Se ha denunciado esta presentación.
Se está descargando tu SlideShare. ×

ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEM

Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Cargando en…3
×

Eche un vistazo a continuación

1 de 16 Anuncio

Más Contenido Relacionado

Presentaciones para usted (20)

A los espectadores también les gustó (20)

Anuncio

Similares a ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEM (20)

Anuncio

ELEMENTET KIMIKE NE ORGANIZEM

 1. 1. Republika e Shqiperise Ministria e arsimit dhe sportit Gjimnazi “SKENDERBEU” KRUJE Punuan:Grupi III Pranoi:Ms.Klodiana Nuna
 2. 2. Nje faktor i rendesishem per te pasur shendet te mire eshte te ngrenit ngrenja e ushqimit te duhur ne masen e duhur.Per te sqaruar kete mund ta krahasosh trupin me nje makine qe nuk niset nese nuk i eshte hedhur sasia e duhur e lendes djegese.Lenda djegese per njerezit eshte lenda ushqyese,pra lende nga te cilat ne ushqehemi.Ato mund te jene pjeserisht lende qe i japin trupit energji ose lende qe e ndihmojne trupin qe te funksionoje me mire.Do me thene qe nje njeri duhet te marre lende ushqyese qe te funksionoje rregullisht.Keto ne i marrim nga ushqimi qe hame dhe nje pjese e perberesve ne organizmin tone sintetizohen ne saje te ushqimeve qe ne marrim.Por trupi yne ka nevoje edhe per minerale te ndryshme,qe ndihmojne ne rritjen,zhvillimin dhe mireqenien e organizmit tone.
 3. 3. Oksigjeni Hidrogjeni Karboni Azoti Kalciumi Fosfori Sulfuri Kaliumi Natriumi Klori Magnezi Hekuri Fluori Zinku Baker Jod Selenium Krom Mangan Molibden Kobalt
 4. 4. Oksigjeni Oksigjeni është element shumë i përhapur sa që pa të nuk mund të paramendohet jeta. Kështu dy të tretat (diku reth 65%) e trupit të njeriut përbëhen nga ky element i pazëvendësushëm. Këtë element në trupin e njeriut e gjemë në formë të ujit.Oksigjeni është gaz i cili nuk digjet por e ndihmon djegjen.Oksigjeni së bashku me hidrogjenin formojn ujin i cili është komponimi më i përhapur në natyrë. Oksigjeni gjendet ne dy modifikime alotropike si oksigjen i zakonshem (O2)dhe ozon (O3) kompoimet e oksigjenit jan sidet,uji dhe peroksidi i hidrogjenit. Perdorimi: Oksigjeni eshte perberesi kryesor i ajrit.Bimet e gjelberta e krijojn oksigjenin gjate procesit te fotosintezes,ndersa njerzit dhe shtazet e shfrytezojn ate gjate procesit te frymemarrjes dhe e lirojn dyoksidin e karbonit.Oksigjeni eshte i nevojshem per fymemarrje,per zhytesit,alpinistet,pilotet,perdoret ne mjeksi per ta letesuar frymemarrjen e te te semureve,perdoret si lende per ta ndihmuar djegjen.
 5. 5. Karboni • Karboni (18%) është sinonim me jetën. Roli i saj kryesor është për shkak të faktit se ajo ka katër faqet lidhjes që lejojnë për ndërtimin e gjata, zinxhirët komplekse të molekulave. Për më tepër, lidhjet e karbonit mund të formohet dhe të thyer me një sasi modeste të energjisë, duke e lejuar për kiminë organike dinamike që shkon më në qelizat tona.
 6. 6. Azoti • Azotit është gjetur në shumë molekula organike, duke përfshirë amino acidet që përbëjnë proteinat dhe acidet nukleike që përbëjnë ADN.
 7. 7. Kalciumi • Kalciumi (1.5%) është mineral më e zakonshme në trupin e njeriut - pothuajse të gjithë atë gjetur në eshtra dhe dhëmbë. Ironikisht, roli më i rëndësishëm kalciumi është në funksionet trupore, të tilla si tkurrje të muskujve dhe rregullimin e proteinave. Në fakt, trupi në të vërtetë do të tërheqë kalcium nga kockat (që shkaktojnë probleme si osteoporozën) në qoftë se nuk është e mjaftueshme të elementit në dietën e një personi.
 8. 8. Fosfori • Fosfori është gjetur kryesisht në kockë, por edhe në ATP molekulë, e cila siguron energji në qelize për ngjarje te reaksioneve kimike.
 9. 9. Squfuri • Squfuri është gjetur në dy amino acidet që janë të rëndësishme për dhënien e proteinave formën e tyre.
 10. 10. Kaliumi • Kaliumi (0.25%) është një electrolit i rëndësishem (që do të thotë ajo mbart disa urdhra në zgjidhje). Kjo ndihmon rregullimin e rrahje zemre dhe është me rëndësi jetike për të sinjalizuar elektrike në nerva.
 11. 11. Natriumi • Ekziston nje lidhje e forte ndermjet konsumit te natriumit dhe presionit te gjakut.Vlerat e medha te natriumit ne organizem bejne qe trupi te mbaje sasi te teperta te lengjeve,te cilat veshtiresojne punen e zemres dhe ngushtojne enet e gjakut,duke cuar ne rritjen e presionit te gjakut.Natriumi ul efektivitetin e ilaceve qe perdoren per trajtimin e presionit te larte te gjakut.Ato ofrojne nje mbrojtje kunder presionit te larte te gjakut dhe kundershton efektet e natriumit.
 12. 12. Klori • Klori (0.15%) gjendet zakonisht në trup si një jon negativ, i quajtur klorid. Ky electrolit është i rëndësishëm për mbajtjen e një ekuilibër normal të lëngjeve.
 13. 13. Magnezi • Magnezi (0.05%), luan një rol të rëndësishëm në strukturën e skeletit dhe muskujt. Ajo gjithashtu është e nevojshme në më shumë se 300 reaksione thelbësore metabolike.Në momentet e lindjes, në trupin e njeriut ndodhet 0.5 gr, ndërsa në moshë të rritur në trup ai ka një sasi 21–28 gr, ku 50-60 për qind ndodhet në kocka dhe roli kryesor i tij është në qelizat nervore për të lehtësuar funksionimin e tyre.
 14. 14. Hekuri • Hekuri eshte pergjegjes i transportit te oksigjenit ne inde dhe merr pjese ne punen e shume sistemeve te rendesishme enzimatike.Ne pergjithesi rekomandohet marrja e 12 mg ne dite per femrat nga 11-50 vjec.Ndersa meshkujt nga 11-18 vjec kane nje nevoje ditore reth 12 mg,ndersa nga 19 vjec e siper10mg/dite.Hekuri eshte baze per ndertimin e rruazave te kuqe te gjakut.Si rrjedhim eshte I domosdoshem per qarkullimin e gjakur,sepse rruazat e kuqe ffurnizojne trupin me oksigjen.Hekuri eshte gjithashtu pjese perberese e nje numri enzimash perfshire ketu ato enzima qe bejne te mundshme krijimin e energjise.Mungesa e tij ne gjak sjell crregullime te aftesise se trupit dhe trurit ne pune,ulje te rezistences,crregullime te temperatures,anemi.Ndodhet tek mecia,veshka,peshku,spinaqi,rrushi I thate .Eshte metali me I bollshem I trupit dhe perben 0.004% te peshes trupore
 15. 15. Zinku • Zinku eshte i pranishem pothuajse ne cdo qelize te trupit.Ai ndihmon ne rritjen e shendetshme te trupit,mbrojtejn e sistemit imunitar dhe ruajtjen e nivelit te testosteronit.Niveli ditor i rekomanduar per zinkun eshte 11 mg per meshkujt dhe 8 mg per femrat ne dite.Ky mineral gjendet tek frutat e detit,mishrat e ndryshem,farat e kungullit,kosi,djathi etj.

×