UD 2. LES DENTS 
NA1. LES DENTS. 
NA2. NOMENCLATURA DENTÀRIA, 
FÒRMULES I REGISTRES DENTARIS. 
NA3.PATOLOGIA DENTÀRIA.
NA 2. NOMENCLATURA 
DENTÀRIA, FÒRMULES I 
REGISTRES DENTARIS 
 Identificació de peces dentàries. 
 L’exploració dentària...
Sistema crucial o Zsigmondy- 
Palmer 
 Dues rectes en forma de creu divideixen la 
cavitat bucal en 4 zones. 
 Les dents...
Sistema universal o de Thompson 
 Aquest mètode d’anotació es l’acceptat per 
l’American Dental Association (ADA) i es fa...
Sistema Haderup 
 Les dents definitives amb números; + per 
l’arcada superior i – per la inferior (símbols 
situats al ce...
Sistema dígit-dos o de la 
Federació Dental Internacional 
(FDI) 
 El més acceptat en el nostre medi. 
 Les dents s’anom...
 El segon dígit indica el tipus de dent: incisiu, 
molar, etc. 
1: Incisiu central 5: Segon premolar 
2: Incisiu lateral ...
Registres en la consulta dental: 
ODONTOGRAMES 
 Odontogrames i periodontogrames. 
 Representació anatòmica o esquemàtic...
Odontograma 
Esquemàtic
Pautes de colors en els odontogrames. 
 Vermell: càries (es coloreja la cara afectada, o 
tota la corona, si únicament es...
Càries oclusal 
a la dent 2.4 
Absència de la 
Dent 3.5 
Resta radicular 
de la dent 4.5
Corona o funda 
a la dent 4.5 
Obturació oclusal 
a la dent 2.4 
Pont fix entre 
3.4 i 3.6
PERIODONTOGRAMES 
 Serveix per enregistrar troballes durant 
l’exploració. 
 La representació és només anatòmica. 
 L’e...
Ud 2 na2
Ud 2 na2
Ud 2 na2
Ud 2 na2
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

Ud 2 na2

1.574 visualizaciones

Publicado el

Nomenclatura dentària

Publicado en: Educación
 • Sé el primero en comentar

 • Sé el primero en recomendar esto

Ud 2 na2

 1. 1. UD 2. LES DENTS NA1. LES DENTS. NA2. NOMENCLATURA DENTÀRIA, FÒRMULES I REGISTRES DENTARIS. NA3.PATOLOGIA DENTÀRIA.
 2. 2. NA 2. NOMENCLATURA DENTÀRIA, FÒRMULES I REGISTRES DENTARIS  Identificació de peces dentàries.  L’exploració dentària es necessita una denominació abreviada de les dents.  Arcades dentàries: Superior o maxil.lar. Inferior o mandibular.  Cada arcada es divideix en dos hemiarcades o quadrants (dreta i esquerra).
 3. 3. Sistema crucial o Zsigmondy- Palmer  Dues rectes en forma de creu divideixen la cavitat bucal en 4 zones.  Les dents definitives es senyalen amb números (1-8). En les dents temporals, la nomenclatura és amb lletres (a-e).  Exemple: 3 canina superior dreta
 4. 4. Sistema universal o de Thompson  Aquest mètode d’anotació es l’acceptat per l’American Dental Association (ADA) i es fa servir als EEUU.  En la dentició definitiva es fan servir números de l’1 al 32. En la dentició temporal les peces s’anomenen amb lletres (A-T).  Exemple: 29, segon premolar inferior dreta.
 5. 5. Sistema Haderup  Les dents definitives amb números; + per l’arcada superior i – per la inferior (símbols situats al centre que permeten diferenciar dreta i esquerra).  En la dentició temporal s’afegeix un 0 al davant.  Exemple: 3+ canina superior dreta
 6. 6. Sistema dígit-dos o de la Federació Dental Internacional (FDI)  El més acceptat en el nostre medi.  Les dents s’anomenen amb dos dígits: el primer indica el quadrant de la boca on es troben.  Quatre quadrants (dos superiors i dos inferiors): 1-4: dentició permanent. 5-8: dentició temporal. Superior dret Superior esquerre Inferior dret Inferior esquerre
 7. 7.  El segon dígit indica el tipus de dent: incisiu, molar, etc. 1: Incisiu central 5: Segon premolar 2: Incisiu lateral 6: Primer molar 3: Caní 7: Segon molar 4: Primer premolar 8: Tercer molar  Si es combinen les dues xifres (dígits) es tenen identificades totes les dents. 1.1: incisiu central superior dret. 2.6: Primer molar superior esquerra.
 8. 8. Registres en la consulta dental: ODONTOGRAMES  Odontogrames i periodontogrames.  Representació anatòmica o esquemàtica de les dents.  Organitzada en quadrants.  Es marquen les càries i els tractaments amb els que arriba el pacient. Odontograma Anatòmic
 9. 9. Odontograma Esquemàtic
 10. 10. Pautes de colors en els odontogrames.  Vermell: càries (es coloreja la cara afectada, o tota la corona, si únicament es conserva l’arrel).  Verd: càries que s’han visualitzat únicament en radiografies.  Blau: obturacions (es coloreja la cara tractada); corona o funda (sencera); pont fixe (es colorejen les dents pilars, es tatxen les absents i es connecten les pilars).  Negre: es tatxa amb una X les dents absents.
 11. 11. Càries oclusal a la dent 2.4 Absència de la Dent 3.5 Resta radicular de la dent 4.5
 12. 12. Corona o funda a la dent 4.5 Obturació oclusal a la dent 2.4 Pont fix entre 3.4 i 3.6
 13. 13. PERIODONTOGRAMES  Serveix per enregistrar troballes durant l’exploració.  La representació és només anatòmica.  L’exploració és molt minuciosa i queden reflectits els següents valors: Identificació de les dents. Aspecte gingival. Profunditat del sondatge. Sagnat al sondatge. Exsudats. Marge gingival.  Límit mucogingival.  Nivell d’inserció.  Lesions de furca.  Mobilitat.  Altres troballes.  Placa.  Carrall o càlcul.

×