Se ha denunciado esta presentación.
Se está descargando tu SlideShare. ×

задбалкански котловини,витоша и средна гора

Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio

Eche un vistazo a continuación

1 de 23 Anuncio

задбалкански котловини,витоша и средна гора

Descargar para leer sin conexión

презентация на урок ІVклас

презентация на урок ІVклас

Anuncio
Anuncio

Más Contenido Relacionado

Presentaciones para usted (20)

Similares a задбалкански котловини,витоша и средна гора (19)

Anuncio

Más de Aneliya Shopova (20)

задбалкански котловини,витоша и средна гора

 1. 1. Презентация
 2. 2. Задбалкански котловини,Витоша и Средна гора Географско положение Между Стара планина на север и Средна гора и Витоша на юг се разполага”огърлицата” на Задбалканските котловини.Техните най-ниски части са заети от плодородни полета:Софийско,Карловско,Казанлъшко,Сливен- ско и др.Балканът ги закриля от студените северни ветрове,затова и те са по-топли.
 3. 3. Природа Най-голяма е Софийската котловина.През нея от юг на север протича река Искър.На юг тя е оградена от високата планина Витоша,която е привлекателна за туристите през всички сезони на годината.Горите и са прохладни през лятото,а потоците –студени,бистри и скокливи.Нейният най-висок връх е Черни връх/2290м/.От Витоша извира река Струма.В планината се срещат много редки растения и затова е обявена за природен парк.
 4. 4. Витоша
 5. 5. Средна гора На изток от Витоша и на юг от Задбалканските котловини се разполага планината Средна гора.Тя не е висока,а полегатите и склонове са заети от стари букови и дъбови гори,сред които бродят елени и сърни.Богата е на медни руди.Планината е свързана с нашата история.В месността Оборище се взема решение за избухване на Априлското въстание.Най-високият и връх е връх Богдан.
 6. 6. Средна гора
 7. 7. Трудова дейност В селищата от котловините е развита промишлената дейност.Тук се намират предприятия за получаване на метали,за изработване на машини,платове,кожени изделия,козметика,консерви и др.От горите се добива дървесина,от която се изработват мебели. През котловините преминава важен шосеен и железопътен път,свързващ София с Бургас.
 8. 8. Трудова дейност на хората Почвите в Задбалканските полета са плодородни.Там най-добре виреят маслодайни култури.Карловското и Казанлъшкото поле се наричат още”Долината на розите”.Розовото масло се продава скъпо на международните пазари и е основен поминък на хората от този край.От него се произвеждат най-хубавите парфюми.От лавандулата и ментата се произвеждат ценни растителни масла.
 9. 9. Розовата долина
 10. 10. Сливенско поле В Сливенското поле богата реколта дават прасковите.
 11. 11. Туризъм В този край на България се развива и туризма.За това благоприятстват многобройните минерални извори,красивата природа на Витоша и Средна гора.Добре развит е зимният туризъм.Витоша предлага чудесни условия за развитие на зимните спортове.Изградени са много ски писти и влекове.
 12. 12. Селища  Възрожденски градове  Курортни центрове Копривщица,Пана- Хисаря,Павел гюрище,Карлово,Ка- баня,Стрелча и др. лофер,Клисура
 13. 13. Карлово,Панагюрище,Сопот
 14. 14. Копривщица
 15. 15. Хисаря
 16. 16. По-големи градове  Казанлък е стар град със  Сливен е стар занаятчийски занаятчийски и културни град.Тук е открита първата традиции.Наричат го фабрика за производство “градът на розите”.Тук се на платове още намира Институтът на през1834г.Той е важен розата.Край Казанлък е индустриален център.Над известната тракийска града в Стара планина е гробница. красивият природен парк”Сините камъни”.
 17. 17. Казанлък
 18. 18. Казанлъшка гробница
 19. 19. Сливен
 20. 20. София  Софииското поле е най-гъсто населената част на България.Тук се намира столицата София.Тя има дълга и интересна история.Девизът на София,изписан върху герба и ,е “Расте,но не старее”.Населението на столицата е повече от 1 милион жители и продължава да расте.Най-често гражданите на София почиват в природния парк Витоша. .
 21. 21. София
 22. 22. София
 23. 23. Изготвил презентацията:  Анелия Ст. Шопова- начален учител в ОУ”Проф.Димитър Димов” гр.Ловеч

×