Se ha denunciado esta presentación.
Se está descargando tu SlideShare. ×

El mapa conceptual

Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Anuncio
Cargando en…3
×

Eche un vistazo a continuación

1 de 12 Anuncio

Más Contenido Relacionado

Anuncio

Más reciente (20)

El mapa conceptual

 1. 1. ELS MAPES CONCEPTUALS Què en sabem? Els conceptes, les paraules d’enllaç i les proposicions així com els elements visuals: les línies de connexió i els diagrames. Quins elements els formen? Són una tècnica per representar idees o conceptes i visualitzar les relacions jeràrquiques que s’estableixen entre elles. Què són i per a què serveixen? Els mapes conceptuals  ens serveixen per entendre, ordenar i organitzar de manera visual la informació, idees, conceptes...
 2. 2. ELS MAPES CONCEPTUALS
 3. 3. a) Els conceptes o idees (vertebrat, mamífer, pel, pulmons...) a) Les paraules d’enllaç. Són la paraula o paraules que caracteritzen la relació ( tenen, tipus, poden ser, viuen....) b) Les proposicions (frases per mig de les quals donem la informació) c) Els elements visuals: les línies de connexió els diagrames. Quins elements els formen? a) Són una tècnica (una manera de fer les coses, podríem dir) b) Per representar conceptes o idees (vertebrat, mamífer, pel, pulmons...) c) Per visualitzar les relacions jeràrquiques que s’estableixen entre elles: vertebrat mamífer Pel pulmons Què són i per a què serveixen?
 4. 4. Què hem de fer? 1.- Llegir atentament el text i entendre’l. Caldrà buscar al diccionari aquelles paraules que no entenguem o coneguem. 2.- Haurem de trobar quines són les paraules més importants (paraules clau) que volem incloure en el nostre mapa conceptual (en general noms o substantius). 3.- Establir un ordre jeràrquic de tal manera que uns inclouran a uns altres. Això ho farem mantenint a un mateix nivell els conceptes o idees del mateix ordre (els hi podem donar també els mateix color...)
 5. 5. I a més..... 3.- Emmarcar els conceptes o idees en un diagrama (òvul o rectangle). 4.- Enllaçar-los mitjançant connectors (línies o fletxes), de més generals a menys. 5.- Escollir i escriure les paraules d’enllaç; és a dir aquelles que estableixen les relacions entre els diferents nivells. 6.- Si vols, pots incloure-hi imatges o dibuixos.
 6. 6. Vols fer una prova? Ordena aquest mapa conceptual i ho veuràs més clar!!! Els vertebrats
 7. 7. Ara ves a la imatge i aquesta et portarà a un text sobre els mamífers. Llegeix bé aquest text i fes un mapa conceptual , tu mateix, al teu quadern.
 8. 8. Prova ara de fer-ho amb un programa informàtic Un dels programes amb que es poden elaborar mapes conceptuals és el Draw de l’OpenOffice El coneixes? Obre’l!!! És molt fàcil ja ho veuràs!
 9. 9. Per fer un mapa conceptual l’opció de la pagina horitzontal és la que, sovint, va millor. Clica al damunt de la pàgina amb el botó dret del ratolí Escull l’opció de: ● Pàgina ● Configuració de la pàgina ● Orientació horitzontal. Necessitarem saber com escriure i dibuixar: ● El text ● Les línies de connexió ● Els diagrames Som-hi!!!
 10. 10. Amb aquestes eines en tindrem prou
 11. 11. Seguint el guió d’aquestes preguntes anem a elabora un mapa conceptual sobre els animals vertebrats 1.- Quina és la característica principal dels vertebrats? Idees? 1.- ......................... 2.- ......................... 3.- ......................... 4.- ......................... 2.- Quins són els cinc grans grups de vertebrats? 3.- Quines fotografies hi posaré ? 4.- Quines són les característiques principals de cada grup?
 12. 12. Col·locat?

×