Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.

Paleolític, Neolític i Edat dels Metalls

77.571 visualizaciones

Publicado el

Publicado en: Educación

Paleolític, Neolític i Edat dels Metalls

 1. 1. LA PREHISTÒRIA Des del 2.500.000 a.C. fins al 3.000 a.C. Aroha García Escola Àngela Roca Cicle Mitjà
 2. 2. La Prehistòria és letapa de la història que abarca des delaparició de lésser humà (fa uns 2.500.000 anys a.C.) fins alaparició dels primers documents escrits (cap al 3.000 anysa.C.)
 3. 3. ELS PRIMERS POBLADORSEls primers éssers amb apariència humana van aparèixer faaproximadament 2.500.000 danys i van habitar Àfrica, Àsia iEuropa.
 4. 4. Els científics consideren que lésser humà actual pertany al mateixgrup danimals que els micos, els ximpanzés i els goril·les, eldels primats.
 5. 5. EDATS DE LA PREHISTÒRIA Dividim la Prehistòria en dues edats: PALEOLÍTIC Edat de la pedra tallada.● EDAT DE PEDRA NEOLÍTIC Edat de la pedra polida.● EDAT DELS METALLS
 6. 6. EL PALEOLÍTIC ( pedra antiga) És el període més antic de la Prehistòria. Els homes i les dones eren nòmades, no tenien un territori fix per viure-hi, sinó que sen desplaçaven amb freqüència dun lloc a un altre. Sorganitzaven en clans, que eren petits grups familiars. La població era escassa perquè la vida de les persones era molt curta.
 7. 7. 1. COM VIVIEN ?  Habitaven en cavernes en les èpoques més fredes i en petits campaments de cabanes rudimentàries fetes amb branques, fang, pedres, pells i ossos danimals en períodes més càlids.
 8. 8. 2. COM VESTIEN ?  Fabricaven la seva pròpia roba amb la pell dels animals que caçaven. Per tallar-la utilitzaven pedres.
 9. 9. 3. COM SALIMENTAVEN ? Lalimentació lobtenien de la caça, la pesca i la recol·lecció de fruits silvestres, arrels, larves... De la recol·lecció sencarregaven les dones.
 10. 10.  De la caça i la pesca sencarregaven els homes. Per caçar utilitzaven eines que ells mateixos fabricaven i també fent estimbades danimals, excavant fosses i recobrint-les i conduint animals cap a zones pantanoses. Per pescar utilitzaven les mans, trampes que feien amb branques i eines que ells mateixos fabricaven.
 11. 11. 4. EL FOC. El van descobrir segurament iniciat per alguna tempesta i van aprendre a fabricar-lo pels seus propis medis: fregant pals o fent saltar espurnes amb pedres.
 12. 12.  Lutlitzaven per escalfar-se, cuinar els seus aliments, iluminar les coves, espantar els animals i per fer eines. Al principi els hi feia por, però en poc temps van aprendre a controlar-lo.
 13. 13. 5. LES EINES PALEOLÍTIQUES. Els instruments més antics que es feien servir al paleolític eren pedres tallades. Per percussió, colpejant una pedra amb una altra. Per pressió, tècnica que permetia obtenir resquites i fabricar objectes punxeguts.
 14. 14.  També utilitzaven per fer eines fusta i óssos danimals.
 15. 15.  Els tipus deines que utilitzaven eren ben diverses: Destrals de mà. Ganivets. Puntes de llança. Raspadors.
 16. 16. 6. LART PALEOLÍTIC. LES PINTURES RUPESTRES: Són pintures sobre roca, generalment en coves. Aprofitaven les rugositats de les roques, de manera que mostraven veritables relleus. També esculpien i gravaven figures en les roques. Els pigments per fer les pintures sobtenien de substàncies naturals: carbó de la fusta, resines, greixos danimals... Pintaven els animals que caçaven, persones i situacions de la seva vida quotidiana. Utilitzaven per pintar els dits, plomes i pels danimals.
 17. 17.  La Península Ibèrica és rica en mostres de pintura rupestre destacant dues zones: ZONA CANTÀBRICA: Les pintures a la cova dAltamira ( Cantabria), que han estat declarades “Patrimoni de la Humanitat”.
 18. 18.  ZONA LEVANTINA: Les pintures daquesta cova també han estat declarades “ Patrimoni de la Humanitat”.
 19. 19.  ESCULTURES DE PEDRA: En molts jaciments paleolítics shan trobat figuretes anomenades “Venus” que representen cossos femenins en les quals les parts relacionades directament amb la reproducció ( malucs, panxa i pits) tenen un gran volum. Estan relacionades amb el culte a la fertilitat.
 20. 20. EL NEOLÍTIC (pedra polida) És el període més recent de lEdat de Pedra. Els homes i les dones es converteixen en sedentaris; sestableixen definitivament en un lloc perquè comencen a produir el seu propi aliment i ja no han de desplaçar-se per poder menjar. Sorganitzen en tribus, que eren grups més nombrosos que els clans. La població aumenta i cada membre sespecialitza en determinats treballs: uns cultivaven la terra, altres cuidaven dels animals i altres feien eines.
 21. 21. 1. COM VIVIEN ? Degut a laugment de població i a la vida sedentària, comencen a construir poblats. Fan cabanes més elaborades, amb pals de fusta, pedres i óssos i pells danimals, i barreja de fang i palla assecada al sol.
 22. 22. 2. COM VESTIEN ? Comencen a fer teixits amb linvenció del teler. Confeccionaven les seves vestimentes amb teixits de fibres vegetals o animals, com la llana.
 23. 23. 3. COM SALIMENTAVEN ? DESCOBREIXEN LAGRICULTURA: A conseqüència de viure sempre al mateix lloc, van veure que de les llavors que llençaven a terra, en sortien plantes. Inventen molins de pedra i falçs per aconseguir aixi una millor explotació de la terra. Les primeres plantes que es van cultivar van ser blat, ordi, sègol, llenties, cigrons i pèsols.
 24. 24.  DESCOBREIXEN LA RAMADERIA: La necessitat de menjar en èpoques de poca caça va fer que aprengueren a tenir animals vigilats i tancats. Comencen a domesticar els animals per disposar dells segons les seves necessitats. Els primers que domesticaren van ser el gos, les cabres, les ovelles i els porcs.
 25. 25. 4. LES EINES NEOLÍTIQUES. Les eines al Neolític eren més sofisticades i treballades. La pedra deixa de ser tallada per passar a ser polida. Sinventen noves eines adaptades a les necessitats de noves feines: tales darbres, sembra de llavors, sega de cereals, mòlta de gra... Els estris eren de pedra amb un mànec de fusta, altres dós i banya danimal.
 26. 26. 5. LARTESANIA NEOLÍTICA. Van inventar diferents objectes: De ceràmica destinats a contenir líquids i van començar a decorar-los. Utilitzaven tot tipus dobjectes per fer-ne la decoració: dits, punxons, espàtules dós, pedra polida... El molí per esmicolar els cereals conreats i fer-ne farina. El torn per perfeccionar el procés de fabricar ceràmica. El teler i els fusos, que facilitaven la torçada dels fils i la creació de roba amb diferents teixits. Cistelleria feta amb materials extrets de les plantes.
 27. 27. 6. LART NEOLÍTIC. És en lactivitat artística on més es nota la ruptura amb el paleolític. A les pintures rupestres la figura humana cobra major importància. Pintaven els animals que caçaven perquè creien que la caça seria més abundant.
 28. 28. 7. LA RELIGIÓ AL NEOLÍTIC. Té una gran importància el culte als morts. Amb la conseqüència de la vida sedentària, les persones que morien eren enterrades al costat dels pobles dins duns gerros tapats.
 29. 29.  A sobre dels gerros construïen monuments megalítics amb pedra. Els principals són el Menhir, el Dolmen i el Cromlec. Podem trobar exemples de Cromlec a Portugal.
 30. 30. A Catalunya trobem mostres de Dolmens i dun Menhir.
 31. 31. I a Menorca trobem la Naveta des Tudons i una Taula.
 32. 32. EDAT DELS METALLS Comença quan es va inventar la metal·lúrgia. Els homes i les dones van començar a utilitzar els metalls per fabricar armes, eines i adorns, en comptes dutilitzar óssos, pedres... Es van fundar les primeres ciutats. Els seus habitants sorganitzaven sota lautoritat dun cap. Apareixen les primeres professions.
 33. 33. 1. COM VIVIEN? Els poblats estaven situats en llocs elevats; van començar a crèixer i mica en mica es van anar convertint en petites ciutats envoltades de muralles per facilitar la seva defensa. Hi havien batalles per evitar posibles invasions daltres poblats .
 34. 34. 2. COM VESTIEN? Vestien robes teixides per les dones. Les dones utilitzaven en els seus pentinats ornaments dor, plata i bronze en forma despiral.
 35. 35. 3. COM SALIMENTAVEN? Es dedicaven a lagricultura; conreaven glas, pinyons, castanyes, blat, ordi... Treballaven noves terres i comercialitzaven els excedents agrícoles. Salimentaven també del bestiar que criaven i del que obtenien en els intercanvis del comerç.
 36. 36. 4. LA METAL·LÚRGIA. Lofici de la metal·lúrgia sinicia quan sinventen les primeres tècniques per a obtenir metalls. Només era conegut per uns pocs, els metal·lúrgics. Utilitzen els metalls per fer eines, armes, adorns, joies... Edat del Coure: És el primer metall utilitzat, però va resultar ser molt tou i es deformava fàcilment. Era difícil substituir la pedra com a material de treball. Edat del Bronze: Després van començar a utilitzar el Bronze, barreja de Coure i Estany. Es tracta dun material més dur i tallant que el Coure. Poc a poc anirà substituint la pedra com a material de treball. Edat de Ferro: I per últim van començar a utilitzar un metall molt més resistent i fàcil de moldejar que el Coure i el Bronze i molt més abundant a la natura, el Ferro.
 37. 37.  El domini del metall determinava el poder i la riquesa i va donar origen a una minoria de privilagiats enfront duna majoria de subordinats. Lavenç del metall + laparició de grups amb poder va donar lloc a: -Ciutats emmurallades i fortificades, per defensar-se. -Aparició de noves classes socials.
 38. 38. 5. OFICIS. Comerciants: Feien intercanvi de mercaderies. Artesans: Els més destacats daquesta època eren els metal·lúrgics.
 39. 39. 6. INVENTS. La roda, que va permetre transportar mercaderies pesades. La vela, que va permetre que els vaixells es moguessin amb la força del vent. Larada, que va permetre que es llauressin més terres i amb major rapidesa.
 40. 40. 7. LART A LEDAT DELS METALLS. Ceràmica Campaniforme: Atuells amb forma de campana trobades en contextos funeraris. Ceràmica Cardial: Rep aquest nom per estar decorada amb impressions de la vora dentada de petxines, dits, punxons, cordons...
 41. 41. 8. CONSTRUCCIONS MEGALÍTIQUES. Són les mateixes que al Neolític: Dolmen. Menhir. Cromlec.
 42. 42. 9. LESCRIPTURA. Per a la correcta convivència de les persones en les ciutats eren necessàries normes i autoritat; daquí que sorgís lescriptura, de la necessitat destablir unes normes o lleis que regulessin aquesta convivència. Aquestes normes van desembocar en lescriptura. Els primers sistemes descriptura feien servir pictogrames o dibuixos que representen i conceptes fàcilment identificables.

×