Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.

An An
TE USHQYERIT E SHENDETSHEM DHE
NDIKIMI NE SJELLJET TONA.
Anisa Ramadani & Orjel Kika
11-2
LISTA E KONCEPTEVE KRYESORE :
 -Te ushqyerit
 -Elementet esenciale te ushqyerit

 -Diete e shendetshme

 -Perberes natyror

 -Obezitet,Bulimi,Anoreksi,Struma endemike

 -Ushqimi BIO dhe OMGJ

 -Siguri ushqimore
OBJEKTIVAT


 1.Te shpjegoje konceptet kryesore persa i
 perket kesaj teme projekti
 2.Te pershkruaje format kryesore te
 crregullimit te te ngrenit dhe ndikimit ne
 veprimet sociale
 3.Te argumentoje menyrat e ushqimit qe
 permirsojne sjelljen dhe mendimin e te rinjve
 ndaj ushqyerjes
1) TE USHQYERIT
  Ushqyerja eshte nje proces nepermjet te cilit
  merren dhe perdoren nga organizmi elementet
  kryesore te ushqimit.Ushqimi eshte nje nevoje
  baze fiziologjike dhe nje kusht i domosdoshem
  per nje shendet te mire.Trupi I njeriut ka nevoje
  per elementet kryesore ushqimore , te cilat
  ngahen ne shtate klasa :
  karbohidrate,proteina,yndyrna,vitamina ,
  minerale,uje dhe fibra.
SI TI SIGUROJME ELEMENTET KRYESORE TE
USHQIMIT ?
Lendet ushqyese   Burimet

Karbohidratet    embelsirat,dritherat,patatet

Yndyrnat       vaji i ullirit,djathi I
           skremuar,gjalpi,lajthia,arra
Proteinat      mishi,peshku,vezet,arrat,qumeshti,
           bajamet,bishtajat
Vitaminat      perimet,frutat,dritherat,qumeshti

Mineralet      perimet,frutat,mishi,qumeshti

Uji         lengjet,frutat,perimet,shumica e
           ushqimeve
Fibrat        frutat,perimet,dritherat
2) ELEMENTET ESENCIALE TE USHQYERIT.
ËMBËLSIRAT DHE KRIPERAT
  Konsumimi i shpeshtë i sheqerit I dëmton dhëmbët dhe con
  në shtimin e peshës. Për këtë arsye ëmbëlsirat, pijet me
  sheqer dhe pijet alkoolike duhet të shijohen me masë.
  Kripa e kuzhinës, te disa njerëz të caktuar ndikon në rritjen
  e shtypjes së gjakut. Megjithatë kripa është e rëndësishme,
  jo vetëm për shkak të përmbajtjes së Jodit dhe Fluorit. Jodi
  pengon lindjen e gushës dhe Fluori rrit qëndrueshmërinë e
  dhëmbëve kundër kariesit.Por gjate konsumit te kripes duhet
  te kujtojme shprehjen e famshme popullore „‟Gjella me kripe
  e kripa me karar‟‟ dhe tashme eshte rradha per ta perdorur
  ne kuptimin e pare te saj.
YNDYRNAT
 Yndyrat/vajrat janëmaterie ushqyese të
 pasura me energji. Përdorimi i yndyrës me
 sasi të tepruar favorizon jo vetëm
 mbipeshën por edhe shfaqjen e
 sëmundjeve të ndryshme e posaçërisht.
 Për këtë arsye duhet të kemi kujdes nga
 yndyrat e fshehta, gjatë përdorimit të:
 prodhimeve të suxhukut, llojeve të
 djathërave të pasura me yndyrë,
 fritimit,etj.
 Këshillë:

Perdorimime i yndyrnave deri ne 10-15 gr i
 yndyrnave bimore(per cdo lloj perdorimi)
 duke mos e tejkaluar masen e lejuar.
QUMËSHTI, PRODHIMET EQUMËSHTIT, MISHI, PESHKU
DHE VEZËT.

           Për çdo ditë, me një ndryshim të
           koordinuar, duhet të hahet: mishi,
           peshku, vezët, djathi ose të tjera
           prodhime që përmbajnë hekur . Peshku
           fale vlerës së lartë të yndyrave zë një
           vend të veçantë në të ushqyerit e
           shëndetshëm. Për këtë shkak është i
           arsyeshëm përdorimi i 1-2 racioneve me
           mish peshku në javë. Qumështi, kosi,
           djathi dhe gjiza janë artikuj ushqimorë
           me një kualitet të lartë. Qumështi dhe
           produktet e qumështit do të duhej që të
           konsumoheshin disa herë në ditë. Ato
           përmbajnë shumë materie të vlefshme
           ushqyese, posaçërisht kalciumi është
           shumë i rëndësishëm për ndërtimin e
           eshtrave. Furnizimin me Kalcium mund ta
           bëjnë edhe ujërat minerale të pasura me
           kalcium.
PRODHIMET E GRURIT DHE PEMËT BISHTAJORE, PRODHIMET
E TJERA TË DRITHËRAVE DHE PATATET

  Artikujt ushqimorë përbëjnë pjesën kryesore te
  një ushqimi të shëndoshë. Prandaj buka,
  prodhimet e brumërave, orizi, misri, patatet, ose
  pemët bishtajore duhet të konsumohen shumë
  here në ditë.
PERIME DHE PEMË– 5 NË DITË ME
NGJYRA TË NDRYSHME

  Për të siguruar marrjen e
  vitaminave,materieve minerale
  dhe substancave sekondare të
  bimëve janë posaçërisht të
  rëndësishme perimet, pemët dhe
  sallatat e freskëta. Në ditë
  duhet qëtë konsumohen, duke u
  dhënë përparësi: tri herë
  perimeve dhe dy herë pemëve.
  Me përzgjedhjen e perimeve të
  larmishme do të merren
  materiet sekondare bimore.
PIJET

  Uji dhe lëngjet (pijet) pa sheqer
  e shuajnë etjen më së miri. Pijet
  me përmbajtje të kafeinës duhet
  të përdoren vetëm në sasi të
  zvogëluar. Në ditë të pihen 1–2 l
  litër lëngje, posaçërisht në
  formë të pa sheqerosura, p.sh.
  Uji mineral ose pemëve/çaj i zi.
  Pijet me përmbajtje të kafeinës
  (kafja, çaj i zi apo i gjelbër) të
  shijohen me masë.
4) DIETE E SHENDETSHME
  Disa keshilla se si ti zgjedhni ushqimet qe
  permiresojne shendetin tuaj dhe ti shmangni ato te
  cilat rrisin rrezikun per ndonje semundje dhe ne te
  njejten kohe te krijoni nje plan per nje diete qe
  funksionon per ju.
o  Konsumo Mjaft Kalori por Jo Teper
Mbaj nje balance mes te kalorive qe merr dhe ato qe harxhon – me fjale te tjera mos ha me shume
 ushqim se sa i duhet dhe perdor trupi jua. Sasia mesatare e rekomanduar qe lejohoet eshte 2000
 kalori por kjo varet nga mosha juaj, gjinia, gjatesia, pesha dhe aktiviteti fizik i juaj.


o  Ha Nje Mori Te Gjere Ushqimesh.
Te hash shendetshem eshte nje rast per ju qe te zgjeroni morine e zgjedhjeve – duke provuar
  ushqime te ndryshme e vecanarisht perime, frutat dhe produktet e drithrave te plota – ushqime
  qe zakonisht nuk i keni ngrene me pare.


o  Mbaj Porcionet Mesatare.
Vecanarisht tek ushqimet me shume kalori. Ne vitet e fundit madhesia e servimit me ushqim eshte
  rritur shume e vecanarisht ne restorane. Nese ju servohet nje pjate e madhe me ushqim ne
  ndonje restorant ateher ndaje ate me dike qe ke afer apo – edhe me mire – porosit pjat mesatare
  ose te vogel.o  Ha Shume Fruta, Perime, Drithera dhe Bime Bishtajore
Ushqime te larta me karbohidrate komplekse, fiber, vitamina dhe minerale, me pak yndyr dhe pa
  kolesterol. Mundohu te gjesh prodhime sa me te freskta.
  Pi Me Shume Uje
Trupi jone eshte 75% uje. Dhe uji eshte nje pjes e vitale e dietes se shendetshme. Uji
  ndihmon te pastrojme sistemin tone, vecanarisht veshket dhe fshikezen urinare ,
  nga toksinat dhe mbeturinat. Shumica e njerezve e kalojne jeten e tyre te
  dehidruar.


  Kufizo Ushqimet Me Sheqer, Kripe Dhe Produktet E
  Drithrave Te Rafinuara
Sheqeri i shtohet nje sasie te madhe ushqimeve qe prodhohen. Gjate nje viti vetem nje
 kanace me soda (coca cola) qe ka 160 kalori, mund te shtoj peshen tuaj per 7
 kilograme!


  Mos U Be Polic i Ushqimeve
Ju mund te knaqeni me embelsirat qe pelqeni dhe ushqimet e skuqura ne nje mase
  perderisa ato jane pjese e rastesishme (here pas here) e dietes tuaj te
  shendetshme. Ushqimi eshte burim i mire i knaqesise dhe knaqesia eshte e mire per
  zemren tuaj!


  Leviz
Nje diet e shendetshme permireson energjine dhe ndjenjen e mireqenies tuaj gjersa
  zvoglon rrezikun tuaj ndaj shume semundjeve. Nese shtoni aktivitetin fizik dhe
  ushtrimet do te bej qe plani i te ushqyerit te shendetshem te funksionoj edhe me
  mire.
5)PERBERES NATYRORE
  Perberesit natyrore te cilet nuk duhet te mungojne
  kurrsesi ne dieten tone ushqimore jane:

 Hidratet e karbonit: që përmbajnë: sheqer, amidon, fije
 dijetare, janë burimi kryesor i energjisë.
 Fijet dietale: të cilat në rastet më të shpeshta janë të
 patretshme, lehtësojnë elasticitetin e zorrëve, dhe
 kësisoj ndihmojnë tretjen.
 Proteinat luajnë rol të rëndësishëm në ndërtimin e
 qelizave dhe të indeve të organeve, dhe në ruajtjen e
 muskujve.
 Yndyrërat (lipidet) paraqesin një nga përbërësit
 themelore për të ushqyerit e baraspeshuar, dhe marrin
 pjenë në ndërtimin e membranes qelizore.
PERBERES NATYRORE
  Vitaminat gjithashtu janë bazë për të ushqyerit e
  baraspeshuar, dhe pa to energjia e përfituar nga hidratet e
  karbonit, proteinave dhe yndyrërat nuk mund të përdoret.
  Mineralet gjithashtu janë të rëndësishme në të ushqyerit e
  baraspeshuar, i ndihmojnë organizmit që në mënyrë aktive t`i
  kryej funksionet e veta.
  Hekuri është përbërës i rëndësishëm i eritrociteve, të cilat
  janë të domosdoshme për ruajtjen e të gjitha qelizave në
  organizëm që në mënyrë të drejtë të kryejnë funksionet e
  veta.
  Kalciumi dhe fosfori janë të domosdoshëm për ndërtimin e
  eshtrave dhe dhëmbëve, kalciumi gjithashtu luan rol të
  rëndësishëm në ngjizjen e gjakut dhe ndalimin e gjakderdhjes
  pas lëndimeve, dhe varësisht nga sasia e kalciumit, koha e
  koagulimit shkurtohet apo zgjatet.
  Jodi luan rol të madh në balancimin e hormoneve të cilat i
  tajon gjëndra mbrojtëse, dhe mungesa e tij mund të shkaktoj
  hipertireozën bile edhe ngecjen mentale.
6)SEMUNDJET E SHKAKTUARA NGA
KEQUSHQYERJA.
  1. Obeziteti           9. Kanceri i qafës së mitrës

  2. Sëmundjet e veshkave      10. Kanceri i ovareve

  3. Sëmundjet e tëmthit      11. Kanceri i gjirit

  4. Sëmundjet e zemrës       12. Kanceri i zorrës

  5. Sëmundjet e gjakut       13. Kanceri i tëmthit

  6. Diabeti            14. Kanceri i mëlçisë

  7. Hipertensioni         15. Kancerii prostatës

  8. Sëmundjet e arterieve të
  trurit
OBEZITETI
 Cfare eshte ?
Obeziteti konsiderohet një situate jonormale, ku ka
  depozitim te tepërt te yndyrës ne trup. Kjo ndodhe
  nga marrja e tepert te e ushqimit, dmth te energjisë
  te tepërt.
 Faktore qe lidhen me obezitetin :

Stresi, lodhja, trishtimi,Mosha,Disa ilace,Çrregullime
  hormonal,eNderprerja e pirjes se duhanit ,Mbajta e
  kileve te teperta te shtatzanise,Trashëgimia.
o Si mundet njerezit obezit te humbasin kilet e
  teperta ?
E para duhet te vendosin me siguri qe duan te humbasi
  kilet, ti nenshrohet nje seri analizave laboratike te
  gjakut ( p.sh kolisterol, hormonale etj ) per te
  indetifikuar shkakun e obezites dhe pastaj ti
  drejtohet nje dietologu i cili do pergatisi nje diete
  ne nevojat dhe zakonet e pacientit,perdorim I
  produkteve me pak sheqer dhe yndyrna, te beni
  stervitje cdo dite. 20- 30 min ecje ju ndihmon te
  keni nje peshe ideale
ANOREKSIA
    Anoreksia - nenkupton nje deshire
    te egzagjeruar per te qen i dobet,
    duka pasur tendencen te ruash te
    njeten peshe trupore perkohesisht.
    Personat te cilat kane anorexi
    prezentojne nje imazh te
    deformuar mbi trupin e tyre duke e
    konsideruar veten shume me te
    trashe se sa jan ne realitet dhe ne
    periudhat kur jan shume nen
    peshten normale. Kto persona hane
    shume pak, preferojne frutat dhe
    perimet, evitojne sa me shume
    sheqernat dhe pastat, mishin dhe
    djathrat sic dhe gjellen e gatuar.
BULIMIA
  Bulimia eshte e ngjashme me
  anoreksine,por ka disa
  ndryshime.Bulimiket nuk
  humbasin shume ne peshe
  dhe ne te vertete ata jane
  pak mbipeshe.Gjithashtua
  ata jane te shqetesuar per
  masen e tyre trupore dhe
  duan te dobesohen.Ata kane
  shpesh nje babezi per te
  ngrene,konsumojne sasi te
  madhe karbohidratesh ne nje
  periudhe te shkurter kohe
  dhe perdorin laksative qe
  shtojne jashteqitjen per te
  eliminuar ushqimin qe kane
  ose provokojne te
  vjella.Bulimia nervore prek
  me shume adoleshentet.
STRUMA ENDEMIKE
     Struma eshte nje zmadhim jonormal i
     gjendres tiroide,(Glandula thyroidea) e
     cila ndodhet ne regjionin e gushes
     populli e quan “gusha”.

     Struma eshte vetem nje shprehje, nje
     term qe tregon rritjen e abnormale te
     gjendres, por nuk shpjegon me teper
     Mjekesia njeh tri lloje Strumash:

     1) Struma Hyperthyrote e cila ka te
     beje me nje hyper-funksion te gjendres
     2) Struma Hypothyrote e cila ka te beje
     me nje ulje te funksionit te gjendres
     3) Eurhyreote Struma e cila eshte ne
     funksionimi normal
7) USHQIMI BIO DHE OMGJ
BIO
  Të gjithë e kanë kuptuar se ushqimet biologjike,
  ato të vërteta, të rritura pa pesticide apo
  produkte të tjera kimike, janë shumë të
  shëndetshme për shëndetin tonë. Por tregu e ka
  të pamundur të plotësojë kërkesat e
  konsumatorëve për këto lloje ushqimesh. Kërkime
  të shumta kanë treguar se këto lloj produktesh
  janë më të pasura me substanca, që na ndihmojnë
  të ndihemi më mirë, si vitamina C dhe oksidues të
  tjerë. Kush i provon për herë të parë mbetet i
  shtangur nga shija dhe aroma e mrekullueshme.
  Një studim amerikan i departamentit të
  agrikulturës ka treguar se në 50 vitet e fundit
  përmbajtja e minerale dhe vitaminave në shumë
  produkte është ulur në mënyrë domethënëse, kjo
  për shkak edhe të produkteve kimike që
  përdoren. Sot të gjithë jemi të ekspozuar ndaj
  produkteve ushqimore të modifikuara, për
  prodhimin e të cilave përdoren hormone, pesticide
  apo kimikate të ndryshme të pakontrolluara, të
  cilat sjellin pasoja në organizmin e njeriut.
DISA USHQIME BIO
             Qumështi

  Ky produkt biologjik, i marrë nga lopët e ushqyera në
  mënyrë korrekte, përmban Omega 3 shumë herë më shumë
  se sa ata që shiten në supermarket. Ky lloj qumështi është
  i shtuar artificialisht me Omega 3 të marra nga peshqit.
  Për më tepër këto të fundit janë të domosdoshme për
  sëmundjet degjenerative dhe kardiovaskulare.


                Mishi
  Përtej shijes, mishi ka një përmbajtje më të vogël
  yndyrash të ngopura dhe një përqendrimi të lartë të
  acideve yndyrore të pangopura që i bëjnë mirë zemrës. Kjo,
  sepse nga kafshët që ushqehen sipas kërkesave të tyre, me
  bar dhe jo koncentrat.
OMGJ
  Me OMGJ (Organizëm i      Dëmet e ushqimeve te
  Modifikuar Gjenetikisht)    modifikuara
  nënkuptohet një        Përdorimi i organizmave
  organizëm gjallor, pasuria   të modifikuara dëmton:
  gjenetike e të cilit është   Aparatin tretës
  modifikuar nga njeriu
                  Krijon alergji
  nëpërmjet teknikave të
  inxhinierisë gjenetike.    Dëmton biodiversitetin

  Sot, inxhenieria gjenetike   Shkakton dëm ekonomik
  është mjaft e zhvilluar    te fermerët
  dhe ka gjetur aplikime në   Dëmton marrëveshjet e
  shumë fusha, nga        Tregtisë së Lirë me
  agrokultura tek mjekësia,   vendet e Bashkimit
  deri tek ushqimet.       Evropian.
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.
8) SIGURIA USHQIMORE
  Siguria ushqimore i referohet    Faktorët të cilët mund të
  të gjitha atyre rreziqeve të    kontribuojnë drejt rreziqeve
  cilat mund ti shkaktojnë dëme    në ushqim, përfshijnë:
  ushqimit dhe kështu shëndetit
  të konsumatorit. Ato mund të
  përfshijnë:              Praktikat e gabuara
                    bujqësore
                     Higjiena e dobët në njërën
  Rreziqet mikro-biologjike     prej fazave të rrjetit ushqimor
                     Mungesa e kontrollave
  Teprica të pesticideve       preventive
                      Në përpunim ushqimor dhe
   Keqpërdorimi i shtesave      funksione përgatitëse
  ushqimore
                     Keq-përdorimi i kemikaleve
  Ndotës kimik             Kontaminimi i lëndës së parë,
                      Përbërësve ushqimor dhe
  Shtesa të pavlefshme        ujit
                     Deponim jo-adekuat apo jo i
   Teprica të barërave        duhur
  veterinare dhe hormone për
  nxitje të rritjes/zhvillimit.
Safe Food
 Konsumatorët presin mbrojtje nga rreziqet
 që mund të paraqiten gjatë tërë rrjetit
 ushqimor, duke filluar prej prodhuesit
 primar e deri te konsumatori, që
 përshkruhet shpesh me termin „prej fermës
 në tryezë‟. Mbrojtja do të bëhet vetëm
 atëherë kur të gjithë sektorët e rrjetit
 furnizues të funksionojnë në mënyrë të
 integruar, dhe sistemet kontrolluese të
 ushqimit të adresojnë të gjitha fazat në
 rrjetin ushqimor.
KONKLUZIONI
  Keshilla qe ndihmojne ne nje shendet sa me te mire
  :
1. Mbani një ditar ushqimi.
 Të paktën 5 ditë, deri një javë, mbani një laps dhe një letër në dorë
 dhe shkruani cdo gjë që hani, sa hani, kur dhe ku duhet t‟a hani, dhe
 më kë ishit kur e hëngrët. Mundohuni ti shkruani këto gjatë kohës që
 hani/ shumë njerëz mendojnë se kur mundohen të kujtojnë dicka që
 hengrën që ta shënojnë në fund të ditës, ato e harrojnë ato. Ka pasur
 dhe nga ato njerëz që kanë thënë që nuk kanë ngrënë vetëm sepse
 nuk dëshironin ta shënonin në letër. Jini tërësisht e ndershme me
 veten tuaj. Nuk keni pse t‟ja tregoni ndokujt rezultatet
2. Mos hani shumë pak
 Dietat me shumë pak kalori,mund t‟ju ndihmojnë të humbni peshë, por
 janë shumë të vështira për t‟u mbajtur. Gradualisht do të lodheni dhe
 do të irritoheni,do të humbni energjinë për ushtrime, dhe njerëzit
 nuk do të donin të hanin me ju përshkak të listës së gjatë të
 ushqimeve që nuk mund të hani në një drekë në restorant, apo dhe në
 shtëpi.

3.  As mos rrini pa ngrënë e as mos hani shumë
  Nuk ishtë shaka kur thanë që ” mëngjesi është vakti më I
   rëndësishëm I ditës”. Studimet tregojnë se kush e lë vaktin e parë,
   përfundojnë duke ngrënë më shumë kalori gjatë ditës dhe bëjnë
   zgjedhje më pak të shëndetshme. Mundohuni të hani të paktën 3
   vakte në ditë. Do të ishte mirë që ti ndanit vaktet në 6 vakte të vogla
   në ditë, kjo e mban metabolizmin dhe nivelin tuaj të sheqerit të
   rregullt.
4. Të freskët gjatë ditës
 Ushqimet e paketuara zakonisht ulin vlerat ushqyese të
 ushqimeve dhe rrjedhimisht rrisin kaloritë. Shoqata dietike
 amerikane rekomandon 3-5 shërbime nga frutat dhe perimet në
 ditë. Nuk keni kohë për ushqime “shtëpie”? Përgatitini në fund
 të javës, që gjatë javës thjesht t‟ju duhet ti ngrohni.
5. Hidratohuni që të humbni peshë më shpejt
 Pini uje, kafe, caj ose lengje frutash. Duke përfshirë ujin e
 “fshehur” që ndodhet në ushqime, 1.5l në ditë. Sa ujë duhet të
 pijmë? Në përgjithësi duhet të pini aq ujë në ditë sa urina juaj
 të jetë gati e qartë.
6. Hani më pak, ushtrohuni më shumë
 Gjëja e mirë e dietave është se ju tregojnë ku duhet të ndaloni
 së marruri numrin ekstra të kalorive. Shumë njerëz, hanë
 thjesht për zakon edhe nëse nuk janë të uritur. Në këtë
 mënyrë ju duhët të filloni dhe një program fitnesi. E di që mund
 të thoni” nuk kam kohë sepse…..( vendosni këtu justifikimin
 tuaj). Pyeteni veten..” Sa energji më tepër do të kisha nëse nuk
 do të kisha këto ekstra kilogram? Sa gjëra do të shijoja dhe do
 të ndjehesha mirë nëse do kisha një trup të shëndetshëm. A ja
 vlen disa minuta në ditë të inkorporoni këto sjellje të thjeshta
 gjatë ditës tuaj?
Ha mire…
      Jeto mire!
1 de 33

Recomendados

Te ushqyerit shendetshem por
Te ushqyerit shendetshemTe ushqyerit shendetshem
Te ushqyerit shendetshemDarla Evangjeli
55.7K vistas11 diapositivas
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti. por
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.
Projekt biologjie:Ushqimi dhe shendeti.enerisaloti
59K vistas29 diapositivas
Ushqyerja e shendetshme por
Ushqyerja e shendetshmeUshqyerja e shendetshme
Ushqyerja e shendetshmeErvis Duti
7.1K vistas29 diapositivas
NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE por
NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE
NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE Universiteti Politeknik Tirane
18.8K vistas42 diapositivas
Ushqyerja e shëndetshme por
Ushqyerja e shëndetshmeUshqyerja e shëndetshme
Ushqyerja e shëndetshmeExhitah Vasija
51.1K vistas10 diapositivas
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem por
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemDieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I Shendetshem
Dieta E Balancuar Dhe Energjia E Nevojshme-Organizem I ShendetshemArenoardReno
7.1K vistas9 diapositivas

Más contenido relacionado

La actualidad más candente

Një jetë e shëndetshme por
Një jetë e shëndetshmeNjë jetë e shëndetshme
Një jetë e shëndetshmeMario Peleshka
2.7K vistas12 diapositivas
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendoshe por
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendosheNje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendoshe
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendosheKlarisa Klara
5.5K vistas16 diapositivas
Problemet e adoleshenteve por
Problemet e adoleshenteveProblemet e adoleshenteve
Problemet e adoleshenteveshkolla-arianiti
40.5K vistas13 diapositivas
Kequshqyerja dhe semundjet por
Kequshqyerja dhe semundjetKequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjetSindi_haka
55.2K vistas50 diapositivas
Projekt edukimi fizik por
Projekt edukimi fizikProjekt edukimi fizik
Projekt edukimi fizikAnesti çobani
42.1K vistas24 diapositivas
Ngrohja globale por
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globaleKristjana Llolli
51.3K vistas8 diapositivas

La actualidad más candente(20)

Një jetë e shëndetshme por Mario Peleshka
Një jetë e shëndetshmeNjë jetë e shëndetshme
Një jetë e shëndetshme
Mario Peleshka2.7K vistas
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendoshe por Klarisa Klara
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendosheNje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendoshe
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendoshe
Klarisa Klara5.5K vistas
Kequshqyerja dhe semundjet por Sindi_haka
Kequshqyerja dhe semundjetKequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjet
Sindi_haka55.2K vistas
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore por Xheni Marku
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Xheni Marku110K vistas
Piramida ushqimore por XhuLia Muca
Piramida ushqimorePiramida ushqimore
Piramida ushqimore
XhuLia Muca5.4K vistas
Yndyrat dhe sheqernat por Vilma Kafexhiu
Yndyrat dhe sheqernatYndyrat dhe sheqernat
Yndyrat dhe sheqernat
Vilma Kafexhiu31.1K vistas
Si te ushqehemi shendetshem por Ke Keiss
Si te ushqehemi shendetshemSi te ushqehemi shendetshem
Si te ushqehemi shendetshem
Ke Keiss17.8K vistas
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut por mikaela basha
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
mikaela basha38.5K vistas
shkrimtaret e brezit te humbur por FialdoMema
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humbur
FialdoMema47.5K vistas
Funksionet ne jeten e perditshme por matildad93
Funksionet ne jeten e perditshmeFunksionet ne jeten e perditshme
Funksionet ne jeten e perditshme
matildad9330K vistas
Energjia, llojet dhe perdorimi por BlerinaMuobega
Energjia, llojet dhe perdorimiEnergjia, llojet dhe perdorimi
Energjia, llojet dhe perdorimi
BlerinaMuobega34.8K vistas
energjia por ANA KOSHI
energjia energjia
energjia
ANA KOSHI27.1K vistas
Karbohidratet dhe funksioni i tyre kimik por Septic Flesh
Karbohidratet dhe funksioni i tyre kimikKarbohidratet dhe funksioni i tyre kimik
Karbohidratet dhe funksioni i tyre kimik
Septic Flesh20.3K vistas
Sëmundjet e gjakut, të zemrës dhe të enëve të gjakut (Biologji) por Fleurati
Sëmundjet e gjakut, të zemrës dhe të enëve të gjakut (Biologji)Sëmundjet e gjakut, të zemrës dhe të enëve të gjakut (Biologji)
Sëmundjet e gjakut, të zemrës dhe të enëve të gjakut (Biologji)
Fleurati39.4K vistas
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshme por Riku Verri
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshmeDieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
Riku Verri22.6K vistas
Historia e zhvillimit te matematikes por Xhuliana Haxhiu
Historia e zhvillimit te matematikesHistoria e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikes
Xhuliana Haxhiu203.7K vistas

Similar a Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.

Piramida Ushqimore por
Piramida UshqimorePiramida Ushqimore
Piramida UshqimoreMarinela Abedini
30.9K vistas49 diapositivas
Ushqyerja por
Ushqyerja Ushqyerja
Ushqyerja ornela rama
13K vistas30 diapositivas
Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit) por
Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit)Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit)
Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit)Xhoana Pepa
1.9K vistas8 diapositivas
Te ushqyerit por
Te ushqyeritTe ushqyerit
Te ushqyeritXhesika Merko
4.4K vistas11 diapositivas
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelli por
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelliRoli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelli
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelliirena kotobelli
6.9K vistas17 diapositivas
Te ushqehemi dhe jo te hame! por
Te ushqehemi dhe jo te hame!Te ushqehemi dhe jo te hame!
Te ushqehemi dhe jo te hame!Egla Mërzheku
5.1K vistas20 diapositivas

Similar a Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.(20)

Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit) por Xhoana Pepa
Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit)Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit)
Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit)
Xhoana Pepa1.9K vistas
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelli por irena kotobelli
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelliRoli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelli
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelli
irena kotobelli6.9K vistas
Te ushqehemi dhe jo te hame! por Egla Mërzheku
Te ushqehemi dhe jo te hame!Te ushqehemi dhe jo te hame!
Te ushqehemi dhe jo te hame!
Egla Mërzheku5.1K vistas
Piramidat Ushqimore Crregullimet E Te Ushqyerit por Edward Newgate
Piramidat Ushqimore Crregullimet E Te UshqyeritPiramidat Ushqimore Crregullimet E Te Ushqyerit
Piramidat Ushqimore Crregullimet E Te Ushqyerit
Edward Newgate4.3K vistas
Food por Enxhi_01
FoodFood
Food
Enxhi_011.3K vistas
ushqyerja gjate shtatezanise,msc.gretamertiridocxgretaa.pdf por Greta Mertiri
ushqyerja gjate shtatezanise,msc.gretamertiridocxgretaa.pdfushqyerja gjate shtatezanise,msc.gretamertiridocxgretaa.pdf
ushqyerja gjate shtatezanise,msc.gretamertiridocxgretaa.pdf
Greta Mertiri1.3K vistas
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME por gregorjupa
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
gregorjupa18.2K vistas
300 keshilla mjekesore per te gjitha semundjet por Marjan DODAJ
300 keshilla mjekesore per te gjitha semundjet300 keshilla mjekesore per te gjitha semundjet
300 keshilla mjekesore per te gjitha semundjet
Marjan DODAJ9.4K vistas
Roli i substancave organike natyrore - Projekt kimi por Mirsad - New
Roli i substancave organike natyrore - Projekt kimiRoli i substancave organike natyrore - Projekt kimi
Roli i substancave organike natyrore - Projekt kimi
Mirsad - New5.4K vistas
Projekt kimi por Ueda Rrukaj
Projekt kimiProjekt kimi
Projekt kimi
Ueda Rrukaj25.2K vistas
Piramida Ushqimore por Kejti Cela
Piramida UshqimorePiramida Ushqimore
Piramida Ushqimore
Kejti Cela9.1K vistas
Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratet por Burim Derveni
Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratetProteinat, yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat, yndyrnat dhe karbohidratet
Burim Derveni52K vistas

Más de An An

Piazze e fontane por
Piazze e fontanePiazze e fontane
Piazze e fontaneAn An
1.5K vistas26 diapositivas
Piazze e fontane por
Piazze e fontanePiazze e fontane
Piazze e fontaneAn An
706 vistas27 diapositivas
Benvenuti a roma por
Benvenuti a romaBenvenuti a roma
Benvenuti a romaAn An
949 vistas47 diapositivas
Enzimat por
EnzimatEnzimat
EnzimatAn An
43.8K vistas22 diapositivas
Storia d'amore por
Storia d'amoreStoria d'amore
Storia d'amoreAn An
369 vistas3 diapositivas
Proteggere l'ambiente por
Proteggere l'ambienteProteggere l'ambiente
Proteggere l'ambienteAn An
869 vistas9 diapositivas

Más de An An(20)

Piazze e fontane por An An
Piazze e fontanePiazze e fontane
Piazze e fontane
An An1.5K vistas
Piazze e fontane por An An
Piazze e fontanePiazze e fontane
Piazze e fontane
An An706 vistas
Benvenuti a roma por An An
Benvenuti a romaBenvenuti a roma
Benvenuti a roma
An An949 vistas
Enzimat por An An
EnzimatEnzimat
Enzimat
An An43.8K vistas
Storia d'amore por An An
Storia d'amoreStoria d'amore
Storia d'amore
An An369 vistas
Proteggere l'ambiente por An An
Proteggere l'ambienteProteggere l'ambiente
Proteggere l'ambiente
An An869 vistas
Associazione nazionale per la tutela dell'ambiente por An An
Associazione nazionale per la tutela dell'ambienteAssociazione nazionale per la tutela dell'ambiente
Associazione nazionale per la tutela dell'ambiente
An An456 vistas
Shqiperia ne sundimin bizantin por An An
Shqiperia ne sundimin bizantinShqiperia ne sundimin bizantin
Shqiperia ne sundimin bizantin
An An18.1K vistas
Demokracia ne athine dhe kuptimi i saj ne ditet e sotme por An An
Demokracia ne athine dhe kuptimi i saj ne ditet e sotmeDemokracia ne athine dhe kuptimi i saj ne ditet e sotme
Demokracia ne athine dhe kuptimi i saj ne ditet e sotme
An An20K vistas
Fazat e gjenetikes moderne por An An
Fazat e gjenetikes moderne Fazat e gjenetikes moderne
Fazat e gjenetikes moderne
An An17.8K vistas
Semundjet e trashegueshme por An An
Semundjet e trashegueshmeSemundjet e trashegueshme
Semundjet e trashegueshme
An An19K vistas
Veprimtari praktike 1 anisa por An An
Veprimtari praktike 1 anisaVeprimtari praktike 1 anisa
Veprimtari praktike 1 anisa
An An7.6K vistas
Projekt kurikular lendor por An An
Projekt kurikular lendorProjekt kurikular lendor
Projekt kurikular lendor
An An29.2K vistas
Anglisht por An An
AnglishtAnglisht
Anglisht
An An6.9K vistas
My dream <3 por An An
My dream <3My dream <3
My dream <3
An An747 vistas
Fizika ne jeten e perditshme por An An
Fizika ne jeten e perditshmeFizika ne jeten e perditshme
Fizika ne jeten e perditshme
An An169.8K vistas
Muzika dhe instrumentet por An An
Muzika dhe instrumentetMuzika dhe instrumentet
Muzika dhe instrumentet
An An83K vistas
Lëvizjet studentore të vitit 1968 në europë por An An
Lëvizjet studentore të vitit 1968 në europëLëvizjet studentore të vitit 1968 në europë
Lëvizjet studentore të vitit 1968 në europë
An An9.8K vistas
’’Rruga historike e krijimit te be’’ por An An
’’Rruga historike e krijimit te be’’’’Rruga historike e krijimit te be’’
’’Rruga historike e krijimit te be’’
An An11.6K vistas
Evolucioni historik i globalizmit por An An
Evolucioni historik i globalizmitEvolucioni historik i globalizmit
Evolucioni historik i globalizmit
An An32.1K vistas

Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.

 • 1. TE USHQYERIT E SHENDETSHEM DHE NDIKIMI NE SJELLJET TONA. Anisa Ramadani & Orjel Kika 11-2
 • 2. LISTA E KONCEPTEVE KRYESORE :  -Te ushqyerit  -Elementet esenciale te ushqyerit  -Diete e shendetshme  -Perberes natyror  -Obezitet,Bulimi,Anoreksi,Struma endemike  -Ushqimi BIO dhe OMGJ  -Siguri ushqimore
 • 3. OBJEKTIVAT  1.Te shpjegoje konceptet kryesore persa i perket kesaj teme projekti  2.Te pershkruaje format kryesore te crregullimit te te ngrenit dhe ndikimit ne veprimet sociale  3.Te argumentoje menyrat e ushqimit qe permirsojne sjelljen dhe mendimin e te rinjve ndaj ushqyerjes
 • 4. 1) TE USHQYERIT  Ushqyerja eshte nje proces nepermjet te cilit merren dhe perdoren nga organizmi elementet kryesore te ushqimit.Ushqimi eshte nje nevoje baze fiziologjike dhe nje kusht i domosdoshem per nje shendet te mire.Trupi I njeriut ka nevoje per elementet kryesore ushqimore , te cilat ngahen ne shtate klasa : karbohidrate,proteina,yndyrna,vitamina , minerale,uje dhe fibra.
 • 5. SI TI SIGUROJME ELEMENTET KRYESORE TE USHQIMIT ? Lendet ushqyese Burimet Karbohidratet embelsirat,dritherat,patatet Yndyrnat vaji i ullirit,djathi I skremuar,gjalpi,lajthia,arra Proteinat mishi,peshku,vezet,arrat,qumeshti, bajamet,bishtajat Vitaminat perimet,frutat,dritherat,qumeshti Mineralet perimet,frutat,mishi,qumeshti Uji lengjet,frutat,perimet,shumica e ushqimeve Fibrat frutat,perimet,dritherat
 • 6. 2) ELEMENTET ESENCIALE TE USHQYERIT.
 • 7. ËMBËLSIRAT DHE KRIPERAT  Konsumimi i shpeshtë i sheqerit I dëmton dhëmbët dhe con në shtimin e peshës. Për këtë arsye ëmbëlsirat, pijet me sheqer dhe pijet alkoolike duhet të shijohen me masë.  Kripa e kuzhinës, te disa njerëz të caktuar ndikon në rritjen e shtypjes së gjakut. Megjithatë kripa është e rëndësishme, jo vetëm për shkak të përmbajtjes së Jodit dhe Fluorit. Jodi pengon lindjen e gushës dhe Fluori rrit qëndrueshmërinë e dhëmbëve kundër kariesit.Por gjate konsumit te kripes duhet te kujtojme shprehjen e famshme popullore „‟Gjella me kripe e kripa me karar‟‟ dhe tashme eshte rradha per ta perdorur ne kuptimin e pare te saj.
 • 8. YNDYRNAT  Yndyrat/vajrat janëmaterie ushqyese të pasura me energji. Përdorimi i yndyrës me sasi të tepruar favorizon jo vetëm mbipeshën por edhe shfaqjen e sëmundjeve të ndryshme e posaçërisht. Për këtë arsye duhet të kemi kujdes nga yndyrat e fshehta, gjatë përdorimit të: prodhimeve të suxhukut, llojeve të djathërave të pasura me yndyrë, fritimit,etj.  Këshillë: Perdorimime i yndyrnave deri ne 10-15 gr i yndyrnave bimore(per cdo lloj perdorimi) duke mos e tejkaluar masen e lejuar.
 • 9. QUMËSHTI, PRODHIMET EQUMËSHTIT, MISHI, PESHKU DHE VEZËT.  Për çdo ditë, me një ndryshim të koordinuar, duhet të hahet: mishi, peshku, vezët, djathi ose të tjera prodhime që përmbajnë hekur . Peshku fale vlerës së lartë të yndyrave zë një vend të veçantë në të ushqyerit e shëndetshëm. Për këtë shkak është i arsyeshëm përdorimi i 1-2 racioneve me mish peshku në javë. Qumështi, kosi, djathi dhe gjiza janë artikuj ushqimorë me një kualitet të lartë. Qumështi dhe produktet e qumështit do të duhej që të konsumoheshin disa herë në ditë. Ato përmbajnë shumë materie të vlefshme ushqyese, posaçërisht kalciumi është shumë i rëndësishëm për ndërtimin e eshtrave. Furnizimin me Kalcium mund ta bëjnë edhe ujërat minerale të pasura me kalcium.
 • 10. PRODHIMET E GRURIT DHE PEMËT BISHTAJORE, PRODHIMET E TJERA TË DRITHËRAVE DHE PATATET  Artikujt ushqimorë përbëjnë pjesën kryesore te një ushqimi të shëndoshë. Prandaj buka, prodhimet e brumërave, orizi, misri, patatet, ose pemët bishtajore duhet të konsumohen shumë here në ditë.
 • 11. PERIME DHE PEMË– 5 NË DITË ME NGJYRA TË NDRYSHME  Për të siguruar marrjen e vitaminave,materieve minerale dhe substancave sekondare të bimëve janë posaçërisht të rëndësishme perimet, pemët dhe sallatat e freskëta. Në ditë duhet qëtë konsumohen, duke u dhënë përparësi: tri herë perimeve dhe dy herë pemëve. Me përzgjedhjen e perimeve të larmishme do të merren materiet sekondare bimore.
 • 12. PIJET  Uji dhe lëngjet (pijet) pa sheqer e shuajnë etjen më së miri. Pijet me përmbajtje të kafeinës duhet të përdoren vetëm në sasi të zvogëluar. Në ditë të pihen 1–2 l litër lëngje, posaçërisht në formë të pa sheqerosura, p.sh. Uji mineral ose pemëve/çaj i zi. Pijet me përmbajtje të kafeinës (kafja, çaj i zi apo i gjelbër) të shijohen me masë.
 • 13. 4) DIETE E SHENDETSHME  Disa keshilla se si ti zgjedhni ushqimet qe permiresojne shendetin tuaj dhe ti shmangni ato te cilat rrisin rrezikun per ndonje semundje dhe ne te njejten kohe te krijoni nje plan per nje diete qe funksionon per ju.
 • 14. o Konsumo Mjaft Kalori por Jo Teper Mbaj nje balance mes te kalorive qe merr dhe ato qe harxhon – me fjale te tjera mos ha me shume ushqim se sa i duhet dhe perdor trupi jua. Sasia mesatare e rekomanduar qe lejohoet eshte 2000 kalori por kjo varet nga mosha juaj, gjinia, gjatesia, pesha dhe aktiviteti fizik i juaj. o Ha Nje Mori Te Gjere Ushqimesh. Te hash shendetshem eshte nje rast per ju qe te zgjeroni morine e zgjedhjeve – duke provuar ushqime te ndryshme e vecanarisht perime, frutat dhe produktet e drithrave te plota – ushqime qe zakonisht nuk i keni ngrene me pare. o Mbaj Porcionet Mesatare. Vecanarisht tek ushqimet me shume kalori. Ne vitet e fundit madhesia e servimit me ushqim eshte rritur shume e vecanarisht ne restorane. Nese ju servohet nje pjate e madhe me ushqim ne ndonje restorant ateher ndaje ate me dike qe ke afer apo – edhe me mire – porosit pjat mesatare ose te vogel. o Ha Shume Fruta, Perime, Drithera dhe Bime Bishtajore Ushqime te larta me karbohidrate komplekse, fiber, vitamina dhe minerale, me pak yndyr dhe pa kolesterol. Mundohu te gjesh prodhime sa me te freskta.
 • 15. Pi Me Shume Uje Trupi jone eshte 75% uje. Dhe uji eshte nje pjes e vitale e dietes se shendetshme. Uji ndihmon te pastrojme sistemin tone, vecanarisht veshket dhe fshikezen urinare , nga toksinat dhe mbeturinat. Shumica e njerezve e kalojne jeten e tyre te dehidruar.  Kufizo Ushqimet Me Sheqer, Kripe Dhe Produktet E Drithrave Te Rafinuara Sheqeri i shtohet nje sasie te madhe ushqimeve qe prodhohen. Gjate nje viti vetem nje kanace me soda (coca cola) qe ka 160 kalori, mund te shtoj peshen tuaj per 7 kilograme!  Mos U Be Polic i Ushqimeve Ju mund te knaqeni me embelsirat qe pelqeni dhe ushqimet e skuqura ne nje mase perderisa ato jane pjese e rastesishme (here pas here) e dietes tuaj te shendetshme. Ushqimi eshte burim i mire i knaqesise dhe knaqesia eshte e mire per zemren tuaj!  Leviz Nje diet e shendetshme permireson energjine dhe ndjenjen e mireqenies tuaj gjersa zvoglon rrezikun tuaj ndaj shume semundjeve. Nese shtoni aktivitetin fizik dhe ushtrimet do te bej qe plani i te ushqyerit te shendetshem te funksionoj edhe me mire.
 • 16. 5)PERBERES NATYRORE  Perberesit natyrore te cilet nuk duhet te mungojne kurrsesi ne dieten tone ushqimore jane:  Hidratet e karbonit: që përmbajnë: sheqer, amidon, fije dijetare, janë burimi kryesor i energjisë.  Fijet dietale: të cilat në rastet më të shpeshta janë të patretshme, lehtësojnë elasticitetin e zorrëve, dhe kësisoj ndihmojnë tretjen.  Proteinat luajnë rol të rëndësishëm në ndërtimin e qelizave dhe të indeve të organeve, dhe në ruajtjen e muskujve.  Yndyrërat (lipidet) paraqesin një nga përbërësit themelore për të ushqyerit e baraspeshuar, dhe marrin pjenë në ndërtimin e membranes qelizore.
 • 17. PERBERES NATYRORE  Vitaminat gjithashtu janë bazë për të ushqyerit e baraspeshuar, dhe pa to energjia e përfituar nga hidratet e karbonit, proteinave dhe yndyrërat nuk mund të përdoret.  Mineralet gjithashtu janë të rëndësishme në të ushqyerit e baraspeshuar, i ndihmojnë organizmit që në mënyrë aktive t`i kryej funksionet e veta.  Hekuri është përbërës i rëndësishëm i eritrociteve, të cilat janë të domosdoshme për ruajtjen e të gjitha qelizave në organizëm që në mënyrë të drejtë të kryejnë funksionet e veta.  Kalciumi dhe fosfori janë të domosdoshëm për ndërtimin e eshtrave dhe dhëmbëve, kalciumi gjithashtu luan rol të rëndësishëm në ngjizjen e gjakut dhe ndalimin e gjakderdhjes pas lëndimeve, dhe varësisht nga sasia e kalciumit, koha e koagulimit shkurtohet apo zgjatet.  Jodi luan rol të madh në balancimin e hormoneve të cilat i tajon gjëndra mbrojtëse, dhe mungesa e tij mund të shkaktoj hipertireozën bile edhe ngecjen mentale.
 • 18. 6)SEMUNDJET E SHKAKTUARA NGA KEQUSHQYERJA.  1. Obeziteti  9. Kanceri i qafës së mitrës  2. Sëmundjet e veshkave  10. Kanceri i ovareve  3. Sëmundjet e tëmthit  11. Kanceri i gjirit  4. Sëmundjet e zemrës  12. Kanceri i zorrës  5. Sëmundjet e gjakut  13. Kanceri i tëmthit  6. Diabeti  14. Kanceri i mëlçisë  7. Hipertensioni  15. Kancerii prostatës  8. Sëmundjet e arterieve të trurit
 • 19. OBEZITETI  Cfare eshte ? Obeziteti konsiderohet një situate jonormale, ku ka depozitim te tepërt te yndyrës ne trup. Kjo ndodhe nga marrja e tepert te e ushqimit, dmth te energjisë te tepërt.  Faktore qe lidhen me obezitetin : Stresi, lodhja, trishtimi,Mosha,Disa ilace,Çrregullime hormonal,eNderprerja e pirjes se duhanit ,Mbajta e kileve te teperta te shtatzanise,Trashëgimia. o Si mundet njerezit obezit te humbasin kilet e teperta ? E para duhet te vendosin me siguri qe duan te humbasi kilet, ti nenshrohet nje seri analizave laboratike te gjakut ( p.sh kolisterol, hormonale etj ) per te indetifikuar shkakun e obezites dhe pastaj ti drejtohet nje dietologu i cili do pergatisi nje diete ne nevojat dhe zakonet e pacientit,perdorim I produkteve me pak sheqer dhe yndyrna, te beni stervitje cdo dite. 20- 30 min ecje ju ndihmon te keni nje peshe ideale
 • 20. ANOREKSIA  Anoreksia - nenkupton nje deshire te egzagjeruar per te qen i dobet, duka pasur tendencen te ruash te njeten peshe trupore perkohesisht. Personat te cilat kane anorexi prezentojne nje imazh te deformuar mbi trupin e tyre duke e konsideruar veten shume me te trashe se sa jan ne realitet dhe ne periudhat kur jan shume nen peshten normale. Kto persona hane shume pak, preferojne frutat dhe perimet, evitojne sa me shume sheqernat dhe pastat, mishin dhe djathrat sic dhe gjellen e gatuar.
 • 21. BULIMIA  Bulimia eshte e ngjashme me anoreksine,por ka disa ndryshime.Bulimiket nuk humbasin shume ne peshe dhe ne te vertete ata jane pak mbipeshe.Gjithashtua ata jane te shqetesuar per masen e tyre trupore dhe duan te dobesohen.Ata kane shpesh nje babezi per te ngrene,konsumojne sasi te madhe karbohidratesh ne nje periudhe te shkurter kohe dhe perdorin laksative qe shtojne jashteqitjen per te eliminuar ushqimin qe kane ose provokojne te vjella.Bulimia nervore prek me shume adoleshentet.
 • 22. STRUMA ENDEMIKE  Struma eshte nje zmadhim jonormal i gjendres tiroide,(Glandula thyroidea) e cila ndodhet ne regjionin e gushes populli e quan “gusha”.  Struma eshte vetem nje shprehje, nje term qe tregon rritjen e abnormale te gjendres, por nuk shpjegon me teper  Mjekesia njeh tri lloje Strumash:  1) Struma Hyperthyrote e cila ka te beje me nje hyper-funksion te gjendres  2) Struma Hypothyrote e cila ka te beje me nje ulje te funksionit te gjendres  3) Eurhyreote Struma e cila eshte ne funksionimi normal
 • 23. 7) USHQIMI BIO DHE OMGJ
 • 24. BIO  Të gjithë e kanë kuptuar se ushqimet biologjike, ato të vërteta, të rritura pa pesticide apo produkte të tjera kimike, janë shumë të shëndetshme për shëndetin tonë. Por tregu e ka të pamundur të plotësojë kërkesat e konsumatorëve për këto lloje ushqimesh. Kërkime të shumta kanë treguar se këto lloj produktesh janë më të pasura me substanca, që na ndihmojnë të ndihemi më mirë, si vitamina C dhe oksidues të tjerë. Kush i provon për herë të parë mbetet i shtangur nga shija dhe aroma e mrekullueshme. Një studim amerikan i departamentit të agrikulturës ka treguar se në 50 vitet e fundit përmbajtja e minerale dhe vitaminave në shumë produkte është ulur në mënyrë domethënëse, kjo për shkak edhe të produkteve kimike që përdoren. Sot të gjithë jemi të ekspozuar ndaj produkteve ushqimore të modifikuara, për prodhimin e të cilave përdoren hormone, pesticide apo kimikate të ndryshme të pakontrolluara, të cilat sjellin pasoja në organizmin e njeriut.
 • 25. DISA USHQIME BIO Qumështi  Ky produkt biologjik, i marrë nga lopët e ushqyera në mënyrë korrekte, përmban Omega 3 shumë herë më shumë se sa ata që shiten në supermarket. Ky lloj qumështi është i shtuar artificialisht me Omega 3 të marra nga peshqit. Për më tepër këto të fundit janë të domosdoshme për sëmundjet degjenerative dhe kardiovaskulare. Mishi  Përtej shijes, mishi ka një përmbajtje më të vogël yndyrash të ngopura dhe një përqendrimi të lartë të acideve yndyrore të pangopura që i bëjnë mirë zemrës. Kjo, sepse nga kafshët që ushqehen sipas kërkesave të tyre, me bar dhe jo koncentrat.
 • 26. OMGJ  Me OMGJ (Organizëm i  Dëmet e ushqimeve te Modifikuar Gjenetikisht) modifikuara nënkuptohet një  Përdorimi i organizmave organizëm gjallor, pasuria të modifikuara dëmton: gjenetike e të cilit është  Aparatin tretës modifikuar nga njeriu  Krijon alergji nëpërmjet teknikave të inxhinierisë gjenetike.  Dëmton biodiversitetin Sot, inxhenieria gjenetike  Shkakton dëm ekonomik është mjaft e zhvilluar te fermerët dhe ka gjetur aplikime në  Dëmton marrëveshjet e shumë fusha, nga Tregtisë së Lirë me agrokultura tek mjekësia, vendet e Bashkimit deri tek ushqimet. Evropian.
 • 28. 8) SIGURIA USHQIMORE  Siguria ushqimore i referohet  Faktorët të cilët mund të të gjitha atyre rreziqeve të kontribuojnë drejt rreziqeve cilat mund ti shkaktojnë dëme në ushqim, përfshijnë: ushqimit dhe kështu shëndetit të konsumatorit. Ato mund të përfshijnë:  Praktikat e gabuara bujqësore  Higjiena e dobët në njërën  Rreziqet mikro-biologjike prej fazave të rrjetit ushqimor  Mungesa e kontrollave  Teprica të pesticideve preventive  Në përpunim ushqimor dhe  Keqpërdorimi i shtesave funksione përgatitëse ushqimore  Keq-përdorimi i kemikaleve  Ndotës kimik  Kontaminimi i lëndës së parë,  Përbërësve ushqimor dhe  Shtesa të pavlefshme ujit  Deponim jo-adekuat apo jo i  Teprica të barërave duhur veterinare dhe hormone për nxitje të rritjes/zhvillimit.
 • 29. Safe Food  Konsumatorët presin mbrojtje nga rreziqet që mund të paraqiten gjatë tërë rrjetit ushqimor, duke filluar prej prodhuesit primar e deri te konsumatori, që përshkruhet shpesh me termin „prej fermës në tryezë‟. Mbrojtja do të bëhet vetëm atëherë kur të gjithë sektorët e rrjetit furnizues të funksionojnë në mënyrë të integruar, dhe sistemet kontrolluese të ushqimit të adresojnë të gjitha fazat në rrjetin ushqimor.
 • 30. KONKLUZIONI  Keshilla qe ndihmojne ne nje shendet sa me te mire :
 • 31. 1. Mbani një ditar ushqimi.  Të paktën 5 ditë, deri një javë, mbani një laps dhe një letër në dorë dhe shkruani cdo gjë që hani, sa hani, kur dhe ku duhet t‟a hani, dhe më kë ishit kur e hëngrët. Mundohuni ti shkruani këto gjatë kohës që hani/ shumë njerëz mendojnë se kur mundohen të kujtojnë dicka që hengrën që ta shënojnë në fund të ditës, ato e harrojnë ato. Ka pasur dhe nga ato njerëz që kanë thënë që nuk kanë ngrënë vetëm sepse nuk dëshironin ta shënonin në letër. Jini tërësisht e ndershme me veten tuaj. Nuk keni pse t‟ja tregoni ndokujt rezultatet 2. Mos hani shumë pak  Dietat me shumë pak kalori,mund t‟ju ndihmojnë të humbni peshë, por janë shumë të vështira për t‟u mbajtur. Gradualisht do të lodheni dhe do të irritoheni,do të humbni energjinë për ushtrime, dhe njerëzit nuk do të donin të hanin me ju përshkak të listës së gjatë të ushqimeve që nuk mund të hani në një drekë në restorant, apo dhe në shtëpi. 3. As mos rrini pa ngrënë e as mos hani shumë  Nuk ishtë shaka kur thanë që ” mëngjesi është vakti më I rëndësishëm I ditës”. Studimet tregojnë se kush e lë vaktin e parë, përfundojnë duke ngrënë më shumë kalori gjatë ditës dhe bëjnë zgjedhje më pak të shëndetshme. Mundohuni të hani të paktën 3 vakte në ditë. Do të ishte mirë që ti ndanit vaktet në 6 vakte të vogla në ditë, kjo e mban metabolizmin dhe nivelin tuaj të sheqerit të rregullt.
 • 32. 4. Të freskët gjatë ditës  Ushqimet e paketuara zakonisht ulin vlerat ushqyese të ushqimeve dhe rrjedhimisht rrisin kaloritë. Shoqata dietike amerikane rekomandon 3-5 shërbime nga frutat dhe perimet në ditë. Nuk keni kohë për ushqime “shtëpie”? Përgatitini në fund të javës, që gjatë javës thjesht t‟ju duhet ti ngrohni. 5. Hidratohuni që të humbni peshë më shpejt  Pini uje, kafe, caj ose lengje frutash. Duke përfshirë ujin e “fshehur” që ndodhet në ushqime, 1.5l në ditë. Sa ujë duhet të pijmë? Në përgjithësi duhet të pini aq ujë në ditë sa urina juaj të jetë gati e qartë. 6. Hani më pak, ushtrohuni më shumë  Gjëja e mirë e dietave është se ju tregojnë ku duhet të ndaloni së marruri numrin ekstra të kalorive. Shumë njerëz, hanë thjesht për zakon edhe nëse nuk janë të uritur. Në këtë mënyrë ju duhët të filloni dhe një program fitnesi. E di që mund të thoni” nuk kam kohë sepse…..( vendosni këtu justifikimin tuaj). Pyeteni veten..” Sa energji më tepër do të kisha nëse nuk do të kisha këto ekstra kilogram? Sa gjëra do të shijoja dhe do të ndjehesha mirë nëse do kisha një trup të shëndetshëm. A ja vlen disa minuta në ditë të inkorporoni këto sjellje të thjeshta gjatë ditës tuaj?
 • 33. Ha mire… Jeto mire!