Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.

Ananeosimes 1

573 visualizaciones

Publicado el

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Publicado en: Medio ambiente
 • Inicia sesión para ver los comentarios

Ananeosimes 1

 1. 1. 1 Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)
 2. 2. 2 Επιλέγοντας ΑΠΕ: Για να είναι χρήσιμη μια πηγή ενέργειας είναι αναγκαίες ορισμένες προϋποθέσεις:  Η ενέργεια αυτή να είναι άφθονη και η πρόσβαση στην ενεργειακή πηγή εύκολη.  Να μετατρέπεται χωρίς δυσκολία σε μορφή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα σύγχρονα μηχανήματα.  Να μεταφέρεται εύκολα.  Να αποθηκεύεται εύκολα.
 3. 3. 3 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ ΑΠΕ  Δεν εξαντλούνται.  Μακροπρόθεσμα η χρήση τους είναι οικονομική.  Δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον
 4. 4. 4 ΑΠΕ  Αιολική Ενέργεια  Ηλιακή Ενέργεια  Γεωθερμική Ενέργεια  Υδροηλεκτρική Ενέργεια  Ενέργεια από Βιομάζα – Βιοκαύσιμα
 5. 5. 5 ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
 6. 6. 6 ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ  Η κινητική ενέργεια του ανέμου κινεί τα πτερύγια τεράστιων ανεμοτουρπίνων, που είναι συνδεδεμένες με ανεμογεννήτριες και παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα.
 7. 7. 7 Πλεονεκτήματα από την Εκμετάλλευση της Αιολικής Ενέργειας:  Πιο κατανεμημένη και αποκεντρωμένη ενεργειακή παραγωγή.  Μειώνονται οι εκπομπές θερμοκηπιακών αερίων σε σχέση με συμβατικές μεθόδους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.  Ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού ανεφοδιασμού.  Είναι από τις πιο οικονομικές πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούνται σήμερα καθώς αφθονεί η διαθέσιμη πηγή, ο άνεμος.
 8. 8. 8  Δεν εμποδίζει τις γεωγραφικές τις γεωγραφικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες καθώς το 99% της γης που φιλοξενεί αιολικό πάρκο είναι διαθέσιμο για χρήσεις.  Οι σύγχρονες ανεμογεννήτριες είναι πολύ ήσυχες. επίπεδο της έντασης του ήχου σε απόσταση 40 μέτρων από μια ανεμογεννήτρια (50-60 db(A)), είναι αντίστοιχο με την ένταση μιας συζήτησης.
 9. 9. 9 Μειονεκτήματα  Η τεχνολογία της αιολικής ενέργειας απαιτεί μια αρχική επένδυση υψηλότερη από εκείνη των γεννητριών που λειτουργούν με καύση ορυκτών.  Ο άνεμος είναι περιοδικά διακοπτόμενος και δεν φυσά πάντα όταν ο ηλεκτρισμός απαιτείται.  Τα κατάλληλα σημεία για αιολικά πάρκα συχνά βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, μακριά από πόλεις όπου χρειάζεται ο ηλεκτρισμός.  Τα αιολικά πάρκα μπορεί να συναγωνιστούν άλλες χρήσεις της γης και αυτές οι εναλλακτικές χρήσεις ίσως χαίρουν μεγαλύτερης εκτιμήσεως απ ΄ ότι η παραγωγή ηλεκτρισμού.  Προβληματισμός για τον θόρυβο που παράγεται από τις λεπίδες του ηλεκτρικού κινητήρα (ρότορα), την αισθητική επίπτωση και τα πουλιά που μερικές φορές έχουν σκοτωθεί καθώς πετούσαν προς τους ηλεκτρικούς κινητήρες. Τα περισσότερα από τα παραπάνω προβλήματα έχουν ήδη λυθεί.
 10. 10. 10 ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
 11. 11. 11 Αιολικά πάρκα στη θάλασσα!!  Το Alpha Ventus είναι το πρώτο παγκόσμια αιολικό πάρκο ανοιχτής θαλάσσης και το προετοιμάζουν οι Γερμανοί στα ανοιχτά της Βόρειας Θάλασσας (45 χιλιόμετρα βόρεια της νήσου Μπόρκουμ).  Δεκάδες άλλα παρόμοια, γιγαντιαία πάρκα πρόκειται να ακολουθήσουν ενώ 24 έχουν ήδη εγκριθεί από τους αρμόδιους φορείς.
 12. 12. 12 Στην Ελλάδα  Παρέχονται οικονομικά κίνητρα υπό μορφή κυβερνητικής επιδότησης ή χορηγίας για την πραγματοποίηση επενδύσεων στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρισμού από ΑΠΕ.  Για μεγάλα εμπορικά αιολικά συστήματα (δυναμικότητας πέραn των 30 KW) η επιδότηση γίνεται επί της παραγόμενης KWh.  Για αιολικά συστήματα δυναμικότητας κάτω των 30 KW δίδεται κεφαλαιουχική χορηγία για αγορά και εγκατάσταση του εξοπλισμου.
 13. 13. 13 Αιολική ενέργεια στην Ελλάδα  Για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά συστήματα εκδόθηκαν σε πρώτο στάδιο , άδειες συνολικής ισχύος 40000 MW  Η αντίσταση από τις τοπικές κοινωνίες για τη δημιουργία των αιολικών πάρκων αποτελεί το βασικότερο εμπόδιο στην ανάπτυξή τους.  Κάποιοι αντιδρούν από φόβο στο νέο και άγνωστο!  Κάποιοι άλλοι από καθαρά ιδιοτελή ελατήρια : εκμετάλλευση και ανάπτυξη της περιοχής για τουριστικούς σκοπούς!
 14. 14. 14 ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
 15. 15. 15 ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ  Χαρακτηρίζεται το σύνολο των διαφόρων μορφών ενέργειας που προέρχονται από τον Ήλιο. Τέτοιες είναι το φως ή φωτεινή ενέργεια, η θερμότητα ή θερμική ενέργεια καθώς και διάφορες ακτινοβολίες ή ενέργεια ακτινοβολίας.  16,17 ΜΑΙΟΥ- Ευρωπαϊκή ημέρα Ήλιου.
 16. 16. 16 ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ:  Μεγάλη ποσότητα.  Χαμηλό κόστος  Δεν ρυπαίνει το περιβάλλον ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ:  Μικρή πυκνότητα ενέργειας( ποσότητα ανά μονάδα επιφάνειας)  Πρόβλημα αποθήκευσης ενέργειας σε μεγάλες ποσότητες.
 17. 17. 17 ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ  Το ενδιαφέρον για την ηλιακή ενέργεια αυξήθηκε σημαντικά με τη χρήση των φωτοβολταϊκών συστημάτων για την μετατροπή της σε ηλεκτρική.  Ηλιακά θερμικά συστήματα χρησιμοποιούνται για: Θέρμανση νερού χρήσης Θέρμανση-ψύξη χώρων Θέρμανση νερού πισίνας
 18. 18. 18 Πως λειτουργούν τα φωτοβολταϊκά συστήματα; Τα φωτοβολταϊκά συστήματα:  Δεν έχουν μηχανικά μέρη,  είναι πιο ελαφριά από τα παραδοσιακά ηλιακά,  τοποθετούνται στις οροφές των σπιτιών ή οπουδήποτε θέλουμε να τα τοποθετήσουμε κάτω από τον ήλιο,  μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια απευθείας σε ηλεκτρική ενέργεια.
 19. 19. 19 Τα κυριότερα πλεονεκτήματα της φωτοβολταϊκής μετατροπής είναι:  Ανανεώσιμη και ελεύθερα διαθέσιμη πηγή.  Μειώνονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και άλλων βλαβερών ρύπων που απειλούν την δημόσια υγεία και το περιβάλλον.  Αξιόπιστη τεχνολογία παραγωγής ηλεκτρισμού με μεγάλη διάρκεια ζωής (μέχρι 30 χρόνια).
 20. 20. 20 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ  Η λειτουργία των φωτοβολταϊκών είναι αθόρυβη.  Απαιτεί ελάχιστη συντήρηση (περιοδικός έλεγχος καλωδίων και καθαρισμός των επιφανειών).  Ανεξάρτητη λειτουργία από τα κεντρικά ηλεκτρικά δίκτυα.
 21. 21. 21 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ  Μεγάλη αναλογία παραγόμενης ισχύος προς το βάρος (100 W/ Kg) ,σημαντικό πλεονέκτημα για τις διαστημικές εφαρμογές.  Έχουν μέγιστη παραγωγή την περίοδο όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση (κατά τους καλοκαιρινούς μήνες) έτσι αποφεύγονται οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος.
 22. 22. 22 Και τα κυριότερα μειονεκτήματα:  Yψηλό κόστος κατασκευής των ηλιακών στοιχείων.  Δαπανηρή αποθήκευση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.  Απαιτείται η χρήση μεγάλων επιφανειών .
 23. 23. 23 Δυνατότητες για τη χρήση ΑΠΕ στην Ελλάδα  Η Ελλάδα είναι μια χώρα με αξιόλογο δυναμικό όσον αφορά τις ΑΠΕ.  Η χώρα μας απολαμβάνει υψηλή ακτινοβολία καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου , με μέση ημερήσια ηλιοφάνεια 9,8 με 14,5 ώρες.  Αρκετές περιοχές της Ελλάδας έχουν ανέμους προς εκμετάλλευση με μέση ταχύτητα που πλησιάζει τα 7 m/s.
 24. 24. ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΓΕΩΘΕΡΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Γεωθερμικός κλιματισμός:Γεωθερμικός κλιματισμός: Λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης ηΛίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης η θερμοκρασία του εδάφους είναι σταθερήθερμοκρασία του εδάφους είναι σταθερή στους 18-20 βαθμούς Κελσίου. Ανστους 18-20 βαθμούς Κελσίου. Αν εκμεταλλευτούμε τη διαφορά θερμοκρασίαςεκμεταλλευτούμε τη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ υπεδάφους και επιφάνειας, μπορούμεμεταξύ υπεδάφους και επιφάνειας, μπορούμε να θερμάνουμε χώρους το χειμώνα και νανα θερμάνουμε χώρους το χειμώνα και να τους ψύξουμε αντίστοιχα το καλοκαίρι, με τητους ψύξουμε αντίστοιχα το καλοκαίρι, με τη χρήση μιας γεωθερμικής αντλίας θερμότητας.χρήση μιας γεωθερμικής αντλίας θερμότητας. 2424
 25. 25. 2525
 26. 26. ΠλεονεκτήματαΠλεονεκτήματα  Δεν απαιτείται καμία καύση ορυκτών καυσίμων.Δεν απαιτείται καμία καύση ορυκτών καυσίμων.  Οι σταθμοί παραγωγής γεωθερμικής παράγουν 1.000-Οι σταθμοί παραγωγής γεωθερμικής παράγουν 1.000- 2.000 φορές λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι οι2.000 φορές λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα καισταθμοί παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα και καταλαμ-βάνουν περιορισμένη επιφάνεια.καταλαμ-βάνουν περιορισμένη επιφάνεια.  Όταν χρησιμοποιείται αντλία θερμότητας για την παροχήΌταν χρησιμοποιείται αντλία θερμότητας για την παροχή θέρμανσης σε οικία, η εξοικονόμηση χρημάτων για ηλεκ-θέρμανσης σε οικία, η εξοικονόμηση χρημάτων για ηλεκ- τρική ενέργεια μπορεί να υπερβεί το κόστοςτρική ενέργεια μπορεί να υπερβεί το κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας του συστήματος. Με χρήσηεγκατάστασης και λειτουργίας του συστήματος. Με χρήση γεωθερμικής ενέργειας στη γεωργία (π.χ. σεγεωθερμικής ενέργειας στη γεωργία (π.χ. σε θερμοκήπια), το κόστος θέρμανσης μπορεί να περικοπείθερμοκήπια), το κόστος θέρμανσης μπορεί να περικοπεί μέχρι και κατά 80%.μέχρι και κατά 80%. 2626
 27. 27. Στην Ελλάδα...Στην Ελλάδα...  Παρόλο που υπάρχει η δυνατότηταΠαρόλο που υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης της γεωθερμίας (ύπαρξηαξιοποίησης της γεωθερμίας (ύπαρξη γεωθερμικών πεδίων υψηλής, μέσης καιγεωθερμικών πεδίων υψηλής, μέσης και χαμηλής ενθαλπίας), αυτή χρησιμοποιείται σεχαμηλής ενθαλπίας), αυτή χρησιμοποιείται σε πολύ περιορισμένο βαθμό, κυρίως για τηπολύ περιορισμένο βαθμό, κυρίως για τη θέρμανση θερμοκηπίων.θέρμανση θερμοκηπίων. 2727
 28. 28. ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΕΝΕΡΓΕΙΑ 2828
 29. 29. Υδροηλεκτρική ενέργειαΥδροηλεκτρική ενέργεια:: ενέργεια που παράγεται απόενέργεια που παράγεται από την πτώση του νερού των μικρών ή μεγάλων ποταμών,την πτώση του νερού των μικρών ή μεγάλων ποταμών, υδρορευμάτων ή πηγών σε υδροτροχούς, μευδρορευμάτων ή πηγών σε υδροτροχούς, με αποτέλεσμα την περιστροφή τους και την παραγωγήαποτέλεσμα την περιστροφή τους και την παραγωγή μηχανικού ή ηλεκτρικού ρεύματος.μηχανικού ή ηλεκτρικού ρεύματος. Σε ενα υδροηλεκτρικό σταθμό το νερό διοχετευέται σεΣε ενα υδροηλεκτρικό σταθμό το νερό διοχετευέται σε καθοδικό αγωγό, αποκτάει κινητική ενέργεια καικαθοδικό αγωγό, αποκτάει κινητική ενέργεια και περιστρέφει ένα υδρόμυλο ή ένα υδροστρόβιλο.περιστρέφει ένα υδρόμυλο ή ένα υδροστρόβιλο. Χωρίζουμε τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς με βάσηΧωρίζουμε τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς με βάση::  ToTo ύψος πτώσης των υδάτωνύψος πτώσης των υδάτων  Τη διαθεσιμότητα της ηλεκτροπαραγωγού μονάδαςΤη διαθεσιμότητα της ηλεκτροπαραγωγού μονάδας  Το είδος κατασκευής της υδροηλεκτρικής μονάδαςΤο είδος κατασκευής της υδροηλεκτρικής μονάδας  Τη ισχύ που μπορούν να παράγουνΤη ισχύ που μπορούν να παράγουν Ειδικά στην Ελλάδα, οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί χωρίζονταιΕιδικά στην Ελλάδα, οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί χωρίζονται στους μεγάλους υδροηλεκτρικούς σταθμούς όταν ηστους μεγάλους υδροηλεκτρικούς σταθμούς όταν η ισχύς είναι μεγαλύτερη των 10ισχύς είναι μεγαλύτερη των 10MWMW και στους μικρούςκαι στους μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς όταν η ισχύς είναι μικρότερηυδροηλεκτρικούς σταθμούς όταν η ισχύς είναι μικρότερη των 10των 10MW.MW. 2929
 30. 30. Πλεονεκτήματα των υδροηλεκτρικών σταθμώνΠλεονεκτήματα των υδροηλεκτρικών σταθμών::  Είναι καθαρή και ανανεώσιμη πηγή ενέργειαςΕίναι καθαρή και ανανεώσιμη πηγή ενέργειας  Μπορούν να τεθούν σε λειτουργία αμέσως μόλις ζητηθείΜπορούν να τεθούν σε λειτουργία αμέσως μόλις ζητηθεί επιπλέον ηλεκτρική ενέργειαεπιπλέον ηλεκτρική ενέργεια  Μέσω των υδροταμιευτήρων μπορούν να ικανοποιηθούνΜέσω των υδροταμιευτήρων μπορούν να ικανοποιηθούν και άλλες ανάγκες, όπως ύδρευση, άδρευση, δημιουργίακαι άλλες ανάγκες, όπως ύδρευση, άδρευση, δημιουργία υγροτόπων κλπ.υγροτόπων κλπ. Μειονεκτήματα των υδροηλεκτρικών σταθμώνΜειονεκτήματα των υδροηλεκτρικών σταθμών::  Μεγάλο κόστος κατασκευής φραγμάτων και εξοπλισμούΜεγάλο κόστος κατασκευής φραγμάτων και εξοπλισμού των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, καθώς και μεγάλοςτων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, καθώς και μεγάλος χρόνος μέχρι την αποπεράτωση του έργουχρόνος μέχρι την αποπεράτωση του έργου  Εντονη περιβαλλοντική αλλοίωση στην περιοχή τουΕντονη περιβαλλοντική αλλοίωση στην περιοχή του ταμιευτήρα(μετακίνηση πληθυσμών, υποβάθμισηταμιευτήρα(μετακίνηση πληθυσμών, υποβάθμιση περιοχών, αλλαγή στην χλωρίδα και πανίδα καθώς καιπεριοχών, αλλαγή στην χλωρίδα και πανίδα καθώς και στο τοπικό κλίμα).στο τοπικό κλίμα). Η διεθνής πρακτική σήμερα προσανατολίζεται στηνΗ διεθνής πρακτική σήμερα προσανατολίζεται στην κατασκευή μικρών φραγμάτων.κατασκευή μικρών φραγμάτων. 3030
 31. 31. Το φράγμα Itaipu στα σύνορα Παραγουάης και Βραζιλίας. Το φράγμα Three gorges στην Κίνα. 3131
 32. 32. Τα τέσσερα σημαντικότερα μεγάλα υδροηλεκτρικάΤα τέσσερα σημαντικότερα μεγάλα υδροηλεκτρικά συγκροτήματα στην Ελλάδα είναισυγκροτήματα στην Ελλάδα είναι::  Το συγκρότημα Αχελώου, που περιλαμβάνει τουςΤο συγκρότημα Αχελώου, που περιλαμβάνει τους σταθμούς Κρεμαστών-Καστρακίου-Στράτου(ισχύςσταθμούς Κρεμαστών-Καστρακίου-Στράτου(ισχύς 907907MWMW))  Το συγκρότημα Αλιάκμονα, που περιλαμβάνει τουςΤο συγκρότημα Αλιάκμονα, που περιλαμβάνει τους σταθμούς Πολυφύτου-Σφηκιάς-Ασωμάτων( ισχύςσταθμούς Πολυφύτου-Σφηκιάς-Ασωμάτων( ισχύς 789789MWMW))  Το συγκρότημα Αράχθου, που περιλαμβάνει τουςΤο συγκρότημα Αράχθου, που περιλαμβάνει τους σταθμούς Πουρναρίου Ι&ΙΙ(ισχύς 333,5σταθμούς Πουρναρίου Ι&ΙΙ(ισχύς 333,5MWMW))  Το συγκρότημα Νέστου που περιλαμβάνει τους σταθμούςΤο συγκρότημα Νέστου που περιλαμβάνει τους σταθμούς Θησαυρού-Πλατανοβρύσης( ισχύς 489Θησαυρού-Πλατανοβρύσης( ισχύς 489MWMW)) Σε αντίθεση με τα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα, δεν έχειΣε αντίθεση με τα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα, δεν έχει γίνει συστηματική αξιοποίηση των μικρώνγίνει συστηματική αξιοποίηση των μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών.Σε λειτουργία υπάρχουν 14υδροηλεκτρικών σταθμών.Σε λειτουργία υπάρχουν 14 μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί. Το μέλλον όμωςμικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί. Το μέλλον όμως προβλέπεται ... Καθώς έχουν υποβληθεί αιτήσεις για 110προβλέπεται ... Καθώς έχουν υποβληθεί αιτήσεις για 110 μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούςμικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς 3232
 33. 33. ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΒΙΟΜΑΖΑ -ΒΙΟΜΑΖΑ - ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑΒΙΟΚΑΥΣΙΜΑ 3333
 34. 34. ΒΙΟΚΑΥΣΙΜΟΒΙΟΚΑΥΣΙΜΟ:: είναι το υγρό ή αέριοείναι το υγρό ή αέριο καύσιμο το οποίοκαύσιμο το οποίο προορίζεται γιαπροορίζεται για μετακίνηση και το οποίο παράγεται απόμετακίνηση και το οποίο παράγεται από βιομάζα.βιομάζα.  ΒιοαιθανόληΒιοαιθανόλη  ΒιοντίζελΒιοντίζελ  ΒιοαέριοΒιοαέριο  ΒιομεθανόληΒιομεθανόλη  ΒιομεθυλαιθέραςΒιομεθυλαιθέρας  Βιο-ΕΤΒΕΒιο-ΕΤΒΕ  Βιο-ΜΤΒΕΒιο-ΜΤΒΕ  Συνθετικά βιοκαύσιμαΣυνθετικά βιοκαύσιμα  Καθαρά φυτικά έλαιαΚαθαρά φυτικά έλαια 3434
 35. 35. Βιοκαύσιμα 1Βιοκαύσιμα 1ηςης γενιάςγενιάς:: ανήκουν τα βιοκαύσιμα πουανήκουν τα βιοκαύσιμα που παράγονται από σπαρτά (πχ. καλαμπόκι)παράγονται από σπαρτά (πχ. καλαμπόκι) Βιοκαύσιμα 2Βιοκαύσιμα 2ηςης γενιάςγενιάς::ανήκουν τα βιοκαύσιμα πουανήκουν τα βιοκαύσιμα που παράγονται από αγροτικά και δασικά υπολείμματαπαράγονται από αγροτικά και δασικά υπολείμματα Πλεονεκτήματα των βιοκαυσίμωνΠλεονεκτήματα των βιοκαυσίμων  Χρησιμοποίηση βιοκαυσίμων αντί των κοινώνΧρησιμοποίηση βιοκαυσίμων αντί των κοινών καυσίμων τα οποία τείνουν να εξαντληθούνκαυσίμων τα οποία τείνουν να εξαντληθούν  Είναι φιλικά προς το περιβάλλονΕίναι φιλικά προς το περιβάλλον  Νέες θέσεις εργασίας στα εργοστάσια παραγωγήςΝέες θέσεις εργασίας στα εργοστάσια παραγωγής βιοκαυσίμων αλλά και νέες θέσεις για τους αγρότεςβιοκαυσίμων αλλά και νέες θέσεις για τους αγρότες πουπου καλλιεργούν τα φυτά από τα οποίακαλλιεργούν τα φυτά από τα οποία προέρχονται τα βιοκαύσιμαπροέρχονται τα βιοκαύσιμα 3535
 36. 36. Μειονεκτήματα των βιοκαυσίμωνΜειονεκτήματα των βιοκαυσίμων  Αύξηση τιμών στις πρώτες ύλες πχ καλαμπόκιΑύξηση τιμών στις πρώτες ύλες πχ καλαμπόκι αλλά και ταυτόχρονη αύξηση στις τιμές τωναλλά και ταυτόχρονη αύξηση στις τιμές των προϊόντων που εξαρτώνται από αυτέςπροϊόντων που εξαρτώνται από αυτές  Πιθανή επιδείνωση της πείνας στιςΠιθανή επιδείνωση της πείνας στις αναπτυσσόμενες χώρες, λόγω αύξησης τουαναπτυσσόμενες χώρες, λόγω αύξησης του κόστους των τροφίμων.κόστους των τροφίμων. 3636
 37. 37. Παραγωγή βιοκαυσίμων στην ΕλλάδαΠαραγωγή βιοκαυσίμων στην Ελλάδα Στην Ελλάδα η παραγωγή και κατανάλωσηΣτην Ελλάδα η παραγωγή και κατανάλωση βιοκαυσίμων βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιοβιοκαυσίμων βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο αλλά προχωράει με όλο και μεγαλύτερους ρυθμούς.αλλά προχωράει με όλο και μεγαλύτερους ρυθμούς. Ακολουθώντας και την Ευρωπαϊκή οδηγία 2003/30/Ακολουθώντας και την Ευρωπαϊκή οδηγία 2003/30/ECEC έχει αποφασίσει σύμφωνα με το νόμο 3423/2005έχει αποφασίσει σύμφωνα με το νόμο 3423/2005 να φτάσει το ποσοστό των βιοκαυσίμων που θανα φτάσει το ποσοστό των βιοκαυσίμων που θα υπάρχουν στην ελληνική αγορά στουπάρχουν στην ελληνική αγορά στο 5,75% μέχρι5,75% μέχρι το 2010το 2010.. 3737
 38. 38. Παραγωγή βιοντίζελΠαραγωγή βιοντίζελ Στον ελλαδικό χώρο υπάρχουν δύοΣτον ελλαδικό χώρο υπάρχουν δύο εργοστάσια βιοντίζελ, στο Κιλκίς με ετήσιαεργοστάσια βιοντίζελ, στο Κιλκίς με ετήσια παραγωγή 40.000 τόνων και στον Βόλο τοπαραγωγή 40.000 τόνων και στον Βόλο το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει το 2007οποίο αναμένεται να λειτουργήσει το 2007 με ετήσια παραγωγή 40.000 τόνων επίσης.με ετήσια παραγωγή 40.000 τόνων επίσης. Παραγωγή βιοαιθανόληςΠαραγωγή βιοαιθανόλης Προς το παρόν στην Ελλάδα δεν παράγεταιΠρος το παρόν στην Ελλάδα δεν παράγεται βιοαιθανόλη ως καύσιμο και οποιαδήποτεβιοαιθανόλη ως καύσιμο και οποιαδήποτε παραγωγή ή εισαγωγή βιοαιθανόληςπαραγωγή ή εισαγωγή βιοαιθανόλης χρησιμοποιείται στην ποτοβιομηχανία.χρησιμοποιείται στην ποτοβιομηχανία. 3838
 39. 39. Πόροι βιοκαυσίμων στην ΕλλάδαΠόροι βιοκαυσίμων στην Ελλάδα Α)Α) ΒιοντίζελΒιοντίζελ Στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται κυρίως δύο φυτά γιαΣτην Ελλάδα χρησιμοποιούνται κυρίως δύο φυτά για την παραγωγή βιοντίζελτην παραγωγή βιοντίζελ:: οο ηλίανθοςηλίανθος και ηκαι η ελαιοκράμβηελαιοκράμβη A1.A1.)) ΗλίανθοςΗλίανθος:: είναι ένα από τα κυριότερα φυτά πουείναι ένα από τα κυριότερα φυτά που καλλιεργείται στην Ελλάδα και βρίσκεται κυρίωςκαλλιεργείται στην Ελλάδα και βρίσκεται κυρίως στις βόρειες περιοχές όπως στην Μακεδονία καιστις βόρειες περιοχές όπως στην Μακεδονία και στην Θράκη.στην Θράκη. 3939
 40. 40. AA22..)) ΕλαιοκράμβηΕλαιοκράμβη:: μπορεί να καλλιεργηθεί σαν έναμπορεί να καλλιεργηθεί σαν ένα χειμερινό φυτό και το γεγονός ότι μπορεί ναχειμερινό φυτό και το γεγονός ότι μπορεί να αναπτυχθεί σε χαμηλές θερμοκρασίες το κάνει ένααναπτυχθεί σε χαμηλές θερμοκρασίες το κάνει ένα πολύ σημαντικό φυτό σε σχέση με τα υπόλοιπαπολύ σημαντικό φυτό σε σχέση με τα υπόλοιπα ελαιοφόρα φυτα. Η ελαιοκράμβη καλλιεργείταιελαιοφόρα φυτα. Η ελαιοκράμβη καλλιεργείται πειραματικα σε περιοχές της Μακεδονίας και τηςπειραματικα σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, καθώς και της Κρήτης.Θράκης, καθώς και της Κρήτης. 4040
 41. 41. Β) ΒιοαιθανόληΒ) Βιοαιθανόλη Η βιοαιθανόλη μπορεί να παραχθεί απόΗ βιοαιθανόλη μπορεί να παραχθεί από υδρογονάθρακες, όπως ζάχαρη, άμυλο καιυδρογονάθρακες, όπως ζάχαρη, άμυλο και κυτταρίνη μέσω ζύμωσηςκυτταρίνη μέσω ζύμωσης χρησιμοποιώνταςχρησιμοποιώντας μικροοργάνισμούς.Στην Ελλάδα για την παραγωγήμικροοργάνισμούς.Στην Ελλάδα για την παραγωγή βιοαιθανόλης χρησιμοποιούνται δημητριακάβιοαιθανόλης χρησιμοποιούνται δημητριακά (μαλακό και σκληρό σιτάρι, αραβόσιτος, βρώμη,(μαλακό και σκληρό σιτάρι, αραβόσιτος, βρώμη, κριθάρι) και ζαχαρότευτλο. Επίσης τα τελευταίακριθάρι) και ζαχαρότευτλο. Επίσης τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια να παραχθείχρόνια γίνεται προσπάθεια να παραχθεί βιοαιθανόλη από γλυκό σόργο.βιοαιθανόλη από γλυκό σόργο. 4141
 42. 42. Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για τηνΕυρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για την Ενεργειακή Απόδοση(19/10/2006)Ενεργειακή Απόδοση(19/10/2006)  επιτάχυνση της χρησιμοποίησης αποδοτικών, από πλευράςεπιτάχυνση της χρησιμοποίησης αποδοτικών, από πλευράς καυσίμων, οχημάτων για τις μεταφορές, με καλύτερη χρήσηκαυσίμων, οχημάτων για τις μεταφορές, με καλύτερη χρήση των δημόσιων μεταφορικών μέσωντων δημόσιων μεταφορικών μέσων  αυστηρότερα πρότυπα και καλύτερη επισήμανση τωναυστηρότερα πρότυπα και καλύτερη επισήμανση των συσκευών·συσκευών·  ταχεία βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης τωνταχεία βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των υφισταμένων κτιρίων της ΕΕ και ανάληψη πρωτοβουλίας,υφισταμένων κτιρίων της ΕΕ και ανάληψη πρωτοβουλίας, ώστε τα σπίτια με πολύ χαμηλή κατανάλωση να είναιώστε τα σπίτια με πολύ χαμηλή κατανάλωση να είναι κανόνας για τα νέα κτίρια·κανόνας για τα νέα κτίρια·  ομοιόμορφη χρήση της φορολογίας για την επίτευξηομοιόμορφη χρήση της φορολογίας για την επίτευξη αποδοτικότερης χρήσης της ενέργειαςαποδοτικότερης χρήσης της ενέργειας  βελτίωση της απόδοσης όσον αφορά την παραγωγή,βελτίωση της απόδοσης όσον αφορά την παραγωγή, μεταφορά και διανομή θερμότητας και ηλεκτρικήςμεταφορά και διανομή θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας,ενέργειας,  μία νέα διεθνής συμφωνία για την ενεργειακή απόδοση μεμία νέα διεθνής συμφωνία για την ενεργειακή απόδοση με στόχο την προώθηση της κοινής προσπάθειας.στόχο την προώθηση της κοινής προσπάθειας. 4242
 43. 43. Ανανεώσιμες Πηγές ΕνέργειαςΑνανεώσιμες Πηγές Ενέργειας  Η χρησιμοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σήμεραΗ χρησιμοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σήμερα είναι γενικά πιο δαπανηρή από τη χρησιμοποίησηείναι γενικά πιο δαπανηρή από τη χρησιμοποίηση υδρογονανθράκων, αλλά η διαφορά μειώνεται – ειδικά ανυδρογονανθράκων, αλλά η διαφορά μειώνεται – ειδικά αν ληφθεί υπόψη το κόστος της κλιματικής αλλαγής.ληφθεί υπόψη το κόστος της κλιματικής αλλαγής.  Οι οικονομίες κλίμακας μπορούν να μειώσουν το κόστος τωνΟι οικονομίες κλίμακας μπορούν να μειώσουν το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά αυτό απαιτεί μεγάλεςανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά αυτό απαιτεί μεγάλες επενδύσεις σήμερα.επενδύσεις σήμερα.  Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συμβάλλουν στη βελτίωσηΟι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συμβάλλουν στη βελτίωση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ καθώςτης ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ καθώς αυξάνει το ποσοστό της εγχώριας παραγόμενης ενέργειας,αυξάνει το ποσοστό της εγχώριας παραγόμενης ενέργειας, διαφοροποιεί το μείγμα των καυσίμων και τις πηγέςδιαφοροποιεί το μείγμα των καυσίμων και τις πηγές εισαγωγής ενέργειας και αυξάνει το ποσοστό της ενέργειαςεισαγωγής ενέργειας και αυξάνει το ποσοστό της ενέργειας από περιοχές με πολιτική σταθερότητα και δημιουργεί νέεςαπό περιοχές με πολιτική σταθερότητα και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη.θέσεις εργασίας στην Ευρώπη.  Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εκπέμπουν ολίγα ήΟι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εκπέμπουν ολίγα ή καθόλου αέρια θερμοκηπίου και οι περισσότερες απ’αυτέςκαθόλου αέρια θερμοκηπίου και οι περισσότερες απ’αυτές αποφέρουν σημαντικά οφέλη στην ποιότητα τουαποφέρουν σημαντικά οφέλη στην ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα.ατμοσφαιρικού αέρα. 4343
 44. 44. Χάρτης Πορείας για τιςΧάρτης Πορείας για τις Ανανεώσιμες Πηγές ΕνέργειαςΑνανεώσιμες Πηγές Ενέργειας  αύξησης στο 20% μέχρι το 2020 τουαύξησης στο 20% μέχρι το 2020 του ποσοστού των ανανεώσιμων πηγώνποσοστού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειαςενέργειας στοστο ενεργειακό μείγμα τηςενεργειακό μείγμα της ΕΕ από λιγότερο από 7% που είναιΕΕ από λιγότερο από 7% που είναι σήμερασήμερα μαζική αύξηση και στους τρεις τομείςμαζική αύξηση και στους τρεις τομείς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας:ανανεώσιμων πηγών ενέργειας: ηλεκτρισμός, βιοκαύσιμα ,θέρμανσηηλεκτρισμός, βιοκαύσιμα ,θέρμανση και ψύξη.και ψύξη. 4444
 45. 45. 4545 ΑΠΕ: ΣτόχοςΑΠΕ: Στόχος Ο ελληνικός στόχος για την χρήσηΟ ελληνικός στόχος για την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναιανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι 15-20% μέχρι το 2020.15-20% μέχρι το 2020. Ας κάνουμε ο καθένας ότι μπορείΑς κάνουμε ο καθένας ότι μπορεί για να βοηθήσουμε στην επίτευξηγια να βοηθήσουμε στην επίτευξη του.του.

×