Estellés i la seua època
com a tema teatral
“Quan deixàvem de ser infants”
o Vicent Andrés Estellés, des del fons de la me...
A MANERA D’ ÍNDEX
Introducció a la figura d’Estellés.
 Context sociohistòric evocat a l’obra de teatre:
La resistència si...
SINOPSI
Miquel Pons, actor valencià ja major, que triomfa als teatres
de París, rep la notícia de la mort del seu amic Vic...
Burjassot, L'Horta 1924 - València 1993
De família humil, fou aprenent de forner i
d'orfebre, i mecanògraf. Becat, estudià...
RETRAT D’UNA ÈPOCA


Joan Genovés i el
compromís de l’art.
Estellés i el REALISME SOCIAL
Identifica els recursos a la poesia d’Estellés i a l’obra:









Tècnica narrativa ...
LLENGUATGE COL·LOQUIAL
Identifica als
poemes d’Estellés
que tens a la pàgina
els recursos que li
serveixen per crear
un es...
ESTIL PÒETIC
Els recursos estilístics
d’Estelles s’ajustaven a
la seua necessitat de
narrar una època –la
postguerra- i la...
TIPOLOGIA DE POEMES
1.

2.
3.

Poemes confessió que ofereixen un
testimoni íntim o una crònica històrica
col·lectiva.
Poem...
POETA AUTODIDACTA
Estellés construeix una llengua poètica pròpia sobre la base:


La llengua dels nostres clàssics.
Espec...
POETA I PERIODISTA
Estellés, que era periodista de professió,
descriu a les seues poesies els temps que li
han tocat viure...
EQUIP CRÒNICA
TEMÀTIQUES
 La

vida quotidiana és la font d’inspiració
poètica d’Estellés. Recrea les formes de
vida de les classes popu...
Continuarà...


Josep Renau



Joan Fuster



Equip Crònica



“Un entre tants
(xarxa aprenentatge del
professorat val...
Biografia de Vicent Andrés Estellés teatralitzada
Biografia de Vicent Andrés Estellés teatralitzada
Biografia de Vicent Andrés Estellés teatralitzada
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

Biografia de Vicent Andrés Estellés teatralitzada

483 visualizaciones

Publicado el

Inspirada en la novel·la de http://gemmapasqual.cat “Quan deixàvem de ser infants” o Vicent Andrés Estellés, des del fons de la memòria és un repàs dels anys joves del poeta i de la València del seu temps. Un espectacle amb poesia, humor i lluita que apropa els joves a una de les èpoques més significatives i convulses del nostre país i al nostre poeta universal.

Publicado en: Educación
0 comentarios
0 recomendaciones
Estadísticas
Notas
 • Sé el primero en comentar

 • Sé el primero en recomendar esto

Sin descargas
Visualizaciones
Visualizaciones totales
483
En SlideShare
0
De insertados
0
Número de insertados
17
Acciones
Compartido
0
Descargas
4
Comentarios
0
Recomendaciones
0
Insertados 0
No insertados

No hay notas en la diapositiva.

Biografia de Vicent Andrés Estellés teatralitzada

 1. 1. Estellés i la seua època com a tema teatral “Quan deixàvem de ser infants” o Vicent Andrés Estellés, des del fons de la memòria és un repàs dels anys joves del poeta i de la València del seu temps. Un espectacle amb poesia, humor i lluita que apropa els joves a una de les èpoques més significatives i convulses del nostre país i al nostre poeta universal.
 2. 2. A MANERA D’ ÍNDEX Introducció a la figura d’Estellés.  Context sociohistòric evocat a l’obra de teatre: La resistència silenciosa.   Propostes per iniciar-nos en el món de la poesia i la recitació recomanem la WebQuest "La poesia no és un rotllo".  Taller de literatura amb Viu la poesia.  Activitats dramàtiques a partir de la poesi de VAE aneu a la web: Poemes VAE per dramatitzar.
 3. 3. SINOPSI Miquel Pons, actor valencià ja major, que triomfa als teatres de París, rep la notícia de la mort del seu amic Vicent Andrés Estellés. A partir d’aquest moment, recordarà els anys d’infantesa i joventut viscuts al seu Burjassot natal. Quan va conèixer Vicent, nét de Nadalet el forner i a l’Harmonia que jugava al futbol millor que qualsevol dels seus amics. Quan la dictadura de Primo de Rivera va donar pas als anys d’esperança de la Segona República i el seu pare es va fer guarda d’assalt. Quan ell, el Vicent i l’Harmonia robaven melons de l’horta i corrien pels camps desafiant les normes, i després, ja més grans, representaven teatre al poble, amb els actors de la “Companyia del Poal”... Quan l’Harmonia va marxar per sempre. Quan va esdevenir la guerra, les bombes i la fam. La postguerra, la repressió i, de nou, més fam.
 4. 4. Burjassot, L'Horta 1924 - València 1993 De família humil, fou aprenent de forner i d'orfebre, i mecanògraf. Becat, estudià, a l'Escola Oficial de Periodisme. Des del 1949 treballà com redactor en cap al diari "Las Provincias" de València. Poeta prolífic i amb una curiositat infatigable per la vida, corregia els primers llibres a partir d'un corpus que ell mateix anomenava "Els manuscrits de Burjassot", sempre reelaborant. Els seus poemes han estat musicats per Ovidi Montllor, Paco Muñoz, etc. Els títols del seu poemari "Llibre de meravelles“ serveixen de base a l’animació de fotos.
 5. 5. RETRAT D’UNA ÈPOCA  Joan Genovés i el compromís de l’art.
 6. 6. Estellés i el REALISME SOCIAL Identifica els recursos a la poesia d’Estellés i a l’obra:       Tècnica narrativa per trencar els límits del gènere poètic. Llenguatge viu, col·loquial i directe. Predomini del contingut sobre la forma. Focus sobre problemàtiques col·lectives, no individuals. Poesia com a eina de transformació social. Altres poetes del R.S. Espriu, Quart i Ferrater.
 7. 7. LLENGUATGE COL·LOQUIAL Identifica als poemes d’Estellés que tens a la pàgina els recursos que li serveixen per crear un estil poètic col·loquial inspirat en la parla popular.        Mots tabú Enumeracions Polisíndeton Dialectalismes Expressions i frases fetes Forma dialogada Arcaismes
 8. 8. ESTIL PÒETIC Els recursos estilístics d’Estelles s’ajustaven a la seua necessitat de narrar una època –la postguerra- i la lluita d’un poble per a defensar la seua llengua i la seua cultura. Quins dels recursos següents tenen aquesta finalitat?  Estil periodístic  Definicions (de persones, de coses, de llocs, de temps)  Enumeració caòtica  Poema confessió Epítets i superlatius  Diminutius 
 9. 9. TIPOLOGIA DE POEMES 1. 2. 3. Poemes confessió que ofereixen un testimoni íntim o una crònica històrica col·lectiva. Poemes diàleg, caracteritzats per l’abundància de col·loquialismes. Poemes de trencament on amb un estil antiretòric trenca el ritme, el to o les frases fetes, tot produint ironia i sorpresa.
 10. 10. POETA AUTODIDACTA Estellés construeix una llengua poètica pròpia sobre la base:  La llengua dels nostres clàssics. Especialment Ausiàs March.  La literatura catalana s. XX  La llengua del carrer amb dialectalismes de L’Horta.
 11. 11. POETA I PERIODISTA Estellés, que era periodista de professió, descriu a les seues poesies els temps que li han tocat viure: la guerra sagnant, la postguerra humiliant, i la lenta represa. Arrelat a la seua terra, parla d’aquests fets no des d’una perspectiva personal, sinó erigint-se en veu i clam del seu poble. A l’obra, a més, apareix el tema de l’exili París del seu amic actor.
 12. 12. EQUIP CRÒNICA
 13. 13. TEMÀTIQUES  La vida quotidiana és la font d’inspiració poètica d’Estellés. Recrea les formes de vida de les classes populars en oposició a les de la cultura dominant.  La Revolta contra les humiliacions (personals, socials i col·lectives) que li imposa el sistema.  Les preocupacions quotidianes en èpoques difícils com la fam, el sexe i la mort.
 14. 14. Continuarà...  Josep Renau  Joan Fuster  Equip Crònica  “Un entre tants (xarxa aprenentatge del professorat valencià)

×