Se ha denunciado esta presentación.
Se está descargando tu SlideShare. ×

Els microrelats222

Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Próximo SlideShare
Microrelats
Microrelats
Cargando en…3
×

Eche un vistazo a continuación

1 de 15 Anuncio

Más Contenido Relacionado

Presentaciones para usted (20)

A los espectadores también les gustó (20)

Anuncio

Más reciente (20)

Anuncio

Els microrelats222

 1. 1. Els Microrelats
 2. 2. Microrelat • El microrelat és una construcció literària narrativa diferent de la novel·la o el conte. És la denominació més usada per a un conjunt d'obres diverses la principal característica és la brevetat del seu contingut. El microrelat també és anomenat microconte, minificció, microficció, conte brevíssim, miniconte.
 3. 3. Història del gènere • El microrelat no és un fenomen nou. Ja es trobaren en l'Edat Mitja en els anomenats bestiaris, i més endavant és possible trobar-lo a les sentències del Comte Lucanor, però encara més enrere hi ha antecedents en les paràboles de Jesús, vistes de manera individual, separada del text, com estructures narratives completes i breus, exigència d'un microconte.
 4. 4. El Microrelat al món i autors importants de cadascun d’ells
 5. 5. Argentina • En Argentina, el 1955 Jorge Luis Borges juntament amb Adolfo Bioy Casares publicaren Cuentos breves i extraordinarios, que conté relats d'entre dues pàgines i dues línies. Bioy Casares publicà Guirlanda con amores el 1959; ja l'any següent Borges va publicar El Hacedor, que inclou diversos microrelats. Julio Cortázar massificar el gènere amb Històries con Cronopis i de Famas fent-lo famós a Europa.
 6. 6. Exemple Argentí • Historia -de un cronopio Un cronopio pequeñito buscaba la llave de la puerta de calle en la mesa de luz, la mesa de luz en el dormitorio, el dormitorio en la casa, la casa en la calle. Aquí se detenía el cronopio, pues para salir a la calle precisaba la llave de la puerta. • Julio Cortázar, de Historias de cronopios y de famas
 7. 7. Espanya • A Espanya hi ha referents clàssics en aquest gènere, des de Ramon Gómez de la Serna, Juan Ramón Jiménez i Max Aub, fins Albert Tugues i altres tants que en l'actualitat conreen el microconte amb gran prolixitat.
 8. 8. Exemple Espanyol • DIEZ MILLONES DE AUTOMÓVILES El orgullo de la gran ciudad se había cumplido por fin. Ya tenía diez millones de automóviles. Casi nadie pasaba por las calles y las aceras se habían suprimido. A lo más en algunas vías de la ciudad habían dejado una especie de alero para peatones desgraciados. Pero aquella tarde de un domingo estival, caracterizado por una atmósfera pesada, los gases de los diez millones de automóviles intoxicaron toda la ciudad y los turistas que llegaron en la madrugada se encontraron con el triste espectáculo de todos los habitantes raseros de las calzadas, caídos en los sofás de sus coches, catalepsiados para siempre por la asfixia • Ramón Gómez de la Serna
 9. 9. La Brevetat Recurs Imprescindible
 10. 10. La Brevetat • És una característica bastant subjectiva, ja que hi ha microrelats de més d'una pàgina. Comptar el nombre de paraules és només una forma d'il·lustrar el concepte de brevetat. Els títols solen ser pertinents, perquè poden ajudar a la focalització o a completar allò que, per la brevetat, no es diu. En alguns casos són imprescindibles per completar el sentit.
 11. 11. La Brevetat segons David Lagmanovich • “La noció de brevetat ronda sempre les consideracions sobre la minificció. Encara que la brevetat no sigui, ni de bon tros, l'únic tret que cal observar en aquestes brillants construccions verbals, resulta lògic que per al lector comú, i fins i tot en certa mesura per a l'escriptor, ressalt de manera especial. Va ser, en efecte, la primera característica que va cridar l'atenció de lectors i crítics d'aquesta forma literària: la que primer va produir desconcert i, a partir d'allí, admiració.” • -Són paraules del famós escriptor argentí de microrelats.
 12. 12. Exemples de la brevetat en el micorelat “Ardiente” (35 palabras) ¿Quieres soplarme en este ojo? -me dijo ella-. Algo se me metió en él que me molesta. Le soplé en el ojo y vi su pupila encenderse como una brasa que acechara entre cenizas JOSÉ DE LA COLINA “El Rayo que cayó dos veces en el mismo sitio” (42 palabras) Hubo una vez un Rayo que cayó dos veces en el mismo sitio; pero encontró que ya la primera había hecho suficiente daño, que ya no era necesario, y se deprimió mucho. AUGUSTO MONTERROSO “69” (30 palabras) Despiértese, que es tarde, me grita desde la puerta un hombre extraño. Despiértese usted, que buena falta le hace, le contesto yo. Pero el muy obstinado me sigue soñando ANA MARÍA SHUA “Obsesiones” (20 palabras) Soñé que me besaban: era sólo el latido de tu nombre que esa noche se durmió entre mis labios. ALBA OMIL “Toque de queda” (9 palabras) —Quédate, le dije. Y la toqué. MAR LARA “¡Sorpresa!” (8 palabras) La primera mañana después de mi muerte. JOSÉ COSTA SANTIAGO
 13. 13. Grans autors de els Microrelats Jorge Luis Borges Adolfo Bioy Casares
 14. 14. Grans autors de els Microrelats Ramon Gómez de la Serna Juan Ramón Jiménez
 15. 15. Grans autors de els Microrelats Max Aub Albert Tugues

×