Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.

P.a bab 'f'

 • Inicia sesión para ver los comentarios

 • Sé el primero en recomendar esto

P.a bab 'f'

 1. 1. PERINTAH AM BAB ‘F’ PERUBATAN
 2. 2. Bab F ini terbahagi kepada 5 bahagian:- <ul><li>Rawatan perubatan untuk pegawai-pegawai </li></ul><ul><li>Tanggungjawab Pegawai Perubatan </li></ul><ul><li>Lembaga Perubatan </li></ul><ul><li>Bayaran dan Peraturan Wad </li></ul><ul><li>Pelbagai </li></ul>
 3. 3. I. Rawatan Perubatan Untuk Pegawai-Pegawai <ul><li>F2 - Pegawai dan keluarga mendapat rawatan dan perubatan percuma </li></ul><ul><li>- Ini termasuk alat otopedik </li></ul><ul><li>- Tidak termasuk gigi palsu </li></ul><ul><li>F3 - Rawatan mesti diperolehi dihospital yang berhampiran dengan tempat kerja. </li></ul><ul><li>- Jika disahkan oleh pegawai perubatan ditempatnya itu yang ia memerlukan rawatan dihospital tempat lain maka ia bolehlah membuat tuntutan seperti di Bab ‘B’ seolah-olah menjalankan urusan rasmi. </li></ul><ul><li>- Jika atas kehendak pegawai sendiri, tidak boleh buat tuntutan. </li></ul>
 4. 4. F7 - Pegawai dan keluarga yang disahkan oleh Lembaga Perubatan memerlukan rawatan khas di luar negeri dan diperakukan oleh Ketua Pengarah Kesihatan tidak ada rawatan sedemikian di negeri ini boleh ditimbangkan untuk diberi rawatan diluar negeri atas perbelanjaan Kerajaan. - Hendaklah diluluskan oleh sebuah jemaah pegawai terdiri dari Ketua Setiausaha Negara (Pengerusi) KSU Perbendaharaan Ketua Pengarah JPA Ketua Pengarah Kesihatan - Boleh termasuk seorang lain sebagai pengiring si pesakit … . sambungan
 5. 5. … . sambungan F8 - (a) Persaraan Kerajaan atau keluarga layak mendapat rawatan dan perubatan seperti pegawai Kerajaan lain yang sedang berkhidmat (b) Kelayakan pesara bagi tujuan masuk wad berdasarkan kepada kelayakan yang akhir sebelum bersara. - Pesara yang menerima pencen tidak melebihi RM295.00 sebulan dikecualikan membayar wad.
 6. 6. … . sambungan F22 - (a) Bayaran wad dikira dari jam kemasukan dalam hospital. - Melebihi 12 jam/ sebahagiannya dikira sebagai 1 hari. - Baki hari yang kurang 12 jam tidak akan dikira. (b) Jatuh sakit/kecederaan semasa menjalankan tugas rasmi di luar ibu pejabat, bayaran wad percuma. (c) Kelayakan keluarga pegawai sama seperti kelayakan pegawai.
 7. 7. Bayaran Wad Am dan Bersalin (Pegawai dan Keluarga) RM3.00 Kelas Dua GRED 1 - 20 RM6.00 Kelas 1 bilik bertiga GRED 21 - 30 RM8.00 Kelas 1 bilik berdua GRED 31 - 34 RM10.00 Kelas 1 bilik seorang JUSA DAN GRED 45 - 54 BAYARAN SEHARI KELAS WAD GRED -
 8. 8. … . sambungan F23 - (a) Pegawai perubatan atas permintaan pegawai atau keluarga boleh memasukkan ke wad yang lebih tinggi daripada kelayakannya. - Dikenakan bayaran seperti orang ramai - Boleh diarah membayar cengkeram - Rawatan dan perubatan masih percuma (b) Pegawai/keluarga yang diletakkan di wad lebih rendah akan dikenakan membayar maksima kelas wad tersebut.
 9. 9. … . sambungan F24 - (a) Anak pegawai dimasukkan ke dalam hospital sebagai murid adalah percuma (Kelas II). - Surat pengenalan dari Guru Besar. (b) Rawatan pergigian juga sama seperti (a). (c) Takrif murid di sini tidak lebih dari tingkatan lima.
 10. 10. II. Lembaga Perubatan F18 - Lembaga perubatan akan hanya ditubuhkan semasa diperlukan atas permintaan Ketua Jabatan atau Kuasa tertentu. - Ahli tidak kurang daripada 2 orang pegawai perubatan dan salah seorang mesti pakar dalam penyakit atau cedera yang dihadapi oleh pegawai berkenaan. - Doktor prebet boleh menjadi ahli Lembaga jika dipersetujui oleh Ketua Jabatan atau Kuasa Tertentu. - Yang melantik ahli Lembaga ialah Ketua Jabatan Perubatan Negeri atau Ketua Yayasan Perubatan Persekutuan.
 11. 11. … . sambungan F19 - Lembaga Perubatan boleh dipanggil apabila:- i. Pegawai masih tidak sihat setelah menghabiskan semua cuti-cuti sakit. ii. Pegawai perubatan mengesahkan tidak ada harapan seseorang pegawai menjadi sembuh. iii. Apabila pada tiap-tiap tahun telah mengambil cuti sakit selama 45 hari dalam tempoh 45 hari dalam tempoh 3 tahun berturut-turut. iv. Kesiuman otak atau kesihatan badan pegawai diragukan. v. Tercedera semasa bertugas vi. Pegawai atau keluarga yang memerlukan rawatan di luar negeri kerana rawatan sedemikian tidak diperolehi di negeri ini.
 12. 12. SEKIAN, TERIMA KASIH.

×