Se ha denunciado esta presentación.
Utilizamos tu perfil de LinkedIn y tus datos de actividad para personalizar los anuncios y mostrarte publicidad más relevante. Puedes cambiar tus preferencias de publicidad en cualquier momento.
MENENTUKAN STRATEGI &
OBJEKTIF PEMASARAN
OLEH : MASRIZWAN SHAH &
:NUR SYAHIRAH
SM Teknik Ipoh
MENENTUKAN STRATEGI
 Keputusan menentukan strategi
memerlukan penglibatan jangka masa
panjang dengan disokong kedudukan
k...
PEMBANGUNAN PASARAN
 Usaha mencari pasaran baharu untuk
memasarkan produk baharu.
 Diteroka dalam pasaran domestik atau
...
PENEMBUSAN PASARAN
 Satu strategi firma untuk
meningkatkan syer pasaran dalam
kalangan pelanggan yang sedia ada
tanpa men...
PEMBANGUNAN PRODUK
 Pengenalan produk baharu kepada
pelanggan sedia ada.
 Proses mendapatkan & menapis idea
keluaran bah...
PEMPELBAGAIAN
 Syarikat menjalankan strategi
pempelbagaian untuk mengurangkan
risiko & tidak bergantung pada satu
baranga...
OBJEKTIF PEMASARAN
 Memastikan objektif syarikat tercapai
(SMART)
 -SPECIFIC- Sasaran terperinci
 -MEASURABLE- Boleh di...
 Memaksimumkan penggunaan
produk/servis.
 Memaksimakan kepuasan pembeli
 Memaksimakan pilihan produk/servis
 Memaksima...
MENENTUKAN SASARAN
PASARAN
 Penyasaran pasaran (market
targeting) merujuk kepada proses
menilai daya tarikan sesuatu
kump...
MENENTUKAN CAMPURAN
PEMASARAN
 Harga
 Promosi
 Produk
 Pengedaran
PELAKSANAAN
 Satu proses yang menukarkan
perancangan campuran pemasaran
menjadi aktiviti-aktiviti yg boleh
dilaksanakan,d...
PENILAIAN
 Memantau tahap pencapaian
matlamat dengan tindakan yang
sebenar yang telah diambil.
 Melalui proses ini,pemas...
Próxima SlideShare
Cargando en…5
×

Menentukan strategi & objektif pemasaran STPM PP P1

9.005 visualizaciones

Publicado el

Publicado en: Educación
 • Sé el primero en comentar

Menentukan strategi & objektif pemasaran STPM PP P1

 1. 1. MENENTUKAN STRATEGI & OBJEKTIF PEMASARAN OLEH : MASRIZWAN SHAH & :NUR SYAHIRAH SM Teknik Ipoh
 2. 2. MENENTUKAN STRATEGI  Keputusan menentukan strategi memerlukan penglibatan jangka masa panjang dengan disokong kedudukan kewangan yang baik.  Mengambil kira sumber-sumber yang dimiliki firma dan perubahan persekitaran.  Menetapkan objektif pemasaran untuk memperincikan strategi.  Objektif pemasaran adalah perkara yang ingin dicapai melalui aktiviti pemasaran yang akan diusahakan.
 3. 3. PEMBANGUNAN PASARAN  Usaha mencari pasaran baharu untuk memasarkan produk baharu.  Diteroka dalam pasaran domestik atau pasaran antarabangsa.  Strategi untuk meluaskan domestik seperti program pendidikan, kempen & penyebaran maklumat tentang produk yang baru dikeluarkan.  Pasaran antarabangsa sepertimenjalankan promosi di pasaran yang menjadi tumpuan.  Melibatkan diri dalam rundingan dan menjalankan penyelidikan serta tinjauan pemasaran.  Fokus kepada keperluan, cita rasa & gaya hidup produk.
 4. 4. PENEMBUSAN PASARAN  Satu strategi firma untuk meningkatkan syer pasaran dalam kalangan pelanggan yang sedia ada tanpa mengubah produk.  Antara strategi yang dilakukan firma ialah menurunkan harga produk,meningkatkan pengiklanan dan pameran jualan
 5. 5. PEMBANGUNAN PRODUK  Pengenalan produk baharu kepada pelanggan sedia ada.  Proses mendapatkan & menapis idea keluaran baharu, membangunkan & menguji pemasaran keluaran.  Melancarkan keluaran & memantau serta menilai kemajuannya.
 6. 6. PEMPELBAGAIAN  Syarikat menjalankan strategi pempelbagaian untuk mengurangkan risiko & tidak bergantung pada satu barangan sahaja.  Dapat memberi peluang kepada syarikat dalam meluaskan pasaran & juga dapat menyeimbangkan keadaan permintaan.
 7. 7. OBJEKTIF PEMASARAN  Memastikan objektif syarikat tercapai (SMART)  -SPECIFIC- Sasaran terperinci  -MEASURABLE- Boleh diukur  -ATTAINABLE- Berkemampuan  -REWARDING- Menguntungkan  -TIMED- Jangka masa
 8. 8.  Memaksimumkan penggunaan produk/servis.  Memaksimakan kepuasan pembeli  Memaksimakan pilihan produk/servis  Memaksimakan kualiti hayat produk/servis
 9. 9. MENENTUKAN SASARAN PASARAN  Penyasaran pasaran (market targeting) merujuk kepada proses menilai daya tarikan sesuatu kumpulan pengguna. Yang dikenal pasti semasa pemetakan pasaran.  Penentuan pasaran harus mengambil kira tiga kriteria yg berikut:  (a) saiz dan pertumbuhan segmen.  (b) persaingan.  (c) kesesuaian dengan ojektif
 10. 10. MENENTUKAN CAMPURAN PEMASARAN  Harga  Promosi  Produk  Pengedaran
 11. 11. PELAKSANAAN  Satu proses yang menukarkan perancangan campuran pemasaran menjadi aktiviti-aktiviti yg boleh dilaksanakan,dipantau, dan diukur pencapaiannya.  Merangkumi proses memperinci aktiviti atau strategi produk,membentuk strategi pengedaran dan menentukan kempen promosi.  Memperincikan tentang belanjawan,penggunaan carta gantt dan proses komunikasi yg aktif bagi mencapai matlamat yg telah dirancang.
 12. 12. PENILAIAN  Memantau tahap pencapaian matlamat dengan tindakan yang sebenar yang telah diambil.  Melalui proses ini,pemasar dapat mengesan kelemahan pelaksanaan campuran pemasaran.

×