Se ha denunciado esta presentación.
Se está descargando tu SlideShare. ×

Problemet mjedisore

Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Próximo SlideShare
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
Cargando en…3
×

Eche un vistazo a continuación

1 de 7 Anuncio

Más Contenido Relacionado

Presentaciones para usted (20)

Similares a Problemet mjedisore (20)

Anuncio

Más reciente (20)

Anuncio

Problemet mjedisore

  1. 1. PUNIM SHKENCOR Tema: PROBLEMET MJEDISORE NË SHQIPËRI
  2. 2. • Çdo ditë e më shumë jemi dëshimtarë të alarmit mbarëshoqëror “Mjedisi në rrezik”. • Dukuri të tilla si zvogëlimi i pyjeve, ndotjet e shumta të ajrit, tokës, ujit, etj. po ushtrojnë dukshëm ndikim shkatërrues mbi mjedisin. • Shqipëria është përfshirë në zhvillime të vrrullshme urbane, gjë që është shoqëruar me një faturë jo të vogël në planin mjedisor. • Rritja e konsumit, transportit, mbeturinat urbane apo inerte, derdhja e ujërave të zeza në dete e lumenj, prerja pakriter e pyjeve, gërryerja e shtretërve të lumenjve, djegia e gomave, gërryerja e maleve, ndërtimet e pakontrolluara, etj, janë vetëm disa prej ndikimeve të ndodhura mbi mjedis. • Shpesh njeriu nuk e kupton se ajo çfarë e rrethon, edhe nëse nuk mund ta shikoj (ajri), ndikon drejpërsëdrejti në cilësinë e jetës. • Mjedisi në një farë mënyre përfaqëson vetë njeriun. Ai pasqyron jetën e njeriut si një libër i hapur.
  3. 3. Ndotja e mjedisit është një problem shqetësues në të gjithë botën. Ndotja mund të jetë në disa forma, si: •ndotja e tokës, •ajrit, •ujit etj. Në disa raste, ndotja e ujit ndodh kur ndotësit përfundojnë në: lumenj, liqene, dete etj. Pjesa më e madhe e ndotësve janë: •kimikate, •plehra, •pesticide, •naftë, •papastërti të tjera. Ndotja e ajrit është një problem tjetër i mjedisit që është parë në të gjithë botën. Ndotja e ajrit mund të jetë krijuar nga fabrika apo kompanitë që çlirojnë ndotës të ndryshëm në ajër.
  4. 4. Lista e “zezë” e 10 qyteteve me ndotje toksike, ambientalistët japin alarmin •Porto Romano, •Metalurgjiku i Elbasanit, B •ajza e Shkodrës, • Fieri, •e Tirana qytetet ku jetohet me rrezikun. Zonat e ndotura 1- Puset e naftës, në Kuçovë rrezik për banorët, rritet sëmundshmëria 2- Porto Romano në Durrës mbetjet inerte e ndotja tejet problematike 3- Metalurgjiku i Elbasanit shkarkon elementë të rrezikshëm në ajër 4 - Puset e naftës çlirojnë lëndë të rrezikshme për qytetarët e Beratit 5- Rrezikshmëri prej shkarkimit të naftës, kanali i motorit, në Pyllin e Sodës 6- Zona e Bajzës në Shkodër, ndotja shumë herë më e lartë se masat normale 7- Zonat me naftë në Fieri, ndotja është përhapur deri në bregdetin e Vlorës 8- Patos-Marinzë zonë e evidentuar nga ambientalistët si vdekjeprurëse
  5. 5. Një gjë është shumë e qartë: Natyra ndotet shumë lehtë, por pastrohet me shumë vështirësi. Ndoshta Shqipëria nuk është ndër vendet më të ndotura në botë, por duhen marrë urgjentisht masa për ndërprerjen e masakrës mjedisore dhe paralel me të hapa konkret për përmirësimin e situatës. Në studime të ndryshme ka rezultuar se Shqipëria nuk vuan për strategji, plan masash apo përcaktim objektivash në letër. Lista është relativisht e gjatë. Shqipëria ka: » Nënshkruar 7 Konventa Ndërkombëtare për çështje të ndryshme mjedisore; » Hartuar 7 Strategji Zhvillimi për disa aspekte mjedisore; » Ka mbi 23 ligje për mbrotje të mjedisit, biodiversitetit, florës e faunës, etj; » Ka mbi 20 ligje për ratifikime e aderime nëpër Protokolle Ndërkombëtare, Marrëveshje, Amendamente, etj; » Mbi 20 rishikime e shtesa të legjislacionit të mëparshëm; » Mbi 80 VKM që lidhen drejtpërsëdrejti me mjedisin; » 20 udhëzime dhe mbi 5 rregullore, etj.
  6. 6. Hartë e përmbledhur e problemeve mjedisore në Shqipëri
  7. 7. Hartë e përmbledhur e problemeve mjedisore në Shqipëri

×