Se ha denunciado esta presentación.
Se está descargando tu SlideShare. ×

Aприлското въстание

Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio

Eche un vistazo a continuación

1 de 14 Anuncio

Más Contenido Relacionado

Presentaciones para usted (20)

Anuncio
Anuncio

Más reciente (20)

Aприлското въстание

 1. 1. (презентация)
 2. 2. Председател на Гюргевския революционен комитет е Стефан Стамболов. Заседанията започват от 11-12 ноември и продулжават до 25 декември 1875 г. Външни лица не биват допускани, защото работата в комитета се ограничава до най-доверените лица. Стефан Стамболов
 3. 3. Първи Търновски революционен окръг – с ръководител Стефан Стамболов. Втори Сливенски ревлюционен окръг – с ръководител главен апостол Иларион Драгостинов. Трети Врачански революционен окръг –с ръководител Стоян Заимов. Четвърти Пловдивски революционен окръг – с ръководител Панайот Волов
 4. 4. Апостолите решават да преместят ръководния център в Панагюрище, тъй като в Пловдив обстановката е напрегната и съществува опасност от разкриване на комитетското дело. Само за два-три месеца се изгражда широка комитетска мрежа. Особено активни са дейците в района на Средногорието и родопските села. Пратениците полагат клетва и приемат, че в случай на предателство въстанието може да се обяви и по-рано.
 5. 5. Въстанието в България избухва преждевременно на 20 април 1876 г. в Копривщица. Същия ден то се обявява и в Панагюрище, където Г. Бенковски сформира конен отряд, който става популярен като “Хвърковатата чета”. Първа пада Стрелча, а след нея – Клисура. На 26 април започват боевете и за Панагюрище. Трагична е съдбата на Батак, където се посичат или изгарят живи повече от 3000 души.
 6. 6. Трагедията е покъртителна, когато въстаниците виждат, че всичко вече е изгубено, за да не попаднат живи в ръцете на врага, решават сами да сложат край на живота си. Кочо Честименски застрелва жена си, сестра си и новороденото си дете. Спас Гинев убива цялото си семейство – пет невръстни деца и бременната си жена. По времето, когато башибозуците разсипват въстаналите селища в IV окръг, “Кървавото писмо” пристига в Търновско и Сливенско, но тук въстанието не получава масов характер. Подготвяната от емиграцията въоръжена чета е ръководена от Христо Ботев. На 17 май Радецки е превзет и войската заставя капитана да спре на българския бряг близо до с. Козлодуй. Оттук започва и безсмъртният поход на Ботевата чета.
 7. 7. На 20 май, когато поредното сражение затихва, Христо Ботев пада убит. Гибелта на войводата предизвиква смут сред четниците. Изтощени, гладни и обезсърчени, те се пръскат на малки групи, повечето от които по- късно башибозукът разбива. Подобна е и съдбата на четата на Таньо Стоянов, която преминава край Тутракан и се насочва към Сливенския Балкан, но на 27 май е разгромена. Тези събития отбелязват фактически и края на въстанието.
 8. 8. Още преди края на въстанието руският консул в Одрин Алексей Церетелев смята, че са разрушени села с общо население повече от 75 000 души. Според археолога Николай Овчаров, загиналите са повече от 30 000 души.
 9. 9. Въпреки неуспеха Априлското въстание се оказва истинско предизвикателство към Високата порта и към Европа. Варварската жестокост не остава скрита. През юли 1876 г. специална анкетна комисия с участието на руския вицеконсул в Пловдив княз Церетелев, секретаря на американската легация Юджин Скайлер и кореспондента на в. “Дейли Нюз” – Дж. Макгахан, посещава районите на въстанието.
 10. 10. Жестокото потушаване на въстанието и отзвука на зверствата в Европа са повод за провеждане на Цариградската конференция. Отказът за осъществяване на решенията на Цариградската конференция от страна на османското правителство води обявяването на Руско-турската война, довела до освобождаването на България.
 11. 11. Изготвил презентацията: А. Вилфан Източници: Учебник по История, изд. “Просвета” Реферат по история

×