran Sains. B. gugur D. parah E. Antonim ( Lawan Maksud )
  5. 5. III. Cita rasa pemuda sekarang 4. Sikapnya yang suka memungkiri janji itu tidak disenangi oleh rakan- mengikut aliran zaman. rakan. IV. Lagu-lagu aliran orang tua tidak A. menyampaikan C. menyetujui diminati lagi. B. mengotakan D. menyokong5. Puan Loh A. I dan II C. III dan IV mengembangkan payung sebaik B. I, II dan III D. I, II, III dan IV sahaja hujan turun. A. membukakan C.2. I. Petani itu menggunakan sabit untuk menaikkan menuai padi. B. menguncupkan D. menarikkan6. Kawasan luar Bandar II. Jika sabit kesalahan, pemuda itu yang mundur akan dibangunkan oleh akan dijatuhi hukuman berat. pihak kerajaan. A. daif C. III. Razak merupakan ahli Persatuan kolot B. maju D. papa Bulan Sabit Merah. F. Kata Banyak Makna IV. Segala percakapannya adalah I dan IV C. II dan III sabit. I, II dan III D. I, III dan IV A. I dan III C. II dan III B. I, II dan III D. I, III dan IV 4. I. Kakinya luka kena serpihan kaca. II. Tembakannya kena pada3. I. Bunga tayar kereta ayah telah haus. sasaran. II. Bunga bakatnya mula dikesan sejak III. Jualan kuih-muihnya kena terutama kecil lagi. pada masa cuti. IV. Murid-murid kena bayar III. Semua tetamu diberi bunga telur RM30.00 untuk menyertai sebelum pulang. program itu. I, II dan III C. I, II dan IV. Emak menanam pelbagai pokok IV bunga di halaman rumah.1. I. I, III dan IV D. II, III danPermainan bola sepak paling IV popular sekali di sekolah itu. 5. I. Bee Nee menangis teresak- II. Rosli dan Suresh berminat untuk esak kerana hampa dalam menyertai Kelab Catur di sekolah pertandingan mereka. itu. II. Nelayan itu pulang dengan III. Para penduduk-penduduk hampa kerana jaringnya dihanyutkan bergotong-royong membersihkan air. balai raya. III. Nurin mengantuk kerana perutnya IV. Ruby selalu diherdik oleh murid- hampa sejak pagi tadi. IV. Padi yang hampa diasingkan murid di sekolahnya. daripada padi yang bernas. A. I dan III C. I, II dan III I dan III C. II dan III I dan IV D. II dan IV B. II dan IV D. II, III dan IV2. I. Mereka pergi ke manakah ? G. Ayat yang betul. II. Yang diserang demam denggi 4. I. Di masa ini, banyak gejala sosial siapakah ? yang berlaku di kalangan remaja. III. Mengapakah orang ramai riuh- II. Kemalangan itu berlaku bila sebuah5| Latihan Soalan UPSR@ajizam30-bicarakita.blogspot.com (9/8/2012)
  6. 6. rendah ? motosikal melanggar sebuah IV. Bagaimanakah Pak Ali memanjat kereta yang sedang berhenti. pokok itu ? III. Kalung mutiara itu sangat mahal A. IV sahaja C. I, II dan III harganya. B. III dan IV D. I, II, III dan IV IV. Saban hari, banyak pelancong asing3. I. Semua pokok bunga itu ditanam gemar melawat ke Pulau oleh saya. Pangkor. II dan III C. I, II dan III II. Karangan yang ditulis oleh Kah III dan IV D. II, III dan IV Choon itu amat menarik betul. 5. I. Initah kali pertama mereka ke sana. III. Majlis itu diadakan untuk meraikan II. Petani itu sedang merumput di persaraan Cikgu Lim. ladang. IV. Mereka sedang beristirehat di III. Berita hampas itu menjadi tajuk bawah pohon mangga. utama akhbar pada hari ini. A. I dan III C. III dan IV IV. Zhong Huan lebih suka menyarung II dan III D. I, II dan IV1. Kakak pakaian berjenama tempatan menyuruh adik mengemaskan kembali buku yang telah disepahkan semasa menyambut majlis oleh adik. hari jadinya.A. “ Kakak, tolong kemaskan kembali I dan III C. II dan IV I, II buku-buku yang adik sepahkan ini, ” dan III D. II, III dan IV H. Ayat Sama Maksud. suruh adik. 2. Encik Samad kelihatan gelisahB. “ Adik, kemaskan kembali buku-buku kerana anaknya masih belum pulang dari sekolah. kakak yang adik sepahkan ini, ” suruh kakak. A. Anak Encik Samad yang masih belumC. “ Kakak, kemaskan balik buku-buku pulang dari sekolah itu kakak yang adik selerakkan ini, ” kegelisahan. B. Oleh sebab anaknya masih belum suruh adik. pulang dari sekolah, Encik SamadD. “ Adik, kemaskan semula buku-buku menjadi gelisah. C. Anak Encik Samad menjadi yang telah adik sepahkan ini, ” suruh gelisah kakak.1. _________ kereta api yang kerana beliau masih belumbertolak dari Ipoh telah terkandas di pulang daripertengahan jalan akibat tanah runtuh. sekolah. D. Encik Samad kegelisahan keranaA. Sebuah C. Segerabak anaknya selalu lambat pulangB. Sederet D. Sebahagian dari sekolah.2. Para petani telah meletakkan beberapa I. Penjodoh Bilangan._______ anak padi yang ingin ditanam ditepi sawah. 4. Calon itu menggunakan dua _______ kertas untuk menulisA. batang C. pucuk jawapan bagi kertas penulisanB. gemal D. berkas bahasa Melayu. A. kajang C. lembar3. Beberapa _______ dawai elektrik yangdiletakkan di tepi jalan itu telah dicuri oleh B. cebis D. ela5.pihak yang tidak bertanggungjawab. Sebanyak sepuluh _______ rumah teres telah musnah dalam satuA. gulung C. bingkai kebakaran awal pagi kelmarin.B. ikat D. gelung A. pintu C. tingkat B. papan D.1. Para _________ negara akan berkumpuluntuk mendeklamasikan puisi masing- pangsaJ. Imbuhan Pinjamanmasing sempena Malam Kebudayaan bulanhadapan. 3. Lawatan dari delegasi perniagaan Jepun yang akan tiba pada minggu
  7. 7. A. peragawati C. angkasawan ini akan diketuai oleh _________ negara itu.B. sasterawan D. biduan2. Kejayaanprojek pembinaan menara setinggi 20 A. mahaguru C.tingkat itu adalah hasil titik peluh maharanisekumpulan ________ yang B. mahasiswa D.menghasilkan pelan rekabentuknya mahasiswi4. Beberapa orangdengan teliti. ________ dari Universiti Malaya akan berkumpul selama seminggu untukA. jurumudi C. juruteknik membuat kajian tentang bidangB. juruaudit D. jurutera5. bahasa.Barang-barang _______ yang akan A. sejarawan C.dipamerkan di Muzium Negara itu dijaga sukarelawandengan baik oleh pekerja yang bertugas. B. cendiakawan D.A. prakata C. prasejarah budayawanK. Simpulan BahasaB. pramoden D. prauniversiti 3. Bapa Sofiah terpaksa1. Murid yang ________ itu tidak disukai menggunakan cermin mata untukoleh kawan-kawannya kerana tidak ikhlas memandu kereta pada waktu malamsemasa menghulurkan bantuan. kerana dia ________ . A. rabun ayam C. rabunA. buruk siku C. buruk sangka mataB. besar hati D. hati batu B. buta hati D. buta huruf2. Calon-calon tidak digalakkanmenggunakan _________ semasa menulis 4. Pemimpin itu akan cuba ________jawapan bagi kertas penulisan bahasa untuk menghadiri majlis perasmianMelayu. di sekolah kami walaupun beliau sangat sibuk.A. omong kosong C. bahasa pasar A. cari jalan C. cariB. bahasa lisan D. isi hati makan B. cari peluang D. cari1. Kehidupan Pak Hamid sekeluarga sangat untungdaif. _________, mereka tidak pernah hidupmeminta-minta daripada orang lain. L. Penanda Wacana. 3. Buah-buahan import yang dijual diA. Dengan demikian C. Lantaran itu pasar raya itu sangat mahal.B. Namun demikian D. Oleh sebab itu ________ buah-buahan itu berkualiti rendah.2. Pakar kaji cuaca meramalkan keadaanlaut bergelora sepanjang minggu ini. A. Tambahan pula C. Di samping_______, para nelayan dinasihatkan supaya itutidak turun ke laut. B. Oleh kerana itu D. Padahal 4. Anak sulung Pak Cik Wong telahA. Lebih-lebih lagi C. Oleh kerana itu diserang demam panas beberapaB. Sehubungan itu D. Namun begitu bulan yang lalu. _______, dia sering murung dan tidak cergas lagi.1. Prestasi kerja kakitangan syarikat yang A. Biarpun begitu C. Sebelumhanya ___________ telah menyebabkanEncik Saiful berasa sangat kecewa. itu B. Semenjak itu D. SelainA. seperti melepaskan batuk di tangga ituM. PeribahasaB. seperti melepaskan anjing tersepit 3. Kita digalakkan supaya banyakC. bagai duri dalam daging membaca bahan-bahan ilmiah supaya tidak menjadi ___________.D. bagai telur di hujung tanduk A. bagai bulan jatuh ke riba2. Sikap murid itu yang _________ semasa B. seperti katak di bawah tempurungketiadaan guru menyebabkan dia sering C. seperti pahat dengan penukulditegur oleh ketua kelas kerana berbuat D. bagai kera mendapat bungabising. 4. Sebagai seorang murid yangA. seperti anjing dengan kucing cemerlang, kita hendaklah sentiasa tekun belajar dan tidak bersikapB. seperti murai tercabut ekor _________.C. seperti si kudung mendapat cincin A. bagai sirih pulang ke gagang B. bagai embun di hujung rumputD. seperti rusa masuk kampung C. bagai kambing diseret ke air D. bagai cacing kepanasan1. Akibat kepenatan melawat keadaan7| Latihan Soalan UPSR@ajizam30-bicarakita.blogspot.com (9/8/2012)
  8. 8. mangsa-mangsa banjir itu semalam, N. Bahasa Istanabaginda Sultan dan permaisurinya masihlagi________. 4. Yang Dipertuan Agong sedang _______ di hadapan rakyat jelataA. berangkat C. beradu sempena merasmikan program “B. bersantap D. berjenaka Bulan Kemerdekaan Negara ”. A. berucap C. bertitah2. Baginda Sultan masih sedang ________ B. bercakap D.dan tidak dapat menerima sebarangpersembahan buat masa ini. berpidato5. Sebagai rakyat yang setia kepada raja dan negara, kitaA. gering C. berehat haruslah sentiasa patuh agar baginda tidak menjadi __________ .B. bersiram D. mangkat3.Kaum kerabat diraja itu sedang ________ A. murka C. durhakabersama-sama rakyat jelata di Kampung B. ceria D. curiSeri Chempaka. 6. Tengku Mahkota itu akan menaiki _______ sebagai sultan yangA. bersantap C. bersemayam baharu untuk menggantikannyaB. bersiram D. beradu1. ayahandanya.Kehidupan Pak Hamid sekeluarga sangat A. istana C. takhtadaif. _________, mereka tidak pernah hidup B. mahligai D. kamarmeminta-minta daripada orang lain. L. Penanda Wacana.A. Dengan demikian C. Lantaran itu 3. Buah-buahan import yang dijual diB. Namun demikian D. Oleh sebab pasar raya itu sangat mahal.itu2. Pakar kaji cuaca meramalkan keadaan ________ buah-buahan itu berkualitilaut bergelora sepanjang minggu ini. rendah._______, para nelayan dinasihatkan supaya A. Tambahan pula C. Di sampingtidak turun ke laut. ituA. Lebih-lebih lagi C. Oleh kerana itu B. Oleh kerana itu D. Padahal4. Anak sulung Pak Cik Wong telahB. Sehubungan itu D. Namun begitu diserang demam panas beberapa1. Prestasi kerja kakitangan syarikat yang bulan yang lalu. _______, dia seringhanya ___________ telah menyebabkan murung dan tidak cergas lagi.Encik Saiful berasa sangat kecewa. A. Biarpun begitu C. Sebelum ituA. seperti melepaskan batuk di tangga B. Semenjak itu D. SelainB. seperti melepaskan anjing tersepit ituM. PeribahasaC. bagai duri dalam daging 3. Kita digalakkan supaya banyakD. bagai telur di hujung tanduk membaca bahan-bahan ilmiah supaya tidak menjadi ___________.2. Sikap murid itu yang _________ semasa A. bagai bulan jatuh ke ribaketiadaan guru menyebabkan dia seringditegur oleh ketua kelas kerana berbuat B. seperti katak di bawah tempurungbising. C. seperti pahat dengan penukul D. bagai kera mendapat bungaA. seperti anjing dengan kucing 4. Sebagai seorang murid yangB. seperti murai tercabut ekor cemerlang, kita hendaklah sentiasa tekun belajar dan tidak bersikapC. seperti si kudung mendapat cincin _________.D. seperti rusa masuk kampung A. bagai sirih pulang ke gagang B. bagai embun di hujung rumput1. Akibat kepenatan melawat keadaan C. bagai kambing diseret ke airmangsa-mangsa banjir itu semalam, D. bagai cacing kepanasanbaginda Sultan dan permaisurinya masih N. Bahasa Istanalagi________. 4. Yang Dipertuan Agong sedangA. berangkat C. beradu _______ di hadapan rakyat jelataB. bersantap D. berjenaka sempena merasmikan program “ Bulan Kemerdekaan Negara ”.2. Baginda Sultan masih sedang ________ A. berucap C. bertitahdan tidak dapat menerima sebarangpersembahan buat masa ini. B. bercakap D. berpidato5. Sebagai rakyat yangA. gering C. berehat setia kepada raja dan negara, kita haruslah sentiasa patuh agarB. bersiram D. mangkat baginda tidak menjadi __________ .3. Kaum kerabat diraja itu sedang ________ A. murka C. durhakabersama-sama rakyat jelata di Kampung B. ceria D. curigaSeri Chempaka.
  9. 9. A. bersantap C. bersemayam 6. Tengku Mahkota itu akan menaiki _______ sebagai sultan yang baharuB. bersiram D. beradu untuk menggantikannya ayahandanya. A. istana C. takhta B. mahligai D. kamar9| Latihan Soalan UPSR@ajizam30-bicarakita.blogspot.com (9/8/2012)

×